Sirküler No: 2023/100 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2023/176-899 |
Denizli, 10/04/2023 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2023–100)
Sayın Üyemiz,
1) GAC Korunma Önlemi Uygulaması
2) Sorumlu Denetçi Eğitimi
3) İsrail/Kablo Anti-Damping Önlemi
4) Arazi Kullanımı/Değişikliği ve Ormancılık Sektöründen Kaynaklanan Emisyonlar
5) Almanya’ya Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan sorunlar
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter
1) GAC Korunma Önlemi Uygulaması
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından 7318.15.41, 7318.15.42 ve 7318.16.30 GTP'leri altında tanımlanan demirden veya çelikten altıgen başlıklı vida/civatalara ilişkin korunma önlemi uygulamasına ülkemiz dahil edilmiş olup, bu defa söz konusu önlemin yürürlüğünün uzatılmasına ilişkin mezkur ülke tarafından bir soruşturma başlatıldığı bilgisi edinildiği bildirilmekte, bir örneği de ekte yer alan DTÖ bildiriminde 17 Nisan 2023 tarihine kadar soruşturmaya taraf olunabileceği ve görüş sunulabileceği ifade edilmektedir.
Bildirimde ayrıca iletişimin DTI Campus, 77 Meintjies Street, Sunnyside Pretoria, Block Uuzaji, Ground Floor ve elektronik olarak smantolo@itac.org.za ile ttshikomba@itac.org.za üzerinden gerçekleştirilebileceği ifade edilmektedir.
Ek: Bildirim
2) Sorumlu Denetçi Eğitimi
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğümüzün yazıları gereği, 2021/22 sayılı "İhracatta Ticari Kalite Denetimlerinin Risk Esaslı Yapılması Amacıyla Firmaların Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ” hükümlerince sınıflandırılmış olan ihracatçı firmalar Sorumlu Denetçi istihdam etmekle yükümlü olduğu belirtilmektedir.
Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından 3-5 Mayıs 2023 tarihleri arasında Mersin'de, Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından 22-26 Mayıs 2023 tarihleri arasında Antalya'da 2023/21 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği eklerinde yer alan tüm ürün gruplarını kapsayan Sorumlu Denetçi Eğitimi düzenleneceği bildirilmektedir.
3) İsrail/Kablo Anti-Damping Önlemi
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda aynen;
“Bilindiği üzere, İsrail tarafından ülkemiz menşeli alçak gerilim bakır kablo (İsrail gümrük tarife cetveline göre 8544.49.90 kodlu) ithalatına karşı 1 Nisan 2019 tarihinden beri uygulanmakta olan anti-damping önleminin uzatılması talebi kapsamında İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanlığınca bir gözden geçirme soruşturması yürütülmektedir.
Söz konusu soruşturma kapsamında İsrail tarafınca 29 Mart 2023 tarihli bildirim (Ek 1) ile İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı’nca alınan Nihai Karar (Ek 2) ve Danışma Kurulu Tavsiyeleri (Ek 3) iletilmiştir. Söz konusu Karar metninin gayriresmî özet çevirisinden (Ek 4); firmalarımız için %9,3 ve %14,5 oranlarında uygulanmakta olan önlem oranlarının, %1,6 ila %14,5 arasında değişen oranlara revize edilmek suretiyle 5 yıl daha uygulanmaya devam edeceği, bununla birlikte önlemin başlangıcından iki yıl sonra konunun tekrar inceleneceği belirtilmektedir.” denilmektedir.
Ek-1: Bildirim
Ek-2: Karar
Ek-3: Danışma Kurulu Tavsiyeleri
Ek-4: Karara İlişkin Özet Gayri-Resmi Çeviri
4) Arazi Kullanımı/Değişikliği ve Ormancılık Sektöründen Kaynaklanan Emisyonlar
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından 14 Temmuz 2021 tarihinde sunulan “Fit for 55” paketi kapsamında, arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılık (AKAKDO) sektöründen kaynaklanan sera gazı salımları (emissions) ve gidermelerinin (removals) 2030 iklim ve enerji çerçevesine dahil edilmesine ilişkin 2018/841 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğünde değişiklik yapılmasına ilişkin tüzük teklifinin, AB Konseyi tarafından 28 Mart 2023 tarihinde kabul edildiği belirtilmektedir.
Yeni tüzüğün, 2030 yılına kadar AB çapında 310 milyon ton CO2 eşdeğerinde net karbon gidermesi sağlanması hedefini ortaya koyduğu ve salımların gidermeleri aşamayacağı 2026-2030 dönemi için, her bir Üye Devlete bağlayıcı ulusal hedefler getirdiği ifade edilmektedir.
Bunun yanı sıra Konsey tarafından, yine “Fit for 55” paketi altında yer alan ve 2030 yılı için Üye Devletler için daha güçlü salım indirim hedefleri belirleyen “Çaba Paylaşımı Tüzüğü” kabul edildiği, yeni tüzüğün 2030 yılına kadar karayolu ve yurtiçi deniz taşımacılığı, binalar, tarım, atık ve küçük sanayiler için AB düzeyinde 2005 yılına kıyasla %40’lık bir sera gazı salımı azaltma hedefi belirlemekte ve her bir Üye Devlet için ulusal hedefler getirmekte olduğu, binalar ve karayolu taşımacılığı sektörleri hem yeni Emisyon Ticaret Sistemi hem de Çaba Paylaşımı Tüzüğü kapsamında ele alınacağı, bahse konu tüzüklerin, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmalarının ardından yürürlüğe gireceği bildirilmektedir.
Ek-1: Basın Açıklaması
Ek-2: Genel Blok Muafiyet Tüzüğü Hakkında Komisyon Açıklaması
Ek-3: Genel Blok Muafiyet Tüzüğü Hakkında Komisyon Bildirimi
Ek-4: Geçici Kriz ve Geçiş Çerçevesi Hakkında Komisyon Açıklaması
Ek-5: Geçici Kriz ve Geçiş Çerçevesi Hakkında Komisyon Bildirimi
5) Almanya’ya Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan sorunlar
T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda aynen;
“Alman Tarım ve Gıda Ofisi’nin yaş meyve ve sebzeye ilişkin ticari kalite denetimlerinden sorumlu birimi tarafından iletilen bir e-posta mesajında;
• Son dönemde Avusturya-Almanya sınırında yapılan denetimlerde ülkemizden ihraç edilen ürünlere ilişkin daha önce görülmemiş sıklıkta sorunlarla karşılaşıldığı ve uygunsuzlukların tespit edildiği,
• Yaşanan sorunların etiketleme ve ürünlerin kalitesine ilişkin olduğu, ifade edilerek, yaşanan sorunların nedenleri ve olası çözüm yolları hakkında bilgi talebinde bulunulduğu bildirilmektedir.
Bilindiği üzere, Bakanlığımızca 21 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği kapsamında ihracatımızda risk esaslı olarak ticari kalite denetimleri yapılmaktadır. Bahse konu denetimlerin temel hedefi yurtdışı piyasalarda Türk malı imajının korunması ve ihracatçılarımızın varış ülkesinde sorun yaşamalarının ve ürünlerimizin geri gönderilmesinin önlenmesidir. Bu itibarla, ihracatta ticari kalite denetimi uygulamalarının öncelikle ihracatçılarımız tarafından desteklenmesi ve sahip çıkılması sürdürülebilir ihracat artışı için elzemdir. Bu kapsamda, Almanya’ya yaş meyve ve sebze ihracatımızda yaşanan yukarıda bahse konu sorunların üyelerinize iletilerek yaşanan sorunların nedenleri ve çözüm yolları hakkındaki önerilerinin Bakanlığımıza iletilmesinde yarar görülmektedir”.
denilmektedir.