Yeşil Pasaport
Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 Bin Doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine yeşil pasaport verilecektir.
Bakanlar Kurulunun 22.03.2017 tarihinde yürürlüğe giren 2017/9962 sayılı "İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararı"na göre:
Son 3 takvim yılı itibariyle (2021, 2022 ve 2023) yıllık ortalama ihracatı;
- 500 Bin ABD doları ile -10 milyon ABD doları arasında (10 milyon dolar dahil) olan firmalara 1, (Toplam İhracatın 1,5 Milyon ABD Doları ile 30 Milyon ABD Doları arasında olmalı)
- 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmalara 2, (Toplam İhracatın 30,01 Milyon ABD Doları ile 75 Milyon ABD Doları arasında olmalı)
- 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmalara 3, (Toplam İhracatın 75,01 Milyon ABD Doları ile 150 Milyon ABD Doları arasında olmalı)
- 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmalar 4, (Toplam İhracatın 150,01 Milyon ABD Doları ile 300 Milyon ABD Doları arasında olmalı)
- 100 milyon dolar üzerinde ihracatı olan firmalara ise 5 (Toplam İhracatın 300,01 Milyon ABD Dolarının üzerinde olmalı)
yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecektir.
Not : Son üç yıl rakamları dikkate alınmaktadır. Son üç yılda her yıl ihracat yapma şartı bulunmamaktadır.
Pasaport almaya hak kazanan firmalar, resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
İhracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanları hususi damgalı pasaport hakkından yararlanabilecek, ayrıca firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilecektir.
Serbest bölgelerin yurt dışına satışları, söz konusu ihracat tutarlarının belirlenmesinde dikkate alınacak, ancak yurt içinden serbest bölgeye getirilerek üretim ve işleme faaliyetine tabi tutulmadan yurt dışına yapılan satışlar bu tutarın hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.
Söz konusu haktan faydalanabilecek firmaların yetkililerine, Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına veya affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmaması kaydıyla 4 yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecektir.
Hususi damgalı pasaport müracaatı, başvuru için belirtilen gerekli belgeler ile üyesi oldukları İhracatçı Birliğine yapılacaktır.
İhracatçı Birlikleri, müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğuna ve talep formunu imzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiyi haiz olduklarına dair ibraz edilen belgeleri inceledikten sonra, imzalanan talep formu, firma tarafından Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'nün onayına sunulacaktır.
Bölge Müdürlüğü onayını takiben Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı ilgili İl Nüfus Müdürlüğüne Hususi Damgalı Pasaport Başvurusu şahsen yapılacaktır.
Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilileri, hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması ya da pasaportun geçerlilik süresi içinde bu şartlardan herhangi birini kaybedilmesi durumunda 3 iş günü içerisinde hususi damgalı pasaportlarını iade etmekle yükümlüdür.
İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine dört yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmez.
Karar uyarınca, hususi damgalı pasaport alabilecek durumdakilerin eş ve çocukları uygulamadan yararlanamayacaktır.
Gerekli Evraklar
- Yeşil Pasaport Talep Formu (Önlü Arkalı Tek Yaprak-Asıl)
- Başvuru Dilekçesi (Islak İmzalı-Kaşeli -Asıl)
- EK-1 (Islak İmzalı-Kaşeli -Asıl)
- Taahhütname (Islak İmzalı-Kaşeli -Asıl )
- Başvuruda Dikkat Edilecek Hususlar
Ortak yada firma sahibi yeşil pasaport başvurusu yapacak ise,
a) Firma imza sirküleri
b) Ortaklık pay yapısını gösteren son ticaret sicil gazetesi veya Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınan ortaklık yapısını gösteren yazı aslı ve fotokopisi
c) Kimlik fotokopisi
d) Anonim Şirketler için son Genel Kurul Hazirun Cetvelinin fotokopisi ile birlikte aşağıdaki evraklardan birinin ibraz edilmesi yeterli olacaktır.
1) Güncel ortaklık yapısını gösterir Ticaret Sicil Gazetesinin örneği,
2) Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınan firmanın ortaklık yapısını gösterir yazının aslı,
3) Firmanın Pay defterinin ilk sayfasını fotokopisi ile ilgili kişinin bulunduğu sayfa/sayfaların noter onaylı örneği,
4) İlgili kişiye pay devrini gösterir Yönetim Kurulu kararının noter onaylı örneği,
5) Firma halka açık ise Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK)ndan alınan başvuru sahibinin ortaklığını gösterir son 3 (üç) ay içinde alınmış yazı.
Firma çalışanı yeşil pasaport başvurusu yapacak ise
a) Çalışanın adının geçtiği, geçmişe dönük 3 aylık SGK çalışan hizmet listesi
b) Şirket imza sirküsü aslı ve fotokopisi
c) Kimlik fotokopisi
Yenileme Hakkında
Daha önce yeşil pasaport almış olan firma yetkililerimizin
- PASAPORTUN SÜRESİNİN 6 AYDAN AZ KALMASI (tıklayınız)
- PASAPORT SAHİBİNİN DEĞİŞİKLİĞİ (tıklayınız)
- PASAPORT SAHİBİNİN İŞTEN VEYA ORTAKLIKTAN AYRILMASI (ÇALIŞAN veya ORTAK ) (tıklayınız)
- PASAPORT TALEP FORMU SÜRE AŞIMI (60 GÜNLÜK FORM SÜRE AŞIMI) (tıklayınız)
- TALEP FORMUNUN KAYIP OLMASI (tıklayınız)
Durumlarında Yeşil Pasaport Değişiklik Dilekçesi ve eklerini, Ege Gümrük ve Bölge Müdürlüğü'nün aşağıda bulunan adresine firma tarafından gönderilmesi gerekmektedir.
Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü
Adres : Alsancak, Atatürk Cad. No:107, 35220 Konak / İzmir
Bölge Müdürlüğü tarafından kontenjanın tekrar açılması halinde, Birliğimize yeni başvuru işlemi gerçekleştirilebilir.
ÖNEMLİ
DENİB olarak kişisel verilerinizin gizliliğine ve güvenliğine önem vermekteyiz. 2017/9962 Sayılı İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar kapsamında yaptığınız başvuru sürecinde vermiş olduğunuz kişisel bilgiler, yalnızca bu amaçla işlenecek ve sadece yetkili kurumlar ile paylaşılacaktır.