Sirküler No: 2020/28 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/50-539

 

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                       S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2020–28)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) Singapur

2) İthalat Yasağı

3) Peru’nun Ankara Büyükelçiliğinden Alınan Notalar

4) Madagaskar Makarna Korunma Önlemi

5) Ukrayna/Korunma Önlemi Soruşturması

6) Prokloraz Etken Maddesi Maksimum Kalıntı Düzeyi

7) Türkiye-Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu

8) Kamerun Tavukçuluk Fuarı, 7-9 Mayıs 2020

9) Şili’deki Karabineroların Araç Alım

10) Tanzanya Demiryolu

11) Dolandırıcılık Faaliyetleri

12) Sri Lanka Savunma Bakanlığı İhale Duyurusu

13) Nijerya da PPP Modeliyle Hastane İhale Duyurusu

 

1) Singapur

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Singapur Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atıfla;

-Singapur 719 km²’lik yüzölçümü ile küçük bir ada ülkesi olup, önemli bir tarımsal üretimi bulunmamakta ve ihtiyacının tamamına yakınını ithalat yoluyla karşılandığı belirtilmektedir.

-Singapur’da gıda güvenliğinden sorumlu kuruluş olan Singapur Gıda Ajansı’nın (Singapore Food Agency – SFA)’nin öncelikli politikalarından birisi gıda kaynaklarını çeşitlendirmektedir.

-Singapur’un gıda kaynakları çeşitlendirme politikaları çerçevesinde Singapur Gıda Ajansı yetkilileri ile ülkemizden Singapur’a gıda ihracatının artırılmasına yönelik işbirlikleri geliştirilmesi amacıyla iletişime geçildiği bildirilmektedir.

-Bu çerçevede, anılan yetkililer tarafından ilk etapta belirli ürünlerde ülkemizden Singapur’a ihracat yapmak isteyen firmaların tespit edilerek kendilerine iletilmesi halinde Singapurlu ithalatçı firmalar ile temasa geçilerek söz konusu bilgilerin paylaşılacağı ifade edilmektedir.

-Hububat, un ve nişasta içeren müstahzarlar ile pastacılık ürünleri, kakao ve şekerleme müstahzarları, meşrubat, deniz ürünleri ile yaş meyve ve sebze ürün gruplarında Singapur’a ihracat yapmak isteyen firmaların ihracat yapmak istedikleri ürünleri içeren listeler ile iletişim bilgilerini Ticaret Müşavirliğimize iletilmelerine ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

 

2) İthalat Yasağı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Ukrayna tarafından at nezlesi hastalığı nedeniyle, 11 Ocak 2020 tarihinden itibaren tek toynaklı hayvanların ürünlerinin ülkemizden ithalatının yasaklanmasına ilişkin Odesa Ticaret Ataşeliğimizden alınan yazı ve eki aşağıdaki linkte sunulmuştur.

Ek-1 : Ticaret Ataşeliği Yazısı     Ek-2 : Bildiri

 

3) Peru’nun Ankara Büyükelçiliğinden Alınan Notalar

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Peru Ankara Büyükelçiliği’nden aldıkları ve aynı konuya ilişkin iki ayrı Nota’ya atfen; 22 – 24 Nisan 2020 tarihleri arasında Lima’da, Perulu üreticiler ve tedarikçilerle, ihracatçı firmalar arasında irtibat kurulması ve ticareti teşvik edilmesinin yanı sıra Peru’nun giyim, ayakkabı, aksesuar ve mücevherat alanındaki kapasitesinin gösterilmesi amacıyla “Peru Moda ve Peru Moda Deco 2020” isimli iki etkinlik düzenleneceği bildirilmektedir.

Notalarda, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşılabilecek bağlantı adresleri kaydedilmekte, bu çerçevede, etkinliğe ilgi duyan Türk ihracatçıların Peru İthalat ve Turizmin Geliştirilmesi Komisyonu (PROMPERÚ), Peru Dış Ticaret ve Turizm Bakanlığı (MINCETUR), Lima Ticaret Odası, İthalatçı Birlikleri (ADEX), Ulusal Sanayiciler Odası, Peru Sanayi ve Dış Ticaret Odası (COMEX), Peru El Sanatları Enstitüsü ve Dışişleri Bakanlığından oluşan Organizasyon Komitesinin ön değerlendirmesi neticesinde teşvik gezileriyle, ürünlerin bulunduğu kolilerden istifade edebileceği ifade edilmektedir.

Ek : Peru Nota

 

4) Madagaskar Makarna Korunma Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Madagaskar Ticaret Önlemleri Ulusal Otoritesi (ANMCC) tarafından 18 Temmuz 2019 tarihinde “Makarna” (1902.11, 1902.19, 1902.20 ve 1902.30 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturması başlatılmış olup, 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren söz konusu ürün ithalatında CIF bedeli üzerinden %30 oranında ek gümrük vergisi uygulanmakta olduğu bildirilmektedir.

Bu defa, mezkur soruşturma kapsamında 21 Şubat 2020 tarihli ekli DTÖ bildirimi ile yerli sanayiinin makarna ithalatından kaynaklı ciddi zarar gördüğüne hükmedilmiş olup, nihai karar kapsamında söz konusu ürün ithalatına 4 yıl süreyle (01.08.2019-31.07.2020 tarihleri arasında %30, 01.08.2020-31.07.2021 tarihleri arasında %29, 01.08.2021-31.07.2022 tarihleri arasında %28, 01.08.2022-31.07.2023 tarihleri arasında %27) ek gümrük vergisi uygulanacağı belirtilmektedir. Söz konusu nihai karar kapsamında ülkemiz, önlemden muaf olan gelişmekte ülkeler arasında yer almamaktadır.

Ek : DTÖ Bildirimi-İngilizce

 

5) Ukrayna / Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine 18.02.2020 tarihinde bildirimi yapılan ve 19.02.2020 tarihinde yayımlanan “G/SG/N/UKR/16” numaralı bildirimde (EK-1), Ukraynalı “Karpatnafrokhim” firması başta olmak üzere yerli üreticilerin başvurusu üzerine “kostik soda (sodyum hidroksit)” ithalatına karşı 7 Şubat 2020 tarihinde bir korunma önlemi soruşturmasının başlatılmasına kadar verildiği ve söz konusu kararın 11 Şubat 2020 tarihinde Ukrayna resmi gazetesinde yayımlandığı belirtilmektedir.

Söz konusu bildirimde ilaveten, soruşturmanın Ukrayna Gümrük Tarife Pozisyonu Altında 2815.12.00.90 ürününü kapsayacağı; söz konusu soruşturmaya taraf olmak isteyen üçüncü kişilerin taleplerini soruşturma açılışının yayımlanma tarihinden itibaren 20 gün içerisinde, söz konusu soruşturmanın açılışına yönelik yazılı görüşlerini ise soruşturma açılışının yayımlanma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı’na iletilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ’ye üye ülkelerin GATT 1994’ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması’nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabilmektedir.

Ek : DTÖ Bildirimi

 

6) Prokloraz Etken Maddesi Maksimum Kalıntı Düzeyi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 12 Şubat 2020 tarihli ve L 40/4 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ve bir örneği ekte iletilen 2020/192/EU sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü kapsamında (AT) 396/2005 sayılı Tüzüğün Ek II ve Ek III’ündeki bazı ürünlerdeki veya bunların üzerindeki “prokloraz” etken maddesi için maksimum kalıntı düzeyleri ile ilgili değişiklik yapılmıştır. Söz konusu Tüzük, 4 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olup 4 Eylül 2020 tarihinde uygulanmaya başlanacağı belirtilmektedir.

Bu kapsamda; turunçgiller, kivi, muz, mango, ananas ve sığır karaciğeri hariç tüm ürünlerde bulunan prokloraz etken maddesine ilişkin olarak 4 Eylül 2020 tarihinden önce AB içinde üretilen veya AB’ye ithal edilen ürünler için 396/2005 sayılı (AT) Tüzüğündeki değişiklik öncesindeki maksimum kalıntı limitlerinin uygulanmasına devam edileceği belirtilmektedir.

Son olarak; kumkat, liçi, çarkıfelek meyvesi, kaynanadili/kaktüs meyvesi, yıldız elması, Amerikan hurması, avokado, papaya, nar, çerimoya, guava, ekmek meyvesi, duryan ve sursop meyveleri için maksimum kalıntı limitleri söz konusu mevzuatın yayımlanma tarihinden itibaren iki yıl içinde elde edilen veriler göz önüne alarak tekrar gözden geçirileceği belirtilmektedir.

Ek : 2020/192/EU sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü

 

7) Türkiye-Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’den (USHAŞ) alınan bir yazıya atıfla; Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin KOCA’nın himayelerinde, USHAŞ’ın organizasyonu ile Brexit’in ardından İngiltere’nin ülkeler arası ilk sağlık işbirliği toplantısı olarak Türkiye–Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu’nun 12-13 Mart 2020 tarihlerinde İstanbul CVK Park Bosphorus Hotel’de gerçekleştirileceği ve bahse konu etkinlikte Türkiye ve Birleşik Krallık arasında yatırım ve işbirliği fırsatlarının masaya yatırılacağı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, başta Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin KOCA olmak üzere, Sağlık Bakanlığından üst düzey yetkililerin katılacağı Forum’da, Birleşik Krallık’ tan 70 kadar kamu, sigorta ve özel sağlık sektörü yetkilisinin yer alacağı; iki ülke arasında sağlık alanındaki işbirliği ve yatırım fırsatlarının değerlendirileceği, uluslararası sağlık konferansı ve B2B görüşmelerinin tesis edileceği ifade edilmektedir. Bunun yanında, yazıda sağlık hizmetlerinin devlet tarafından Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) aracılığı ile ücretsiz olarak sunulduğu Birleşik Krallık’ta estetik, göz, diş, obezite, üreme sağlığı gibi branşlarda sağlık hizmetlerinin ücretli olduğu, ücret alınmayan diğer hizmetlerde ise uzun bekleme sürelerinin bölge insanını yurtdışından sağlık hizmeti alma arayışına yönelttiği ve bu anlamda, küresel sağlık hizmetlerinde tercih edilen ilk 10 ülke arasında gösterilen Türkiye’nin deneyimli sağlık personeli, yüksek kalitesi ve uygun maliyeti ile sağlık hizmeti almak isteyen İngilizlerin dikkatini çekmekte olduğundan bahisle, Türkiye ve İngiltere’nin sağlık alanında gerek kamu gerekse özel sektörde üst düzey temsilcilerini İstanbul’da buluşturmayı amaçlayan Sağlık İş Forumu’nun, iki ülkenin sağlık alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi açısından önemli fırsatlar sunmasının beklendiği ifade edilmektedir.

Not: Detaylı bilgiye www.ukturksaglikforumu.com adresinden ulaşabilmektedir.

Kayıt ve sponsorluk ilişkileri için yetkili acente:

Satur Organizasyon ve Turizm A.Ş.

E-posta: kayit@saturorganizasyon.com

Tel: 0212 272 61 06

 

8) Kamerun Tavukçuluk Fuarı, 7-9 Mayıs 2020

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Yaounde Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atıfla, 7-9 Mayıs 2020 tarihlerinde Kamerun’da SAVI (SALON AVICOLE) – Tavukçuluk Fuarı’nın dördüncüsünün düzenleneceği, son yıllarda tavukçuluk konusunda ülkede önemli gelişmelerin olduğu ve firmalarımız için ciddi fırsatların söz konusu olacağı belirtilmektedir.

Fuarla ilgili olarak https://www.saviminepiacameroon.cm/ internet adresinden de bilgi alınabileceği ifade edilmektedir.

 

9) Şili’deki Karabineroların Araç Alım

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Dışişleri Bakanlığından aldıkları yazıya atfen;   18 Ekim 2019 tarihinde başlayan protestolar esnasında taşlar ve boyalarla zarar gören, su ve gaz püskürtme özelliğine sahip toplumsal olaylara müdahale araç filosunun, Mart ayında gösterilerin yeniden artabileceği endişesiyle ülkedeki üniformalı polis kuvvetlerince (Karabinero) yenilenmesinin söz konusu olabileceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu alım için yapılacak ihale bilgilerinin Mercado Publico” http://www.mercadopublico.cl/Portal/FeedOrg.aspx?qs=3Ksk53ViV8RacbNYTLDPxg%3d%3d adlı kamu ihale web sitesinde yayımlanacağı bildirilmektedir. Anılan ihaleye ait İngilizce özet bilgiler ekte yer almaktadır.

Ek : Özet Bilgi

 

10) Tanzanya Demiryolu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Darüsselam Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıya atfen; Tanzanya’da demiryolu modernizasyonuna yönelik toplam beş fazdan oluşan Standart Gauge Railway (SGR) projesinin uygulamaya geçirildiğinden bahisle; söz konusu projenin 1. ve 2. fazlarının inşasının Yapı Merkezi adlı firmamız tarafından üstlenildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, projenin Ruanda, Burundi ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne de teşmil edilmesinin planlandığı ifade edilerek; Tanzanya Demiryolu Şirketi’nin adı geçen üç ülkeye yönelik olarak kullanılmak üzere 1.400 adet yük vagonu ve 20 adet lokomotif satın almayı planladığı belirtilmektedir.

 

11) Dolandırıcılık Faaliyetleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla Kopenhag Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen; Danimarka’da bir süredir kaydedilen ithalatçı firmaları dolandırmaya yönelik faaliyetlerde son dönemde artış gözlendiği, Danimarka’dan ihracat yaptığını belirterek firmalarımızla temasa geçen bazı şahıslar hakkında şüphe duyarak Müşavirliğimize danışan Türk ithalatçı firma sayısının da arttığı ve şüphelerin tamamına yakınının haklı olduğunun tespit edildiği, gerçek firmalar adına web sitesi kuran ve bu web sitelerde çeşitli ürünler sattığı izlenimi veren dolandırıcıların, başta Polonya olmak üzere farklı ülkelerdeki banka hesaplarına para gönderilmesini talep ettiği ve genellikle web sitelerini kapatarak ortadan kaybolduğu ifade edilmektedir.

Anılan yazının ekinde yer alan ve bir örneği ilişikte gönderilen dokümanda ise bu şekilde hareket eden şahıslara ait web sayfalarının genel özellikleri, bazı örnek sayfa bağlantıları ve ekran görüntüleri yer almaktadır.

Bu çerçevede, yaşanabilecek mağduriyetleri bertarafını teminen özellikle Danimarka’dan ilk kez ithalat yapacak firmalarımız ile özellikle yeni kurulacak ticari ilişkilerde benzer şüpheli durumların ortaya çıkması halinde Kopenhag Ticaret Müşavirliğine danışmanları gerekmektedir.

Ek : Dolandırıcı Site Örnekleri

 

12) Sri Lanka Savunma Bakanlığı İhale Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğünden aldıkları yazıya atfen; Sri Lanka Savunma Bakanlığına bağlı Kabine Tarafından Atanmış Daimi Satınalma Komitesinin örneği ekli ihale duyurusu kapsamında; Sri Lanka Kara Kuvvetlerinin haberleşme sisteminin iyileştirilmesini teminen taktik telsiz haberleşme cihazlarının satın alımı için uygun ve nitelikli teklifçilerin kapalı zarfla teklif vermeye davet edilmekte olduğu ve satın alınacak cihazların türü ve adedine ilişkin bilgilere yer verildiği ifade etmektedir.

Yazıda devamla, bahse ihaleye katılmak isteyenlerin, ilgili ülke Savunma Bakanlığı saymanlığına yazılı başvuru yapmak ve 300.000 LKR (1676 ABD Doları) tutarındaki geri ödemesiz ihale ücretini nakit olarak ödemek suretiyle ihale belgelerini en geç 8 Nisan 2020’ye kadar satın alabilecekleri, ön ihale toplantısının 3 Mart 2020’de Savunma Bakanlığında düzenleneceği, tekliflerin ise 9 Nisan 2020 saat 11:00’den önce Savunma Bakanlığına iletilmesi gerektiği, bu tarihten sonra alınan tekliflerin ve/veya e-postayla iletilen tekliflerin kabul edilmeyeceği belirtilmektedir.

Ek : Sri Lanka İhale Duyurusu

 

13) Nijerya da PPP Modeliyle Hastane İhale Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) kanalıyla T.C. Abuja Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Nijerya’da PPP modeli çerçevesinde, Türk ve Macar firmaların ekonomik iş birliğine yönelik bir değerlendirme yapıldığı ve bu kapsamda 66 milyon Euro değerinde 100 Yataklı Hastane Projesi’ne yönelik Macaristan Büyükelçiliği tarafından iki ülke arasında işbirliği teklifi gönderildiği belirtilmektedir. Söz konusu projede, Türk ve Macaristan işbirliği ile günümüz çağının en son teknolojisinin kullanılacağı, modern ve çok amaçlı bir hastane yapımından bahsedildiği belirtilmektedir.

Nijerya Devleti tarafından hastane arazisinin temin edileceği ve her türlü lisans ve ruhsat işlemlerinde kolaylık gösterilmesinin sağlanacağına yer verilmiştir. Macaristan tarafı hastane mimarisi, hastane eşyaları ve diğer sağlık ekipmanlarını temin ederken, Türk tarafının ise hastane mimarisi, hastane eşyaları ve diğer sağlık ekipmanlarını temin ederken, Türk tarafının ise hastane inşaatı tarafını üstleneceği belirtilmiştir. Özel amaçlı bir şirket kurularak, Nijerya’nın %10, Macaristan ve Türkiye’nin ise %45 ortaklık payına sahip olacağı, işin gerçekleştirilmesine uluslararası standartlarda özen gösterileceği ve iki ülke tarafından sağlık çalışanlarının organize edilmesinden sonra Nijeryalı sağlık personeli de eğiteceği bildirilmektedir. Finansman konusunda ise %15 Türk Kamu Şirketi, %85 Macaristan Eximbank olarak teklif edilmektedir.

Bu minvalde, söz konusu proje ile ilgilenen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/Anket/1171 bağlantısında yer alan formu doldurmaları, detaylı bilgi için T.C. Abuja Ticaret Müşavirliği (abuja@ticaret.gov.tr) ile iletişime geçmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Ek-1 : Konsept Notu     Ek-2 : Eximbank Kredi Şartları

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                       Uğur DAYIOĞLU

                                                                        Genel Sekreter