Sirküler No: 2022/68 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2022/116-457

Denizli, 11/03/2022

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2022–68)

Sayın Üyemiz,

1) Pakistan/ Anti Damping

2) Avustralya’nın Khapra Böceği İle İlgili Aldığı Mücadele Tedbirleri

3) Fındık Unu, Fındık Krokanı, Dut Pekmezi, Kokolin ve Ananas Suyu Standart Tasarıları

4) ATA Karnesi Uygulamaları

5) İşbirliği Talebi- Bangladeş

6) Durban Limanı Yatırım Fırsatları Hk. Toplantı Raporu

7) Ürdün 2022 Yılı Fuarları

8) Fuar Duyurusu (Kosova)

9) Seminer Duyurusu

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter

 

1) Pakistan/ Anti Damping

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Pakistan tarafından ülkemiz menşeli 2836.20 gümrük tarife pozisyonunda yer alan "Soda Külü” ithalatına karşı 30 Mart 2021 tarihinden bu yana bir anti-damping soruşturmasının yürütüldüğünden bahisle, Pakistan Ulusal Tarife Komisyonu tarafından 9 Şubat 2022 tarihinde bir bildirim yayımlandığı ifade edilmektedir. Söz konusu bildirimde, firmalarımız için %47,91 ile %78,98 arasında değişen oranlarda damping marjlarının hesaplandığı, ancak yerli üreticiler nezdinde herhangi bir zarar bulgusuna rastlanmadığı ifade edilerek soruşturmanın önlemsiz kapatılmasına karar verildiği belirtilmektedir.

 

2) Avustralya’nın Khapra Böceği İle İlgili Aldığı Mücadele Tedbirleri

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avustralya'nın "khapra beetle” böceği ile mücadele tedbirleri kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazı ve ekleri ilişikte gönderilmektedir.

Ek: Yazı Sureti ve Ekleri

 

3) Fındık Unu, Fındık Krokanı, Dut Pekmezi, Kokolin ve Ananas Suyu Standart Tasarıları

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tst 10937 Fındık Unu, tst 10939 Fındık Krokanı, tst 12001 Dut pekmezi, tst 12300 Kokolin, ve tst 12895/tst T1 Ananas suyu" standart tasarıları iletilmiş olup, söz konusu tasarılara ilişkin görüş talep edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu standart tasarılarına dair ilgili ihracatçılarımızın görüş ve önerilerinin, 14 Mart 2022 Pazartesi günü saat 17:00‘ye kadar Birliğimize ( arge@denib.gov.tr adresine ) iletilmesi beklenmektedir.

Ek-1: Görüş Tablosu

Ek-2: Standart Tasarısı (Fındık Unu)

Ek-3: Standart Tasarısı (Fındık Krokanı)

Ek-4: Standart Tasarısı (Dut Pekmezi)

Ek-5: Standart Tasarısı (Kokolin)

Ek-6: Standart Tasarısı (Ananas Suyu)

 

4) ATA Karnesi Uygulamaları

Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, Moskova Gümrük Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi (FGS)'nden alınan ve İngilizce çevirisi (FGS'den alındığı şekliyle) ile birlikte bir örneği ekte sunulan 16.02.2022 tarihli ve 8061 sayılı yazıda, 22.10.2021 tarihinde ülkemiz ile Rusya Federasyonu arasında gerçekleştirilen 4. Ortak Gümrük Komitesi Toplantısında gündeme gelen hususlar çerçevesinde Rusya Federasyonu'na geçici ithalat kapsamında gelen sergi fuar eşyası girişinde kullanılan ATA Karnelerinde yapılan tipik hataların belirtildiği ifade edilmektedir.

Mezkur yazıda,

1- Genel eşya listesinin Rusça, İngilizce veya Fransızcadan başka bir dille doldurulduğu,

2- ATA Karnesi "İhracat" sayfasında Türk Gümrüklerinin mührünün bulunmadığı,

3- ATA Karnesi kapak sayfasında yer alan "1" no.lu kutuda düzenleyen kuruluşun mührünün bulunmadığı,

4- ATA Karnesinin yetkili olmayan kişilerce sunulduğu,

5- Karnelerde düzenleyici kuruluş tarafından onaylanmamış değişiklikler olduğu,

6- Genel eşya listesinde yer alan ülke kodunun ISO formatının bulunmadığı,

7- Geçici ithalat amacının "C" kutusunda belirtilmediği,

8- Geçici ithalat amacının Rusça, İngilizce veya Fransızcadan başka bir dille doldurulduğu,

9- Genel eşya listesinde belirtilen eşya ağırlıklarında tutarsızlıkların bulunduğu,

10- Genel eşya listesindeki eşyaların kıymetinin uygunsuz belirtildiği,

11- Genel eşya listesindeki kutuların uygunsuz doldurulduğu,

12- Karne hamilinin eşya taşıma aracının numarasını ilgili kutuda belirtmesi gerekliliği,

13- ATA Karnesinin Türk tarafınca düzenlenmediği, "H" kutusunun ihracat ülkesi gümrük organlarınca doldurulması gerekliliği,

14- ATA Karnesi "İthalat" sayfasında Karne hamilinin adresinin olmadığı,

15- 2021 yılında düzenlenen LeShow fuarına gelen 36 ATA Karnesinin 7'sinin XML formatında düzenlendiği, ancak bu bilgilerin kağıt ortamında yer alan bilgilerle örtüşmediği, bu sebeple gümrük yetkililerinin bilgilerini manuel olarak girdikleri,

hususları bildirilmektedir.

Malumları olduğu üzere, Rusya Federasyonu'nda düzenlenen fuarlara ülkemizden hem milli hem de bireysel düzeyde katılım sağlanmaktadır. Milli katılımlı fuarlar ile ilgili olarak katılım öncesinde organizatör firma aracılığıyla firmalarımıza ATA Karnesi düzenlenmesi hususunda gerekli bilgi notları iletilmekte, güncel sorunlara ilişkin uyarılar yapılmakta ve gerekli koordinasyon süreci yine organizatörle eşgüdümlü bir şekilde tekemmül ettirilmektedir. Ancak, özellikle bireysel katılımlı fuarlarda muhtelif katılımcı firmalarımızca Rusya Federasyonu'ndaki güncel uygulamalar ve meri mevzuat kapsamında dikkat edilmesi gereken hususlar bağlamında gerekli hassasiyetin gösterilmediği, hatta ATA Karnesi düzenlenmeden yolcu beraberinde fuar eşyası getirilebildiği, Rus Gümrük yetkililerince konunun tespit edilmesinin ise firma mağduriyetine yol açtığı belirtilmektedir.

Bu hususlar muvacehesinde, Rusya Federasyonu'nda düzenlenen fuar organizasyonlarına katılım sağlayacak firmalarımızın, ülkeye girişlerde herhangi bir mağduriyet yaşamalarına meydan verilmemesini teminen keyfiyete yönelik olarak belirli aralıklarla önemle uyarılmalarında, fuar katılımına yönelik hazırlık çalışmalarında muhakkak Müşavirliklerimizle irtibat halinde olmalarında ve https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/avrupa/rusya-federasyonu/raporlar/musavirlik-raporlari  bağlantı adresinde sunulan bilgilendirme raporlarının detaylıca incelemesinde fayda mülahaza edildiği bildirilmektedir

 

5) İşbirliği Talebi- Bangladeş

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Dakka Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Bangladeş'te farklı sektörlerde faaliyet gösteren Unitex Group firmasının, enerji (petrol/gaz), gıda ve otomotiv gibi alanlar başta olmak üzere Türk firmalarla iş ortaklıkları kurma talebini Dakka Müşavirliğine ilettiği bildirilmektedir. Firma profili ile birlikte temas kişisinin iletişim bilgileri ekte yer almaktadır.

Ek-1: Unitex Group - Corporate Profile

Ek-2: Temas Kişisi (Saqib Ahmed Siddiqui - Unitex Group)

 

6) Durban Limanı Yatırım Fırsatları Hk. Toplantı Raporu

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, T.C. Pretorya Büyükelçisi Sayın Ayşegül Kandaş, Ticaret Müşavirleri İlker Eralp ve Bengü Okur Erdoğan, Durban Limanı Direktörü Nompumelelo Dweba-Kwetana ve ekibinin katılımları ile 16 Şubat 2022 tarihinde Durban Limanı'nın iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında ortaya çıkan yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Toplantıya ilişkin hazırlanan bilgi notu ekte yer almaktadır.

Ek: Durban Limanı Yatırım Fırsatları Hakkında Toplantı Raporu

 

7) Ürdün 2022 Yılı Fuarları

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Ürdün Yatırım Bakanlığı'nın 2022 yılı içerisinde çeşitli alanlarda fuarlar düzenleyeceği bildirilmekte olup, söz konusu fuarlara ilişkin liste ekteki Nota'da sunulmaktadır.

Ek: Fuar Daveti

 

8) Fuar Duyurusu (Kosova)

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Fuar İzinleri ve Destekleri Daire Başkanlığından alınan bir yazıda, Priştine Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden aldıkları yazıya atfen, Kosova Cumhuriyeti Başbakanlık Ofisi himayesinde 25 - 26 Mayıs 2022 tarihleri arasında Priştine'de 21. EXPOKOS Fuarı'nın gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Söz konusu fuara geçmiş yıllarda Balkan ve AB ülkeleri ile Asya ülkelerinden 6.500'den fazla firmanın katılım sağladığı ve fuarın 350.000'den fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği belirtilmekte olup, Batı Balkanlar'daki Türk Ticaret Odaları ve Balkanlarda faaliyet gösteren Türk şirketleri ile Balkanları hedefleyen şirketler davet edilmektir. Fuara ilişkin duyuru ve fuar broşürü ekte gönderilmektedir.

Bilindiği üzere "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerekmektedir.

Ek: Expokos Fuarı Duyurusu

 

9) Seminer Duyurusu

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden alınan bir yazıda, Genel Sekreterlik bünyesinde yer alan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ev sahipliğinde ve International Apparel Federation (IAF) ile işbirliğinde, 14 Mart 2022 Pazartesi günü, saat 14:00’te, İstanbul’da mukim The Ritz Carlton otelinde, “Greening the Apparel Industry Opportunities and Barriers for Garment Manufacturers” konulu bir seminer düzenleneceği ve seminer dili İngilizce olup, katılımcılara simultane tercüme hizmeti sağlanacağı bildirilmektedir.

Söz konusu seminere katılım için firmaların http://forms.itkib.org.tr/FormsView.aspx?ID=2255  bağlantısından kayıt yaptırmaları gerektiği ifade edilmektedir.

Ek: Seminer Program