Sirküler No: 2022/322 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2022/602-2204 |
Denizli, 22/11/2022 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2022–322)
Sayın Üyemiz,
1) Bangladeş’le Ticaret Yapan Firmalarımıza Yönelik Uyarı
2) Tunus- İthalatta Ön Kontrol Uygulaması
3) Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları
4) İhracı Kayda Bağlı Mallar-Ağaç
5) Hindistan’a İhracat Yapan Firmalarımızın Yanıltılması
6) Fuar Duyurusu (Irak- Türkiye İşbirliği ve İmar İçin 1. Musul Uluslararası Forumu 2023)
7) Fuar Duyurusu (Kamboçya Büyükelçiliği/ Fuar Daveti)
8) Gürcistan TIR Trafiğinde Yaşanan Sorunlar
9) Azerbaycan Üzerinden Rusya Federasyonuna Taşımacılık
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter
1) Bangladeş’le Ticaret Yapan Firmalarımıza Yönelik Uyarı
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dakka Ticaret Müşavirliği’nin aldıkları yazıya atfen, Bangladeş'te dolandırıcılık suçu nedeniyle bir süre önce hukuki yaptırımlara uğramış olan ve son günlerde faaliyetlerine tekrar başladığı öğrenilen “Evaly” https://evaly.com.bd/ isimli e-ticaret sitesi ile ticaret yapmaktan kaçınmaları hususunda dikkatli olunması gerektiği ifade edilmiştir. Bahse konu firmayla ilgili gelişmelerin yer aldığı haber bağlantıları ekte yer almaktadır.
2) Tunus- İthalatta Ön Kontrol Uygulaması
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Tunus Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen, daha önce Tunus Ticaret ve İhracatı Geliştirme Bakanlığı, Sanayi Maden ve Enerji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak bir bildirge yayımlandığı, ithal ürünlerin kalitesinin sağlanması ve tüketicinin korunması amacıyla, bazı ürünlerin ithalat işlemlerinde ön kontrol sistemi uygulamasına geçildiği ifade edilmişti.
Bu defa Tunus Büyükelçiliğinin yazısına atfen anılan Bakanlıktan alınan yazıda, söz konusu kararın İngilizce metni, gayrı resmi Türkçe çevirisi ve önleme konu olan ürünlerin listesinin iletildiği belirtilmekte olup ekte sunulmaktadır.
Ek-1: İngilizce Metin
Ek-2: Türkçe Çeviri
Ek-3: Ürün Listeleri
3) Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, tarım ürünleri ihracatı öngören dahilde işleme izin belgesi (DİİB) düzenlenmesinde uyulacak esaslar, İhracat:2016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi marifetiyle belirlenmiştir. 2016/1 sayılı Genelge kapsamında;
-"Fire ve Kullanım Oranları" matlaplı 9'uncu madde yer alan yem kullanımlarına ilişkin tablo 4'te yer almakta olan levrek balığı için belirlenen azami yem oranının 2 kg'dan 2,25 kg'a artırılması,
-"Fire ve Kullanım Oranları" matlaplı 9'uncu madde yer alan yem kullanımlarına ilişkin tablo 4'e granyöz cinsi balık için ise azami yem kullanımının 2,97 kg olarak eklenmesi hususlarında değişikliğe gidilmiştir. Bu çerçevede, söz konusu değişikliklerin derç edildiği Genelge metnine, Bakanlığımız internet sitesinin İhracat Mevzuatı bölümünden (https://ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi) ulaşılabilmektedir.
4) İhracı Kayda Bağlı Mallar-Ağaç
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden alınan 17.11.2022 tarihli yazıda; 04/06/2021 tarih ve 31501 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat: 2006/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2021/5) marifetiyle GTP: 4410 “Ağaçtan veya diğer odunsu maddelerden yonga levha, oriented strand board (OSB) ve benzeri levhalar” ve GTP: 4411 “Ağaçtan veya diğer odunsu maddelerden lif levhalar” eşyalarının İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi’ne eklendiği ve anılan ürünlerin ihracatının kayda alınması ile ilgili olarak sadece Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin yetkilendirildiği ifade edilmektedir.
Öte yandan, Ticaret Bakanlığı talimatı ile söz konusu eşyaların ihracatında sunulması gereken evrakların bugün itibarıyla ibraz edilmesine gerek bulunmadığı bildirilmektedir.
5) Hindistan’a İhracat Yapan Firmalarımızın Yanıltılması
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Yeni Delhi Ticaret Ataşeliği’nden aldıkları yazıya atfen, Hindistan'da yerleşik Vidira Concept Private Limited (www.promotionalplanet.com) isimli bir firma tarafından ihracatçı firmalarımıza Hindistan pazarına girişte aranan belgeler konusunda yanıltıcı bilgiler verildiği ifade edilmektedir.
6) Fuar Duyurusu ( Irak-Türkiye İşbirliği ve İmar İçin 1. Musul Uluslararası Forumu 2023)
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tanıtım ve Fuarlar Daire Başkanlığı’ndan alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Irak Dışişleri Bakanlığı aldıkları yazıya atfen, 20-22 Şubat 2023 tarihleri arasında, Musul (Ninova) vilayetinde, "Dana Fuar ve Konferanslar Ltd. Şirketi ve Musul Valiliği” koordinasyonunda, "Irak-Türkiye İşbirliği ve İmar için 1. Musul Uluslararası Forumu 2023”ün düzenleneceği bildirilmektedir.
Diğer taraftan "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği belirtilmektedir.
7) Fuar Duyurusu (Kamboçya Büyükelçiliği/ Fuar Daveti)
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda, Komboçya Büyükelçiliği’nden aldıkları yazı atfen, 15.si düzenlenecek olan Kamboçya İhracat ve İthalat Ürünleri Fuarının 15-18 Aralık 2022 tarihlerinde Koh Pich’de gerçekleştirileceği bildirilmekte olup, ilgilenebilecek Türk iş insanlarının Kamboçya Ticaret Bakanlığı’na başvuru yapmaları hususu ifade edilmektedir.
Diğer taraftan "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği belirtilmektedir.
Ek: Kamboçya Büyükelçiliği’nin Yazısı
8) Gürcistan TIR Trafiğinde Yaşanan Sorunlar
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Gürcistan'dan geçen TIR trafiğinde yaşanan yoğunluğun ve uzun bekleme sürelerinin artmasının yanı sıra Gürcistan ile Rusya Federasyonu arasındaki Kazbegi/Verkhny Lars Sınır Kapısı'nın her yıl Kasım ayı ortalarında başlayan kar yağışı ile çığ tehlikesi neticesinde kapanmasının mağduriyet yaşanmasına yol açtığı, bu yıl ise kar yağışının daha erken başladığı bildirilmektedir.
Yazıda devamla, Batı Gürcistan'ın yüksek kesimlerindeki bazı güzergahların şimdiden kapandığı ve Verkhny Lars Sınır Kapısında bekleme sürelerinin yedi günü aştığı, bu kapsamda, sürücüler tarafından mümkün ise anılan güzergahın kullanılmamasının taşımacılığın sekteye uğramadan devamı açısından faydalı olacağı belirtilmektedir.
9) Azerbaycan Üzerinden Rusya Federasyonuna Taşımacılık
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Moskova Ticaret Müşavirliği kanalıyla Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Rusya Federasyonu (RF)’na Azerbaycan üzerinden karayolu taşımacılığı yapan araçların uzun kuyruklar oluşturduğu ve Yarag-Kazmalyar kapısından RF’ye giriş yapmak üzere bekleyen araç sayısının 3000’i geçtiği, günlük 250-300 araca işlem yapılabilen söz konusu sınır kapısında günlük işlem yapılan araç sayısının bekleyen araçlara oranının son on günde yaklaşık yüzde 12 seviyesinden yüzde 6’lara düşmesi neticesinde bekleme sürelerinde de artış olmasının beklenildiği ve RF Federal Gümrük Servisi yetkilileriyle yapılan şifahi görüşmelerde keyfiyetin kendilerine aktarılarak işlemlerin hızlandırılması yönünde desteklerinin talep edildiği bildirilmektedir.
Diğer taraftan, anılan sınır kapısından araç geçişlerine ilişkin bir örneği ekli istatistik tablosunda görüldüğü üzere, Bakanlıklarınca girişimde bulunulmasının da etkisiyle işlemlerin hızlandırılarak söz konusu kuyrukların azaltıldığı ifade edilmektedir.