Sirküler No: 2020/51 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/82-675

Denizli, 6/04/2020

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                      S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2020–51)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) Gıda Laboratuvarları – Japonya

2) Suudi Arabistan Ticaret Fırsatı

3) Brezilya’nın Medikal Ürünlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti

4) Romanya’da Covid-19 Salgını Kapsamında Yapılan Yeni Düzenlemeler

5) Gürcistan’a Açılan Sınır Kapıları

6) Bakü Limanı TIR Parkı

7) Güney Expo 2020 Uluslararası Evrensel Fuarı Davet Mektubu

8) ASD Week LasVegas Fuar Duyurusu

9) Meltblown Kumaş İhracatı

 

1) Gıda Laboratuvarları - Japonya

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; Tokyo Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen; Japonya Sağlık Bakanlığı'ndan alınan ve 23 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemiz için geçerli olacak "Japonya Resmi ve Kayıtlı Laboratuvar Listesi”nin bir örneğinin ekte iletildiği; söz konusu listeye https://www.mhlw.go.jp/topics/yunyu/5/dl/t8.pdf linkinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, söz konusu laboratuvarlar ülkemizden Japonya'ya ihraç edilen çeşitli gıda mamullerinin ithalat ve gümrük işlemleri aşamasında talep edilen gıda analiz raporlarını düzenlediği ve bu raporların Japonya tarafından tanındığı ifade edilmektedir.

Ek : Liste

 

2) Suudi Arabistan Ticaret Fırsatı

Ticaret Bakanlığı ve Cidde Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıda, birçok ülkeye yayılan COVID-19 salgını nedeniyle en çok etkilenen ülkelerin başında İtalya'nın olduğu ve anılan salgın nedeniyle İtalya'da ekonomik ve ticari faaliyetlerin durma noktasına geldiği, diğer taraftan, İtalya'nın, Suudi Arabistan'ın en büyük dokuzuncu tedarikçisi olduğu; 2019 yılı itibarıyla SA'nın, İtalya'dan yaklaşık 4,3 milyar dolar tutarında ithalat gerçekleştirdiği bildirilmektedir.

Söz konusu salgın nedeniyle, anılan ülkeden siparişlerin başka ülkelere kayma ihtimali bulunduğu ve ülkemizdeki ilgili firmaların da bu açığı kapatabilme potansiyeline sahip olduğu değerlendirildiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Suudi Arabistan'ın İtalya'dan ithalatında öne çıkan ürünler ile bu ürünlerin ülkedeki muhtemel tedarikçilerinin yer aldığı listeleri talep eden firmalarımız Genel Sekreterliğimizden alabileceklerdir.

 

3) Brezilya’nın Medikal Ürünlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı aracılığıyla Sao Paulo Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği'nden alınan yazıya atfen; Koronavirüsün Brezilya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek amacıyla Brezilya hükümeti tarafından alınan önlemler kapsamında, %70 veya daha yüksek içeriğe sahip etil alkol, dezenfektanlar, antiseptik jeller, koruyucu plastik giysi ve aksesuarları, klinik eldivenler ve maskeler, cerrahi kullanım için eşyalar, kompres, kateterler, otomatik solunum cihazları ve termometreler gibi tıbbi ürün ve hastane malzemelerinde gümrük vergilerinin 18/03/2020 tarihinden 30/09/2020 tarihine kadar sıfırlandığının ifade edildiği bildirilmektedir.

Söz konusu ürün listesi ekte ve açıklanan diğer ekonomik tedbirleri içeren metin ekte sunulmaktadır.

Ek-1 : Brezilya’ya İhracatta Gümrük Vergisi Sıfırlanan Ürünler Listesi

Ek-2 : Sao Paulo Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği Yazısı

 

4) Romanya’da Covid-19 Salgını Kapsamında Yapılan Yeni Düzenlemeler

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan yazıda Bükreş Ticaret Müşavirliği’nin bir yazısına atfen; Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel bir salgın haline dönüşen COVID-19 virüsü kapsamında Romanya'da yapılan yeni düzenlemelerle ilgili bilgi notunun paylaşıldığı bildirilmektedir.

Ek : Covid-19 Salgını Kapsamında Yapılan Yeni Düzenlemeler Hakkında Not

 

5) Gürcistan’a Açılan Sınır Kapıları

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünün aracılığıyla İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Coronavirüs (Kovid19) salgınından ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla alınan önleyici tedbirler çerçevesinde Türkiye ve Gürcistan arasındaki sınır kapılarında iki ülke arasındaki mutabakat ile aşağıdaki tedbirlerin alınmasının kararlaştırıldığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda;

1.Alınan önleyici tedbirler çerçevesinde, Sarp Sınır Kapısı'na ek olarak Posof/Türkgözü ve Çıldır/Aktaş kara sınır kapıları da geçici olarak yolcu trafiğine karşılıklı olarak kapatıldığı,

2.Mezkur kara sınır kapılarına ilaveten Kars Tren Garı Geçici Demir Yolu Sınır Kapısı da geçici olarak yolcu trafiğine karşılıklı olarak kapatıldığı,

3.Sınır kapılarında yük taşımacılığına ise herhangi bir kısıtlama getirilmeyecektir. Dış ticaret, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen usuller çerçevesinde devam edeceği,

4.Bu önlem, 18 Mart 2020 tarihi itibarıyla Türkiye saati ile 24.00, Gürcistan saati ile 01.00'den itibaren geçerli olacak; Türk ve Gürcü vatandaşları ile üçüncü ülke vatandaşlarına aynı şekilde uygulanacağı bildirilmektedir.

 

6) Bakü Limanı TIR Parkı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğün aracılığı ile Bakü Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atfen; Azerbaycan makamlarının Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı'ndaki TIR Parkı'nın işletmesi ve Türk şirketlerinin Azerbaycan'da kuracağı şirket üzerinden gemi satın alarak Azerbaycan ve Türkmenistan'daki terminaller arasında gemi hattı işletebileceğine yönelik teklifleri bulunduğu bildirilmektedir.

 

7) Güney Expo 2020 Uluslararası Evrensel Fuarı Davet Mektubu

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan T.C. Ticaret Bakanlığı’nın aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen; Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Oş Bölüm Başkanı K. Pazılov'un 15-16 Eylül 2020 tarihlerinde "Oş-Taatan" fuar merkezinde gerçekleştirilmesi öngörülen "Güney Expo-2020 Uluslararası Evrensel Fuarı"na ilişkin mektubu T.C. Bişkek Büyükelçiliğinden alındığı ifade edilmektedir.

Söz konusu mektupta, Fuar'ın açılış töreninin 15 Eylül 2020 tarihinde yerel saatle 10.00'da yapılacağı ve söz konusu Fuar'a tarım ürünleri üreticileri, tarımsal ürün işleme tesisi temsilcileri, hafif sanayi işletmeleri, inşaat, turizm, enerji, turizm, lojistik şirketleri ve finans kurumu temsilcilerinin iştirak etmesinin öngörüldüğü bildirilmekte ve ülkemizden ilgili şirketlerin Fuar'a katılımları talep edildiği bildirilmektedir.

Ek : Mektup

 

8) ASD Week LasVegas Fuar Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birliklerinden alınan bir yazıda, T.C Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması, Korona Virüsü tehlikesinin kalkması ve katılımcı sayısının yeterli olması durumunda 2-5 Ağustos 2020 tarihleri arasında ABD/Las Vegas'ta düzenlenecek olan ASD MARKET WEEK fuarına Türkiye milli katılımının Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Sergilenecek Ürünler: Stil ( Giyim, Ayakkabı, Çanta, Moda Aksesuarları: Eldiven, Şapka, Şemsiye, Atkı, Kravat, Kemer, Gözlük, Takı.. v.b ), Ev Aksesuarları ve Hediyelik Eşyalar (Banyo Tekstili Ve Aksesuarları, Yatak Odası Tekstili Ve Aksesuarları, Ev Tekstili, Zücaciye, Tencere / Tava / Mutfak Ekipmanları, Küçük Ev Aletleri, Ev Dekorasyonu, Seramik Ve Plastik Ürünler), Kozmetik ve Güzellik Ürünleri (Saç, Tırnak Ve Cilt Bakım Ürünleri, Parfüm Ve Losyonlar, Her Türlü Kozmetik Ve Bakım Ürünleri), El Yapımı Ürünler (El Yapımı Tekstil, Nakışlı Ve Tığ İşi Ürünler, Şallar, Takı).

Yazıda devamla T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından ABD'nin Hedef Ülkeler Listesi'nde yer aldığı açıklanmıştır. “2017/4 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılım bedelinin yaklaşık %70'i destek kapsamında olup firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 117.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği ifade edilmektedir.

İlgili Kişiler          : Sultan Bayrak, Aydan Hançer

Telefon                 : (324) 325 37 37 Dahili (1201-1205)

E-Mail                  : fuar@akib.org.tr

Ek : Katılım Formu ve Ek Bilgilendirmeler - Katılım Şartları

 

9) Meltblown Kumaş İhracatı

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nden alınan bir yazıda, 18 Mart 2020 tarih ve 31072 sayı ile Resmi Gazete’de, İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat 2020/5) yayımlanmış olup söz konusu tebliğ kapsamında İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine 56.03 GTP ile başlayan ürünler içerisinde yer alan “Yalnız Meltblown Kumaş” da eklendiği,

Bununla birlikte, söz konusu ürünün ihracatına kayıt verilmesi hususlarında Bakanlığımızca sadece adı geçen Genel Sekreterliğin yetkilendirildiği, anılan tarihten itibaren ilgili ürüne ait e-birlik sistemi üzerinden yapılacak ihracatlara ilişkin başvurunun İTKİB Genel Sekreterliğinin onay masasına düşmekte olduğu, yapılan kontroller sonucunda söz konusu eşyaya ilişkin ihracat işlemleri tekamül ettirileceği ifade edilmektedir.

İTKİB Genel Sekreterliğinin onay masasına düşen mezkur ürüne ait ihracat beyannamesinin değerlendirilmesi aşamasında sırasıyla;

-İhracatçı firma tarafından, ilgili ürüne ait taahhütname ve ek belgeler İTKİB Genel Sekreterliğine e-posta ile iletilir.

-İTKİB Genel Sekreterliği tarafından, ihracatçı firmanın ibraz etmiş olduğu bilgi ve belgelerin ön incelemesi yapılır, eksiklik var ise ihracatçı firmadan talep edilir.

-İTKİB Genel Sekreterliği tarafından kontrolleri yapılan bilgi ve belgeler nihai değerlendirmenin yapılabilmesini teminen Bakanlığımıza iletilir.

-Bakanlığımız tarafından yapılan nihai değerlendirme sonucunda, İTKİB Genel Sekreterliği onay masasında bekleyen ihracat beyannamesinin olumlu veya olumsuz olarak sonuçlandırıldığı bilgisi İTKİB Genel Sekreterliğine iletilir.

Bu kapsamda, söz konusu ürünlere ilişkin ihracat yapacak firmaların, işlemlerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için yukarıda yer alan hususlara azami dikkat gösterilmesi önem arz etmekte olup söz konusu süreç boyunca İHRACATÇI FİRMA YA DA ALICI FİRMALARIN SADECE GENEL SEKRETERLİĞİMİZ İLE İLETİŞİM HALİNDE OLMALARI, DOĞRUDAN BAKANLIĞA BAŞVURUDA BULUNMAMALARI GEREKMEKTEDİR. Aksi bir durum, süreçte bilgi karışıklığına yol açmakta ve onay süreçlerini de uzatabilmektedir.

Diğer taraftan, İhracatçı firmalarımızın her zamanki gibi normal ihracat prosedürlerini izlemeleri ile birlikte yapmalarını gerektirecek başka ilave bir işlem de bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, bahse konu ihracatçı firmaların kayıt aşamasında değerlendirme yapılabilmesini teminen ekte talep edilen bilgi ve belgeleri, tam ve eksiksiz bir şekilde hazırlayarak İTKİB Genel Sekreterliğine uygulama@itkib.org.tr e-posta adresine iletmesi gerekmektedir.

Ek-1 : Duyuru Metni   Ek-2 : Taahhütname   Ek-3 : Taahhütname Eki

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                          Saygılarımla,

 

                                                                       Uğur DAYIOĞLU

                                                                         Genel Sekreter