DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Pamukkale Üniversitesi'nde Düzenlenen Denizli Ekonomisi Paneli'ne Katıldı

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Pamukkale Üniversitesi'nde Düzenlenen Denizli Ekonomisi Paneli'ne Katıldı

Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Yaz Seminerleri kapsamında gerçekleştirilen Denizli Ekonomisi Paneli, iş dünyası ve akademiyi bir araya getirdi. 8 Temmuz 2025 tarihinde Pamukkale Üniversite'sinde düzenlenen panele, DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu da konuşmacı olarak katıldı.

Söz konusu etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları söyledi:

“Öncelikle bu değerli organizasyon için Valimiz Ömer Faruk Coşkun ve Rektörümüz Prof. Dr. Mahmud Güngör'e, yine panelin moderatörlüğünü üstlenen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Öz'e ve sundukları katkılar için diğer STK başkanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bugünkü programda dijitalleşme ve verimlilik ile temiz üretim ve yeşil dönüşüm olmak üzere 2 temel başlık ele alındı.

Bu konular tesadüf değil, çünkü dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yüksek katma değer artık ihracatın temel eksenleri. Daha da özele inersek en fazla Avrupa'ya ihracat gerçekleştiren ilimizin ana gündeminde olması gereken hususlar. Diğer panelistleri de dinlediğimizde bir şekilde tüm kuruluşların bu konuları dert edindiğini ve dönüşüm için adımlar attığını görüyoruz.

Artık ihracatta sadece ne ürettiğimiz değil, nasıl ürettiğimiz belirleyici oluyor. Karbon ayak izi, dijital ürün pasaportu, çevresel sürdürülebilirlik gibi konular ihracatın yeni kriterleri arasında. İlimizin de ülke ihracatından özellikle katma değer konusunda pozitif ayrıştığını ifade edebilirim. Güncel rakamlarla, Türkiye'nin ihraç birim değeri 1,56 dolarken, ilimizde bu rakam 2,10 dolar seviyesinde. Sektör özelinde değerlendirdiğimizde ise konfeksiyonda 11,84 dolar, demir ve demir dışı metallerde 9,30 dolar, elektrik-elektronikte 6,50 dolar, makine ve aksamlarında 5,14 dolar, tekstil ve hammaddelerinde ise 5,02 dolara kadar çıkıyor. Bu değerlerle ülke ortalamasının oldukça üzerindeyiz.

Geçmişte ticaretin şekli farklıydı. Gerek bavullarla ihracat yapmaya farklı ülkelere giden büyüklerimizin hikayelerinden aldığımız deneyim, gerekse de müşterilerimizden öğrendiklerimizle Denizli'nin ihracatını bu günlere taşıdık.

Müşterilerimizden hala çok şey öğreniyoruz. Onlar talep ettikçe biz tesislerimizde yeni üniteler kuruyor, yeşil dönüşüme en hızlı şekilde ayak uydurmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii ki burada gelecek nesillere karşı hissettiğimiz sorumluluk dönüşüm adına gayretimizde bize ilham veriyor; bu bilinçle sürdürülebilir ve rekabetçi bir üretim modeli için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.

Diğer yandan, resmi veriler olmasa da doğruluğunu teyit edebileceğimiz kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Denizli, e-ticarette günlük giden paket sayısı bakımından Türkiye'de ilk 5 il arasında yer alıyor. E-ihracat konusunda da ciddi mesafe kaydeden firmalarımız mevcut.

Özellikle bizlerden sonra görevi devralacak genç neslin bu alandaki yatkınlığı ve dijital kabiliyeti, Denizli'nin küresel ticaretteki konumunu daha da güçlendirecek. Bizim görevimiz de onlara bu zemini hazırlamak, fırsatları bugünden erişilebilir hale getirmek.

Son olarak, Akademi ile sektör temsilcilerinin, bu tür etkinliklerle bir araya gelmesini destekliyor, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtmek istiyorum. Organizasyonda emeği geçen herkese tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum.”

İlgili Fotoğraflar