Sirküler No: 2020/70 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/107-767 |
Denizli, 24/04/2020 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2020–70)
Sayın Üyemiz,
Konu Başlıkları:
1) ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi
2) İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü
3) Fas Gümrük Muafiyeti Başvurularının Elektronik Olarak Gerçekleştirilmesi
4) Çad Cumhuriyeti Sağlık Malzemesi Alma Talebi
5) Brezilya Silahlı Kuvvetlerinin Covid-19 İle Mücadele Kapsamında Ürün İhtiyacı
6) Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti
7) Yukarı Lars (Verhniy Lars) Gümrük Kapısındaki Durum
8) World Food Moscow 2020 Fuar Duyurusu
1) ABD /Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda, 16 Nisan 2020 tarihinde, Insteel Wire Products Co, Sumiden Wire Products Corp. ve Wire Mesh Corp firmaları tarafından ABD Ticaret Bakanlığı (ITA) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC)’na yapılan başvuruda Arjantin, Kolombiya, Mısır, Endonezya, İtalya, Malezya, Hollanda, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, Tayvan, Tunus, Türkiye, Ukrayna ve BAE menşeli “Öngerilmeli Beton Demeti-Prestressed Concrete Steel Wire Strand (ABD gümrük pozisyonuna göre 7312.10.3010 ve 7312.10.3012 tarifelerinde yer alan)” ithalatına karşı bir anti-damping ve ülkemiz menşeli aynı ürün için bir telafi edici vergi soruşturması başlatılmasına ilişkin başvuru yapıldığı bildirilmektedir.
ABD’nin ilgili mevzuatına göre ITA tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik; USITC tarafından ise damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin incelemelerin yürütüldüğü ifade edilmektedir. ABD’li yerli üreticiler tarafından anılan soruşturmaların başlatılması için tevdi edilen şikâyetlerin alınmasını müteakip USITC’nin incelemesini başlatması ve 45 gün içerisinde ön bulgularını yayımlaması beklendiği ve bu çerçevede, ülkemize yönelik bir anti-damping veya telafi edici vergi soruşturması açılmasına ilişkin resmi bildirimin yayımlanmasını müteakip ayrıca bilgi verileceği belirtilmektedir.
2) İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığının yazısına atfen; son dönemde vuku bulan COVİD-19 pandemisi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında, İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü'nde personel ve altyapı sıkıntısının yaşandığı, anılan Müdürlükte Bitki Karantinası Yönetmeliği kapsamında yürütülen bitkisel ürün ithalatına ilişkin başlamış işlemler ile laboratuvar analizlerinin devam ettiği, ancak mevcut durum nedeniyle 17 Nisan - 01 Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılacak ithalat ve ihracat başvurularının mağduriyet yaşanmamasını teminen başka Müdürlüklere yönlendirilmesinin uygun olacağının değerlendirildiği ifade edilmektedir.
Bu doğrultuda,
-İthalat başvurularının, "Tarım ve Orman Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri İle Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Tarım Ve Orman Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ"inde yer alan girişe yetkili başka bir Müdürlüğe yönlendirilmesi,
-İhracat başvurularının ise bitki ve bitkisel ürün ihracat işlemlerinin yürütüldüğü ekli listede yer alan illerdeki İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Zirai Karantina Müdürlüklerine yönlendirilmesi talep edilmektedir.
Ek : Liste
3) Fas Gümrük Muafiyeti Başvurularının Elektronik Olarak Gerçekleştirilmesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü aracılığıyla Rabat Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen; Fas Ekonomi, Finans ve İdarenin Reformu Bakanlığı, Gümrükler ve Dolaylı Vergiler İdaresi tarafından yayımlanan 9 Nisan 2020 tarihli ve 6035/200 sayılı bir örneği ekli gümrük sirküleri uyarınca, tarife kotaları ve tercihli anlaşmalar kapsamındaki gümrük muafiyetlerinden yararlanan eşyanın ithalinin gerçekleştirilmesinde gümrük muafiyeti başvurularının, (Demandes de Franchise Douanière) 8 Nisan 2020 tarihi itibariyle gümrüklerde kullanılan elektronik uygulama olan PORTNET sistemi üzerinden yapılmaya başlanacağı ifade edilmektedir.
Ek : Gümrük Sirküleri
4) Çad Cumhuriyeti Sağlık Malzemesi Alma Talebi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü aracılığıyla Dışişleri Bakanlığından alınan ve Sağlık Bakanlığımıza da gönderildiği belirtilen bir yazıya atıfla; Çad Cumhuriyeti'nin ülkemizden Covid-19 ile mücadele çerçevesinde tıbbi malzeme talebinde bulunduğu bildirilmektedir. Yazıda Çad makamlarının,
-300 adet solunum cihazı,
-75 yataklı 6 adet mobil hastane,
-30 yataklı 10 adet mobil hastane,
-15 yataklı donanımlı 30 adet çadır,
-600 adet oksijen konsantratörü ile listesi ekte sunulan tıbbi malzemeleri Türk şirketlerinden acilen temin etmek istediği belirtilmektedir.
Diğer taraftan, bilindiği üzere söz konusu malzemelerden bir kısmı Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun iznine bağlanmış bulunduğu belirtilmektedir.
Bahse konu talebe yanıt verebilecek şirketlerimiz için Çad makamlarının iletişim bilgisi aşağıda sunulmaktadır.
Etienne Alingue
Secrétariat Technique
Présidence de la République
Ndjamena, TCHAD
+ (235) 68370296 / 98983553
ealingu@ehotmail.com
Ek : Çad Malzeme Listesi
5) Brezilya Silahlı Kuvvetlerinin Covid-19 İle Mücadele Kapsamında Ürün İhtiyacı
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün aracılığıyla Sao Paulo Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla; Brezilya Savunma Bakanlığı tarafından 14 Nisan 2020 tarihinde, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Brezilya Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu ürünlerin bir listesinin yayımlandığı, söz konusu ürünleri tedarik edebilecek Brezilyalı firmalar için bir kayıt sistemi oluşturulduğu ve anılan firmaların iletişim bilgilerinin de ürün listeleri beraberinde paylaşıldığı ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, Brezilya Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu açıklanan söz konusu ürünleri doğrudan ya da internet sitesinde iletişim bilgileri bulunan firmalar aracılığıyla ihraç etmek isteyen firmalarımızın, bahse konu bilgilere linkte bulunan Brezilya Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinden ulaşabilecekleri belirtilmektedir.
Öte yandan ayrıntılı bilgi için Savunma Bakanlığı'nın ilgili birimine deprod@defesa.gov.br e-posta adresinden ya da +55 (61) 3312-4252 telefon numarasından ulaşılabileceği ifade edilmektedir.
6) Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığından gelen, Moskova Ticaret Müşavirliği’nin bir yazısına atfen; Avrasya Ekonomik Komisyonu'nun 7 Nisan 2020 tarih ve 44 sayılı Kararı'nın İngilizce tercümesi iletilmiş olup, söz konusu Karar'ın I nolu ekinin elimine edilen GTİP'leri, II nolu ekinin yeni eklenen GTİP'leri, III nolu ekinin ise ilgili ürünlerde uygulanacak olan gümrük vergilerini gösterdiği bildirilmektedir.
Alınan yazıda ayrıca, III nolu ekte yer alan ve 8483 40 230 2, 8536 50 800 1 ve 8545 20 000 1 pozisyonlarında belirlenmiş gümrük vergilerinin 7 Nisan 2020 ile 30 Haziran 2022 dönemi için sıfır olarak uygulanacağı, dönem bitiminde ise karşılarında belirlenen oranların yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.
Ek : Karar
7) Yukarı Lars (Verhniy Lars) Gümrük Kapısındaki Durum
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının bir yazısına atfen, Rusya Federal Gümrük Servisi Kuzey Kafkasya Gümrük Müdürlüğünden alınan bilgiler çerçevesinde; Avrasya Ekonomik Birliği gümrük sınırında taşımacılık alanında karşılaşılan en önemli sorunlardan birinin elverişsiz coğrafi ve iklim koşullarına sahip olan Yukarı Lars (Verhniy Lars) Gümrük Sınır Kapısı'nın düşük geçiş kapasitesine sahip olduğu aktarılmaktadır.
Yazıda devamla, 2020 yılı başından itibaren anılan sınır kapısının ticari ve binek araçlar tarafından proje geçiş kapasitesinin çok üzerinde tercih edildiği ve sınırda uzun araç kuyrukları oluştuğu belirtilerek, 2020 yılının ilk 3 aylık döneminde Türkiye'den Yukarı Lars Gümrük Sınır Kapısı kullanılarak yapılan ticari eşya taşımacılığının 2019 yılının aynı dönemine kıyasla %81 oranında arttığı bildirilmektedir.
Mezkur yazıda son olarak, anılan sınır kapısında uzun tır kuyrukları oluşmasının nedenlerinden birinin ülkemizden yapılan taşımacılıkta yaşanan artış olduğu ve Türk şoförlerin Rusça ve ilgili Rus mevzuatını bilmemesinden dolayı sorun yaşandığı belirtilmektedir.
Bu çerçevede, Türk taşımacıların Bakanlık aracılığıyla sunulan ön bilgilendirme prosedürü ve “Migration Card” doldurulması konusunda bilgi notu ekte yer almaktadır.
8) World Food Moscow 2020 Fuar Duyurusu
Akdeniz İhracatçı Birliklerinden alınan bir yazıda, 22-25 Eylül 2020 tarihleri arasında Moskova/Rusya Federasyonu'nda düzenlenecek olan World Food Moscow 2020 fuarının “yaş meyve sebze sektörüne” yönelik Türkiye milli katılımının 8'nci kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Yaş meyve sebze, her türlü gıda (dondurulmuş gıda, dondurma, zeytin, zeytinyağı, çikolata, şekerleme, alkollü içecekler, süt, deniz ürünleri, organik ürünler, tütün, ekmek ve pasta teknolojisi, gıda işleme sistemleri, gıda katkı maddeleri) ve içecek sergilenen fuara, 2019 yılında 65 ülkeden 1.764 firmanın katıldığı ve fuarın 92 ülkeden 30.768 ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği belirtilmektedir.
Anılan yazıda devamla, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Rusya Federasyonu'nun “Hedef Ülkeler Listesi”'nde yer aldığının açıklandığı, anılan Fuarın, “2017/4 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 117.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların linkte yer alan online başvuru formunu 9 Mayıs 2020 tarihine kadar doldurmaları gerektiği, başvurunun kabul edilmesi için Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR 54 0001 5001 5804 8000 3978 51 IBAN no'lu Euro hesabına Toplam Katılım Bedelinin %50'sinin 9 Mayıs 2020 tarihine kadar yatırılması ve online başvurudan sonra gönderilecek olan katılımcı sözleşmesinin firma imza yetkili/yetkililerince imzalanıp, ıslak imzalı sözleşmenin ve imza sirkülerinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine kargo ile gönderilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Diğer taraftan, Korona virüsü tehdidinin devam etmesi ve fuarın iptal olması durumunda Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine ödenen katılım bedellerinin firmalara iade edileceği bildirilmektedir.
Ek : Katılım Formu, Fiyatlandırma ve Banka Bilgileri
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter