Sirküler No: 2020/3 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/5-47 |
Denizli, 9/1/2020 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2020–03)
Sayın Üyemiz,
Konu Başlıkları
1) Hollanda Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Sürdürülebirlik Politikaları
2) Global Economist Forum Hk.- Bangladeş
3) Fas’a İhracat
4) ÇHC’ye İhracat
5) Fas İthalat Vergileri
6) Litvanya, Estonya ve Letonya İş Forumları
7) Suudi Arabistan Barkod Sistemi
8) Fuar Duyurusu
1) Hollanda Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Sürdürülebirlik Politikaları
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Rotterdam Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen; Küresel ısınmaya ve çevreye yönelik olumsuz etkileri bakımımdan petrol ürünlerinden sonra en başta gelen endüstriler arasında tekstil ve hazır giyim sektörünün olduğu, özellikle pestisit kullanımı, su israfı ve su kaynaklarına sızan toksik boyalar gibi nedenlerle tek bir giysiye ait karbon ayak izinin önemli düzeyde çevresel maliyete neden olduğu belirtilmekte ve bu kapsamda, Hollanda’da STK’lar, tüketiciler, özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşlarının ortak anlayışı çerçevesinde tekstil ve hazır giyim sektöründe çevrenin korunması amacıyla geri dönüşüm politikalarının oluşturulması ve uygulanmasına dönük ciddi çalışmalar başlatıldığı ifade edilmektedir.
Ek : Not
2) Global Economist Forum Hk.- Bangladeş
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Dakka Ticaret Ataşeliğinden aldıkları yazıya atfen; Başkanlığını Dr. Enayet Karim adlı şahsın yürüttüğü Global Economist Forum adında Bangladeş'te faaliyet gösteren bir oluşumun iş adamlarından oluşan heyetler düzenleyerek Türkiye'ye gelme talebinde bulunduğu ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, Bakanlıklarının Global Economist Forum adlı kuruluş ve Dr. Enayet Karim isimli zat ile ilgili olarak Büyükelçiliklerinin ilgili birimlerinden aldıkları bilgide, anılan şahsın daha önce de bu tarz toplantı, iş görüşmesi gibi organizasyonlar yapma girişiminde bulunmuş olduğu, ancak aslında Bangladeşli insanları yasadışı yollarla diğer ülkelere göndermek gibi amaçlarının olduğu/olabileceği, Büyükelçilik nezdinde de kendisinin gayriresmî olarak kara listeye alındığı ve muteber bir kişi olmadığı bilgisinin edinildiği belirtilmektedir.
3) Fas’a İhracat
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Rabat Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Fas Sanayi, Ticaret, Yeşil ve Sayısal Ekonomi Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan bir duyuruda, Fas'a ithal edilen sanayi ürünlerinin yerel mevzuat çerçevesinde uygunluk kontrollerinin 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren dış kaynak kullanılarak gerçekleştirilmeye başlanılacağı, bu kapsamda adı geçen Fas'lı Bakanlıkla Fransız Bureau Veritas, Alman TUV Rheinland ve İspanyol Applus Fomento firmaları ile anlaşma sağlandığı, bahsi geçen tarihten itibaren kontrole tabi olan sanayi ürünlerinin ithalatçıları tarafından anlaşmalı şirketlerden sağlanan uygunluk sertifikalarının ibrazının zorunlu hale geleceği ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, bazı ürünlerin uygunluk kontrollerinin, anlaşmalı şirketler tarafından, Fas gümrük kontrol noktalarında gerçekleştirileceği ifade edilirken, bahsekonu ürünler; otomobil yedek parçaları, yapı malzemeleri: seramik fayans, çimento, sızdırmazlık levhaları, sıhhi ürünler, musluklar, plastik borular, ahşap paneller, gazlı cihazlar, filmaşin ve beton demiri, elektronik ürünleri, battaniyeler, halılar ve bebek bezi olarak sıralanmaktadır. Sözkonusu listeye ilişkin ürün kodları ile detaylı bilgileri içeren dokümana aşağıda bulunan linkten ulaşılabileceği belirtilmektedir.
Diğer taraftan, liste kapsamı dışında kalan sanayi ürünlerinde uygunluk kontrollerinin çıkış ülkelerinde gerçekleştirileceği, 20 Nisan 2020 tarihine kadar tanımlanan geçiş döneminde ise ithalatçılara yukarıda belirtilen ürünler dışında kalan tüm sanayi ürünleri için Fas gümrük noktalarında uygunluk kontrollerini gerçekleştirme imkânı tanınacağı hususuna yer verilmektedir.
Genel uygulama bilgileri, mevzuat ve mezkûr kamuoyu duyurusuna aşağıda bulunan linkten erişim sağlanabileceği belirtilmektedir.
4) ÇHC’ye İhracat
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Pekin Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Devlet Konseyi Tarife Komisyonu tarafından 23 Aralık 2019 tarihinde yapılan açıklamaya göre, ÇHC’nin 859 kalem üründe “en çok gözetilen ülke” (MFN) oranları üzerinden, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere gümrük vergisi indirimine gideceğinin bildirildiği ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, söz konusu ürünlerin GTİP kodları ile karşılaştırmalı vergi oranlarını içeren listeye http://gss.mof.gov.cn/gzdt/zhengcefabu/201912/P020191220564315355326.pdf adresinden erişim sağlanabildiği belirtilmekte olup; bu karar ile ülkemiz ihracatçı firmalarının bahse konu pazara girişte azalan gümrük vergileri sebebiyle avantaj elde edebileceğinin düşünüldüğü bildirilmektedir.
5) Fas İthalat Vergileri
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün bir yazısına atfen, Ülkemiz ile Fas arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 17. Maddesine göre, ülkemizden ithali gerçekleşen bazı nihai tekstil ve hazır giyim ürünlerine karşı 31 Aralık 2021 tarihine kadar mevcut MFN oranının %90'ı oranında kesin korunma önleminin Fas tarafından yürürlüğe konulduğu belirtilmektedir.
Yazının devamında, bu defa, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin internet sitesinde yayımlanan 27 Aralık 2019 tarihli ve 5997/211 sayılı sirkülerde özetle, 14 Aralık 2019 tarihli ve 6838 saylı Fas Resmi Gazetesinde yayımlanan ve 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek "2020 Yılı Finans Kanunu" uyarınca, ortak vergi rejimi kapsamında % 25 oranına tabi olan tüm ürünler için ithalat vergisinin % 30'a yükseltilmesinin öngörüldüğü, dolayısıyla Türkiye'den ithali gerçekleşen ve % 25 oranına tabi olan tekstil ve hazır giyim ürünlerine karşı uygulanan verginin 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren % 30 ithalat vergi oranı baz alınarak hesaplanacağı, sirkülerin ekinde Türkiye menşeli ve korunma önlemine tabi olan ürünlerin yeni uygulamaya göre güncellenmiş listesine yer verildiği ifade edilmektedir.
Ek : Fransızca Sirküler
6) Litvanya, Estonya ve Letonya İş Forumları
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) aldıkları yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın 28-30 Ocak 2020 tarihleri arasında Litvanya, Estonya ve Letonya'ya resmi ziyaretleri kapsamında anılan ülkelerde İş Forumları gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.
27 Ocak 2020 Pazartesi günü İstanbul'dan çıkışlı program kapsamında; 28 Ocak 2020 Salı günü Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, 29 Ocak 2020 Çarşamba günü Estonya'nın başkenti Tallinn'de ve 30 Ocak Perşembe günü Letonya'nın başkenti Riga'da anılan ülkelerin Ekonomi Bakanlarının onurlandırmalarıyla Litvanya-Türkiye İş Forumu, Estonya-Türkiye İş Forumu ve Letonya-Türkiye İş Forumu gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. Söz konusu forumlara ilgili ülkelerin Bakanlarının yanı sıra önde gelen iş dünyası kuruluşları ve temsilcilerinin de katılım sağlayacağı belirtilirken tüm İş Forumlarında katılımcı firmalar ile anılan ülkelerdeki firmalar arasında ikili firma görüşmelerinin gerçekleştirileceği belirtilmektedir.
Anılan ülkelere seyahat edeceklerin geçerli Schengen vizelerinin geçerlilik süresi devam eden pasaportta olması gerekmektedir. Toplantıya katılım ücreti ve ziyaret programına ilişkin detayların kesinleşmesini takiben DEİK tarafından iletilecektir.
Katılımcıların konaklama ve uçuş düzenlemelerini kendileri tarafından gerçekleştirilmesi beklenmektedir.
Türkiye'nin söz konusu ülkeler ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni fırsatlar yaratılması açısından önem arz eden İş Forumlarına katılım sağlamak için 22 Ocak 2020 Çarşamba günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1130/14174 bağlantısında yer alan başvuru formunun eksiksiz doldurulması gerekmektedir.
Ek : Taslak Programı
Ayrıntılı Bilgi: Aycan Damalı, İş Konseyi Koordinatörü
(adamali@deik.org.tr; 0212 339 50 74)
7) Suudi Arabistan Barkod Sistemi
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden aldıkları yazıya atfen; Suudi Gümrüğünde yapılan yeni düzenleme kapsamında 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile BARKOD sitemine geçildiği ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla Suudi Arabistan Gümrüğü BARKOD Sistemi Uygulamasına ilişkin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan bilgilendirmenin TSE tarafından Suudi Arabistan’da yerleşik ithalatçı firmalar nezdinde teyit edildiği belirtilmekte ve buna göre;
Suudi Arabistan’a ihraç edilen ürünlerin SABER portalına kayıt işlemleri kapsamında TSE tarafından verilen ürün uygunluk belgelerinin yine TSE tarafından SABER portalına yüklendiği, ithalatçı tarafından aynı portal üzerinden sevkiyat uygunluk belgesi (Shipment COC Belgesi) oluşturularak sevkiyat uygunluk talebi açıldığı ve bu işlem esnasında, ithalatçının mevcut sevkiyatta bulunan ürünlerin barkodlarını da SABER portalına girmesi gerektiği; barkod girme işleminin mevcut durumda opsiyonel olduğu, SABER sistemine kayıtlı olan tüm ürün gruplarında 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren BARKOD uygulamasının zorunlu tutulduğu,
TSE veya diğer uygunluk değerlendirme kuruluşlarının barkod verme yetkisinin bulunmadığı, her üretici/ ihracatçının kendi ülkesindeki GS1 kuruluşundan (https://www.gs1tr.org/ ; https://www.gs1.fr/ ; https://www.gs1.org.sa/) barkodlarını temin edebilmekte olduğu ve Türkiye’de barkodların alınması ile alakalı ayrıntılı bilgiye https://gs1.tobb.org.tr/barkod10adim.php uzantısından ulaşabileceği,
Diğer yandan barkodları girişi yapılmadığında, SABER sisteminin sevkiyat uygunluk belgesi (Shipment CoC belgesi) oluşturmaya izin vermeyeceği, ancak bu durumun TSE tarafından verilen ürün uygunluk belgesinin iptal edilmesi anlamına gelmediği ve söz konusu belgenin geçerliğini korumaya devam ettiği,
Ürün uygunluk belgesini, SASO’nun Avrupa bölgesinde yetki verdiği herhangi bir onaylanmış kuruluştan alan ihracatçıların ilgili GS1 sitesinden ürün barkodlarını alarak ürünlerine yapıştırmaları, sevkiyatlardan önce ithalatçılarına bildirmelerinin yeterli olduğu ve ithalata ilişkin diğer tüm aşamaların mevcut durumda olduğu gibi SABER portalı üzerinden ithalatçı firma tarafından yapılmaya devam edeceği ifade edilmektedir.
8) Fuar Duyuruları
- I. İsrail Türk İhraç Ürünleri Fuarı
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) alınan bir yazıda, 3-5 Haziran 2020 tarihleri arasında İsrail/Tel Aviv'de bu yıl ilk kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri organizasyonunda “Türk İhraç Ürünleri Fuarı” milli katılımı organize edilmesinin planlandığı bildirilmektedir.
Fuarın tüm ihracatçı firmalarımıza yönelik olduğu ve bütün ihracat ürünlerini kapsadığı ifade edilmektedir. Katılım bedeli 727 $/m²'dir. Fuara katılmak isteyen firmaların başvuru süresi içerisinde toplam katılım bedellerinin %50 ödemesini yapmaları gerektiği, katılım bedeline; yer kirası, özel stant konstrüksiyonu, PR hizmeti ve fuar alanında 2'li iş görüşmeleri, nakliye hizmeti (tek yön –denizyolu nakliyesi), stant genel ve günlük temizlik hizmeti, elektrik ve internet bağlantısı, AKİB Genel Sekreterliğince hazırlanan firma broşüründe yer alan stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez) hizmetlerinin dahil olduğu bildirilmiştir.
Ülkemiz dış ticaretinde önemi giderek artan pazarlarımız arasında yer alan İsrail'de gerçekleşecek olan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na katılmak isteyen üyelerimizin 31.01.2020 tarihine kadar https://goe.gl/qLcx1 bağlantı adresinde yer alan başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.
Banka Hesap Bilgileri: Alıcı Adı: Akdeniz İhracatçı Birlikleri
Banka ve Şube Adı: Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi (Şube Kodu: 052)
IBAN (Dolar): TR40 0001 5001 5804 8000 9271 41
İletişim Bilgileri: Sultan Bayrak- sultanbayrak@akib.org.tr Dahili: 1201
Aydan Hançer- aydanhancer@akib.org.tr Dahili: 1205
Ek : Katılım Şartları
- İHBİR- Expo ANTAD& Alimentaria 2020 Milli Katılım Organizasyonu
İstanbul İhracatçı Birlikleri'nden gelen bir yazıya atıfla; Guadalajara / Meksika'da, 31 Mart - 02 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan Expo ANTAD & Alimentaria 2020 Uluslararası Gıda, İçecek ve Süpermarket Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilecektir.
Bu yıl 37.'si düzenlenecek olan Expo ANTAD & Alimentaria Fuarı 2019 yılında yaklaşık 55.000 m2'lik bir alanda gerçekleştirilmiş, 31 ülkeden 1.700 katılımcı fuarda yer almıştır. Fuarı 3 gün içinde yaklaşık 37.000 kişi ziyaret etmiştir. Genel ticaret fuarı niteliğinde olan söz konusu fuarda süper market ürünleri, bakliyat, hububat, şekerli mamuller, soft içecekler, baharatlar, atıştırmalık ürünler, su ürünleri, organik ürünler, sağlık ve restoran ürünleri gibi birçok sektörden katılımcı ve ziyaretçiye ulaşmak mümkündür.
Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen firmaların, http://www.iib.org.tr/tr/fuarlar-antad-alimentaria-fuari.html linkinden ulaşabilecekleri Ön Başvuru Formu'nu, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 27 Ocak 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar İstanbul İhracatçı Birlikleri’nin 0212 454 05 01 - 02 numaralı faksına veya hububat@iib.org.tr adresine e-posta olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için:
Hububat Koordinasyon Şubesi
Ayşe Ekinci
Tel: 0212 454 06 89 Fax: 0212 454 05 01-02
E-mail: hububat@iib.org.tr
Ek-1 : Sirküler Ek-2 : Başvuru Formu Ek-3 : Fuar Katılım Sözleşmesi
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Levent ÖZTAŞ
Genel Sekreter V.