Sirküler No: 2021/332 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2021/682-2324

Denizli, 26/11/2021

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2021–332)

Sayın Üyemiz,

1) 2021/1900 ve 2021/1329 Sayılı AB Uygulama Regülasyonları Hakkında Bilgilendirme

2) Güney Afrika/ Korunma Önlemi Soruşturması

3) KIBY- Ek Vergilere Son Verilmesi

4) AB’ye Ceviz Fidanı İhracatında Yaşanan Sorunlar

5) Form A- Avrasya Ekonomik Birliği

6) Alüminyum ve Polyester Velcro Üreticileri Talebi

7) 2022 Yılı Ortak Gümrük Tarifesi

8) Expocomer 2022 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

9) Fuar Duyurusu

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.

Saygılarımla,

 

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter T.

 

1) 2021/1900 ve 2021/1329 Sayılı AB Uygulama Regülasyonları Hakkında Bilgilendirme

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Sofya Ticaret Müşavirliği kanalıyla Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı’ndan aldıkları yazıya atfen, belirli üçüncü ülkelerden belirli ürünlerin birlikte serbest dolaşıma girmesini düzenleyen resmi kontrollerin geçici olarak artırılması ile acil önlemlere ilişkin 2019/1793 sayılı AB Uygulama Regülasyonuna ilişkin Müşavirliğimize yazılı bir bildirimde bulunduğu, söz konusu düzenleme çerçevesinde belirli ürünlerin pestisit kalıntısı içerip içermediğine ilişkin kimlik ve fiziki kontrollerin sıklığının  belirlendiği belirtilmektedir.

Bildirimde ayrıca, belirli yüklerin Birlikte serbest dolaşıma girişi esnasında aranan veterinerlik sağlık sertifikalarının, veterinerlik sağlık/resmi sertifikalının, veterinerlik sağlık/resmi sertifikalarının ve resmi sertifikalarının kullanımına ilişkin geçiş döneminin uzatılması konusunda Komisyon’un 10 Ağustos 2021 tarihli ve 2021/1329 sayılı Uygulama Regülasyonu ile 15 Mart 2022 tarihine kadar bir geçiş dönemi belirlendiği ve bu dönem zarfında serbest dolaşıma girecek bazı ürünlerin beraberindeki veterinerlik sağlık sertifikalarının 15 Ocak 2022 tarihinden önce resmi müfettiş tarafından imzalanmış olmaları şartı ile yetkili mercilerce kabul edileceği ifade edilmektedir.

Ek: Yazı Sureti

 

2) Güney Afrika/ Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından 7318.15.41, 7318.15.42 ve 7318.16.30 GTP'li "demir veya çelikten yivli bağlantı malzemeleri (vida, civata, somun)” ithalatına karşı 1 Mart 2019 tarihinde başlatılan korunma önlemi soruşturmasının, 24 Temmuz 2020 tarihli nihai karar ile sonuçlandırıldığı ve ülkemizin, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin söz konusu ürünler ithalatındaki payının % 3'ün altında olması sebebiyle DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın 9.1 maddesi kapsamında korunma önleminden muaf tutulduğu ifade edilmektedir.

Bu defa, 9 Kasım 2021 tarihinde DTÖ'de yayımlanan ekli bildirimden de görüleceği üzere; Belarus, Endonezya ve ülkemiz, anılan ülke tarafından gerçekleştirilen söz konusu ürün ithalatından alınan payın 25 Temmuz 2020-30 Haziran 2021 döneminde %3'ün üzerinde olması sebebiyle önlem uygulanmayacak gelişmekte olan ülkeler listesinden çıkarılmıştır.

Bu çerçevede, söz konusu ürünün ülkemizden ithalatında Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından ekli bildirimde yer alan tarihler arasında yine belirtilen oranlarda korunma önlemi uygulanacağı bildirilmektedir.

Ek: DTÖ Bildirimi

 

3) KIBY- Ek Vergilere Son Verilmesi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Erbil Ticaret Ataşeliğinden alınan yazıya atıfla, KIBY gümrük yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde, mevsimlik koruma kapsamında olan "elma, kuru soğan, üzüm, taze fasulye, kabak ve taze börülce" cinsi ürünler üzerindeki ek vergi uygulamasının sona erdiği belirtilerek, KIBY Ticaret ve Sanayi Bakanlığından rutin bir bürokratik işlemle ön izin alınmasını müteakip ton başına olağan ithalat vergisini ödemek suretiyle mezkur ürünlerin Irak'a ithalatının mümkün hale geldiği bildirilmektedir.

Bununla birlikte, çok büyük olmayan sevkiyatlar (bir iki tır gibi) bakımından anılan Bakanlıktan ön izin alınmadan da mezkur ürünlerin "İ. Halil Gümrüğü"nden ithalatına izin verilebileceği, ancak ön izin alınmadan yapılacak ithalatlarda olağan vergiye ek olarak yaklaşık %25 oranında ilave vergi uygulanacağı ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, 15 Kasım 2021 tarihi itibariyle koruma süresi dolması beklenen "taze sofralık patates" cinsi ürün üzerindeki koruma süresinin ise şimdilik 15 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldığı belirtilmektedir.

 

4) AB’ye Ceviz Fidanı İhracatında Yaşanan Sorunlar

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Avrupa Komisyonu tarafından 23.11.2016 tarihinde yayınlanan ve 14 Aralık 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olan (AB) 2016/2031 sayılı "Bitki Zararlılarına Karşı Koruyucu Önlemler Tüzüğü”ne göre; Birlik bölgesi için kabul edilemez bir seviyede risk teşkil eden bir zararlı organizmanın varlığına ilişkin bir ön değerlendirme esas alınarak "yüksek riskli bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer nesneler" tanımlandığı; bu kapsamda AB tarafından (AB) 2018/2019 sayılı yönetmelik ekinde yayınlanan ve risk grubunda olduğu bildirilen 35 bitki türüne ait üretim materyallerinin AB'ye ihracatının 14.11.2019 tarihinden sonra da sürdürülebilir olması için her bir ürün için teknik dosya hazırlanması gerektiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, son dönemde özellikle ceviz fidanının Bulgaristan üzerinden AB'ye ihracatında Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansınca uygulanacak prosedüre ilişkin üretici firmalarca Sofya Ticaret Müşavirliğinden bilgi talebinde bulunulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, anılan Müşavirlik tarafından AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğimiz ile yapılan görüşmede Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin (EFSA) halihazırda ceviz, zakkum ve yalancı akasya ile ilgili dosyaların inceleme sürecini tamamladığı, cevizle ilgili raporun 21.06.2021 tarihinde, zakkumla ilgili raporun 03.05.2021 tarihinde, yalancı akasya ile ilgili raporun ise 04.05.2021 tarihinde EFSA sayfasında yayınlandığı, diğer 5 ürüne ilişkin raporların incelenme sürecinin ise devam etmekte olduğunun öğrenildiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, konuya ilişkin olarak söz konusu Müşavirlikçe, Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansının katılımıyla 09.11.2021 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildiği, toplantıda bahse konu düzenleme kapsamında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin ülkemizin gerekçe gösterilen hastalıklar bakımından riskli olmadığı ve ülkemizden ceviz, zakkum ve yalancı akasya fidanları ithal edilebileceğine yönelik olumlu raporuna ilişkin bilgi verildiği, ceviz fidanı satış sezonunun Kasım ayı ila Nisan ayları arasında olması münasebetiyle konuya ilişkin değerlendirmelerinin istenildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı yetkililerinin, Bulgaristan'da dikilen elma, armut, erik ve kiraz fidanlarının çoğunlukla ülkemizden ithal edildiğini, bu kapsamda ithalatçılar tarafından neredeyse her gün kendilerine başvuruda bulunulduğunu ancak halihazırda mezkur düzenleme kapsamında yer alan 35 bitki türüne ait üretim materyallerinin ülkemizden Avrupa Birliği'ne ihracatının mümkün olmadığını, söz konusu raporlar doğrultusunda Avrupa Komisyonunca mezkur Regülasyonda yapılacak değişiklikleri müteakip Türkiye'den Avrupa Birliği'ne ceviz, zakkum ve yalancı akasya fidanı ithal etme yasağının ortadan kalkacağını ifade ettikleri bildirilmektedir.

 

5) Form A- Avrasya Ekonomik Birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) tarafından tanınan ve ülkemizin belirli ürünlerinin ihracatında tercihli tarifeden faydalanmasını sağlayan tek taraflı taviz uygulamasının (GTS) 12 Ekim 2021 tarihi itibari ile son verildiği; bu husus ile birlikte Rusya Federasyonu'na yönelik Form A belgesinden kaynaklanan vergi avantajının ortadan kalkacağı belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, AEB'nin söz konusu kararının AEB'ye üye olan tüm ülkeler tarafından geçerli olduğu ve anılan tarih itibariyle, ülkemizden AEB ülkelerine tercihli tarifeden yararlanılmak üzere Form A belgesi düzenlenemeyeceği bildirilmektedir.

 

6) Alüminyum ve Polyester Velcro Üreticileri Talebi

Varşova Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıda, Müşavirliğe başvuran Polonyalı bir firmanın alüminyum ve polyester velcro üreten firmalar ile temasa geçmek istediği bildirilmektedir.

Aranan ürünlerin özellikleri:

- Alüminyum: Sapa 6063 alaşımı (PA 38 A1MmgSi0, 5), fi 22x1 oksitli tüp ve fi 26x1 ham tüp

- Velcro: %100 polyester, 150-160 cm rulo üzerinde beyaz cırt cırt, 95 c yıkama sıcaklığı, max. %3 çekme.

 

Firma iletişim Bilgileri:

Micro System info@duotek.com.pl 

Tel (+48) 22 757 26 00

 

7) 2022 Yılı Ortak Gümrük Tarifesi

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinin yazısına atfen Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, AB Tarife ve İstatistik Nomanklatürü ile Ortak Gümrük Tarifesi hakkındaki 2658/87 sayılı Konsey Tüzüğü’nün I sayılı Eki'ni tadil eden ve AB Resmi Gazetesi'nin 29 Ekim 2021 tarihli ve L 385 sayılı nüshasında yayımlanan 2021/1832 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün AB’nin 2022 yılı Ortak Gümrük Tarifesi hadlerini belirlediği ifade edilmekte olup, anılan Tüzükte ayrıca, küresel iklim değişikliğinin sınırlandırılması kapsamında florlu sera gazları ticaretinin iklim üzerindeki etkisinin izlenmesi amacıyla Kombine Nomenklatörün 10 sayılı Eki’ne ilave TARIC kodları eklendiği ve “Ton Karbondioksit Eşdeğer” (t. CO2) adlı yeni bir ek birim oluşturulduğu bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Tüzüğün, yayımını takip eden yirminci gün yürürlüğe gireceği ve 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tüm AB üyesi ülkelerde uygulanmaya başlayacağı belirtilmektedir

 

8) Expocomer 2022 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nden alınan yazıda, 23-26 Mart 2022 tarihleri arasında Panama'nın Panama City şehrinde düzenlenecek olan "Expocomer 2022” Fuarı Türkiye milli katılım organizasyonunun, İMMİB tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

2022 yılında 38.kez düzenlenecek olan ve ağırlıklı olarak tekstil, inşaat, gıda, içecek, ev ve mutfak eşyaları ile kozmetik sektörüne yönelik olarak düzenlenecek olan genel ticaret fuarını, 2019 yılında yaklaşık 16.000 kişinin ziyaret ettiği ve 30 ülkeden 355 firmanın ürünlerini sergilediği ifade edilmektedir.

Yazının devamında, Expocomer 2022 Fuarı milli katılım organizasyonuna ilişkin duyuru ve başvuru formunun https://ikmib.org.tr/tr/expocomer-2022-fuari.html linkinde yer aldığı belirtilmektedir.

 

9) Fuar Duyurusu

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, 13-18 Haziran 2022 tarihleri arasında başkent Cezayir'de "53. Cezayir Uluslararası Fuarı”nın düzenleneceği, Cezayir ile Türkiye arasındaki ilişkiler çerçevesinde söz konusu fuara ülkemizden geniş katılım sağlanmasından memnuniyet duyulacağı belirtilmektedir.

Ek-1: Tanıtım Broşürü

Ek-2: Katılım Koşulları

Ek-3: Genel Koşullar