Sirküler No: 2024/256 - Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik (ISPM 15)

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2024/351-1412

Denizli, 01/08/2024

Konu

:

Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik (ISPM 15)

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2024–256)

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan bir yazıya istinaden, "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik"in 26 Temmuz 2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı bildirilerek aşağıdaki hususların altı çizilmektedir.

  • Ahşap ambalaj malzemelerinin ihracat işlemlerinde resmi kontroller, görevli inspektörler tarafından titiz bir şekilde yapılmaktadır. İnspektörler ihraç edilecek ürünün bitki ve bitkisel ürün olması durumunda ihraç edilen ürünle birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemesini mezkur yönetmeliğe ve ISPM 15 standardına uygunluğunu kontrol etmekte uygun olması durumunda ihracat işlemlerine izin vermektedir.
  • Bununla birlikte, ihraç edilen ürün bitki ve bitkisel ürün dışında kalan mermer, beyaz eşya, makine ekipman, oto yedek parça, cam, elektronik eşya vb. gibi diğer sanayi ürünü ise inspektörler beyan edilmediği sürece ihraç edilen bu sanayi ürünleri ile birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemelerini görmemekte ISPM15 işaretlemesi yapılıp yapılmadığını ve ISPM 15 standardına uygunluğunu denetleyememektedir.
  • Tarım ve Orman Bakanlığına yapılan geri bildirimlerin çok büyük bir kısmını resmi kontrol görevlisi inspektörler tarafından kontrolü yapılamayan bu ürün grupları oluşturmaktadır.
  • İhracatçılarımızın mağdur olmamaları, çok büyük fedakârlıklarla ve emeklerle ürettikleri ürünlerin, ihracat işlemlerinde karşı ülkede sorun yaşamaması, ihracatçımızın hiçbir ürününün kullanılan ahşap ambalaj malzemesinden dolayı geri iade edilmemesi için yeni yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi olan 01/01/2025 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yoğun bir bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılarak, mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
  • Yeni yönetmelikte, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemesinin paydaşları olan izin belgeli işletmelere, ihracatçılara, piyasada ikinci elci olarak tabir edilen tedarikçilere ve işaretleme aparatını satan veya imal ederek satan işletmelere bir takım sorumluluklar yüklenmiştir. Her bir paydaşın kendi sorumluluğu içerisinde, izin belgeli işletmelerin yeni yönetmeliğe uygun ahşap ambalaj malzemesi üretip işaretlemesi, ihracatçıların kullanması, tedarikçilerce ticaretinin yapılması ve işaretleme aparatı satan işletmelerin her isteyene işaret aparatı satmaması durumunda alınan geri bildirimlerin asgari düzeye ineceği ve ihraç ettiğimiz ürünlerle ilgili olarak ülkemizin uluslararası piyasada imajının daha da güçleneceği değerlendirilmektedir.

Bilgileriniz rica olunur.

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter