Ekonomi
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruldugu 20' li yillarda 12 bin nüfuslu küçük bir kasaba olan Denizli bugün 850 bin nüfusuyla Ege Bölgesinde Izmir' den sonra ikinci büyük sanayi ve turizm merkezidir.
Verimli topraklar üzerinde kurulu olan ve tarihi Anadolu'daki en eski uygarliklara degin uzanan Denizli bugün, Türkiye' nin nüfusu bakimindan, 20., ekonomik aktivitesi bakimindan 13., sanayiinin gelismisligi bakimindan 9. ilidir.
Denizli il arazisinin %31,8' i tarim arazisi, %4,9' u çayir ve meralar, %44' ü orman ve fundalik arazisidir. Kalan %19,3' lük bölümü tarim disi ve yerlesim alani olarak kullanilmaktadir. En çok yetistirilen ürünlerin basinda pamuk, tütün, bugday ve üzüm yer almaktadir.
Denizli; Anadolu' nun Dogusundan ve Kuzeyinden Ege ve Akdeniz' e ulasan yollarin kesisme noktasinda bulunmasindan dolayi, yogun bir etkilesim içinde olmustur.
Verimli topraklar üzerinde kurulu olan Denizli' de, tarim ve hayvanciligin yaninda, öteden beri kaliteli pamuk üretimi de yapilageldiginden, Osmanli Imparatorlugu döneminde, Denizli' de dokunan üstün kaliteli ürünlerin Osmanli Sarayi' nda bile kendisine yer edindigi bilinmektedir.
Türkiye' nin kapilarini batiya açmasiyla birlikte, 1940 yilinda Denizli' de ilk iplik ve bez fabrikasi devlet tarafindan kurulmus ve dokuma alaninda kayda deger bir üretim artisi saglanmistir.
Böylece, üretilen dokuma ürünlerinin Türkiye' nin dört bir yanina daha büyük miktarlarda sevki mümkün olmustur.
Denizli' deki Tekstil sektörünün gelisme hizi, Türkiye' nin Tekstil konusunda göstermis oldugu hizli ilerlemeyi motive eden önemli bir etken olmustur. 1980 yilina kadar çogunlukla el ve yari otomatik dokuma tezgahlarinda iç pazar için üretim yapilmaktayken, 1980' li yillarda ihracatin kesfedilmesiyle yeni ve modern sanayi tesisleri kurulmaya baslanmistir.
Bunun sonucu olarak, 1980' li yillarda baslayan hizli üretim artisi paralelinde, Denizli' den yapilan ihracat da yildan yila artarak, bugün, 1 milyar Amerikan Dolarina ulasmistir.
Halen, modern tesislerde; havlu, bornoz, çarsaf, nevresim gibi ürünler basta olmak üzere yogun olarak üretim yapilmakta ve yüze yakin ülkeye ihracat gerçeklestirilmektedir.
Denizli' nin tekstil ve konfeksiyon ihraç ürünlerinin en büyük kalemlerini olusturan havlu ve bornoz ihracat rakami, Türkiye' nin bu iki kalemde toplam ihracat rakaminin %60' i kadardir. Basta Almanya, Ingiltere, Fransa gibi AB ülkeleri olmak üzere ABD, Kanada gibi birçok gelismis ülkelere ihracat yapilmaktadir.
Özellikle Ilimizden ABD' ne yapilan bornoz ihracati dikkat çekicidir. ABD' nin bornozda tüm dünyadan yaptigi ithalatin %40' a yakinini Türkiye saglamakta ve bunun %70' lik bölümünü de Denizli gerçeklestirmektedir.
Türkiye' nin; en büyük yem fabrikasi, ambalaj malzemeleri üreten en büyük 5 fabrikasindan 1' i; 7 emaye bakir tel fabrikasindan 3' ü; en büyük 5 basma boya fabrikasindan 1' i; elektrolitik bakir mamülleri üreten en büyük 5 fabrikadan 1' i Denizli' de faaliyet göstermektedir.Denizli sanayiinde görülen son yillarda hizlanan gelismeler ve yatirimlar sonucunda, 1. Organize Sanayi Bölgesi tamamen dolmustur. Parsel büyüklükleri 5.000 m2 ile 70.000 m2 arasinda degisen Sanayi Bölgesinde; 2002 yili itibariyle 130 isletme faaliyet göstermekte olup, 28 isletmenin etüd-proje çalismalari devam etmektedir. 1996 yilinda, önce aritma tesisi laboratuvari kurularak, bölgede yeralan tüm sanayi tesislerinin kirlilik analizleri yapilmis ve 1997 yili basinda aritma tesisinin insaatina baslanarak 1997 yili sonunda tamamlanip faaliyete geçmistir.
Türkiye' nin ilk özel Organize Sanayi Bölgesi olan Özdemir Sabanci Organize Sanayi Bölgesi' nin temeli 1996 yilinda atilmis ve 1997 yili sonunda altyapi yatirimlari tamamlanmistir. Burada 100 adet sanayi parseli mevcut olup, parseller 25.000 m2 büyüklügündedir.
Acipayam-Yumrutas Organize Sanayi Bölgesi 4.000 dönümlük bir sahayi kapsamaktadir. Bölgenin halihazir haritasi ve imar plani yaptirilmis bulunmaktadir. Ayrica Tavas Organize Sanayi Bölgesi için tespit çalismalari da devam etmektedir.
Çardak Havaalani ve Özdemir Sabanci Organize Sanayi Bölgesi yaninda 540 dönüm alan üzerine Denizli Serbest Bölgesi kurulmustur. 2002 yili sonu itibariyle, Denizli Serbest Bölgesi' nde ticari faaliyet göstermek üzere basvuruda bulunan ve protokol yapan 23 firmadan, 15' i ruhsatli firma olup 8 firma ise faaliyet ruhsat müraacatinda bulunarak sirket kurma çalismalarina devam etmektedir.
Ayrica uluslararasi alanda havlu ve bornozda ev tekstilinin baskenti olarak kabul edilen ilimizdeki tekstil ihracatçilarinin, ihtisas gümrügü olmamasi nedeniyle ilave nakliye, zaman, bürokrasi v.b. ek maliyetlere katlanmak zorunda kalmalari ve bu durumun ilimiz sanayi ve ihracatini olumsuz yönde etkilemesi dolayisiyla, Denizli Gümrük Müdürlügü' ne Tekstil Ihtisas Islemleri yapma yetkisinin verilmesi konusunda yapilan girisimlerimiz sonucunda, Denizli Gümrügü' ne tekstil konusunda ihtisas gümrügü islemleri yapma yetkisi verilmis ve 1 Kasim 2002 tarih 24923 sayili Resmi Gazete' de yayimlanarak yürürlüge girmistir.