Sirküler No: 2024/396 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2024/530-2230 |
Denizli, 27/11/2024 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE/ 2024-396)
Sayın Üyemiz,
1) TGK Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği Taslağı
2) Vişne Reçeli, Kayısı Reçeli, Çilek Reçeli, İncir Reçeli ve Ayva Reçeli Standart Tasarıları
3) Fuar Duyurusu-Zimbabve Uluslararası Ticaret Fuarı (ZITF)
4) PAÜ Dergi Ekim 2024
5) Türkiye-Hollanda IV. Dönem ETOK Toplantısı
6) Fuar Duyurusu-Lizbon Gıda Fuarı
7) Morityus / İhale Bilgilendirmesi
8) Fine Food 2025 Milli Katılım Organizasyonu
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter
1) TGK Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği Taslağı
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığından aldıkları yazıya atfen; ekte bir örneği yer alan Türk Gıda Kodeksi (TGK) Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği Taslağı’na ilişkin görüş talep edildiği bildirilmektedir.
Bahse konu taslaklara ilişkin olarak varsa görüşlerinizin 28/11/2024 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığımıza eri@ticaret.gov.tr e-posta adresine gönderilmesi beklenmektedir.
Ek-1 : Yönetmelik Taslağı
Ek-2 : Ek
Ek-3 : Karşılaştırma Tablosu
Ek-4 : Uyum Tablosu
Ek-5 : Görüş Bildirme Formu
2) Vişne Reçeli, Kayısı Reçeli, Çilek Reçeli, İncir Reçeli ve Ayva Reçeli Standart Tasarıları
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tst 3958 Vişne Reçeli, tst 4187 Kayısı Reçeli, tst 4186 Çilek Reçeli, tst 5136 İncir Reçeli ve tst 4188 Ayva Reçeli" standart tasarıları hakkında görüş talep edildiği bildirilmektedir.
Bahse konu standart tasarılarına ilişkin olarak varsa görüşlerinizin 30/12/2024 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığımıza tarim-ugd@ticaret.gov.tr e-posta adresine gönderilmesi beklenmektedir.
Ek-1 : Görüş Tablosu
Ek-2 : Dağıtım Listesi
Ek-3 : Tst 3958 Vişne Reçeli Standart Tasarısı
Ek-4 : Tst 4187 Kayısı Reçeli Standart Tasarısı
Ek-5 : Tst 4186 Çilek Reçeli Standart Tasarısı
Ek-6 : Tst 5136 İncir Reçeli Standart Tasarısı
Ek-7 : Tst 4188 Ayva Reçeli Standart Tasarısı
3) Fuar Duyurusu-Zimbabve Uluslararası Ticaret Fuarı (ZITF)
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen; Zimbabve'nin en büyük fuarı olan 65. Zimbabve Uluslararası Ticaret Fuarı'nın (ZITF) 22-26 Nisan 2025 tarihlerinde “Sanayileşme: Entegre Bir Ekonomik Yapı Oluşturma” temasıyla düzenleneceği bildirilmektedir.
Bahsi geçen fuara ilişkin ayrıntılı bilgilere https://zitf.co.zw/exhibitions/zitf/zimbabwe-international-trade-fair bağlantısından ulaşılabilir.
4) PAÜ Dergi Ekim 2024
Pamukkale Üniversitesi Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, Pamukkale Üniversitesi kurumsal dergisi olan PAÜ Dergi'nin "PAÜ'de ADIM Üniversiteleri" temalı Ekim 2024 sayısına https://basin.pau.edu.tr/#dflipdergi102024/1/ bağlantı adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.
5) Türkiye-Hollanda IV. Dönem ETOK Toplantısı
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıda atfen; Türkiye-Hollanda 5. Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Komisyon (ETOK) Toplantısı'nın, Sayın Bakanımız ile Hollandalı mevkidaşının eşbaşkanlıklarında 15 Ocak 2025 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.
Bu çerçevede;
1. Protokol taslağına dercedilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin İngilizce madde önerilerine
2. Sayın Bakanımız için hazırlanacak dosyada istifade edilmek üzere bilgi notuna
3. Sayın Bakanımızın söz konusu toplantı kapsamında, Hollandalı muhatabı ile temaslarında dile getirmelerinde fayda görülen hususlara ilişkin konuşma notu önerilerine ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.
Bahse konu görüşlerinizin TİM’e furkancetin@tim.org.tr adresine iletilmesi beklenmektedir.
Ek-1 : IV. Dönem Türkiye-Hollanda ETOK Protokolü
6) Fuar Duyurusu-Lizbon Gıda Fuarı
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Lizbon Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıda, 10-12 Şubat 2025 tarihleri arasında Lizbon/Portekiz'de “Lizbon Gıda Fuarı-(Lizbon Food Affair)"nın düzenleneceği ve anılan fuarın ülkemizin gıda ve içecek endüstrisinin tanıtımına fayda sağlayacağı bildirilmektedir.
“Lizbon Gıda Fuarı"na dair tanıtıcı doküman ekte yer almaktadır.
Ek-1 : Tanıtıcı Doküman
7) Morityus / İhale Bilgilendirmesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla, Antananarivo Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Morityus'ta açılan mal ve hizmet alımına dair ihale ilanlarına ilişkin bilginin iletildiği bildirilmektedir.
Söz konusu ihalelerle ilgilenecek üyelerimizin detaylı bilgi için Antananarivo Ticaret Müşavirliğimiz (antananarivo@ticaret.gov.tr ) ile temasa geçmelerinin faydalı olacağı belirtilmektedir.
Ek-1 : Nota 15 ve Nota 15 Eki
8) Fine Food 2025 Milli Katılım Organizasyonu
Ege İhracatçı Birlikleri’nden alınan bir yazıda, Avustralya/Sidney’de 8-11 Eylül 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan “Fine Food Avustralya 2025 Fuarına (https://finefoodaustralia.com.au/ ) yönelik Türkiye milli katılım organizasyonunun EİB Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.
Avustralya ve bölge ülkelerine yönelik ihracat potansiyelinin geliştirilebilmesi için fırsat niteliği taşıyan ve Güney Yarım Küre'deki en büyük ticaret fuarlarından biri olan Fine Food Avustralya Fuarı, 2024 yılında 24.787 ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği ve 950 katılımcı fuar alanında stant açıldığı ifade edilmektedir.
Söz konusu fuara ilişkin duyuru metni ekte sunulmaktadır.
Ek-1 : Duyuru Metni