Sirküler No: 2023/330 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2023/595-2537

Denizli, 24/11/2023

Konu

:

Çeşitli Konular

                                  

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2023–330)

Sayın Üyemiz,

1) ABD Telafi Edici Vergi Önlemleri Gözden Geçirme Soruşturmaları-Petrol Boruları

2) Kanada / Su Ürünlerinde İhracat Yasağı

3) Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi

4) Afrika Uluslararası Ulaştırma Forumu ve Fuarı

5) Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP) Denizli

6) Tekstilde Çevresel Sürdürülebilirlik ve Higg FEM Modülü Konulu Eğitim Programı

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.                                                                     

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter

 

1) ABD Telafi Edici Vergi Önlemleri Gözden Geçirme Soruşturmaları – Petrol Boruları

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda aynen;

“Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli 7304.29, 7304.39, 7304.59, 7305.20, 7305.31, 7306.29, 7306.30 ve 7306.50 GTP'de yer alan Petrol Boruları-OCTG (Oil Country Tubular Goods) ithalatında 18 Temmuz 2014 tarihinden bu yana anti-damping ve sübvansiyon önlemleri uygulanmaktadır.

Bu kapsamda, mezkûr ürün için uygulanan telafi edici vergi-sübvansiyon önlemlerinin 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi için idari gözden geçirme soruşturması açılması yönünde tarafların ABD Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunabileceği daha önce duyurulmuştu. Bu defa, Petrol Boruları–OCTG ithalatında uygulanmakta olan telafi edici vergi önlemlerinin gözden geçirilmesi için 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi için idari gözden geçirme soruşturmasının Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresince (ITA) başlatıldığı 15 Kasım 2023 tarihli ABD Resmî Gazetesi’nde yayımlanmıştır. Ekte bulunan konuya ilişkin bildirime ayrıca https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-11-15/pdf/2023-25138.pdf  bağlantısından ulaşılması mümkündür.

Öte yandan, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD’ye soruşturma konusu ürün satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımız varsa bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu talebi geri çekme imkânı bulunmaktadır.

ITA tarafından mezkûr telafi edici vergi soruşturmaları kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formlarının yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen hükümet soru formları gönderilecek olup, soruşturmalar süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılması büyük önem arz etmektedir.

Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edilmektedir.” denilmektedir.

 

2) Kanada / Su Ürünlerinde İhracat Yasağı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Ottawa Ticaret Müşavirliğimizden alınan ve bir örneği ekte yer alan yazıda özetle; Kanada Gıda Denetim Kurumu'nun (Canada Food Inspection Agency-CFIA) “duyarlı su hayvanları türleri” listesinde yer alan ve nihai kullanımı “gıda hizmetleri” ve “perakende kullanıma “konu ülkemiz menşeli su ürünlerinin Kanada'ya giriş yasağına dair anılan kurumca yürütülen incelemeler hakkında yapılan temaslara ilişkin bilgi verilerek söz konusu düzenlemeden etkilenen ihracatçı firmalarımızın, Kanadalı ticaret ortaklarıyla iletişime geçerek söz konusu ürünlere yönelik inceleme sürecinin süratle tamamlanması ve ticaretin yeniden başlatılmasına yönelik ilgilerini CFIA'e e-posta veya mektup aracılığıyla göstermelerinde yarar görüldüğü ifade edilmektedir.

Ek: Ottowa Ticaret Müşavirliği Yazısı

 

3) Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Endonezya tarafından “Halılar ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları” (57’nci fasılda yer alan) ithalatına karşı, 17 Şubat 2021 tarihinden bu yana uygulanan korunma önleminin uzatılmasına ilişkin olarak bir gözden geçirme soruşturması yürütüldüğü, söz konusu soruşturmaya ilişkin olarak Endonezya tarafından yapılan ve ekte yer alan 9 Kasım 2023 tarihli Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bildiriminde; Endonezya Hükümeti tarafından söz konusu korunma önleminin 3 yıl daha uzatılmasının planlandığı ve bu çerçevede 17 Şubat 2024 tarihinden itibaren 3 yıl boyunca spesifik vergi şeklinde metrekare başına ilk yıl 74,461 Rp., ikinci yıl 71,058 Rp. ve üçüncü yıl 67,811 Rp. olarak uygulanmasının öngörüldüğü ifade edilmekte ve kesin kararın verilmesinin ardından bunun ayrıca bildirileceği belirtilmektedir.

Ek: DTÖ Bildirimi

 

4) Afrika Uluslararası Ulaştırma Forumu ve Fuarı (FISAT)

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Afrika Uluslararası Ulaştırma Forumu ve Fuarı (FISAT) Genel Müdürü Magnatié Bamba’nın T.C. Abidjan Büyükelçiliği ile gerçekleştirdiği görüşmede, 7. FISAT Fuarının 29 Kasım-1 Aralık 2023 tarihlerinde Abidjan Uluslararası Sergi ve Fuar Parkı’nda gerçekleştirileceğinin dile getirildiği ve FISAT’a ülkemizden katılım sağlanmasından memnuniyet duyacaklarını ifade ettiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu fuarın, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA), Fildişi Sahili Ulaştırma Bakanlığı, Fas Ulaştırma ve Lojistik Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklendiği, tüm Batı Afrika’dan ulaştırma sektöründe Bakan, kurum, kuruluş, yatırımcı ve özel sektör temsilcileri olmak üzere 5 binin üzerinde katılımcıyı bir araya getirmesinin beklendiği, ulaştırma ve altyapı sektörlerinin finansmanına yönelik bir özel oturum, B2B toplantıları ve gala etkinliği düzenleneceği, bBu itibarla, Batı Afrika’nın ulaştırma alanında en büyük ölçekli fuarlarından birisi olan FISAT’a ülkemiz katılımının, inşaat, altyapı ve hizmet ürünlerimizin Fildişi Sahili’nden ve diğer Batı Afrika’dan gelen katılımcılara tanıtımı ve pazarlanması açısından Ticaret Bakanlığı tarafından önem taşıdığının değerlendirildiği belirtilmektedir.

 

Detaylı Bilgi için:

FISAT Genel Başkanlığı

Tel: +225 0707126844

E-posta: afrikatranstour@gmail.com

 

5) Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP) Denizli

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda aynen,

“Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi (WOMEN-UP) Projesi uygulanmaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu projenin Sözleşme Makamı ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığıdır. Proje, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında yürütülen İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı kapsamında imzalanan sözleşme ile desteklenen “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” hibe başvuruları 17 Mayıs 2021 tarihinde başlamıştır. Girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, rekabete daha dayanıklı hale getirmek ve Türkiye’yi kayıtlı kadın istihdamı açısından daha iyi seviyelere çıkarmak için “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” (Women-Up) oluşturulmuştur.

Toplam 32 ay sürecek ve 7 ilde uygulanan proje kapsamında kadın girişimcilere ait küçük ölçekli ve genç işletmelerde kadın istihdamının desteklenmesi amaçlanmaktadır. Böylece kadın istihdamının desteklenmesiyle birlikte kadınların istihdamda kalması sağlanacak ve deneyim kazanan kadınların projeden sonra da çalışmaya devam etmeleri beklenmektedir.

Kadın girişimcilere ait 05.03.2012 tarihinden sonra kurulan işletmelerden en fazla 9 işçi çalıştıran ve ilave olarak kadın sigortalı istihdam eden işverenler projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Bu kapsamdaki 4.000 kadın işveren ve bu işletmelerin işe aldığı 4.000 kadın işçi projeden fayda sağlayacaktır.

21 Şubat 2022 tarihinde E-Devlet üzerinden ön başvuruları başlamış olan Women-up projesinin kesin kayıt süreci 1 Mart 2022 tarihi itibariyle başlamıştır. Bu çerçevede projenin yararlanıcısı olan Denizli ilinin kontenjanı 400 kadın işveren ve 400 kadın işçidir. Kontenjanını dolduran Denizli ili için ek kontenjan talebi olumlu karşılanmış ve 125 kadın işveren için daha kontenjanımız açılmıştır.

Asgari ücretin artmasıyla 2023 yılında Temmuz ayından itibaren 10.680.- TL olarak güncellenen mali destek tutarında destek sağlanması söz konusudur. Proje süresi uzatılarak son destek ödemesi 2024 Mart ayında olacak şekilde güncellenmiştir.” denilmektedir.

Detaylı bilgi ve başvuru için: www.sgkkadinistihdaminindesteklenmesi.org

 

6) Tekstilde Çevresel Sürdürülebilirlik ve Higg FEM Modülü Konulu Eğitim Programı

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) Genel Sekreterliği’nden alınan bir yazıda, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından, tekstil sektörünün katma değerli ihracat hedeflerine ulaşılabilmesi ve küresel ihracattan daha fazla pay alınabilmesini teminen sürdürülebilirlik alanında sektörün bilgilendirilmesine yönelik faaliyetler yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, iki ay boyunca Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak organize edilecek olan eğitim programının ilki 20 Aralık 2023 Çarşamba günü gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Eğitim programına ait kayıt linki:

(https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_ODDhIAX1TWCCnxvWHJFd8w)

Ek: Eğitim Programı