2023 Şubat Ayı İhracat Değerlendirmesi

Şubat Ayında Denizli'den 340 Milyon Dolarlık İhracat

Şubat ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülkemiz ihracatı yüzde 6,4 azalışla 18,6 milyar dolar oldu. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 10 azalışla 340 milyon dolar olarak kaydedilirken, Denizli İhracatçılar Birliği'nce yapılan ihracat yüzde 8 azalışla 264 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Denizli ihracatını sektör özelinde değerlendirdiğimizde ise; şubat ayında tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 26,4 azalışla 108 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 10,3 artışla 71 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 9,4 artışla 56 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 0,1 artışla 25 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 16,7 azalışla 17 milyon dolar olduğunu görüyoruz.

Öte yandan; kimyevi maddeler ihracatının yüzde 22 yükselişle 7,4 milyon dolar, hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatının yüzde 74 artışla 6 milyon dolar olarak kaydedildiğini ve şubat ayında dikkat çektiğini ifade edebiliriz.

İhracat iklim endeksinde iyimserlik beklentisi mevcut

Denizli İhracatçılar Birliği olarak ulusal ve uluslararası düzeyde açıklanan ve ihracatımızı ilgilendiren her veriyi yakından takip ediyoruz. Bunlardan biri olan imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen ihracat iklim endeksi ocak ayında 49,5 oldu. Bu seviye her ne kadar eşik değer 50'nin altında gerçekleşse de 6 aydır süregelen yavaşlamanın hız kestiğini görüyoruz. Bu durum, temel ihracat pazarlarımızdaki toparlanma belirtilerine dair iyimser bir senaryo çiziyor.

Enflasyonist baskının azalması talepleri olumlu etkileyebilir

Dünya ticareti açısından bir diğer önemli gelişme ise gelişmiş ülkelerin enflasyonlarındaki düşüş eğilimi beklentisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu öngörünün küresel anlamda kalıcı hale gelmesi aslında 2023 yılının ikinci yarısından itibaren bekleniyordu. Ancak öyle görülüyor ki, yılın ikinci çeyreğinden sonra enflasyonist baskı biraz daha azalacak.

Çin'in pandemi tedbirlerini kaldırması dünya ticaretinin lehine

Çin Covid-19 salgınına karşı tavizsiz bir yol haritası izlerken şu anda tam serbestlik politikasına geçti. Eğer Çin Hükümeti yeni bir kapanma kararı almazsa Çin'deki ekonomik büyümenin dünya ticaretinin canlanmasına çok büyük katkısı olacaktır. Hem enflasyonist baskının azalmasının hem de dünya ticaretinin canlanmasının, özellikle 2022 yılının ortasından beri devam eden talep daralmasını tam tersi yönde etkileyebileceğini düşünüyorum.

Büyümenin yaklaşık yüzde 40'ı ihracattan

Ekonomiye dair bir diğer önemli veri de bu hafta açıklanan büyüme rakamları. 2022 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 3,5 büyüyen ülkemiz ekonomisi, 2022'nin tamamında yüzde 5,6 oranında büyüme sağladı. Büyümenin yaklaşık yüzde 40'ı ise ihracattan geldi.

Şubatta DENİB 300'den fazla ikili görüşme imkânı sağladı

Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında ilk heyetimizi şubat ayında Japonya'ya gerçekleştirdik. Ayrıca, URGE projelerimiz çerçevesinde gıda grubumuzla Rusya ve ev tekstili grubumuzla Hırvatistan'a yönelik yurtdışı pazarlama programlarımızı icra ettik. Bu 3 heyetimizde toplam 32 Denizlili firmamızı 106 yabancı firmadan 151 satın alımcı ile buluşturduk. Bu kapsamda 300'den fazla ikili iş görüşmesine imkân sağladık.

Martta DENİB'den 4 farklı yurt dışı pazarlama programı

Mart ayında ise toplam 4 farklı yurt dışı etkinlik planlıyoruz. 7-9 Mart tarihleri arasında Dubai'de elektrik-elektronik sektörlerine yönelik düzenlenecek Middle East Energy ve 19-21 Mart tarihleri arasında Riyad'da Türk İhraç Ürünlerine yönelik gerçekleştirilecek Turkexpo fuarlarına DENİB olarak katılım sağlayacağız.

12-16 Mart tarihleri arasında ev tekstili UR-GE grubumuzla ABD'ye bir heyet düzenleyeceğiz. 20-22 Mart tarihlerinde de yine ev tekstili UR-GE projemiz kapsamında Meksika, Brezilya, Güney Afrika ve Kolombiya'dan davet ettiğimiz alım heyetini Denizli'de ağırlayacağız.

Yurtdışı pazarlama programlarımızın, ticaret ve alım heyetlerimizin, fuar katılımlarımızın ihracat rakamlarımızı olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. İhracatçı firmalarımızla mevcut pazarlarımıza ek olarak yeni ve alternatif pazarlarda daha güçlü yer alarak ülkemiz ekonomisine sunduğumuz katkıyı artıracağımıza inanıyorum.

Saygılarımla,

 

Hüseyin Memişoğlu

DENİB Başkanı