Sirküler No: 2023/93 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2023/155-765

Denizli, 27/03/2023

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2023–93)

Sayın Üyemiz,

1) 7440 Sayılı Kanun

2) Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Mücbir Sebep Halleri

3) Rusya-Kolza Tohumu İhracatı

4) Japonya’ya Kanatlı Eti İhracatı

5) Romanya/Ülkemizden İthal Edilen

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.                                                                         

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU 

Genel Sekreter

 

 

1) 7440 Sayılı Kanun

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 31/12/2022 tarihinden (bu tarih dahil) önce doğan gümrük yükümlülüğüne ilişkin olarak gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammını kapsayan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılarak tahsiline ilişkin usul ve esasların belirlendiği “7440 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ” 23/3/2023 tarihli ve 32141 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.

İhracatçı firmalarımızın sair gümrük işlemlerinin yanı sıra özellikle dahilde işleme izin belgesi taahhüt hesaplarından kaynaklanan vergisel yükümlülüklerini ilave müeyyideye mahal vermeksizin süresi içerisinde yerine getirebilecekleri ifade edilmektedir.

 

2) Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Mücbir Sebep Halleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden aldıkları yazıya atfen, 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler ve İskenderun Limanı'nda çıkan yangın sebebiyle Dahilde İşleme Rejimi kapsamı ithal eşyası/ihraç ürünü zayi olan ihracatçılarımız tarafından iletilen şifahi değerlendirme talepleri ile 15.03.2023 tarihinde Sayın Bakanımız başkanlığında gerçekleştirilen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında gündeme getirilen söz konusu eşyaya ilişkin olarak mücbir sebebe istinaden Dahilde İşleme Rejimi kapsamında izlenebilecek usullere ilişkin bilgi taleplerinin değerlendirildiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Mer’i 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinin 27’nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları uyarınca; deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın gibi mücbir sebep ile fevkalade haller nedeniyle Dahilde İşleme Rejimi kapsamı ithal eşyası/ihraç ürünü zayi olan firmaların ilgili mahkemeye başvurmak suretiyle zayi olan eşya/ürünün durumunu öncelikle tespit ettirmesi gerektiği, söz konusu tespite ilişkin tebligatın mahkeme tarafından belge için Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü), izin için ise ilgili gümrük idaresine yapılması ertesinde, belge/izin sahibi firmanın mevcut durumu gösterir mahkeme tespitiyle birlikte başvuru yapması halinde firmanın talebine göre belge/izin kapsamı ithal eşyasına tekabül eden ihracat aranmamakta ya da söz konusu telef olan veya kaybolan eşya kadar yeniden ithalata izin verildiği belirtilmektedir.

Bununla birlikte, deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın gibi mücbir sebep ile fevkalade haller nedeniyle belge/izin sahibi firmanın üretim tesisinin kullanılamaz hale gelmesi durumunda, bu duruma dair delil tespiti işlemi talep olunan mahkemece Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü)/gümrük idaresine tebligat yapılması ertesinde, firmanın başvurması halinde belge/izin kapsamında ithal edilen eşya bütün hak ve mükellefiyetleri ile birlikte, Dahilde İşleme Rejiminden yararlanma koşullarına sahip başka bir firmaya, gümrük gözetimi ve denetimi altında (belge için Bakanlığın uygun görüşü alındıktan sonra) devredilebildiği belirtilmekte olup, bu kapsamda, belge/izin sahibi ihracatçı firmaların belirtilen usuller çerçevesinde müracaatları halinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanabileceği bildirilmektedir.

 

3) Rusya-Kolza Tohumu İhracatı

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu (Rusya)'nda ihdas edilen Hükümet Kararnamesi marifetiyle 20 Mart - 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) Rusya Federasyonu'ndan Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri haricindeki üçüncü ülkelere yönelik gerçekleştirilecek 1205.10.900.0 ve 1205.90.000.9 gümrük tarife istatistik pozisyonlu kolza tohumu ihracatının yasaklandığı bildirilmektedir.

 

4) Japonya’ya Kanatlı Eti İhracatı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün yazısı ekinde alınan, Japonya’ya gerçekleştirilecek kanatlı eti ihracatına ilişkin Tokyo Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazının bir örneği  ekte sunulmuştur.

Ek: Yazı Örneği

 

5) Romanya/Ülkemizden İthal Edilen

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan ve bir örneği ekte yer alan yazıya atfen, Ülkemizden Romanya'ya ihraç edilen özellikle narenciye grubu meyvelerin limitleri aşan miktarda pestisit içermesi sebebiyle raflardan toplatılması ya da ürünlerin ülkemize iadesini içeren haberlerin rakip ülkeler için fırsata dönüşebileceği ifade edilmektedir.

Yazıda  devamla, limon ürünü için Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (AB-RASFF) bildirimlerinde artış olduğu ve bu durumun analiz sıklığında artış gibi birtakım sonuçlar doğurabileceğinden dolayı ihracatımızda sorun yaşanabileceği,  başta Romanya olmak üzere AB üyesi ülkelere yapılan ihracatta gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu  vurgulanmaktadır.

Ek: Yazı Sureti-TOB