Sirküler No: 2025/133 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2025/160-876 |
Denizli, 28/04/2025 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2025–133)
Sayın Üyemiz,
1) Filipinler'in Türkiye'den Kanatlı Eti İthalatına Geçici Yasak Konulması
2) Kritik Hammaddeler Tüzüğü-Stratejik Projeler
3) Peynir Çiğ Köfte Standart Tasarısı
4) Mısır Standart Tasarısı
5) Nargilelik Tütün Mamulü Standart Tasarısı
6) Urumçi 2025 (China) Eurasia Commodity and Trade Expo
7) Fuar Duyurusu-Botsvana/ 18. Global Expo Botswana
8) Üç Enerji Santralinin İnşası ve Ekipman Temini
9) Morityus / İhale Bilgilendirmesi
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter
1) Filipinler'in Türkiye'den Kanatlı Eti İthalatına Geçici Yasak Konulması
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Manila Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıda; Filipinler Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan 17/2025 sayılı Tebliğ kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 Mart 2025 tarihinde Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne (WOAH) bildirilen ve Saraydüzü’nde tespit edilen H5N1 influenza virüsüne bağlı olarak ülkemizden 26 Mart 2025 tarihi itibarıyla kanatlı ürünleri ithalatına geçici yasak getirildiği ifade edilmektedir.
Yazının devamında, 1 Ocak 2025 tarihinde veya bu tarihten önceki bir tarihte üretim/kesim yapılmış olması şartıyla; halihazırda transit işlemde olan, Türkiye’den liman yüklemesi yapılmış olan veya Filipinler’de limana gelmiş olan ürünlerin belirlenen kurallardan muaf olacağı hususunun da yer aldığı bildirilmektedir.
Ek:
1- Filipinler Tarım Bakanlığı Tebliğ
2) Kritik Hammaddeler Tüzüğü-Stratejik Projeler
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda aynen; “Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıda, yeşil ve dijital ekonomiye geçişte kritik öneme sahip olan hammaddelere yönelik tedarik güvenliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının Avrupa Birliği tarafından bir öncelik olarak belirlendiği bildirilmiştir. Bu amaca yönelik olarak Kritik Hammadde Tüzüğü (CRMA) 3 Mayıs 2024 tarihinde Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girdiği iletilmiştir.
CRMA kapsamında, 2030 yılına kadar AB talebi dikkate alınarak, stratejik hammaddelerin çıkarılmasının %10’unun, işlenmesinin %40’ının ve geri dönüştürülmesinin %25’inin AB’de yapılması hedeflenmekte olup Birliğin madencilik, işleme ve geri dönüşüm kapasitesinin geliştirilmesine yönelik Birlik içinde veya üçüncü ülkelerde Stratejik Projeler belirlenmesinin amaçlandığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda açılan çağrı sonrasında alınan başvurular arasından seçilen 47 adet Stratejik Proje açıklandığı bildirilmiştir. Söz konusu Stratejik Projeler toplamda 22,5 milyar Avroluk bir sermaye yatırımı gerektirmekte olup, anılan projeler, AB'nin stratejik hammaddelere güvenli erişimine katkı sağlamaları, çevresel, sosyal ve yönetişim kriterlerine uygunlukları ve teknik olarak uygulanabilir olmaları değerlendirilerek seçildiği bildirilmiştir.
Projeler Belçika, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Estonya, Çekya, Yunanistan, İsveç, Finlandiya, Portekiz, Polonya ve Romanya’da yer almakta olup, hammadde değer zincirinin bir veya daha fazla segmentini kapsadığı aktarılmıştır. Bu çerçevede, 25'i madencilik, 24'ü işleme, 10'u geri dönüşüm ve 2'si hammadde ikamesi faaliyetlerinden oluşmakta ve CRMA’da listelenen 17 stratejik hammaddenin 14'ünü kapsadığı belirtilmektedir.
Böylece, AB'nin 2030 yılı için belirlenen lityum ve kobalt çıkarma, işleme ve geri dönüşüm hedeflerinin tamamen karşılanması; grafit, nikel ve manganez için de önemli ilerleme kaydedilmesi ve magnezyum ve tungsten içeren projeler ile bu malzemelere dayalı olan AB savunma sanayisinin dayanıklılığının artırılmasının beklendiği ifade edilmektedir.
İlaveten, anılan Stratejik Projeler, 5 Mart 2025 tarihinde açıklanan Otomotiv Sanayi Stratejik Eylem Planı ile duyurulduğu şekilde, öncelikli olarak batarya hammaddelerinin değer zincirinin tüm aşamalarında üretiminin sağlanmasına katkı yapacak şekilde belirlenmiş olup, izin alma prosedürlerinin hızlandırılması, finansmana erişim ve satın alma sözleşmelerinin kolaylaştırılması gibi avantajlardan yararlanılacağı da bildirilmiştir.
Konuya ilişkin ayrıntılı kaynaklara, soru-cevap çalışmasına ve seçilen projelere ilişkin bilgilere aşağıdaki bağlantılardan ulaşılması mümkündür:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_864
Öte yandan, Avrupa Komisyonu (Komisyon) tarafından yapılan 1 Nisan 2025 tarihli basın açıklamasında, AB rekabet kuralları doğrultusunda sanayi iş birliğini teşvik etmek ve Avrupa şirketlerinin belirli kritik hammaddeleri nasıl tedarik ettiği ile geri dönüştürdüğüne dair piyasa katılımcılarından geri bildirim almak amacıyla 31 Mayıs 2025 tarihine değin geçerli olacak bir Görüş Çağrısı (Call for Input) başlatıldığının duyurulduğu ifade edilmiştir.
Söz konusu basın açıklamasında devamla;
1. Kritik hammaddelerin, AB’nin sanayi rekabetçiliği ve stratejik hedefleri açısından taşıdığı hayati öneme istinaden; kritik hammaddelere erişimi güvence altına almak ve geri dönüşümünü sağlamak için karşılaşılan zorluklara yönelik olarak Komisyon’un paydaşlardan görüş talep ettiği;
2. Komisyon’un özellikle kritik hammaddelerin çıkarılması, işlenmesi ve geri dönüştürülmesi ile bu hususlardaki olası iş birliği fırsatları bağlamında AB şirketlerini görüşlerini paylaşmaya davet ettiği;
3. Görüş Çağrısı’nın başlangıçta yenilenebilir enerjiler, dijital teknolojiler, havacılık ve savunma teknolojileri gibi sektörler için kritik öneme sahip 14 kritik ham maddeye odaklanacağı;
4. Bu çalışmanın Temiz Sanayi Mutabakatı kapsamında taahhüt edilen bir durum tespiti niteliğinde olduğu ve bu alanda daha fazla sanayi iş birliğine duyulan ihtiyacı değerlendirmeyi amaçladığı;
5. Ayrıca bu girişimin, Kritik Hammaddeler Yasası kapsamında belirlenen hedefler üzerine inşa edildiği ve 25 Mart’ta Komisyon’un yerli stratejik hammadde kapasitesini artırmak amacıyla 47 stratejik projelik bir listeyi kabul ettiği;
6. Bu girişimin sonraki adımlarının, Komisyon’un alacağı geri bildirimler doğrultusunda değerlendirileceği ve nihai olarak, bu alandaki iş birliği projelerinin AB rekabet kuralları ile uyumluluğu konusunda şirketlere rehberlik sağlanabileceği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede Komisyon’un, yeşil ve dijital dönüşüm için kritik önemde olan yenilikçi ürün ve teknolojilerin sürdürülebilir ve dirençli bir değer zinciri yapısı içerisinde, olabildiğince hızlı ve rekabetçi bir şekilde sunulması ve son derece önemli konumda olan kritik hammaddelere erişimin güvence altına alınması konusunda, bir yandan pazar çeşitliliğini artırarak Çin’e olan bağımlılığını azaltmak için MERCOSUR bölgesi ile Serbest Ticaret Anlaşması akdetmesi, Güney Afrika ile ilk Temiz Yatırım ve Ticaret Anlaşması’nı hayata geçirmesi vb. adımları attığı, diğer yandan bunları tamamlayıcı nitelikte olacak şekilde Birlik içerisinde de kritik hammaddelerin çıkarılması ve işlenmesi kapasitesinin artırılması ile geri dönüşüm yoluyla etkin kullanımın sağlanmasını hedefleyen bütüncül çalışmaların yürütüldüğünün görüldüğü aktarılmıştır.” denilmektedir.
3) Peynir Çiğ Köfte Standart Tasarısı
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tkt 2025166453 Peynir çiğ köfte" standart tasarısı hakkında görüş talep edildiği bildirilmektedir.
Bahse konu standart tasarılarına dair görüş ve teklifleriniz olması halinde en geç 16/05/2025 tarihine kadar, tarim-ugd@ticaret.gov.tr adresine iletilmesi beklenmektedir.
Ekler:
4) Mısır Standart Tasarısı
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "TS 3415Tst T2 Mısır" standart tasarısı hakkında görüş talep edildiği bildirilmektedir.
Bahse konu standart tasarılarına dair görüş ve teklifleriniz olması halinde en geç 05/05/2025 tarihine kadar, tarim-ugd@ticaret.gov.tr adresine iletilmesi beklenmektedir.
Ekler :
5) Nargilelik Tütün Mamulü Standart Tasarısı
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "TS 13445 Tst T3 Nargilelik Tütün Mamulü" standart tasarısı hakkında görüş talep edildiği bildirilmektedir.
Bahse konu standart tasarılarına dair görüş ve teklifleriniz olması halinde en geç 05/05/2025 tarihine kadar, tarim-ugd@ticaret.gov.tr adresine iletilmesi beklenmektedir.
Ekler:
2- Nargilelik Tütün Mamulü Standardı
6) Urumçi 2025 (China) Eurasia Commodity and Trade Expo
Ege İhracatçı Birlikleri’nden alınan bir yazıda, 26-30 Haziran 2025 tarihleri arasında Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin başkenti Urumçi’de 2025 (China) Asia-Europe Commodity and Trade Expo adlı fuarın düzenleneceği ve 09/05/2025 tarihine kadar başvuruların yapılacağı bildirilmektedir.
Fuara ilişkin ayrıntılı bilgilere aşağıda sunulan linkten ulaşılabilir.
Urumçi 2025 (China) Eurasia Commodity and Trade Expo
7) Fuar Duyurusu-Botsvana/ 18. Global Expo Botswana
Gaboron Büyükelçiliğinin bir yazısına atfen Ticaret Bakanlığından alınan yazıda; Botsvana Yatırım ve Ticaret Merkezi (BITC) İhracat Birimi Direktörü Temo Donald Ntapu ve Global Expo Botswana Proje Müdürü Thomas Molebatsi arasında 11 Nisan 2025 tarihinde 18. Global Expo Botswana konulu bir görüşme gerçekleştirildiği ve BITC yetkililerinin 2003 yılından beri düzenlenen "Global Expo Botswana"nın 2023 yılında gerçekleştirilen son oturumunda yaklaşık 300 şirketin sergi açtığını, 4 bin kişinin katılım sağladığını, komşu ülkelerin yanı sıra Brezilya ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinden de şirket ve katılımcıların yer aldığını ifade ettikleri ve “18. Global Expo Botswana” etkinliğinin 8-11 Ekim 2025 tarihlerinde Gaboron’da gerçekleştirileceği, Expo'nun lojistik, bilgi teknolojileri, tarım ve endüstriyel kenevir üretimi, yenilenebilir enerji gibi çeşitli alanlarda sergi ve konferans olmak üzere iki ana bölümden oluşacağı, sergi bölümünde iş insanları düzeyinde (B2B) temaslara imkan tanınmasının ve konferans bölümünde ise Botsvana'daki yatırım imkanları ve projelerinin tanıtımının yapılmasının amaçlandığı iletilmiş olup, anılan etkinliğe firmalarımızın katılımı talep edilmektedir.
Ek: 18. Global Expo Botswana (Broşür)
8) Üç Enerji Santralinin İnşası ve Ekipman Temini
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı yazısına atfen, Fas, Elektrik ve İçme Suyu Ofisi (ONEE)-Elektrik Şubesi tarafından, toplam 300 ila 450 MW gücü kapasiteli üç adet doğal gaz yanmalı motor santralının tasarımı, ekipman ve malzeme temini, taşıma işleri, montajı, testlerin gerçekleştirilmesi ve devreye alınması için İlgililerin Tespiti İhalesinin (İhale n°SP 4125001) açıldığı bilgisinin iletildiği,
Yazıda devamla; söz konusu ihalenin, projenin gerçekleştirilmesi için teknik sınai ve finansal kapasitelere sahip olan ve Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (Engineering, Procurement, and ConstructionEPC) şirketleriyle potansiyel olarak ortaklık kurabilecek yanmalı motor üreticilerinin tespit edilmesine yönelik olduğu bildirilmektedir. İhalelelere ilişkin bilgilerin bulunduğu resmi web sitesinde, ihalenin tahmini bütçesinin 2 milyar Fas dirhemi (200 milyon ABD Doları) olduğu ifade edilerek, ihale dosyalarının www.marchespublics.gov.ma web sitesinden ve ONEE www.one.ma web sitesinden (fournisseurs başlığı altında) indirilerek temin edilebileceği, adayların başvurularını “Bureau d’Ordre de la Direction Approvisionnements et Marchés, 65, Rue Othman Ben Affane 20 000 Casablanca B.P. 13 498– Maroc” adresine taahhütlü posta gönderimi yoluyla gönderebileceği veya aynı adrese başvurularını alındı belgesi karşılığında teslim edebileceği ya da başvuru zarflarının açılacağı gün zarflar açılmadan önce ihale komisyon başkanına başvurularını teslim edebileceği hususlarına yer verildiği,
İlaveten, ihaleye ilişkin başvuru zarflarının yerel saat ile 18 Nisan 2025 günü saat 10:00’da "65, Rue Othman Ben Affane 20 000 Casablanca B.P 13 498 Maroc" adresinde yer alan ONEE Alımlar ve İhaleler Müdürlüğünde (Direction Approvisionnements et Marchés de l’ONEE-Branche Electricité) açılacağı ifade edilerek söz konusu ihaleye ve ihale dosyasına ilişkin herhangi bir bilgi talebi veya şikayet için Projet_Moteurs_Gaz@onee.ma e-posta adresi kullanılarak “Direction Ingénierie et Réalisation des Projets Production de l’ONEE-Branche Electricité» ile irtibata geçilmesinin mümkün olduğu ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, ihaleye ilişkin ilave bilgiler ve orijinal duyuru metni ekte sunulmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için ilgili Müşavirliğimize (rabat@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
Ek: İhaleye İlişkin İlave Bilgiler ve Orijinal Yazı
9) Morityus / İhale Bilgilendirmesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla, Antananarivo Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Morityus'ta açılan mal ve hizmet alımına dair ihale ilanlarına ilişkin bilginin iletildiği bildirilmektedir.
Söz konusu ihalelerle ilgilenecek üyelerimizin detaylı bilgi için Antananarivo Ticaret Müşavirliğimiz (antananarivo@ticaret.gov.tr ) ile temasa geçmelerinin faydalı olacağı belirtilmektedir.
Ek: Morityus / İhale (Ek_1 ve Ek_2)