Sirküler No: 2021/214 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2021/402-1478

Denizli, 6/07/2021

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R  

 (ARGE / 2021–214)

Sayın Üyemiz,

1) AB/ Ticaret Politikası Savunma Araçları Mevzuat Değişikleri

2) Birleşik Krallık/ Telafi Edici Vergi

3) Organik Ürün Model Sertifikası Değişikliği

4) Karadağ İş Hizmet Sektörü Broşürü

5) Endonezya Dışişleri Bakanlığınca Düzenlenecek İş Forumu

6) İş Birliği Talebi

7) Cezayir Gümrük Kanunu’na Göre Eşyanın Tasfiyelik Hale Gelmesi

8) İhale Duyurusu- Bangladeş

9) KBIS 2020 Orlando Fuarı/ Milli Katılım Duyurusu

10) GAİB- Temmuz- Ağustos 2021 Online Eğitim Programları

11) 27. Tiran Uluslararası Fuarı

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.

Saygılarımla,

 

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter T.

 

1) AB/ Ticaret Politikası Savunma Araçları Mevzuat Değişikleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, AB Resmî Gazetesi'nde yayımlanan Avrupa Birliği Ticaret Politikası Savunma Araçları Mevzuatı’nda yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli bazı alüminyum yol tekerlekleri ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2017/109 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü bağlamında belirli önlemlerin 25 Ocak 2022 tarihinde sona ermesine dair Bildirim, Avrupa Birliği (AB) Resmî Gazetesi'nin 3 Mayıs 2021 tarihli ve C 161 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

ÇHC menşeli bazı bisiklet parçaları ithalatına karşı uzatılan anti-damping vergisi uygulanmasıyla ilgili muafiyetler hakkında 2021/659 sayılı Komisyon Uygulama Kararı, AB Resmî Gazetesi'nin 23 Nisan 2021 tarihli ve L 140 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
AB dışı ülkelerden dampingli ithalata karşı korunmaya dair 2016/sayılı AP ve Konsey Tüzüğü kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Endonezya menşeli monosodyum glutamat ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2021/633 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 19 Nisan 2021 tarihli ve L 132 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Belarus, ÇHC ve Rusya menşeli bazı demir veya alaşımsız çelikten dikişli boruların ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2021/635 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 19 Nisan 2021 tarihli ve L 132 sayılı nüshasında
yayımlanmıştır.

Malezya üzerinden ithal edilen ÇHC menşeli sitrik asit ithalatına karşı nihai antidamping vergisi uygulanması hakkında 2021/607 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 15 Nisan 2021 tarihli ve L 129 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. ÇHC menşeli alüminyum yassı haddelenmiş ürünlerin ithalatına karşı geçici antidamping vergisi uygulanması hakkında 2021/582 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 12 Nisan 2021 tarihli ve L 124 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Anti-damping vergilerinin geri ödenmesine ilişkin Komisyon Bildirisi, AB Resmî Gazetesi'nin 7 Nisan 2021 tarihli ve C 118 sayılı nüshasında yayımlandığını beliritlmektedir.

 

2) Birleşik Krallık/ Telafi Edici Vergi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından Avrupa Birliği tarafından ülkemiz menşeli gökkuşağı alabalıkları ithalatına karşı uygulanan telafi edici önleminin Birleşik Krallık tarafından uygulanmaya devam etmesinin gerekli olup olmadığına ilişkin, Birleşik Krallık Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi tarafından bir geçiş gözden geçirmesi yürütüldüğü belirtilmektedir.

Bu defa, söz konusu gözden geçirme kapsamında soruşturma otoritesi tarafından 25 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan nihai karara esas oluşturacak bulgu raporuna göre, halihazırda alabalık üretimine ilişkin sübvansiyonların devam ettiği ve önlemin kaldırılması halinde ülkemizden yapılacak ithalatın Birleşik Krallık yerli üreticilerine zarar vereceğine hükmedilerek, önlemin 30 Ocak 2026 tarihine kadar halihazırda var olan (%1,5 ile %9,5 arasında değişen) oranlarda uygulanmaya devam etmesine karar verildiği ifade edilmektedir.

 

3) Organik Ürün Model Sertifikası Değişikliği

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, organik üretim kurallarına uygunluğa ilişkin model sertifikaları düzenleyen 2018/848 sayılı AP ve Komisyon Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1006 sayılı Komisyon Tüzüğü 22 Haziran 2021 tarihli ve L 222/3 sayılı AB Resmî Gazetesi'nde yayımlandığı bildirilmektedir.

Anılan mevzuat değişikliği kapsamında, 2018/848 sayılı Tüzüğün 6 numaralı ekinde (Annex VI) yer alan model sertifikaya ürünlerin detaylı listesi, üretim yerleri ve altyükleniciler ile kontrol kuruluşlarına ilişkin bilgilere dair bölümler ilave edilmiş olup, Tüzüğün lafzından sertifikayı düzenleyecek yetkili otoritelerin veya kontrol otoriteleri veya kuruluşlarının gerekli görmeleri halinde bahse konu bilgileri talep edebilecekleri anlaşılmaktadır. Söz konusu Tüzük yayımından 20 gün sonra yürürlüğe girecek olup, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

 

4) Karadağ İş Hizmet Sektörü Broşürü

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Karadağ Büyükelçiliği’nden Dışişleri Bakanlığı kanalıyla iletilen ve Karadağ'da yapılabilecek yatırımlara ilişkin bilgiler içeren "Karadağ İş Hizmet Sektörü" isimli broşürün ekte gönderildiği belirtilmektedir.

Ek : Tanıtım Broşürü

 

5) Endonezya Dışişleri Bakanlığınca Düzenlenecek İş Forumu

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, T.C. Cakarta Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Endonezya Dışişleri Bakanlığı tarafından 14 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye saati ile 10.00-15.00 saatleri arasında hibrit formatta "Endonezya-Merkezi ve Doğu Avrupa İş Forumu"nun (Indonesia-Central and Eastern Europe Business Forum, INA-CEE) düzenleneceği belirtilmektedir.

Düzenlenecek İş Forumu ile karşılıklı ticaret ve yatırımın artırılması, dijital ekonomiden faydalanma, e-sağlık ve yeşil ekonomide işbirliği imkânlarını araştırma amaçları hedeflenmektedir. Katılımcıların iş dernekleri, KOBİ'ler ve devlet yetkilileri olacağı ifade edilmekte olup, ilgili foruma ziyaretçi ya da katılımcı olarak iştirak etmek için www.ina-lac.com adresinden kayıt yaptırılabileceği ve bu platform aracılığıyla iş dünyasının iş ortaklıkları kurabileceği, iş ortaklarıyla iletişimlerini sağlayabileceği ve ürünlerinin tanıtımını yapabileceği belirtilmektedir.

Ek-1 : Cakarta Ticaret Müşavirliği Bilgi notu

Ek-2 : Endonezya Dışişleri Bakanlığı İş Forumu Yazısı

 

6) İş Birliği Talebi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Meksiko Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Kosta Rika merkezli "Global Procurement Services Inc.” şirketinin, önde gelen bir Türk cilt bakım markasının ürünlerinin (özellikle kadınlara yönelik cilt bakım ürünlerinin) Kosta Rika'nın yanı sıra diğer Orta Amerika ülkelerinde ve Dominik Cumhuriyeti'nde ithalat, tedarik, depolama, dağıtım, ürün kaydı, pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi süreçlerini yürütmek istediği belirtilmektedir.

Ekte bir örneği gönderilen şirket tanıtım yazısında; mezkûr şirketin 1998 yılında "Megalife Internationla, Inc.” adıyla ilaç ve tıbbi cihaz üreticisi bir aile işletmesi olarak kurulduğu, günümüzde ise otelcilik HotelXperts™ ve MedicalXperts™ bölümleri ile birlikte 25 binden fazla ürün için toplamda on bir Latin Amerika ülkesinde lojistik, dağıtım ve depolama ağına sahip olduğu belirtilmektedir. Ayrıca HotelXperts™ bölümünün toptan müşterilere, otel zincirlerine, restoran ve catering endüstrisi ile özel projelere tedarik alanında; diğer taraftan MedicalXperts™ bölümünün sağlık sektöründeki tedarikçilere, hastanelere ve ilaç distribütörlerine tıbbi malzeme ve ürün tedariği alanında uzmanlaştığı ifade edilmektedir.

Ek : Global Procurement Services Inc.

 

7) Cezayir Gümrük Kanunu’na Göre Eşyanın Tasfiyelik Hale Gelmesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Cezayir Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen; Cezayir gümrüklerine sunulan eşyanın gümrük ambarlarında bekleme süreleri hakkında aşağıdaki bilgiler iletilmektedir:

Cezayir Gümrük Kanununa göre; Cezayir gümrüklerine sunulan ve geçici olarak depolanan eşyanın 21 gün içinde bir gümrük işlemine tabi tutulması, tabi olunacak gümrük rejiminin ithalatçı, gümrük komisyoncusu veya bunların yokluğunda taşıyıcı tarafından verilecek detaylı gümrük beyannamesi ile belirlenmesi, gümrük beyannamesinin gümrük idaresi tarafından gerekli kontrollerin yapılarak tescilini takiben 5 gün içinde ithalat vergilerinin ödenerek eşyanın gümrükten çekilmesi gerekmektedir.

Bu süreler içinde, ithalatçı veya yasal temsilcileri tarafından yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde eşyanın, en fazla 2 ay kalmak üzere gümrük idaresi tarafında re'sen gümrük ambarlarına konulacağı, bu süre içinde de ithalatçı veya yasal temsilcileri tarafından gümrük idaresine başvurulmaması halinde eşyanın tasfiyelik eşya statüsünü kazanacağı hususları da mezkur Kanun ile düzenlenmiştir.

Bu çerçevede, yukarıda verilen bilgiler ışığında ihracatçılarımızın ihraç eşyasının safahatini ithalatçı ve taşıyıcı nezdinde takip etmelerinde ve sorunlu ihracatlarda eşyanın tasfiyelik hale gelmesine mahal vermeden gerekli önlemlerin alınmasında fayda mülahaza edildiği ifade edilmektedir.

 

8) İhale Duyurusu- Bangladeş

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Dakka Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen; Bangladeş kamu şirketi Bangladesh India Friendship Power Company Ltd (BIFPCL)'nin "Procurement and Delivery of Limestone at Plant Jetty for 2 x 660 MW Maitree Super Thermal Power Project at Rampal in Bagerhat district of Khulna Division, Bangladesh" konulu bir ihale düzenlediği belirtilmektedir.

Ek-1 : İhale Daveti   Ek-2 : İhale İlanı

 

9) KBIS 2020 Orlando Fuarı/ Milli Katılım Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda; 8-10 Şubat 2022 tarihleri arasında ABD/Orlando'da düzenlenecek olan KBIS "Uluslararası Mutfak ve Banyo Fuarı” Türkiye milli katılımı Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesi planlandığından bahisle Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 26.07.2021 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği bildirilmektedir.

Online Başvuru Formu:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf2cHf0u2mqcO824fEUFZlvdoO71h5k5-Bm_80EqH2mENUFAg/viewform

Katılım Bedeli: Tahmini 1340 $/m2 (nakliyesiz)

Katılım bedeline; Yer kirası, Özel stant konstrüksiyonu, Stand genel ve günlük temizlik hizmeti, Kataloğa giriş bedeli, elektrik ve internet bağlantısı, firma broşüründe yer alma, Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez) hizmetleri dahildir.

Fuarda; mutfak ve banyo aksesuarları, sıhhi tesisat, armatürler, banyo kabinleri, zemin kaplama, ev otomasyonu, aydınlatma, doğal taş, seramik, havalandırma, su filtrasyon sistemleri, mutfak ve banyo dolapları, yapı malzemeleri, beyaz eşya, mutfak banyo teknolojileri, mobilya yan sanayi ürünlerinin sergilendiği, uluslararası KBIS Mutfak ve Banyo Endüstrileri Fuarı kapsadığı Mobilya ve Mobilya yan sanayi ürün grupları için Kuzey Amerika'nın en büyük fuarı olduğu, Fuarın geçtiğimiz yıllarda 59 farklı ülkeden 40 bini aşkın ziyaretçiye ulaştığı ve sektörde öncü 600'den fazla markanın katılım gösterdiği bildirilmektedir.

İletişim İçin :

Sultan Bayrak ( Dahili: 1201 )

Aydan Hançer ( Dahili: 1202 )

E-mail: fuar@akib.org.tr

 

 10) GAİB- Temmuz- Ağustos 2021 Online Eğitim Programları 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden alınan yazıda, GAİB tarafından ilgililerine yönelik olarak 2020 yılının Nisan ayından itibaren webinarlar düzenlendiğinden bahisle; adıgeçen Birlik tarafından 2021 yılının Temmuz- Ağustos aylarında gerçekleştirileceği belirtilen webinar takvimine ilişkin bilgiler ekteki tabloda yer aldığı, söz konusu etkinliklerin ZOOM Online Platformu aracılılığıyla ücretsiz gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Katılım Belgeli etkinliklere katılmak isteyen ilgililerin başvuru linklerinden online kayıt yaptırmaları gerekmekte olduğu, kayıt yaptıran ilgililere toplantı davet linkinin eğitim günü e-posta ve sms ile gönderileceği bildirilmektedir.

Ek : Eğitim İçerikleri

 

11) 27. Tiran Uluslararası Fuarı

İstanbul Ticaret Odası’ndan alınan bir yazıda; Arnavutluk'un başkenti Tiran'da 23-26 Kasım 2021 tarihlerinde sanayi, ticaret, yatırım ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılacağı 27. Tiran Uluslararası Fuarı'nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu Fuar’a ilişkin belgeler ekte sunulmakta olup, ayrıntılı bilgi için İstanbul Ticaret Odası ile iletişime geçilmesi mümkündür.

İletişim:

Özlem Kılıç / Şeyma Pekcan / Aylin Odabaş

Tel: 0212 455 65 12 / 455 65 07 / 455 61 07

GSM: 0533 959 30 57

Faks: 0212 520 15 26

E Posta: ozlem.kilic@ito.org.tr / seyma.pekcan@ito.org.tr / aylin.odabas@ito.org.tr

Ek : 27. Tiran Uluslararası Fuarı Katılım Sözleşmesi