Sirküler No: 2020/19 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/36-315 |
Denizli, 13/02/2020 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2020–19)
Sayın Üyemiz,
Konu Başlıkları
1) Avustralya Zararlı Kontrolü
2) Moldova-Eşyanın Gümrük Kıymetinin Belirlenmesine Dair Yönetmelik Değişikliği
3) Türkiye-Ukrayna STA Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri
4) Meksika Gümrük Uygulamaları
5) Türkiye-Güney Kore STA – 1.1.2020 İtibariyle Gümrük Vergisi Sıfırlanan Ürünler
6) Türkiye Meslek Sınıflama Sistemi Görüş Talebi
7) AB Çelik Korunma Önlemi
8) Afrika İş ve Yatırım Forumu
9) Bulgaristan Referans Fiyat Düzenlemesi
10) Suudi Arabistan’ın Yumurta Talebi
11) Confindustria Etkinliği
12) “Caspian Ports&Shipping” 2. Uluslararası Ulaştırma-Lojistik Fuarı
13) 1. Uluslararası Sanayi Fuarı – EXPO KYRGYZSTAN-EURASIA 2020
1) Avustralya Zararlı Kontrolü
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T. C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıya atıfla, Avustralya Federal Tarım Bakanlığı tarafından 2019-2020 döneminde “kahverengi kokarca böceği - brown marmorated sting bug (BMSB)” ile mücadele kapsamında ülkemizden muhtelif firmaların fumigasyon hizmeti sunmak için akredite edildiği ifade edilmektedir.
Bahse konu yazıda devamla, Avustralya Federal Tarım Bakanlığı tarafından 24/01/2020 tarihinde yayınlanan 08-2020 sayılı duyuru ile Yakutlar Liman Hizmetleri İlaçlama Taş. San. Ve Tic. Ltd. Sti. Firmasının fumigasyon hizmeti sunma izninin askıya alındığı ve anılan firma tarafından fumigasyonu yapılan konteynerlerin Avustralya’ya varışını müteakip yeniden fumigasyonunun yapılacağı, yapılamayanların ise iade edileceği duyurusunun yapıldığı belirtilmektedir.
Duyuru metni https://www.agriculture.gov.au/import/industry-advice/2020/08-2020 adresinde yer almaktadır.
2) Moldova-Eşyanın Gümrük Kıymetinin Belirlenmesine Dair Yönetmelik Değişikliği
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Kişinev Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atıfla, Sayın Bakanımızın 30 Aralık 2019 tarihinde Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı ile ikili görüşme gerçekleştirdiği ve görüşme sırasında, Türk ürünlerine Moldova’da referans fiyat uygulanması yönündeki şikayetimizin gündeme getirilerek, sorunun çözümüne yönelik Moldova tarafından gerekli adımları atılmasının talep edildiği bildirilmektedir.
Yazıda devamla, Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı tarafından 15/08/2016 tarihli ve 974 sayılı Hükümet Kararı ile 19/11/2016 tarihinde yürürlüğe giren “Eşyanın Gümrük Kıymetinin Belirlenmesine Dair Yönetmelik”te 27/12/2019 tarih ve 705 sayılı Karar ile 01/03/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değişikliğin yapıldığı ve söz konusu kararın adı geçen ülkenin Resmi Gazetesinde yayınlandığı ifade edilmektedir.
Adı geçen Yönetmelik değişikliğinin Romence ve Rusça dillerdeki nüshaları ile 2016 tarihinde yayımlanan bahse konu Yönetmeliğe 27.12.2019 tarihinde yapılan değişikliklerin derç edildiği İngilizce nüshası ve değişikliğe ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu bilgi notu ekte gönderilmektedir.
Ek-1 : Yönetmelik Değişikliğine İlişkin Bilgi Notu
Ek-3 : Yönetmelik-Romence Nüsha
Ek-4 : Yönetmelik-Rusça Nüsha
3) Türkiye-Ukrayna STA Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye ile Ukrayna arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) akdedilmesi amacıyla müzakereler 2011 yılında başladığı, Ukrayna’da yaşanan siyasi belirsizlikler nedeniyle bir süre sekteye uğradıktan sonra 2018 yılında müzakerelere devam edildiği ve son olarak Ukrayna Ekonomi, Ticaret ve Tarım Bakan Yardımcısı Taras KACHKA başkanlığındaki bir heyet ile ülkemiz heyeti arasında 20 Ocak 2020 tarihinde müzakerelerde gelinen aşamanın değerlendirilmesi ve ülke pozisyonları hakkında bilgi alışverişinde bulunulması amacıyla Ukraynalı muhataplarımız ile bir toplantı yapıldığı ve söz konusu STA kapsamında tarım ve sanayi ürünlerinde pazara girişin yanı sıra hizmet ticareti ve e-ticaret konularının da görüşüldüğü ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, hizmet ticaretine ilişkin olarak, tüm hizmet sektörlerinde pazara giriş müzakereleri ile birlikte; telekomünikasyon hizmetleri ve mali hizmetler ve elektronik ticaret gibi belli başlı hizmet sektörlerine yönelik özel kuralların da görüşüldüğü belirtilmekte olup 20 Ocak 2020 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen STA durum tespit toplantısında; Ukrayna ve Türkiye’nin ikili ekonomik ilişkilerinin önem arz ettiğinden hareketle, mal ticareti (tarım ve sanayi ürünleri) alanında elde edilen kazanımların hizmet sektörleri ve yatırımlardaki kazanımlarla tamamlanmasının ve/veya dengelenmesinin önemine değinildiği ve STA’nın iki ülke arasındaki tüm ekonomik aktiviteyi yansıtacak kapsamda ve düzeyde olması gerektiğinin vurgulandığı belirtilmektedir.
Bu çerçevede, 2011 yılından bu yana geçen sürede gerek dünyada akdedilen modern STA’lar, gerekse Türkiye ve Ukrayna’nın bu sürede imzaladığı diğer STA’lar ile uyumlu olarak, anlaşma metinlerinin daha kapsamlı olacak şekilde gözden geçirilmesi ve güncellemesi hususunda Ukrayna tarafı ile mutabakata varıldığı bildirilmektedir.
Ülkemizce STA müzakerelerine eklenmesi planlanan metinler:
-“Yatırımların Kolaylaştırılması Faslı (Chapter on Investment Facilitation)”,
-“Gerçek Kişilerin Dolaşımı (vize, çalışma izni, oturma izni hususları) Hakkında Ek (Annex on Movement of Natural Persons)”,
-“Görsel-İşitsel Hizmetler ve Ortak yapımlar Hakkında ek (Annex on Audio-Visual Services and Co-production)”,
-“Sağlık Hizmetleri Hakkında Ek (Annex on Health and Related Services)” ve “Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Hakkındaki Ek (Annex on Transport and Logistics Services)” olmaktadır.
Bunların arasında, mal ihracatımızı dolaylı, hizmet ihracatımızı doğrudan etkileyen taşımacılık ve lojistik hizmetlerine ayrı bir önem atfedilmekte olup, Ukrayna ile Avrupa Birliği arasında imzalanarak 2017 yılında yürürlüğe giren STA incelendiğinde, özellikle deniz taşımacılığı olmak üzere tüm taşımacılık alanlarını içeren disiplinler düzenlendiği görülmekte ve ülkemizin de Ukrayna pazarında rekabet açısından AB’den geri kalmaması bakımından STA’mızda bu alana özen gösterilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, STA’larımızda “taşımacılık ve lojistik” alanında disiplinler içeren Ek’ler, daha önce de, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın görüşleri alınarak; Hizmet Ticareti Anlaşması (Trade in Services Agreement-TiSA), Türkiye-EFTA STA, Türkiye-Bosna Hersek STA, Türkiye-Sırbistan STA, Türkiye-Gürcistan STA ile Türkiye-Pakistan STA kapsamında müzakere edildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, gerek TiSA müzakereleri ve ülkemiz STA’larında düzenlenen taşımacılık ve lojistik metinleri, gerekse Ukrayna özelinde ülkemizin taşımacılık alanında yaşadığı yüksek liman ücretleri, yüksek teminat ücretleri, araç bekleme süreleri, şeffaf olmayan uygulamalar ve transit geçişlerde yaşanan sorunlar dikkate alınarak, bir örneği ekte yer alan “Taşımacılık ve Lojistik Eki” taslak metni (Ek-1) ve gayrı resmi Türkçe tercümesi (Ek-2) hazırlandığı bildirilmektedir.
Üyelerimizin, Ek-1’de yer alan taslak metne ilişkin adı geçen Bakanlığa iletilmek üzere görüş ve önerilen sektor@tim.org.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.
Ek-1 : TR Proposal-Annex – Transport and Logistics Services Ek-2 : Gayri resmi Türkçe çeviri
4) Meksika Gümrük Uygulamaları
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T. C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıya atıfla, firmalarımızın Meksika pazarında karşılaşabileceği gümrük düzenlemeleri ve uygulamalarından kaynaklı sorunların önüne geçilmesini teminen Meksika Ticaret Müşavirliğimizce ekte yer alan notun hazırlandığı bildirilmektedir.
Ek : Meksika Gümrük İşlemleri Hakkında Not
5) Türkiye-Güney Kore STA – 1.1.2020 İtibariyle Gümrük Vergisi Sıfırlanan Ürünler
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T. C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıya atıfla, ülkemiz ile Güney Kore arasında imzalanmış olan STA 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olduğu, anlaşmanın yürürlüğe girmesini müteakip iki ülke arasında indirilecek veya sıfırlanacak gümrük tarifelerine ilişkin işlemler belirli bir takvim çerçevesinde hayata geçirildiği bildirilmektedir.
Yazıda devamla, mezkur STA çerçevesinde 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle gümrük vergisi sıfırlanan ürünlerin listesi ile anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana gümrük vergisi sıfırlanmış olan ürünlere dair istatistikler firmalarımızın bilgilendirilmesini teminen yazımız ekinde iletilmekte olduğu, ülkemiz ile Güney Kore arasındaki STA kapsamında ülkemiz menşeli ihracat ürünlerine sağlanan vergi avantajlarına ilişkin son duruma Bakanlığımız resmi internet sitesinden https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/serbest-ticaret-anlasmalari/yururlukte-bulunan-stalar/guney-kore ulaşılabildiği ifade edilmektedir.
Ek-1 : 1.1.2020 İtibariyle Gümrük Vergisi Sıfırlanan Ürünler Listesi
Ek-2 : STA Kapsamında Bugüne Kadar Gümrük Vergisi Sıfırlanan Ürünlere Dair istatistikler
6) Türkiye Meslek Sınıflama Sistemi Görüş Talebi
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Mesleki Yeterlilik Kurumu Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı tarafından iletilen yazıda, Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planları (2017-2019) kapsamında temel politika eksenlerinden biri olan “Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi ”ne yönelik olarak anılan kurumun sorunlu olduğu 4.9 numaralı tedbirin “Ülkemizde icra edilen mesleklerin ve tanımlarının yer aldığı ulusal meslek sınıflama sistemine göre yeniden düzenlenecektir” şeklinde tanımlandığı ifade edilmektedir.
Bu doğrultuda, Türkiye Meslek Sınıflama Sisteminin oluşturulmasına ilişkin çalışmalar kapsamında ilgili tarafların temsil edildiği Türkiye Meslek Sınıflama Sistemi Çalışma Grubunun çerçevesinde ISCO 08 (Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması) baz alınarak ülkemizde iş ve mesleklerin sınıflandırılması çalışmalarının başlatıldığı ve yapılan çalışmalar sonucunda nihai halini alan taslak sınıflamaya ilişkin Türkiye Meslek Sınıflama Sisteminde belirlenmiş meslekler ile iş ve meslek unvanlarının doğrulanması, sistemin kalite ve kabul edilebilirliğinin sağlanması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların değerli görüş ve önerilerine ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.
Bu çerçevede, bahse konu taslak sınıflamaya ilişkin görüş ve değerlendirmelerinizin anılan kuruma iletilmek üzere “Görüş Değerlendirme Formu”na işlenerek arge@denib.gov.tr adresine gönderilmesi beklenmektedir.
Not: http://link.myk.gov.tr/url/090120/TMSS.rar bağlantısı üzerinden Türkiye Meslek Sınıflama Sistemi Kitapçığı, Meslekler Listesi ile İş ve Meslek Unvanları Listesi ve görüş bildirim formuna ulaşılabilmektedir.
7) AB Çelik Korunma Önlemi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıya atıfla, bazı çelik ürünlerinin ithalatına karşı nihai korunma önlemi alınmasına dair 2019/159/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü’nün düzeltilmesi hakkında AB Resmi Gazetesi’nin 16 Ocak 2020 tarih ve L12 sayılı nüshasında yayımlanan 2020/35/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü’ne https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32020R0035 adresinden ulaşılabildiği bildirilmektedir.
Anılan yazıda devamla, söz konusu mevzuat değişikliği ile 2019/159/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü kapsamında getirilen 4B kategorisindeki ürünlerin otomotiv endüstrisinde kullanıldığının ispatını gerektiren nihai kullanım prosedürünün, ilgili izinlerin alınmasındaki bürokratik sorunlar nedeniyle kaldırıldığı belirtilmektedir.
8) Afrika İş ve Yatırım Forumu
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T. C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla T.C. Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, 23-27 Mart 2020 tarihleri arasında Abuja/Nijerya’da Nicon Luxury Oteli’nde “Afrika İş ve Yatırım Forumu”nun düzenleneceği bildirilmektedir.
9) Bulgaristan Referans Fiyat Düzenlemesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T. C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıya atıfla, Sofya Ticaret Müşavirliğimizin bir yazısına atfen, Bulgaristan Gümrük Kanunu'nda 31/12/2019 tarihinde yapılan değişiklikle anılan Kanuna eklenen 66c, 195a ve Ek 40'ıncı maddeler uyarınca, 01/01/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yüksek risk teşkil eden, Gümrükler Ajansı Başkanı tarafından hazırlanarak Maliye Bakanı tarafından onaylanan belirli ülke menşeli liste kapsamı eşya için referans fiyat uygulanmasına karar verildiği bildirilmektedir.
Yazının devamında, Kanunda yapılan söz konusu değişikliklerle, bahse konu eşyanın Bulgaristan'a ithalatında yapılan gümrük kontrollerinin artırılacağı, eşyaya ilişkin beyan edilen gümrük kıymetinin belirlenmiş olan referans değerin altında olması durumunda ithalat esnasında doğacak gümrük vergisi ve diğer vergi yükümlülüklerini garanti altına alacak miktarda teminat sunulması gerektiği belirtilmektedir.
Yazıda ayrıca, referans fiyatların Eurostat COMEXT veri bankasından temin edilecek aylık istatistikler bazında tespit edileceği, Avrupa Komisyonu'nun Ortak Araştırma Merkezi sistemi olan THESEUS aracılığıyla üye ülkeler gümrük idarelerinin erişimine açılacağı ifade edilmektedir.
Bulgaristan Maliye Bakanı imzalı adıgeçen düzenleme ve eki liste ile Türkçe tercümesi ilişikte yer almaktadır.
Ek : Bulgaristan Maliye Bakanı Talimatı ve Türkçe Tercümesi
10) Suudi Arabistan’ın Yumurta Talebi
T.C. Cidde Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıda, Al Reyadah İnternational Businnes firmasının Genel Müdürü Firas M. Bayado 10 Şubat 2020 tarihinde Ataşeliğimize bir ziyaret gerçekleştirmiş olup, adıgeçen söz konusu ziyarette ülkemizden yumurta ithalatı konusunda güvenilir ve tecrübeli firmalarımız ile temas kurmak istediklerini ifade ettiği belirtilmektedir.
Ülkemizden ilk etapta haftada bir konteyner, akabinde (kısa vadede) haftada üç veya dört konteyner yumurta ithalatı yapmayı planlayan firma özellikle Suudi Arabistan’a ihracatta tecrübeli bir firma ile çalışmak istediği belirtilmektedir.
İrtibat Bilgileri:
Firas M. Bayado (CEO)
Tel: +966 12 668 8556
Fax: +966 12 668 7020
Cep: +966 50 930 8911
+966 54 411 5788
E-posta: firas@al-reyadah.com
Adres: P.O. Box 1469-Jeddah 21431, KSA
11) Confindustria Etkinliği
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T. C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla T.C. Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, İtalya Sanayiciler Birliği Konfederasyonu’nun (Confindustria) organize ettiği, İtalyan ve uluslararası şirketleri bir araya getirmeyi amaçlayan COONEXT 2020 isimli etkinliğin 27-28 Şubat 2020 tarihlerinde Milano’da düzenleneceği belirtilerek, ikinci kez düzenlenecek olan söz konusu etkinliğin sanayi birlikleri, ticaret odaları, özel ve kamu kurumları, kredi ve finans kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri ve her ölçekteki şirketin katılımıyla tecrübe ve görüş paylaşımı imkanı sağlayacağı; bu yılın temalarının ‘Smart Factory’, ‘Sustainable Planet’, ‘People at the Heart Progress’ ve ‘Cities of the Future’ olarak belirlendiği, İtalyan ve uluslararası şirketler arasında B2B düzenlenmesi imkanı sunacağı bildirilmektedir.
Etkinliğe ilişkin bilgilere https://connext.confindustria.it/2020/international?locale=en internet bağlantısından ve ekte yer alan broşürden ulaşılabildiği edilmektedir.
12) “Caspian Ports&Shipping” 2. Uluslararası Ulaştırma-Lojistik Fuarı
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bir yazıya atıfla, Orta Koridoru, Kazakistan üzerinden transit geçişleri, dış ticaret ve lojistik hizmetlerini geliştirme amacı taşıyan, 300’den fazla yerli ve yabancı yatırımcı, ulaştırma ve lojistik şirketleri ile kamu kurumları ve uluslararası kuruluşlardan temsilcilerin katılımının beklendiği “Caspian Ports&Shipping” 2. Uluslararası Ulaştırma-Lojistik Forumu ve Fuarının 28-30 Nisan 2020 tarihlerinde Aktau’da gerçekleştirileceği bildirilmekte olup, ekte yer alan bilgi notu iletilmektedir.
Bilindiği üzere, ilgili firmalarımızın “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurtdışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri önem taşımaktadır.
Ek : Fuar Hakkında Not
13) 1. Uluslararası Sanayi Fuarı – EXPO KYRGYZSTAN-EURASIA 2020
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Bişkek Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atıfla, 20-22 Mart 2020 tarihlerinde Bişkek’te Kırgızistan ve BDT üye devletleri Odalarının Yönetim Kurulunun başkanlığında ve K.C. Ekonomi Bakanlığı, Kırgızistan Devlet Sanayi, Enerji ve Maden Komitesi ve Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası organizatörlüğünde 1. Uluslararası Sanayi Fuarı – EXPO KYRGYZSTAN-EURASIA 2020 düzenleneceği bildirilmekte olup, ekte yer alan bilgi notu iletilmektedir.
Bilindiği üzere, ilgili firmalarımızın “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinden yer alan “Desteklenecek Yurtdışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri önem taşımaktadır.
Ek : Fuar Hakkında Not
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter