Sirküler No: 2023/348 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2023/646-2707 |
Denizli, 20/12/2023 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2023–348)
Sayın Üyemiz,
1) Kanada-Dikişli Karbon Çelik Boru Anti-Damping Gözden Geçirme Soruşturması
2) Malezya Gıda Yönetmeliği Güncelleme Çalışmaları
3) Cezayir - Helal Sertifikasyonu
4) Türk Standartlarının Gözden Geçirilmesi
5) Rusya Durum Buğdayı İhracat Kısıtlaması
6) Üzüm Pestili Standart Tasarısı
7) Kazbegi/Verhniy Lars Sınır Kapısındaki Gelişmeler
8) Filipinler /Buğday Unu/ Anti-Damping
) Sri Lanka İhale Duyuruları
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter
1) Kanada-Dikişli Karbon Çelik Boru Anti-Damping Gözden Geçirme Soruşturması
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda aynen; “ Kanada tarafından ülkemiz menşeli “Dikişli Karbon Çelik Boru” ithalatına karşı yürütülen anti-damping soruşturması neticesinde 16 Şubat 2019 tarihinden itibaren ülkemiz firmaları için %3,3 ila %45,8 arasında değişen oranlarda anti-damping önlemi tatbik edilmesine hükmedilmiştir. Bu defa, Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından aralarında ülkemizin de bulunduğu mezkûr önleme tabi ülkelere yönelik olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verilmiş olup, anılan Mahkemenin ilgili kararı ekte iletilmektedir.
Bahse konu kararın incelenmesinden de görüleceği üzere, Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından, mevcut önlemin kalkmasının dampingin devam etmesine veya yeniden meydana gelmesine yol açıp açmayacağına ilişkin bir soruşturma yürütülecek olup, mezkûr soruşturma neticesinde alınacak karar doğrultusunda CITT tarafından zarara ilişkin ayrı bir soruşturma yürütülecektir. Bu kapsamda konu hakkında CBSA tarafından yayımlanan 12 Aralık 2023 tarihli Soruşturmanın açıldığına ilişkin bildirim https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/er-rre/cswp32023/cswp32023-ni-eng.html bağlantısında yer almaktadır.
Bu çerçevede, CBSA tarafından yürütülecek olan Soruşturma kapsamında ilgili taraf olmak isteyen ve soru formları CBSA tarafından yazılı olarak kendilerine iletilmeyen ihracatçılarımızın CBSA SIMA Kayıt ve Açıklama Birimi'nin e-posta adresine (simaregistry-depotlmsi@cbsa-asfc.gc.ca ) bu taleplerini iletmeleri istenmiş olup, anılan soru formunun 18 Ocak 2024 tarihine kadar yanıtlanarak CBSA’ya iletilmesi gerekmektedir.
Kanada tarafından anti-damping önlemlerine ilişkin olarak yürütülen nihai gözden geçirme soruşturmalarına yönelik daha ayrıntılı bilgiye https://www.citt-tcce.gc.ca/en/anti-dumping-injury-inquiries/expiry-review-guidelines ve https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/expg-ldexp-eng.html bağlantılarından ulaşılması mümkündür.” denilmektedir.
Ek-1: CITT Bildirim (RR-2023-007)
2) Malezya Gıda Yönetmeliği Güncelleme Çalışmaları
İlgi : 08.09.2023 tarihli (2023-246) sayılı sirkülerimiz.
İlgide kayıtlı duyurumuz ile Malezya Sağlık Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Kalite Birimi tarafından 1983 tarihli Gıda Kanunu (Food Act) ve 1985 tarihli Gıda Düzenlemeleri (Food Regulations)’ne ilişkin güncelleme çalışmaları yürütüldüğü bildirilmiştir.
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Kuala Lumpur Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıya atfen aşağıdaki hususlara yer verilmektedir.
- 6 Aralık 2023 tarihinde Malezya Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantıda, Malezya’nın ithal ettiği gıda ürünlerine ilişkin güncelleme çalışmalarında son aşamaya gelindiği belirtilerek, yapılan güncellemelere ilişkin bilgiler paylaşılmıştır.
- Malezya’da gıda güvenliğinin hazırlama, işleme, depolama, paketleme, taşıma, satış ve tüketimi kapsayan tüm süreçlerde artırılarak sağlanması amacıyla yürütülen bu çalışmanın önemli kısmının tamamlanmasında son aşamaya gelindiği ve 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle geçerli olacağı bilgisi verilmiştir.
- Bilgilendirmede ayrıca yasal metinlere ilişkin güncellemelerin devam etmesinin mümkün olduğu, bu kapsamda ilgili paydaşlardan bilhassa uygulamada karşılaşılan zorluklar kapsamında gelecek talepleri dikkate alacaklarının altı çizilmiştir. Bu çerçevede, ihtiyaç duyulması halinde başta sorumlu yöneticiler olmak üzere aşağıda irtibat bilgileri paylaşılan yetkililer ile irtibata geçilmesi mümkündür.
- Genel anlamda bakıldığında, yapılan güncellemelerin yoğunlukla gıdanın içeriğini ve menşesini göstermeye ve okunabilirliğini (anlaşılabilirliğini) artırmak amacıyla şeffaflık sağlamaya ve ithalat gümrük denetimlerine yönelik olduğu dikkat çekmektedir.
- Bu itibarla, yapılan güncellemelerin anlatıldığı Malezya Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen sunum ile revize taslak metinin bir örneği ekte sunulmaktadır. Daha fazla bilgi için http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/index.php adresi ziyaret edilebilir.
Malezya Sağlık Bakanlığı İrtibat Kişileri;
Ministry of Health Malaysia
Address: Level 4, Menara Prisma
No.26, Jalan Persiaran Perdana
Precinct 3, 62675 Putrajaya, Malaysia
Sorumlu Yöneticiler;
Ts. Norrani binti Eksan
Senior Director for Food Safety and Quality
Tel: 603-8885 0797 ext. 4264
Email: norrani@moh.gov.my
Secretary to Senior Director
Ms. Fardilah binti Mohd Basri
Tel: 603-8885 0797 ext. 4265
Email: fardilah@moh.gov.my
Sorumlu Diğer Personeller;
Ms Norhidayah binti Othman
Chief Assistant Director
Policy, Strategic Planning and Codex Standard Division
Tel: 603-8885 0797 ext. 4055
Email: norhidayah@moh.gov.my
Mr Azman bin Abdul Rahman
Assistant Director
Policy, Strategic Planning and Codex Standard Division
Tel: 603-8885 0797 ext. 4300
Email: azman@moh.gov.my
Ek-1: Malezya Gıda İthalat Yönetmeliği Güncellemelerine İlişkin Döküman
Ek-2: Malezya Gıda Yönetmeliği Revize Taslak Metin
3) Cezayir - Helal Sertifikasyonu
Dışişleri Bakanlığından Ticaret Bakanlığına intikal eden bir yazıda; Cezayir Helal Sertifikası ve Damgası Takip Komitesi Toplantısında alınan bir karar uyarınca, aşağıda belirtilen gıda ürünlerinin Cezayir'e ihracatında helal sertifikasyonu arandığı ifade edilmektedir.
- Et ve hayvancılık ürünleri
- Hayvansal sıvı ve katı yağlar
- Çikolata dahil olmak üzere, şekerlemeler
- Pasta ve bisküviler
- Yeniden satılması veya gıda endüstrisinde istifade edilmesi hedeflenen ambalajlı gıda katkı maddeleri,
- Kazeinat dahil olmak üzere, süt ve süt ürünleri
- Peynirler
- Bebek mamaları
- Peynir mayaları
- Yapay aromalar
Konuya ilişkin olarak, Cezayir Ticaret Müşavirliğince; konunun esasen 2014 yılında yayımlanan mevzuatla düzenlenmiş bir konu olduğu ancak son dönemlere kadar uygulamada sıkı takibin yapılmadığı, son dönemde bu konudaki hassasiyetin artması ve özellikle AB menşeli ürünlerle ilgili bazı kaygılar nedeniyle konunun ciddiye alınmaya ve bazı önlemler geliştirilmeye başlandığından bahisle ihracatçılarımızın olası ticaretlerinde Cezayir gümrüklerinde bir sorunla karşılaşmamaları adına, ithalatçılarına da danışmak suretiyle, ürünlerine "helal" terimini eklemeleri ve bununla ilgili sertifikalarını da ihracat belgeleri arasında ithalatçıları ile paylaşmalarının faydalı olacağı hususları bildirilmektedir.
4) Türk Standartlarının Gözden Geçirilmesi
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden aldıkları yazıya atfen; Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından basımı üzerinden 5 yıl geçmiş olan standartların sistematik olarak gözden geçirildiği ifade edilerek bu kapsamda, TSE tarafından hazırlanmış olan ve 2019 yılında yayımlanan Türk standartlarının gözden geçirileceği bir çalışma başlatıldığı ve uluslararası prosedürler ile uyumun sağlanması amacıyla gerçekleştirilen bahse konu gözden geçirme işlemlerinde bu standartları bizzat kullanan ve uygulayan tarafların görüşlerinin büyük önemi olduğu bu sebeple Türk standartlarının ilgili sektör, kurum ve kuruluşlarca gözden geçirilmesi gerektiği ve bu çerçevede, sektörel bazda sınıflandırılmış olarak sunulan Türk Standartları listesine ve bu standartların gözden geçirilmesini müteakip doldurulması gereken "sistematik gözden geçirme oy formu"na https://www.tse.org.tr/sistematik-gozden-gecirme/ bağlantısından ulaşılabildiği belirtilerek söz konusu standartlara ilişkin bahsigeçen Genel Müdürlüğünün değerlendirmeleri talep edilmektedir.
Bahse konu standartların tetkik edilerek gerek görülmesi halinde mezkûr formun ilgili standart için doldurularak, 21/12/2023 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığımıza eri@ticaret.gov.tr e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.
5) Rusya Durum Buğdayı İhracat Kısıtlaması
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Moskova Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıda; Rusya Federasyonu Hükümetinin resmi internet sitesinde (http://government.ru/docs/50384) yer verilen habere göre, 11 Aralık 2023 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren Kararname uyarınca 1001.11 ve 1001.19 gümrük tarife istatistik pozisyonlu durum buğdayı ihracatında geçici yasaklama uygulamasının anılan tarihten 31 Mayıs 2024 tarihine kadar (bu tarihler dahil) yürürlükte olacağı ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, söz konusu geçici yasaklama uygulamasının uluslararası anlaşmalar kapsamındaki ihracat, insani yardım amaçlı sevkiyatlar ile uluslararası transit ticarete konu sevkiyatları kapsamadığı belirtilmekte olup Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi ülkelere yönelik ihracatta belirli miktarlar dahilinde ihracata izin verilmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.
6) Üzüm Pestili Standart Tasarısı
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tst 12680 Üzüm Pestili" standart tasarısı ekte gönderildiği bildirilmektedir.
Bahse konu standart tasarısına ilişkin olarak varsa görüş ve tekliflerinin 21/12/2023 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığımıza eri@ticaret.gov.tr e-posta adresine gönderilmesi beklenmektedir.
Ek-1: Görüş Tablosu
Ek-2: Üzüm Pestili Standardı
7) Kazbegi/Verhniy Lars Sınır Kapısındaki Gelişmeler
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kanalıyla, Dışişleri Bakanlığının yazısına atfen, Gürcistan ile Rusya arasındaki Verhniy Lars/Kazbegi Sınır Kapısının kış dönemlerinde uzun süre kar ve çığ tehlikesi nedeniyle sıklıkla kapalı kaldığı ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, adı geçen sınır kapısının Gürcistan tarafının yoğun kar yağışı sebebiyle 1 Aralık 2023 tarihinden beri kapalı durumda olduğu, bu durumun kış boyunca devam edeceği, yolların kapalı olması nedeniyle Rusya'ya veya Rusya'dan Gürcistan'a seyahat edecek nakliyecilerimizin alternatif güzergâh tercih etmeleri gerektiği belirtilmektedir.
8) Filipinler /Buğday Unu/ Anti-Damping
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda aynen; “Bilindiği üzere, Filipinler tarafından ülkemiz menşeli “Buğday Unu” ithalatına karşı 9 Ocak 2015 tarihinden bu yana bir dampinge karşı önlem uygulanmaktadır.
Filipinler Tarif Komisyonu (Komisyon) tarafından, Filipinler yerli sanayisince yapılan başvuru üzerine mezkûr önleme ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturmasının yürütülmekte olduğu ve söz konusu soruşturmanın tamamlanması üzerine Essential Facts raporunun yayımlandığı bu rapor hakkında 5 takvim günü süresince tarafların görüşlerini ve değerlendirmelerini sunabileceği açıklanmıştır.
Bu çerçevede, Manila Ticaret Müşavirliğimiz tarafından iletilen 18 Aralık 2023 tarihli e-postada ilgili nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda Komisyon’un Nihai Rapor’u (Final Report) yayımladığı, ülkemiz menşeli “Buğday Unu” ithalatına karşı uygulanan dampinge karşı önlemin üç (3) yıllık süre ile uzatıldığı, ihracatçı firmalar bazında uygulanacak damping önleminin ihraç fiyatının %0 ile %16,19'u arasında değiştiği ile Filipinler Tarım Bakanlığı’nın rapor yayım tarihinden itibaren on (10) gün içerisinde gerekli mevzuat düzenlemesi yaparak mezkur önlemin yürütülmesini sağlayacağı hususları yer almaktadır.
İlgili rapora https://tariffcommission.gov.ph/dumping-duty-wheat-flour bağlantısından ulaşılabilmektedir.” denilmektedir.
9) Sri Lanka İhale Duyuruları
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla Dışişleri Bakanlığından aldıkları yazıya atfen; Sri Lanka Devlet İlaç Kurumunun cerrahi malzeme tedariği için ihale yayımladığı ve söz konusu ihalenin kapanış tarihinin 8 Ocak 2024 olduğu bildirilmektedir.
Ek-1: İhale için Şartname
Ek-2: Nota Örneği
Ek-3: Tedarik Bildirimi