Sirküler No: 2023/179 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2023/315-1465

Denizli, 06/07/2023

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2023–179)

Sayın Üyemiz,

1) Tekstil Ürünleri İçin Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu- Hollanda

2) Çağlayancerit Cevizi’nin AB Nezdinde Tescili

3) Mevzuat Değişikliği- Fosmet

4) Techxtile Start- Up Challenge Başvuruları Başladı

5) Halal Expo Nijerya Fuarı

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.

Saygılarımla,

 

Yusuf FİDANGENÇ

Genel Sekreter V.                                                                                           

 

1) Tekstil Ürünleri İçin Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu- Hollanda

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Lahey Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen; Hollanda'da, yeşil mutabakat ile ilgili uygulamaların bir parçası olarak, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren tekstil ürünleri için genişletilmiş üretici sorumluluğunun (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid, UPV-EPR) yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

Konuya ilişkin mevzuatın öne çıkan hususları ile düzenlemenin İngilizce gayriresmi çevirisini içeren bilgi notu ekte iletilmektedir.

Ek: Bilgi Notu- Hollanda’da Tekstiller İçin Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu

 

2) Çağlayancerit Cevizi’nin AB Nezdinde Tescili

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciğinden aldıkları yazıya atfen; “Çağlayancerit Cevizi”nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil başvurusunun 22 Şubat 2023 tarihli AB Resmi gazetesinde yayımlandığı ve üç aylık itiraz süreci sonunda herhangi bir itiraz olmaması durumunda AB tarafından Korumalı Menşe (Protected designation of origin - PDO) ve Coğrafi İşaretler (Geographical Indications - GIs) kaydına girmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Bahsekonu yazıda devamla, itiraz süresinin dolmasını müteakip bir örneği ilişikte yer alan (AB) 2023/1151 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün AB Resmi Gazetesi’nin 13 Haziran 2022 tarihli ve L 152 sayılı nüshasında yayımlandığı bildirilmekte olup, sözkonusu Tüzüğün bütünüyle bağlayıcı olduğu ve tüm Üye Devletlerde doğrudan uygulanacağı ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasını takip eden yirminci gün yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

 

3) Mevzuat Değişikliği- Fosmet

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, 25 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan (AB) 2022/94 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü kapsamında, "fosmet (phosmet)" aktif maddesinin onayını yenilememe kararı alındığı bildirilmektedir. “Fosmet” maddesinin çeşitli ürünlerde, özellikle narenciye, elma ve şeftali gibi meyvelere uygulanan insektisit ve akarisitlerde kullanılan aktif bir madde olduğu, turunçgil meyve kurdu, meyve sinekleri ve turunçgil psyllid zararlılarının tedavisinde yaygın olarak kullanıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca, 20 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan, fosmet için mevcut maksimum kalıntı seviyelerinin (MRLs) gözden geçirilmesine ilişkin EFSA görüşünde greyfurt, portakal, limon, misket limonu, mandalina, hindistan cevizi, elma, armut, ayva, muşmula, yenidünya, kayısı, şeftali, sofralık üzüm, şaraplık üzüm, yaban mersini, kızılcık, kamkat ve patates için MRL'lere ilişkin tüketiciler için bir risk tespit edildiğinin açıklandığı belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, EFSA'nın veri eksiklikleri nedeniyle, tüm ürünlerde fosmet için mevcut MRL'lerin insan sağlığı üzerinde zararlı etkilerini göz ardı edemediği ve bu nedenle Kodeks maksimum kalıntı limitlerine dayalı olanlar da dahil olmak üzere, fosmet için mevcut MRL'lerin hiçbirinin tüketiciler için güvenli olduğunun teyit edilemediği ifade edilmektedir. Bu çerçevede, AB Resmi Gazetesi'nin 26 Mayıs 2023 tarihli ve L 139 sayılı nüshasında yayımlanan bir örneği ekli, “Belirli ürünlerin içinde veya üzerindeki fosmet için maksimum kalıntı seviyeleri açısından, (AT) 396/2005 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü'nün III ve V sayılı Eklerini tadil eden 25 Mayıs 2023 tarihli ve (AB) 2023/1029 sayılı Komisyon Tüzüğü” kapsamında, fosmet için MRL'lerin, en modern ve güvenilir analitik yöntemler kullanılarak tespit edilebilen en düşük seviye olan tespit limitine düşürüldüğü belirtilmektedir.

Bununla birlikte, Tüzük kapsamında, fosmet için MRL'lerin, EFSA'nın bilimsel görüşü çerçevesinde, Kodeks Alimentarius tarafından tespit edilen MRL'lerden farklı olarak, çoğu meyve için 0,01 mg/kg ve portakal, elma ve armut için 0,005 mg/kg olarak belirlendiği ve Tüzük'te yeni MRL'lerin 15 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacağı belirtilmekle birlikte, bu tarihten önce AB'ye ihraç edilen gıdaların da 15 Eylül 2023 tarihinden sonra AB piyasasına sunulması durumunda, yeni MRL'lere uyulması gerekeceği bildirilmektedir.

Ek: Komisyon Regülasyonu Örneği

 

4) Techxtile Start- Up Challenge Başvuruları Başladı

Uludağ İhracatçı Birliklerinden alınan bir yazıda, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve BEBKA Kalkınma Ajansı proje ortaklığında tekstil ve hazır giyim sektörlerinde inovasyon kültürünü oluşturmak ve yeni girişimleri sektöre kazandırmak amacıyla 2009 yılından itibaren düzenlenmekte olan ‘Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi’ etkinliğinin geçtiğimiz yıl ”‘TechXtile Start-Up Challenge” başlığı altında; girişimcilik ve sanayiye uygulanabilirlik odağında revize edildiği, bu yıl etkinliğin daha da ileriye taşınarak; projelerin odaklanacağı alanların direkt olarak sanayicinin beklentisi ile şekillendirildiği ve 2021 yılında “TechXtile Platform” ismi ile tüm faaliyetlerinin tek çatı altında toplayan bir girişimcilik platformuna dönüştüğü bildirilmektedir.

Aynı yazıda, yeni teknoloji ve metotların üretime dahil edilmesini, yenilikçi ürünlerin tasarlanmasını, tekstil ve hazır giyim alanında ihracatta katma değerin arttırılmasını ve üniversite sanayi iş birliğinin güçlendirilmesini destekleyen TechXtile Start-Up Challenge yarışma başvurularının 22 Haziran 2023 tarihi itibari ile başladığı belirtilmekte olup, detaylı bilginin yer aldığı ve başvuru yapabilecek bağlantı aşağıda yer iletilmektedir.

Başvuru Linki: https://www.techxtile.net/

 

5) Halal Expo Nijerya Fuarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Helal Akreditasyon Kurumu’ndan aldıkları yazıya atfen; helal temalı fuar, konferans, kongre vb. etkinliklerin; İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler başta olmak üzere dünya genelindeki Müslümanlar arasında helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin geliştirilmesine, güvenilir ve sürdürülebilir bir helal belgelendirme sisteminin tesisine ve ülkelerin helal kalite altyapılarının iyileştirilmesine yönelik iş birliklerinin artırılması açısından önemli fırsatlar oluşturduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Halal Expo Nijerya'nın 29-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında Lagos’da düzenlenmesinin planlandığı belirtilmektedir. Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ve gıda, kozmetik, finans, turizm gibi helal belgeli ticarete konu çeşitli sektörlerin temsilcilerini bir araya getiren Halal Expo Nijerya, ülkemizde de Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen sektörel nitelikli fuarlar listesinde yer almakta olup bu alanda faaliyet gösteren firmaların da fuara katılım sağlamasının Türkiye'nin helal sektöründeki yerinin vurgulanması açısından faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu fuara katılım sağlanma hususunun değerlendirilmesi halinde bilgi edinilebilecek tanıtım dokümanlarının ekte sunulduğu, Halal Expo Nijerya temsilcilerine ilişkin irtibat numaralarının ise aşağıda yer aldığı ifade edilmektedir.

Halal Expo Nijerya Temsilcisi:

+2347044098120 / +234 (0)703 307 4307 / +234 (0) 903 909 3767

Ek: Halal Expo Nijerya 2023 Tanıtım Broşürü