Sirküler No: 2024/425 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2024/563-2388 |
Denizli, 20/12/2024 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE/ 2024-425)
Sayın Üyemiz,
1) Fas'ta Hayvansal Ürünlerde ve Zeytinyağında Gümrük Vergisi Muafiyeti
2) Ürünlerde Kalıcı Karbon Giderimi, Karbon Yakalama ve Karbon Saklamaya İlişkin Gönüllü Sertifikasyon
3) AB Çelik Korunma Önlemi
4) Birleşik Krallık Korunma Önlemi
5) Botsvana'nın Tarım Ürünlerinin İthalatına Yönelik Kısıtlamaları Kaldırması
6) Rusya Federasyonu'na Tarım Ürünleri İhracatı
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Yusuf FİDANGENÇ
Genel Sekreter V.
1) Fas'ta Hayvansal Ürünlerde ve Zeytinyağında Gümrük Vergisi Muafiyeti
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Rabat Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıya atfen; Fas Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin 18 Ekim 2024 tarih ve 6605/211 sayılı Genelgesi kapsamında aşağıdaki ürünlere uygulanan ithalat vergisinin tahsilatının askıya alınmasına karar verildiği belirtilmektedir:
-0104.10.90.10 tarife pozisyonu altında (Fas Gümrük Cetveli) yer alan evcil koyunlar (100.000 başlık bir kontenjan sınırında)
-0201, 0202, 0204, Ex0206 ve 0208.60 tarife pozisyonları altında yer alan sığır, koyun, keçi ve deve türlerine ait evcil hayvanların etleri ve sakatatları (20.000 tonluk bir sınırda)
-1509.20.00.00 ve 1509.30.00.00 tarife pozisyonları altında yer alan (Fas Gümrük Cetveli) sızma ve ekstra sızma zeytinyağı (10.000 tonluk bir sınırda)
Ayrıca, söz konusu tarife avantajından yararlanmak için, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan Gümrük Muafiyeti Talebi (Demande de Franchise Douanière-DFD) belgesinin ibraz edilmesinin gerektiği, bu uygulamanın ise 19 Ekim ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasındaki dönemi kapsadığı ifade edilmektedir.
2) Ürünlerde Kalıcı Karbon Giderimi, Karbon Yakalama ve Karbon Saklamaya İlişkin Gönüllü Sertifikasyon
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda aynen; “Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıda, AB’nin Paris İklim Anlaşması kapsamında 2050 yılında karbon-nötr bir ekonomi olma ve ayrıca, 2030 yılı için koyduğu bağlayıcı %55’lik emisyon azaltım hedefine ulaşma konusunda ana çerçeveyi 2021 yılında yürürlüğe giren Avrupa İklim Yasası ile belirlediği aktarılmaktadır.
Bu kapsamda, mezkur Yasa ile belirlenen emisyon hedeflerine ulaşma noktasında tamamlayıcı mahiyette olacak şekilde; ürünlerde kalıcı karbon giderimi, karbon tarımı ve karbon yakalamayı hızlandırma ve teşvik etme amacıyla gönüllü bir sertifikasyon sistemi oluşturulması adına 2024/3012 sayılı AB Yönetmeliği 6 Aralık 2024 tarihli ve L sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı belirtilmektedir.
Söz konusu düzenleme ile;
• Birlik içinde operatörlerce gerçekleştirilen faaliyetler için kalite kriterleri;
• Faaliyetlerce ortaya çıkarılan karbon giderimleri ve toprak emisyon azaltımlarının doğrulama ve sertifikasyonuna ilişkin kurallar;
• Sertifikasyon sistemlerinin Avrupa Komisyonu tarafından işleyişi ve tanınmasına ilişkin kurallar;
• Sertifikalandırmaya ve sertifikalı birimlerin kullanımıyla ilgili kurallar
belirlenerek, özellikle Birlik sertifikasyon sistemi altında sertifikalandırılan karbon giderimlerinin olası bir yeşil aklama (greenwashing) ve/veya çifte hesaplamanın (double counting) önüne geçilmesi suretiyle, üçüncü ülkeler veya uluslararası uyum programları yerine doğrudan AB ulusal katkı beyanına (NDC) katkı sağlamasının amaçlandığı ifade edilmektedir.
Düzenlemenin kapsamı ise atmosferden karbonu ortadan kaldırma niteliğini haiz yer altı, kara veya okyanuslar dahil deniz rezervuarlarında ve uzun ömürlü ürünlerdeki karbon depolamasını artıran faaliyetlerden bir veya daha fazla uygulama veya süreci içerecek şekilde belirlendiği belirtilmiştir.
Kurgulanan sertifikasyon sisteminin çalışma prensibi şu şekilde özetlenmiştir:
1. Bu Yönetmelik kapsamındaki uygunluk sertifikasını (certification of compliance) almak için AB’deki bir ekonomik operatör öncelikle, Avrupa Komisyonu tarafından tanınan bir “sertifikasyon programı”na (certification scheme) [mezkur Yönetmelikle belirlenen kalite kriterleri ile sertifikasyon kurallarına, operatörlerin ve operatörlerce gerçekleştirilecek faaliyetlerin uyumunu sertifikalandıran kuruluş] katılım için başvuracaktır.
2. Başvuru kabul edildikten sonra, ilgili operatör mevzuattaki “kalite kriterleri”ne (quality criteria) uyumu gösteren kanıtlar ve faaliyet neticesinde ortaya çıkarılması beklenen net karbon giderim faydası veya net toprak emisyonu azaltım faydası ile bir izleme planını da içeren bir faaliyet planını; “sertifikasyon kuruluşu”na (certification body) [sertifikasyon denetimleri yapmak ve uygunluk sertifikaları vermek üzere bir sertifikasyon programı ile anlaşma yapmış, akredite edilmiş veya tanınmış bağımsız bir uygunluk değerlendirme kuruluşu] sunacaktır.
3. Sertifikasyon kuruluşu, sunulan bilgileri doğrulamak adına bir sertifikasyon denetimi gerçekleştirecek ve şayet bu denetim neticesinde bilgiler doğrulandığı takdirde; sertifikasyon kuruluşu bir sertifikasyon denetim raporu hazırlayarak uygunluk sertifikasını düzenleyecektir.
4. Ayrıca; sertifikasyon programları tarafından atanan sertifikasyon kuruluşlarının, bir ulusal akreditasyon kuruluşu (national accreditation body) tarafından akredite edilmesi veya ulusal yetkin otorite olarak tanınması gerekmektedir.
Öte yandan, mezkur Yönetmeliğin AB ETS kapsamına giren emisyonlara uygulanmayacağı hususu temel ilke olarak belirlenmiş olup; bunun tek istinasının ise belirlenen sürdürülebilirlik ve sera gazı emisyonu tasarrufu kriterlerini karşılaması durumunda biyoyakıtlar, biyolikitler ve biyokütle yakıtlarından kaynaklanan karbon emisyonlarının yakalanması ve depolanması olacağının hüküm altına alındığı belirtilmiştir.
Tüm bu bilgiler çerçevesinde, karbon yakalama teknolojilerinin emisyon azaltım hedeflerini gerçekleştirme yolunda kullanılabilecek kritik önemde bir araç olma potansiyeline karşın; gereken mali ve teknoloji desteğini görmemesinden kaynaklı olarak şu ana değin etkin bir şekilde kullanılmadığı göz önüne alındığında, AB’nin önümüzdeki dönemde mezkur teknolojilerden daha fazla istifade etmek arzusunda olduğu ve bahse konu gönüllü sertifikasyon sisteminin de adeta pilot bir proje olarak uygulamaya konulma vizyonu taşıdığı; AB’nin 2040, 2050 ve sonrasına yönelik iklim hedeflerinin yerine getirilmesinde önümüzdeki dönemde karbon yakalama ihtiyaçlarının da daha detaylı incelenerek, uygulamanın AB Emisyon Ticaret Sistemi ile bağlantılandırılması hususunun da gündeme gelebileceği ifade edilmiştir.
Söz konusu yönetmeliğe https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/?uri=CELEX:32024R3012 adresinden ulaşılabilmekte olup bilgilerini rica ederim.”
denilmektedir.
3) AB Çelik Korunma Önlemi
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği tarafından bazı çelik ürünleri ithalatına karşı bir korunma önlemi uygulandığı, söz konusu önlem 24 Haziran 2024 tarihli Komisyon kararıyla 30 Haziran 2026 tarihine kadar uzatıldığı,
Bu defa, bir örneği ekte yer alan 17 Aralık 2024 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bildirime göre, bir gözden geçirme soruşturması ("functioning review") başlatıldığı, söz konusu gözden geçirme çerçevesinde Komisyon tarafından mezkur önlemde bir değişikliğe gidilmesi gerekip gerekmediği, mevcut kotaların tahsisat ve yönetim biçimleri ile sebep olduğu olası dışlayıcı etkiler, geleneksel ticaret akışındaki değişimler gibi hususların inceleneceği belirtilmektedir.
Bahse konu Bildirimde, Komisyon tarafından önlemden muaf tutulan gelişmekte olan ülkeler listesinin de mevcut koşullara göre güncelleneceği ifade edilmektedir.
Ayrıca, soruşturma kapsamında ek konuları gündeme getirmek isteyen ilgili tarafların iddialarını kanıtlayan yeterli delilleri ve bir ürün kategorisini etkileyen herhangi bir gelişmenin nasıl ele alınacağına ilişkin önerilerini de sunmaları mümkün bulunduğu bildirilmektedir.
Öte yandan söz konusu Bildirimde, ilgili tarafların 10 Ocak 2025 tarihine kadar yazılı görüşlerini iletebileceği ve tüm yazılı başvuruların https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI adresi üzerinden yapılmasının gerektiği belirtilmektedir.
Ek-1 : Açılış Bildirimi
4) Birleşik Krallık Korunma Önlemi
İlgi : 05/11/2024 tarih, (2024-381) sayılı sirkülerimiz.
Birleşik Krallık (BK) tarafından belirli çelik ürünlerine uygulanan korunma önlemi kapsamında BK Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi (TRA) tarafından 1. kategoride sınıflandırılan ürünler için piyasadaki değişimler sebebiyle söz konusu kategorideki önlemin askıya alınmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi (suspension review) amacıyla bir gözden geçirme soruşturmasının yürütüldüğü ilgi’de kayıtlı duyurumuzda bildirilmişti.
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, TRA tarafından 16 Aralık 2024 tarihinde nihai rapor yayımlandığı, söz konusu kategoride önlemin askıya alınmasının gerekli olmadığı sonucuna ulaşıldığı, ilgili raporda, bahse konu kategoride tarife kontenjanlarının halihazırda artırılmış olması ve söz konusu kontenjanların tüketim oranının düşük olması sebebiyle önlemin askıya alınmasını gerektirecek durumların ortadan kalktığı ifade edilmektedir.
Bahse konu rapor https://www.trade-remedies.service.gov.uk/public/case/SS0051/#public-file adresinde yer almaktadır.
5) Botsvana'nın Tarım Ürünlerinin İthalatına Yönelik Kısıtlamaları Kaldırması
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Pretoria Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları bir yazıda, Botsvana Toprak İşleri ve Tarım Bakanlığı'nın ekte yer alan 13 Aralık 2024 tarihli basın açıklamasına atıfla; Botsvana'nın birçok tarım ürününe uygulamakta olduğu ithalat yasağının aşamalı olarak kaldırılacağı ve bu kapsamda;
· Zerdeçal, muhtelif kabak ve kavun çeşitleri, tatlı patates, bezelye, tatlı mısır, brokoli, taze fasülye, mantar ve patlıcana yönelik kısıtlamaların derhal kaldırıldığı,
· Pancar, balkabağı, lahana, havuç, sarımsak, zencefil, taze mısır, yeşillik/otlar, marul, soğan, patates, tatlı biber, domates ve karpuza yönelik kısıtlamaların, Güney Afrika Gümrük Birliği (SACU) değerlendirmeleri çerçevesinde gözden geçirilerek 1 Nisan 2025 tarihine kadar aşamalı olarak kaldırılacağı,
· Ulusal ihtiyaçlar ve çeşitli paydaşların çıkarları arasında denge gözeterek özellikle yerli üretimin yüksek olduğu diğer tarım ürünlerine yönelik ithalat kısıtlamalarının uygulanacağı ifade edilmektedir.
Ek-1 : Botsvana Toprak İşleri ve Tarım Bakanlığı Açıklaması
6) Rusya Federasyonu'na Tarım Ürünleri İhracatı
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi'nin (Rosselkhoznadzor), gayri resmi çevirisiyle beraber ekte gönderilmekte olan 25.10.2024 tarih ve 1368 sayılı Talimatında, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren Rusya topraklarına karadan giriş yapan motorlu taşıtların, bu taşıtlarda bulaşıcı hayvan hastalıklarının bulunduğuna ilişkin bilgi edinilmesi durumunda, dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacağı belirtilmektedir.
Ek-1 : Talimatname
Ek-2 : Gayriresmi Çeviri