Sirküler No: 2023/54 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2023/85-401

Denizli, 17/02/2023

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2023–54)

Sayın Üyemiz,

1) AB Anti- Damping Soruşturması/ Seramik Karo

2) Tayland’a Elma İhracatı

3) Zeytinyağı İhracatı

4) Rusya – Tahıl Ürünleri İhracat Kotası

5) BM Güvenlik Konseyi Kararı

6) Birleşik Krallık’ın (BK) Ülkemizden İthalatı

7) Menşei İspat ve Dolaşım Belgelerinin Onaylanmasına İlişkin Tedbirler

8) Portekiz Metro Hattı Yapımı

9) Emisyon Ticaret Sistemi Revizyonu

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                          

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter

 

1) AB Anti- Damping Soruşturması/ Seramik Karo

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan menşeli "Seramik Karo” (6907 21 00, 6907 22 00, 6907 23 00, 6907 30 00 ve 6907 40 00 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 13 Aralık 2021 tarihinden bu yana bir anti-damping soruşturması yürütüldüğü bildirilmektedir.

Söz konusu soruşturma kapsamda, 10 Şubat 2023 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bir örneği ekli nihai karara göre, ihracatçılarımız için %0 ila %20,9 arasında değişen oranlarda, Hintli ihracatçılar ise %0 ila %8,7 arasında değişen oranlarda anti-damping önlemi uygulanmasına karar verildiği ifade edilmektedir.

Ek: Nihai Karar

 

2) Tayland’a Elma İhracatı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Ülkemizden Tayland'a elma ihracatına yönelik olarak Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda; Zararlı Risk Analizi çalışmaları kapsamında elma bahçelerinde, paketleme tesislerinde ve soğuk hava depolarında Tayland Teknik Heyeti tarafından incelemelerin yapıldığı ve Tayland tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda 22 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetelerinde, Ülkemizden elma ithalatının gerçekleşebileceği hususunun yayınlandığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan ve bir örneği ekte yer alan yazıda, "Tayland'a Elma İthalat Şartları Protokolü”ne göre Tayland'a elma ihraç talebi bulunan firmaların bu kapsamdaki başvurularını İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapması gerektiği ifade edilmektedir.

Ek-1: Yazı Sureti

Ek-2: İthalat Şartları

 

3) Zeytinyağı İhracatı

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 26.01.2023 tarihinde, Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Özgür Volkan AĞAR başkanlığında zeytinyağı sektöründeki ülkemiz ve dünyadaki güncel gelişmeleri, dış ticaret ve tedarik hususlarını değerlendirmek amacıyla sektör temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildiği, mezkûr toplantıda sektör temsilcileri tarafından, %2 asit oranının üstündeki zeytinyağının "Natürel Birinci Zeytinyağı (yemeklik)" adı altında ihracatının gerçekleştirildiği, ayrıca %2 asit oranının üstündeki yağların natürel sızma zeytinyağı ilavesiyle asit oranının düşürülerek "Natürel Birinci Zeytinyağı (yemeklik)" olarak ihracatının yapıldığına ilişkin duyumlar alındığı, söz konusu işlemlerin önlenmesine ilişkin tedbir alınmasının talep edildiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, sektör temsilcilerince ifade edilen hususlar göz önüne alınarak, 1509.30 GTİP'inde yer alan zeytinyağına yönelik ticari kalite denetimlerinin risk analizi kurallarında düzenleme yapıldığı belirtilmektedir.

Bununla birlikte, 14/9/2022 tarihli ve 6038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı'na göre; Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç edilen/ihraç edilmesi hedeflenen ürünlerin ilgili teknik düzenlemesine uygun olması, Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışındaki ülkelere ihraç edilen/ihraç edilmesi hedeflenen ürünlerin güvenli olması, tağşişe konu olmaması ve ürüne ilişkin işaretleme, etiketleme ve belgelendirmenin alıcıyı yanıltmayacak şekilde yapılmasının zorunlu olduğu, aynı Karar'ın 12'nci maddesi ile aykırılık durumunda alınacak önlemlerin, 13'üncü maddesi ile aykırı hareket edenlere uygulanacak müeyyideler düzenlendiği bildirilmektedir.

 

4) Rusya – Tahıl Ürünleri İhracat Kotası

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu (Rusya)'nda ihdas edilen Hükümet Kararnamesi marifetiyle 15 Şubat-30 Haziran 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) Rusya'dan Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri haricindeki üçüncü ülkelere yönelik gerçekleştirilecek buğday, çavdar, arpa ve mısır ürünleri ihracatında toplam 25,5 milyon tonluk kota uygulaması getirildiği belirtilmektedir.

Anılan kota uygulamasının tahsisatı Rusya Tarım Bakanlığı tarafından deruhte edilmiş olup, kota tahsis edilmiş firmaların vergi numaralarına, ticaret unvanlarına ve mezkûr firmalara tahsis edilen kota miktarlarına müteallik malumatı ihtiva eden Rusya Tarım Bakanlığı talimatname eki aşağıdaki linkte yer almaktadır.

Ek: Firma listesi

 

5) BM Güvenlik Konseyi Kararı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları bir yazıya atfen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1267 (1999), 1989 (2011) ve 2253 (2015) sayılı kararlarıyla tesis edilen DEAŞ, El-Kaide ve ilgili kişi, grup, teşebbüs ve entitelere ilişkin olarak Güvenlik Konseyi Komitesince ilgili yaptırım listesine yapılan eklemeye dair SCA/2/23 (02) sayılı bildirimin Dışişleri Bakanlığı'ndan alındığı belirtilmekte olup söz konusu bildirim ekte yer almaktadır.

BM Güvenlik Konseyi Komitesi yaptırım listesinin tam sürümüne https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/1267/aq_sanctions_list adresinden erişim sağlanmaktadır.

Ek: BM Güvenlik Konseyi Komitesi Bildirimi

 

6) Birleşik Krallık’ın (BK) Ülkemizden İthalatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen, Birleşik Krallık (BK) Gıda Standartları Ajansı ve İskoçya Gıda Standartları Kurumu tarafından Londra Büyükelçiliği'ne gönderilmiş olan ve bir örneği ekte sunulan mektupta, Birleşik Krallık (BK)'ın AB'den ayrılırken muhafaza ettiği 2019/1793 sayılı yasaya değişiklik getirerek BK'ya ihraç edilecek Yüksek Riskli Hayvansal Olmayan Bazı Gıdaların İthalatında denetimleri arttırmayı kararlaştırdığı bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, 17 Ocak 2023 tarihinden itibaren Birleşik Krallık (BK)'ya gönderilen ürünlerin yeni uygulamaya tabi olacağı ve anılan mektuba ülkemizden Birleşik Krallık (BK)'ya ihraç edilecek ürünlerden denetim kapsamına alınanların, denetim kapsamından çıkarılanların, denetimi arttırılanlar ve azaltılanların listelendiği belirtilmektedir.

Bununla birlikte, uygulamaya koyulan yeni düzenlemeler konusunda arzu edilmesi halinde Birleşik Krallık (BK) Gıda Standartları Ajansı ile imported.food@food.gov.uk  adresi üzerinden temasa geçilebileceği belirtilmektedir.

Ek: Mektup Sureti

 

7) Menşei İspat ve Dolaşım Belgelerinin Onaylanmasına İlişkin Tedbirler

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda aynen;

“Malumları olduğu üzere, 148 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) ile 149 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)'nin 5. maddelerinin 4-b fıkrasında "Odalar/birlikler sadece sattıkları belgeleri onaylayabilir. Odalar/birlikler sattıkları belgelerin onay için geri gelip gelmediğini elektronik sistem üzerinden takip eder. Odalar/birliklerce satıldığı halde 6 ay içinde elektronik sistem üzerinden işlem yapılmayan belgeler elektronik sistemde geçersiz statüye gelir ve işlem yapılmama sebepleri belgeyi satın alan firma veya gümrük müşaviri tarafından elektronik sistem üzerinde açıklanır. Açıklama yapılmaması halinde, bu durum belgeleri satın alan firma veya gümrük müşavirine yeni belge satışında dikkate alınır.” hükmü amirdir.

Bu kapsamda, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen deprem felaketi sebebiyle 6785 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla olağanüstü hal ilan edilen 10 ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) bulunan birlikler için geçerli olmak üzere;

-"Birlikler sadece sattıkları belgeleri onaylayabilir." hükmü 6 ay süre ile uygulanmayacak olup söz konusu 10 ilde bulunan birliklerce satılan menşe ispat ve dolaşım belgelerinin gerekli olması halinde diğer birliklerce onaylanması,

- Söz konusu 10 ilde bulunan birliklerce satışı yapılan ancak elektronik sistem üzerinden işlem yapılmayan belgelerin 6 ay olan geçerlilik sürelerinin 1 yıl olarak uygulanması,

148 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)'nin 9 uncu maddesi ile 149 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)'nin 8 inci maddesi uyarınca ilgili düzenleme uygun bulunmuştur” denilmektedir.

 

8) Portekiz Metro Hattı Yapımı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C Ticaret Bakanlığı kanalıyla Lizbon Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen, Portekiz’de bir kamu iştiraki olan Entidade Publica Empresarial tarafından mevcut bir metro hattının Sao Sebastiao ve Alcantara arasına uzatılması için 330.000.000-Avro bedelle bir metro hattı yapımı ihalesinin açılmış olduğundan bahisle söz konusu ihaleye https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:65398-2023:TEXT:EN:HTML&src=0 bağlantısından ulaşılabileceği, ihalede verilecek fiyat tekliflerinin tek kriter olmayacağı, www.saphetygov.pt adresine firmaların kayıt yaptırarak ihale dokümanlarının indirilebileceği bildirilmekte olup, ihale teklif süresinin 27 Nisan 2023 tarihinde son bulacağı ifade edilmektedir.

 

9) Emisyon Ticaret Sistemi Revizyonu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Avrupa Komisyonu tarafından Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) revizyonuna yönelik sunulan mevzuat taslağına ilişkin AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Komisyon tarafından üzerinde uzlaşı sağlanan ve ekte yer alan metnin 8 Şubat 2023 tarihinde Konsey altında faaliyet gösteren COREPER bünyesinde AB üye ülkesi ülkelerin büyükelçileri tarafından onaylandığının bildirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, anılan metnin, Avrupa Parlamentosu’nda kabul sürecinin tamamlanması ile birlikte Konsey tarafından onaylanarak AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanmasını takiben yürürlüğe girmesinin beklendiği belirtilmektedir.

Ek: Final Text ETS Revision 27012023