Döviz Kurlarında İstikrarlı ve Öngörülebilir Bir Seviye İhracat Hedeflerimiz Açısından Önemli

IMF verilerine göre, 2020 yılında dünya ekonomisinin yüzde 4'e yakın küçülerek 17 trilyon dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor. 2021 yılındaki büyüme beklentisinin ise, yaklaşık yüzde 5 olacağı öngörülüyor. Böylelikle, dünya mal ticareti yaklaşık 18 trilyon dolar olacak.

Bilindiği gibi, 2020 yılında yaşanan pandemi sebebiyle birçok ekonomi yılı küçülerek kapatacak. Türkiye, geçtiğimiz yılı büyümeyle bitirmesi beklenen sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yer alıyor. Bu beklentinin en büyük destekleyicisi, şüphesiz 2020 yılındaki 169,5 milyar dolar değerindeki ihracat performansımız. 2021 yılı hedefimiz ise 184 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Dünya ekonomisinin yeniden canlanması, ihracat pazarlarımızın ülkemizden yapacakları talebi de önemli ölçüde artıracaktır. Ancak kurlarda yaşanan dalgalanmalar ve hızlı iniş çıkışlar, ihracat hedeflerimize yürürken bazı belirsizlikleri de beraberinde getirebilir.

2020 yılına 6 Türk Lirası'nın altında 5,95 seviyelerinde başlayan Dolar/TL, kasım ayı içerisinde 8,52'ye kadar çıkmıştı. Bugün ise, 7,10'un altında işlem görüyor. Hızla azalan kurlar ihracat rakamlarımızı ve rekabetçiliğimizi etkilediği gibi; ithalatın ve dolayısıyla cari açığın artışına yol açabilir.

2021 yılında, dünya piyasalarında beklenen iyimserliğin paralelinde ihracatımızı da artırabilmek için, döviz kurlarının istikrarlı ve öngörülebilir bir seviyeye ulaşması ihracat hedeflerimiz açısından önemlidir. Bu noktada, Merkez Bankamızın döviz alım limitlerini artırarak kurda istikrarı ve sürdürülebilirliği sağlaması ihracatımız adına önemli olacaktır.   

Saygılarımla,

 

Hüseyin Memişoğlu

DENİB Başkanı