Sirküler No: 2020/53 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/88-693 |
Denizli, 8/04/2020 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2020–53)
Sayın Üyemiz,
Konu Başlıkları:
1) ABD / Anti-Damping Soruşturması
2) Destek Yönetim Sistemi (DYS) Süre Uzatımı
3) Karasu-Köstence Ro-Ro Taşımacılığı Geçiş Belgesi İşlemleri
4) Özbekistan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılmasına İlişkin Düzenlemeler
5) Arjantin ve Paraguay’da Açılan İhaleler
6) Tanzanya İhale Duyurusu hk.
7) AB'nin SPS Uygulamaları hk.
8) İtalya Tıbbi Malzeme İhalesi
9) COVİD 19’ a İlişkin İlave Tedbirler
1) ABD / Anti-Damping Soruşturması
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda; Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından Kamboçya, Endonezya, Malezya, Sırbistan, Tayland ve Vietnam'ın yanı sıra ülkemiz menşeli döşek ithalatına karşı anti-damping ve Çin menşeli mezkur ürün ithalatına karşı ise telafi edici vergi/sübvansiyon soruşturmaları açılması için ABD Ticaret Bakanlığı (DoC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) yapılan başvuru ACCESS'te (ABD Ticaret Departmanı Online Belge Portalı) yayımlandığı, bahse konu başvurunun incelenmesinden, şikayet konusu ürünlerin ABD Gümrük Tarife Cetveline göre 9404.21.0010, 9404.21.0013, 9404.29.1005, 9404.29.1013, 9404.29.9085 ve 9404.29.9087 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan döşekler olduğunun anlaşıldığı, ABD'nin ilgili mevzuatına göre DoC tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik; USITC tarafından ise damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin incelemeler yürütülmektedir. ABD'li yerli üreticiler tarafından anılan soruşturmaların başlatılması için tevdi edilen şikâyetlerin alınmasını müteakip USITC'nin incelemesini başlatması ve 45 gün içerisinde ön bulgularını yayımlamasının beklendiği bildirilmektedir.
Yazının devamında, ülkemize yönelik söz konusu anti-damping soruşturması açılmasına ilişkin resmi bildirimin henüz yayınlanmadığı, mezkur bildirimin yayımlanmasını müteakip soruşturma takvimi ve prosedürlere dair firmalarımızın bilgilendirileceği ifade edilmektedir.
2) Destek Yönetim Sistemi (DYS) Süre Uzatımı
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen; Destek Yönetim Sistemi çalışmaları çerçevesinde Vergi Resim Harç İstisnası Belgelerine ilişkin modülde son aşmaya gelindiği ve bu çerçevede yapılan mevzuat düzenlemeleri kapsamında, 31/12/2019 tarihli ve 1963 sayılı "İhracat, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" ile "İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat:2017/4)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2019/9)" 01/01/2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmek üzere 31/12/2019 tarihli ve 30995 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı bildirilmektedir.
Anılan yazıda devamla, mezkûr 2017/4 sayılı Tebliğin geçici 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında "bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten (31/12/2019) sonra düzenlenecek olan vergi resim harç istisnası belgelerine ilişkin iş ve işlemlerin, 31/3/2020 (bu tarih dahil) tarihine kadar fiziksel ortamda tekemmül ettirilebileceği", "gerekli görülmesi halinde ise bu süreyi 6 (altı) aya kadar uzatmaya Bakanlığın yetkili olacağı" hüküm altına alındığı ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan "Yeni Tip Korona Virüsü (COVID-19)" salgını nedeniyle, mevcut durumda, Bakanlıklarına tanınan mezkûr yetkinin kullanılması ihtiyacının hasıl olduğu belirtilmektedir.
Bu çerçevede, anılan Bakanlığın 31/03/2020 tarihli Onayı ile "31/12/2019 tarihinden sonra düzenlenecek olan vergi resim harç istisnası belgelerin ilişkin iş ve işlemlerin, 30/06/2020 (bu tarih dahil) tarihine kadar fiziksel ortamda da tekemmül ettirilebilmesi" hususunun kararlaştırıldığı bildirilmektedir.
3) Karasu-Köstence Ro-Ro Taşımacılığı Geçiş Belgesi İşlemleri
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünün bir yazısına atıfla, uluslararası taşımacılık yapmak için geçiş belgesi talebinde bulunan firmalara Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi'nin Güzergahlar bölümü dikkate alınarak geçiş belgesi tahsisinin yapıldığı ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, adı geçen Bakanlığın, 02.04.2020 tarihinden itibaren Sakarya-Karasu Limanı ile Romanya-Köstence Limanı arasında başlatılacak olan Ro-Ro hattını kullanacak taşıtlara geçiş belgesi tahsis edilip edilmeyeceği, belge tahsisinde bulunulacak ise izlenecek güzergahlar hakkında değerlendirmede bulunulacağı belirtilmektedir.
Bununla birlikte, Sakarya-Karasu Limanından Romanya varışlı Ro-Ro hattını kullanmak üzere Romanya'ya ve Romanya'dan transit geçerek taşıma yapacak taşıtlara, Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi'nin Güzergahlar bölümünde yer alan Pendik/Haydarpaşa/Ambarlı çıkışlı ve Romanya varışlı Ro-Ro güzergahları doğrultusunda geçiş belgesi tahsis edilmesinin mezkur Yönerge'nin 21'inci maddesi gereğince uygun görüldüğü bildirilmektedir.
4) Özbekistan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılmasına İlişkin Düzenlemeler
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığının bir yazısına atfen; Özbekistan Cumhuriyeti'ne Giren Eşya ve Taşıtların Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılmasına Dair Özbekistan Bakanlar Kurulu Kararnameleri'ne ilişkin iletilen bilgi notu ekte yer almaktadır.
Ek : Özbekistan’ın Gümrük İşlemleri Hakkındaki Yasal Düzenlemelerine Dair Bilgi Notu
5) Arjantin ve Paraguay’da Açılan İhaleler
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Buenos Aires Ticaret Müşavirliğinden alınan e-posta mesajına atfen; Müşavirliklerinin görevli bulunduğu ülkelerde gerçekleştirilen kamu ihalelerinin titizlikle takip edildiği belirtilerek, bu kapsamda yakın tarihte Arjantin ve Paraguay'da gerçekleştirilen ihalelere yönelik bilgilerin ekli dökümanlarda sunulduğu bildirilmektedir.
Mesajda ayrıca, söz konusu işler ile ilgilenebilecek firmalarımızın anılan Müşavirliklerince temasa geçmeleri durumunda kendilerine destek verilebileceği ifade edilmektedir.
Buenos Aires Ticaret Müşavirliği İletişim:
Sn. Biray KUŞ, Ticaret Müşaviri
Oficina de la Consejeria Comercial
Embajada de Turquia
Av. Alicia Moreau de Justo 1150,
Piso 4, Oficina 404-A, (1107),
Ciudad de Buenos Aires, Argentina
Tel : +54 11 50324133 / 4134
Faks : +54 11 43116655
E-posta : buenosaires@ticaret.gov.tr
Ek : Arjantin ve Paraguay İhale Bilgileri
6) Tanzanya İhale Duyurusu hk.
Darüsselam Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir e-posta yazıya istinaden, Tanzanya Petrol Geliştirme Şirketi tarafından duyurusu yapılan ihaleye ilişkin detaylar ekte sunulmuştur.
Ek : İhale Duyurusu
7) AB'nin SPS Uygulamaları Hk.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Nezdindeki Daimi Temsilciliğimizden alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Birleşik Krallık (BK) tarafından, bu ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılması kapsamında DTÖ Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri (SPS) Komitesi'ne sunulmuş olan SPS Anlaşması'nın uygulanmasına ilişkin G/SPS/GEN/1767 simgeli belgenin yayınlandığı belirtilmektedir.
Yazıda devamla, BK'nın, AB üyeliğinden 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle ayrılmış olmakla birlikte, AB'den Çekilme (Brexit) Anlaşması kapsamında 31 Aralık 2020 tarihine kadar süreceği belirtilen geçiş dönemi boyunca AB Tek Pazarı ve Gümrük Birliği'nin bir parçası olmayı sürdüreceği ve söz konusu geçiş dönemi boyunca AB'nin SPS düzenlemelerinin BK için geçerli olacağı ifade edilmektedir.
Ek : SPS Belgesi
8) İtalya Tıbbi Malzeme İhalesi
Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'inden alınan yazıda, İtalya'da Covid-19 vakalarının en yoğun görüldüğü Lombardiya'da ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerin tedariki için açılan uluslararası ihaleye ilişkin olarak İtalya Sanayiciler Konfederasyonu Lombardiya Şubesinden (Confindustria Lombardia) bir e-posta mesajı ve mektup alındığı belirtilmekte olup, bahse konu e-posta mesajı ve mektupta İtalya'nın salgından en fazla etkilenen Lombardiya bölgesinde acil ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz ve malzemelerin türü ve miktarının belirtildiği bildirilmektedir.
Konu ile ilgilenen firmalarımızın ihale duyurularıyla gare@ariaspa.it (Mrs Schweigl Carmen) veya filippo.bongiovanni@ariaspa.it (Mr Bongiovanni Filippo) e-posta adresine tekliflerini iletmeleri gerekmektedir.
NOT : Tıbbi Cihaz ve Malzeme İhaleleri, Birliğimizden (arge@denib.gov.tr) talep edilebilir.
9) COVİD 19’ a İlişkin İlave Tedbirler
TİM kanalıyla, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün yazısına atfen, Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; yabancı ülke limanlarından limanlarımıza gelen gemilerden ülkemize giriş yapmak isteyen yolcu ve mürettebatın sağlık kontrolünden geçirilerek hastalık semptomu bulunanların COVID-19 (Sars-Cov2 Enfeksiyonu) rehberi doğrultusunda hastaneye sevk edileceği, hastalık semptomu taşımayanlara ise "COVID-19'a ilişkin Karantina Bilgilendirme ve Onam Formu" imzalatılıp belirlenen yerlerde 14 günlük gözleme ve izleme kapsamına alınacağı bildirilmektedir.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter