Sirküler No: 2025/57 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2025/72-462 |
Denizli, 28/02/2025 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2025–57)
Sayın Üyemiz,
- AB Anti-Damping Soruşturması/Bazı Dökme Demir Ürünleri
- TİM Libya (Bingazi) Genel Ticaret Heyeti
- Mart 2025 Elektronik Sohbet Toplantıları
- SARA 2025 - 7. Uluslararası Tarım ve Hayvansal Kaynaklar Fuarı
- Nexus Uluslararası Ticaret Fuarı
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Yusuf FİDANGENÇ
Genel Sekreter V.
1) AB Anti-Damping Soruşturması/Bazı Dökme Demir Ürünleri
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda aynen; “Avrupa Birliği (AB) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan menşeli “lamel grafitli dökme demir" veya "küresel grafitli dökme demir” (“certain articles of lamellar graphite cast iron (grey iron) or spheroidal graphite cast iron (also known as ductile cast iron”) (7325.10.00 ve 7325.99.10 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan 7325.10.00.31 ve 7325.99.10.60 TARIC kodlarına sahip) ithalatına karşı 26 Şubat 2025 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatılmış olup; açılış bildiriminin bir örneği ekte yer almaktadır. Ayrıca, bahse konu açılış bildirimine, AB Resmi Gazetesi’nin sayfasında https://eur-lex.europa.eu/eli/C/2025/1276/oj adresinden de ulaşılabilmektedir.
Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamalarından kaynaklanabilmektedir. Bu itibarla, bahse konu anti-damping soruşturması çerçevesinde ülkemiz menşeli “lamel grafitli dökme demir" veya "küresel grafitli dökme demir” ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının AB yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecek olup; soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde ülkemiz firmalarına anti – damping önlemi tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir.
Bu çerçevede, bahsi geçen açılış bildiriminin “2. Product under investigation” başlığı altında soruşturma konusu ürünler tanımlanmış olup; burada tanımlanan ürün yelpazesine ilişkin yapılacak yorumların 10 gün içerisinde Komisyon’a iletilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, mezkûr bildirimde dampinge ilişkin inceleme döneminin 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 olacağı, zarara ilişkin inceleme döneminin ise 1 Ocak 2021-31 Aralık 2024 dönemini kapsayacağı belirtilmektedir.
Ayrıca, Komisyon, taraf olmak isteyen tüm ihracatçı üretici firmaların, mezkûr açılış bildiriminin AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten (26 Şubat 2025) itibaren 7 gün içerisinde, söz konusu bildirimin ekinde yer alan örnekleme formu ile kendilerini Komisyon’a tanıtmaları gerektiğini belirtmektedir. Bahse konu formu dolduran ihracatçılar, ihracatçı soru formunu doldurmayı kabul etmiş sayılacaklardır.
İhracatçı soru formlarına https://tron.trade.ec.europa.eu/investigations/case-view?caseId=2776 adresinden ulaşılabilmektedir. Örnekleme formlarının, Komisyon tarafından incelenmesinin ardından ihracatçılara örneklemeye seçilip seçilmedikleri bildirilecek olup; bildirimin ardından örneklemeye seçilen ihracatçıların 30 gün içerisinde soru formu yanıtlarını Komisyon’a iletmesi beklenmektedir. Örneklemeye itirazların olması halinde, Komisyon’un örnekleme kararını bildirmesinden 3 gün içerisinde bu itirazlar Komisyon’a yapılabilecektir.
Öte yandan, soruşturma açılış bildiriminden de görüleceği üzere herhangi bir ihracatçı firmamız soruşturmaya doğrudan taraf olarak belirlenmemiş olup Komisyon, ülkemiz üretici ihracatçılarını soruşturmaya katılmaya davet etmektedir. Bu itibarla, Komisyon’un örneklemeye gidip gitmeme kararına temel oluşturmasını teminen, mevcut soruşturmaya taraf olmak isteyen üretici ihracatçı firmaların veya temsilcilerinin, açılış bildiriminin AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten (26 Şubat 2025) itibaren 7 gün içinde Komisyonla iletişime geçmeleri ve anılan bildirimin ekinde yer alan bilgileri doldurarak Komisyon’a iletmeleri gerekmektedir.
Komisyon’un mevcut soruşturma kapsamında örneklemeye gitmesi halinde, ilgili taraf olarak belirlenen ihracatçı firmalara soru formları (questionnaire) gönderilecek olup bu formların, Komisyon’un örneklemeye hükmettiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde doldurulması gerekmektedir. Soru formlarına verilen cevaplar doğrultusunda, örnekleme dahilinde yer alan firmalar için bireysel damping marjları hesaplanacaktır. Komisyon’la iletişime geçen ancak örneklemede yer almayan firmalar, soruşturmalar kapsamında iş birliğine giden taraf olarak addedilecek olup bu firmalara yönelik olarak örneklemede yer alan ilgili taraflar için hesaplanan marjların ağırlıklı ortalamasını geçmeyecek anti-damping marjları hesaplanması olanak dahilindedir. Bununla beraber, örneklemede yer almayan ancak bireysel marj hesaplatmak isteyen firmaların da 30 günlük süre zarfında soru formlarını doldurmaları gerekmekle beraber bu minvaldeki talepler Komisyon’un takdirindedir.
Şikayete (zarar ve nedensellik bağına dair hususlar da dahil olmak üzere) veya soruşturmanın açılmasına ilişkin görüş bildirmek isteyen tarafların ise soruşturma açılış tarihinden itibaren 37 gün içerisinde görüşlerini Komisyon’a iletmesi gerekmektedir. Ayrıca, soruşturmanın açılmasına ilişkin bir dinleme toplantısı talebi varsa; bu talebin, açılış bildiriminin yayımı tarihinden itibaren (26 Şubat 2025) 15 gün içerisinde Komisyon’a bildirilmesi gerekmektedir.
Soruşturma kapsamında Komisyon tarafından yapılacak tüm bildirimler, TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/) sistemi üzerinden gerçekleştirilecek olup; taraflar sunacakları tüm bilgi ve belgeleri yine aynı sistem üzerinden sunacaklardır. Söz konusu sisteme kayıt olma ve Komisyon ile iletişimin ne şekilde yapılacağına ilişkin hususlar yine mezkûr bildirimde yer almaktadır.” denilmektedir.
Ek-1 : Açılış Bildirimi
AB Anti-Damping Soruşturması/Bazı Dökme Demir Ürünleri (28 Şubat 2025 tarihli yazı)
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden 28 Şubat 2025 tarihli yazısında aynen; “Avrupa Birliği (AB) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan menşeli “lamel grafitli dökme demir" veya "küresel grafitli dökme demir” (“certain articles of lamellar graphite cast iron (grey iron) or spheroidal graphite cast iron (also known as ductile cast iron”) (7325.10.00 ve 7325.99.10 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan 7325.10.00.31 ve 7325.99.10.60 TARIC kodlarına sahip) ithalatına karşı 26 Şubat 2025 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bilgisi verilmişti.
Bu defa, mezkur soruşturmaya ilişkin şikayetin gizli olmayan versiyonunun bir örneği ekte iletilmektedir. Ayrıca, söz konusu şikayet ve eklerine, soruşturmaya taraf olunarak TRON.tdi adresinden de ulaşabilmektedir.
Öte yandan, Bakanlığımız tarafından soruşturma konusu ürün ihracatını gerçekleştiren firmalarımıza yönelik 4 Mart 2025 tarihi saat 11:00’da video konferans yöntemi ile bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir. Toplantıda anti-damping soruşturmalarının genel mahiyeti ve bahse konu soruşturmanın genel hatları, Bakanlığımızca yapılacaklar, firmalarımızca yapılmasında fayda görülen hususlara yönelik bir sunum icra edilecektir. Söz konusu toplantıya https://zoom.us/j/91963462989?pwd=hJebqbMqKalUwS6sHMEH6Zqa4pepPV.1 (Toplantı Kimliği: 919 6346 2989 Parola: 030221) toplantı linki üzerinden katılım sağlanabilecektir.” denilmektedir.
Bahse konu bilgilendirme toplantısına katılmak isteyen firmalarımızın firma temsilcilerinin isim, unvan ve iletişim bilgilerini 3 Mart 2025 günü saat 12:00’a kadar Bakanlığımıza iletilmek üzere Birliğimiz arge@denib.gov.tr mail adresine ulaştırılması beklenmektedir.
Ek-2 : Şikayet
2) TİM Libya (Bingazi) Genel Ticaret Heyeti
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonu ile 15-17 Nisan 2025 tarihleri arasında Libya’ya tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyetinin gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Bahse konu heyete başvuru için son tarih 7 Mart 2025 Cuma günü mesai bitimi olup detaylı bilgilere aşağıda sunulan linkten ulaşılabilmektedir.
TİM Libya (Bingazi) Ticaret Heyeti
3) Mart 2025 Elektronik Sohbet Toplantıları
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından aldıkları yazıya atfen; Bakanlığımıza bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlığımız tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenleneceği bildirilmektedir.
İlgili toplantılar için kayıt bağlantıları aşağıda sunulmaktadır.
Mart 2025 Elektronik Sohbet Toplantıları
Elektronik Sohbet Toplantısı Tarih Saat Kayıt Bağlantısı
Benin - “Benin Pazarına Giriş” 06 Mart 2025 14.00 https://bit.ly/41riD67
İtalya - “İtalya Pazarına Giriş” 13 Mart 2025 11.00 https://bit.ly/4k1K6m9
Fransa - “Fransa ile Ticaret ve İş Fırsatları: Mobilya, Ambalaj ve Doğal Taş Sektörleri” 20 Mart 2025 14.00 https://bit.ly/41nZwcS
Birleşik Krallık - “Birleşik Krallık Pazarına Giriş” 27 Mart 2025 14.00 https://bit.ly/437qMhk
4) SARA 2025 - 7. Uluslararası Tarım ve Hayvansal Kaynaklar Fuarı
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden aldıkları yazıda, Kotdivuar (Fildişi Sahili) Devlet, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Kobenan Kouassi Adjoumani’nin, “Afrika'da Gıda Egemenliği İçin Hangi Tarımsal Gıda İşleme Sistemleri?” temasıyla 23 Mayıs-1 Haziran 2025 tarihleri arasında Abidjan Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek "7. Uluslararası Tarım ve Hayvansal Kaynaklar Fuarı"na (SARA 2025) Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'yı davet ettiği belirtilmekte olup, ilgili fuara dair davet mektubu ekte sunulmaktadır.
Ek-1 : Davet Mektubu
Ek-2 : Davet Mektubu (Tercüme)
5) Nexus Uluslararası Ticaret Fuarı
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla Dışişleri Bakanlığından aldıkları yazıya atfen; 17-18 Haziran 2025 tarihlerinde Lüksemburg Ticaret Odasının ev sahipliğinde "Nexus Uluslararası Ticaret Fuarı"nın ikincisinin düzenleneceği belirtilmekte olup, anılan fuarın yapay zekâ ve teknoloji konularına odaklanılacağı ifade edilmektedir.
Konuya ilişkin basın açıklaması ile tanıtım broşürü ekte yer almaktadır.
Ek-1 : Basın Açıklaması
Ek-2 : Tanıtım Broşürü