Sirküler No: 2022/364 - AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ve Emisyon Ticaret Sistemi Kapsam Karşılaştırması
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2022/655-2454 |
Denizli, 22/12/2022 |
Konu |
: |
AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ve Emisyon Ticaret Sistemi Kapsam Karşılaştırması |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2022–364)
Sayın Üyemiz,
Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ve Emisyon Ticaret Sistemi Kapsam Karşılaştırması kapsamında, Avrupa Birliği (AB) tarafından Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında geliştirilen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) mevzuat taslağının nihai hale getirilmesi amacıyla, Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyon arasında yürütülen üçlü müzakerelerin dördüncüsünün 12 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirildiği aktarılmaktadır. Anılan yazıda devamla, AB Emisyon Ticaret Sisteminin (ETS) güncellenmesi kapsamında ele alınan ücretsiz tahsisatların sonlandırılma takvimi ve AB endüstrisine ihracat desteği sağlanması konularında uzlaşıya varılması koşuluyla SKDM taslağına ilişkin ön anlaşmanın sağlandığı duyurulmuştur.
SKDM Taslağına ilişkin 12 Aralık 2022 tarihli üçlü müzakerelerde varılan ön anlaşma çerçevesinde;
· Mevzuatın uygulanacağı ürün kapsamı alüminyum, çelik, çimento, elektrik ve gübrenin yanı sıra hidrojeni içerecek şekilde genişletilmiştir.
· SKDM kapsamındaki ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerden bir kısmı da kapsama alınmıştır. Bu hususta, “aglomere edilmiş demir cevherleri (agglomerated iron ores)”; “ferro-manganez (ferro-manganese)”; “ferro-krom (ferro-chromium)”; “ferronikel (ferro-nickel)”; “kaolin ve diğer kaolinli killer (kaolin and other caolinic clays)” kapsama alınan girdiler (precursors) olarak sayılmıştır. Söz konusu girdiler, SKDM kapsamındaki ürünlerin üretiminde kullanılıyor ise bu girdilerin üretim aşamasında oluşan gömülü emisyonların da gerektiği ölçüde üretici firmaların tedarikçilerinden temin edilerek, SKDM mevzuatının EK-3'ünde belirlenen "karmaşık ürünlere (complex goods) " ilişkin gömülü emisyon hesaplama metodu çerçevesinde dikkate alınması gerekecektir.
· Kapsama ilişkin bir diğer husus ise mevzuatın etkisiz kılınmasını (circumvention) önlemek üzere bazı işlenmiş ürünlerin (downstream products) kapsama dahil edileceği açıklamasıdır. Bu hususta, demir-çelik girdileri kullanılarak üretilen “vida ve cıvatalar (bolts and screws)” kapsama alınacak ürünlere örnek olarak sayılmaktadır.
SKDM ve ETS mevzuatlarının eşdeğerliğinin anlaşılabilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığınca, SKDM taslak mevzuatının EK-1'inde sayılan CN kodları ve yeni ekleneceği bildirilen hidrojen ile demir-çelikten vida ve cıvataların (CN kodları bu aşamada açıklanmamıştır) ihracatı itibariyle SKDM’ye tabi olacak olmakla birlikte, AB ETS Yönetmeliği’nin EK-1’indeki aktivite eşik değerleri itibariyle ETS kapsamına girmeyecek üretici/tesislerimizin bulunup bulunmadığı araştırılmaktadır.
Bilgileriniz ve SKDM Taslak Tüzüğü ekte yer alan ürünleri AB’ye ihraç eden ancak aktiviteleri/kapasitesi/üretim süreçleri itibariyle AB ETS (ekte) kapsamına girmeyen firmaların, 26 Aralık 2022 tarihine kadar arge@denib.gov.tr adresine bildirim yapmaları rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter
Ek: SKDM Taslak Tüzüğü - AB ETS