Sirküler No: 2025/34 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2025/44-323

Denizli, 13/02/2025

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2025-34)

Sayın Üyemiz,

1) İran'a Kiraz Fidanı İhracatı

2) Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü

3) Özbekistan Otelciler Birliğinin Daveti

4) Intertextile Shanghai Home Textiles 2025

5) “3. Uluslararası Gıda ve Teknoloji Fuarı” Ürdün Amman

6) Türkiye-Hollanda V. Dönem JETCO Toplantısı

7) PLMA 2025 Private Label Trade Show Fuarı

8) AB Yeşil Haftası

9) Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu

10) Güney Afrika'ya Kiraz İhracatı

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                         

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter

 

1) İran'a Kiraz Fidanı İhracatı

Tarım ve Orman Bakanlığından alınan ekli yazıda, İran İslam Cumhuriyeti Bitki Koruma Organizasyonu'ndan alınan yazıya atıfla; kiraz fidanlarının İran'ın yüksek riskli ürün listelerinde sınıflandırıldığı ve önceden İran'dan ithalat izni alınması gerektiğinden bahisle ithalatın ekte yer alan ithalat izni (gereklilikleri içeren) ve bitki sağlığı sertifikasında belirtilen gerekliliklerin karşılanması ile mümkün olacağı belirtilmektedir.

Ek-1 : Yazı Sureti-TOB

Ek-2 : İran'ın Kiraz Fidanı İthalat Gereklilikleri

 

2) Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü

Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıda Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında, ambalaj atığının azaltılması, mevcut ambalajların geri dönüştürülebilirliği ve yeniden kullanılabilirliğinin artırılması amacıyla, 1994 tarihli Ambalaj Direktifini revize eden 2025/40 sayılı Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğünün 22 Ocak 2025 tarihli AB Resmi Gazetesinde yayımlandığı ifade edildiği, ilgili mevzuatın 11 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi beklendiği, genel hükümlerin 18 aylık geçiş süresi sonunda 12 Ağustos 2026 itibariyle uygulanmasının öngörüldüğü bildirilmiştir.

Bu çerçevede, anılan mevzuat, AB pazarına ihraç edilecek ambalaj malzemelerinin yanında tüm diğer ürünlerin ambalajlarının uyması gereken kuralları belirlemekte olup, Tüzük ile yeniden kullanım ve azaltım yöntemleri ile ambalaj atığının azaltılmasının; 2030 yılına kadar AB pazarına arz edilen tüm ambalajların geri dönüştürülebilir olmasının; ambalajlarda geri dönüştürülebilir içerik kullanımının artırılmasının ve ambalaj üretiminde birincil hammadde kullanımının azaltılmasının amaçlandığı aktarılmaktadır.

Ek-1 : Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Bilgi Notu

 

3) Özbekistan Otelciler Birliğinin Daveti

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda; Taşkent Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, Özbekistan’da 2019 yılından bu yana faaliyet gösteren ve yaklaşık 500 üyeye sahip olan Özbekistan Otelciler Birliği'yle 2024 yılı Kasım ayında bir toplantı gerçekleştirildiği ifade edilerek söz konusu toplantıda; Özbekistan Otelciler Birliği temsilcilerinin ülkede gerçekleştirilecek yeni otel yatırımları için Özbekistan Devleti tarafından önemli desteklerin sağlandığı ve Türkiye’nin turizm alanındaki tecrübesinden daha çok istifade etmek istediklerini ve Türk firmalarını yatırım yapmak üzere Özbekistan’a davet ettiklerini vurguladıkları belirtilmektedir.

Bu kapsamda, 25-26 Şubat 2025 tarihlerinde Taşkent’te gerçekleştirilecek “VI. Hotel Business Forum” adlı iş forumu ile 14-16 Ekim 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek “Horeca Expo Uzbekistan” adlı uluslararası fuara Türkiye’den ilgili sektör firmaları ile iş birliği kuruluşların davet edildiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, konuya ilişkin davet yazısı ve Birliğin faaliyetlerine dair sunum ekte gönderilmektedir.

Ek-1 : Davet Yazısı

Ek-2 : Sunum

 

4) Intertextile Shanghai Home Textiles 2025

20-22 Ağustos 2025 tarihleri arasında Shangai/ Çin Halk Cumhuriyeti ’nde düzenlenecek olan Intertextile Shanghai Home Textiles 2025 fuarı milli katılım organizasyonunun Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Detaylı Bilgi : Intertextile Shanghai Home Textiles 2025

 

5) “3. Uluslararası Gıda ve Teknoloji Fuarı” Ürdün Amman

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Türkiye Cumhuriyeti Amman Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen; 12-14 Ağustos 2025 tarihlerinde Ürdün/Amman’da “3. Uluslararası Gıda ve Teknoloji Fuarı”nın gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Söz konusu fuarda, gıda, içecek ve ambalaj sektöründeki firmaların bir araya getirilmesinin amaçlandığı, Ürdün ve Orta Doğu'daki en büyük sektörel etkinliklerden birinin olduğu ve Başbakanlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek olan organizasyonun, 250’den fazla yerli ve uluslararası şirketin katılımıyla düzenleneceği ifade edilmektedir.

Türkiye’nin uluslararası pazardaki önemli konumu nedeniyle Türk firmalarının katılımının teşvik edildiği, Türk Pavilyonu’nun 300-500 metrekare büyüklüğünde olmasının planlandığı, en küçük stand alanının 9 metrekare olarak belirlendiği bildirilmektedir.

Ek-1 : “3. Uluslararası Gıda ve Teknoloji Fuarı” Tanıtım Broşürü

 

6) Türkiye-Hollanda V. Dönem JETCO Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye-Hollanda Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (ETOK/JETCO) 5. Dönem Toplantısı’nın, 15 Ocak 2025 tarihinde Sayın Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ve Hollanda Ticaret ve Kalkınma Bakanı Sayın Reinette Klever’in başkanlıklarında İstanbul’da gerçekleştirildiği bildirilmekte olup, imzalanan JETCO 5. Dönem Protokolü ekte sunulmaktadır.

Ek-1 : Türkiye-Hollanda V. Dönem JETCO Protokolü

 

7) PLMA 2025 Private Label Trade Show Fuarı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden alınan bir yazıda, 16-18 Kasım 2025 tarihleri arasında Chicago/ABD’de düzenlenecek olan “PLMA's 2025 Private Label Trade Show” Fuarı’na Türkiye milli katılım organizasyonun 12.kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir

Detaylı bilgilere aşağıda sunulan linkten ulaşılabilir.

Detaylı Bilgi : PLMA 2025 Private Label Trade Show Fuarı

 

8) AB Yeşil Haftası

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından aldıkları yazıya atfen; AB’nin çevre politikasının kamusal olarak ele alındığı en büyük organizasyonlardan olan ve 2012 yılından bu yana düzenlenmekte olan AB Yeşil Haftası’nın, bu sene 3-5 Haziran 2025 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirileceği aktarılmaktadır.

Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü (DG ENVI) tarafından düzenlenen söz konusu etkinlik, Avrupa ve dünyadan politika yapıcıları, işletmeleri, önde gelen çevrecileri ve diğer ilgili tarafları bir araya getirmekte olduğu bildirilmekte ve bu sene gerçekleştirilecek olan Yeşil Haftanın, “Temiz, Rekabetçi ve Döngüsel” temaları ile ele alınacağı, katılım kayıtlarının Nisan ayında açılacağı ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, haziran ayı boyunca Yeşil Hafta’ya bağlı etkinliklerin gerçekleştirilerek, paydaşlar ve vatandaşlarla döngüsel ekonomi hakkında etkileşime geçme imkânı planladığını ve bu kapsamda, ortak etkinlik başvurularının 3-21 Mart 2025 tarihleri arasında açık olacağı belirtilmektedir.

Öte yandan, Komisyon tarafından yapılan duyuruda, AB’nin yeni Komisyon dönemi ile birlikte gündeminin rekabetçilik olduğu ve bu anlamda, "Rekabetçilik Pusulası" ve "Temiz Sanayi Anlaşması" stratejilerinin yayınlanmasının beklendiği ortamda, döngüsel ekonominin sürdürülebilir rekabetçiliği artırma, atıkları azaltma, stratejik özerkliği güçlendirme ve yenilikçiliği teşvik etme potansiyeliyle mevcut sorunlara çözümler sunabileceği belirtilmektedir.

Söz konusu etkinliğe ilişkin duyurulara aşağıdaki bağlantıdan ulaşılması mümkündür:

Bağlantı Linkihttps://environment.ec.europa.eu/news/green-week-2025-circularsolutions-competitive-eu-2025-01-22_en

 

9) Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2024 Eylem Planı’nda yer alan 29 numaralı “Yeşil Dönüşüm İçin Kritik Nitelikteki Hammaddelerin Tespit Edilerek, Arz Güvenliğini Sağlamak Üzere Politikalar Geliştirilmesi” eylemi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından “Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu” hazırlandığı ve Bakanlık web sitesinde yayımlandığı bildirilmektedir.

Rapora ilişkin bağlantı bilgisi aşağıda yer almaktadır.

Bağlantı Linki: Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu

 

10) Güney Afrika'ya Kiraz İhracatı

İlgi : 05.07.2024 tarih (2024-220) sayılı sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı duyurumuz ile ülkemizden Güney Afrika Cumhuriyeti'ne (GAC) kiraz ihracatının yeniden başlatılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında GAC'a olası kiraz ihracatçısı firmalar ile paketleme tesisleri hakkında Bakanlığımıza bilgi verilmesi talep edilmişti.

Bu defa, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 2025 yılı kiraz ihracat sezonun yaklaşmakta olduğundan dolayı konunun önemli olduğu bildirilmektedir.

Bahsi geçen duyurumuz aynen aşağıda sunulmaktadır.

 Güney Afrika'ya Kiraz İhracatı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Türkiye’den Güney Afrika Cumhuriyeti'ne (GAC) kiraz ihracatının yeniden başlatılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Güney Afrika Tarım, Toprak Reformu ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (NPPOZA) tarafından Türkiye'den Güney Afrika'ya kiraz (Prunus avium ve P. cerasus) taze meyvesi için Bitki Sağlığı Çalışma Planı hazırlanarak iletildiği,

Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazıda, kiraz meyvesinin GAC'a ihracatı için çalışmalar kapsamında, Monilinia fructicola ve M. fructigena zararlılarından ari olduğu bildirilen alanlarda iyi tarım uygu lamaları, Global Gap ve IPM prensipleri kapsamında ekte yer alan üretici-üretim yerlerinin belirlendiği belirtilerek kiraz ihracat programının ivedilikle oluşturulabilmesi için Türkiye'den Güney Afrika'ya kiraz (Prunus avium ve P. cerasus) taze meyvesi içi n Bitki Sağlığı Çalışma Planı gerekliliklerini sağlayarak GAC'a kiraz ihracatı yapacağını belirten ihracatçı firmalar ve paketleme tesisleri isimleri talep edildiği bildirilmektedir.

Ekler

Ek-1: Bitki Sağlığı Çalışma Planı-Tr

Ek-2: Bitki Sağlığı Çalışma Planı-İng.

Ek-3: Kiraz Üretici Listesi”