Sirküler No: 2019/70 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/94-00974

Denizli, 29/05/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                       S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2019–70)

 

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

  1. ABD/Anti–Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması Şikayet
  2. Dolandırıcılık Hakkında
  3. Kuveyt Ticari Marka Tescilinde Ülke İsimlerinin Kullanılması
  4. Togo’dan Kaynaklanan Dolandırıcılık Girişimleri
  5. Suudi Arabistan’a İhracatta Uygulanan Kontrol Sistemi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı
  6. 2019–16 Sayılı Genelge
  7. 2019–18 Sayılı Genelge
  8. Yaptırımlar Komitesi Daeş ve El-Kaide
  9. 6.Makine Halısı Tasarım Yarışması
  10. İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeleri
  11. Türkiye–Ukrayna Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesinde Yeni Ufuklar Sempozyumu
  12. 9 Haziran Dünya Akreditasyon Günü

 

1) ABD/Anti–Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması Şikayet

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yerli üreticiler tarafından ülkemiz ve Hindistan menşeli kuvars yüzey ürünleri (Certain Quartz Surface Products) (ABD gümrük tarife cetveline göre 6810.99.0010, 6810.11.0010, 6810.11.0070, 6810.19.1200, 6810.19.1400, 6810.19.5000, 6810.91.0000, 6810.99.0080, 6815.99.4070, 2506.10.0010, 2506.10.0050, 2506.20.0010, 2506.20.0080, 7016.90.10 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları açılması için 8 Mayıs 2019 tarihinde ABD makamlarına başvuruda bulunulduğu bildirilmektedir.

ABD'nin ilgili mevzuatı uyarınca anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarının iki ayrı makam tarafından yürütüldüğü, ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut damping veya sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin ayrı soruşturmalar yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, ABD'li yerli üreticiler tarafından yapılan başvuruyu müteakip 20 gün içerisinde (bu sürenin 40 güne kadar uzatılabildiği) ABD Ticaret Bakanlığı tarafından soruşturmanın açılıp açılmamasına ilişkin bir karar verileceği; yine başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 45 gün içerisinde ITC tarafından yürütülmekte olan zarar soruşturmasının ön bulgularının açıklanacağı belirtilmektedir.

 

2) Dolandırıcılık Hakkında

İlgi: 25.06.2018 tarihli ve 1193 sayılı yazı (Sirküler No: 2018-60)

T.C. Londra Ticaret Müşavirliği’nden gelen yazıya istinaden ilgi’de kayıtlı yazımızla banka hesap detaylarının değiştirilmesi ve güncellenmesi yöntemiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık vakaları hakkında T.C. Londra Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’ne iletilen ihbarlara ilişkin bilgi verilmiş ve anılan dolandırıcılık vakasına maruz kalınmaması amacıyla dikkat edilmesi gereken hususlar dile getirilmişti. Öte yandan, T.C. Londra Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden gelen bir diğer yazıda son günlerde T.C. Londra Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’ne ulaşan ihbarlar söz konusu dolandırıcılık vakalarının artarak devam ettiğini ve firmalarımızın veya müşterilerinin telafi edilemeyen ciddi maddi zarara uğradığını göstermektedir.

Bu çerçevede, T.C. Londra Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin ekli yazısının tekrar ve ivedilikle Birliğimiz üyesi firmalarla paylaşılmasının fayda sağlayacağının değerlendirildiği bildirilmektedir.

Ek : Dolandırıcılık Hakkında

 

3) Kuveyt Ticari Marka Tescilinde Ülke İsimlerinin Kullanılması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'nın sirküler Notası gereğince, Kuveyt Devleti'nin ilgili mevzuatı çerçevesinde, ticari markaların tescil başvurularında ülke veya bölge adlarının kullanılabilmesi için ilgili ülkenin Büyükelçiliğinden onay alınmasının gerektiği bildirilmektedir.

 

4) Togo’dan Kaynaklanan Dolandırıcılık Girişimleri

T.C. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Kotonu Büyükelçiliğimizden alınan bir yazıya atıfla; Togo menşeli birçok hayali firmanın ülkemizdeki şirket ve şahıslara yönelik dolandırıcılık girişimlerinde bulunduğu bildirilmektedir.

Yazıda, son zamanlarda genellikle Lomé/Togo’da adres gösteren hayali firmaların ülkemizdeki şirketlere e-posta göndererek, Lomé’de yerleşik ECOWAS (Economic Community of Western African Countries) veya REDA (Regional Economic Development Agency) gibi kuruluşların ihale kapsamında ihtiyaçlarına yönelik firmalarımızdan teklif almaya çalıştıklarının görüldüğü ifade edilmektedir.

Yazının devamında, şirketlerimizin dikkatine getirilmesinde yarar görülen hususlar aşağıdaki şekilde belirtilmektedir.

  1. Togo’dan alınan her hangi bir teklife karşı temkinli olunması,
  2. Yukarıda belirtildiği şekilde mesajlar alındığında, bu tür mesajlara şüpheyle yaklaşılması,
  3. Ticaret yapılması planlanan yerel firma ile bahsettiği ihalenin doğruluğundan emin olunmadıkça, yerel firmalara her hangi bir ödeme yapılmaması ve taahhüt altına girilmemesi,
  4. Hayali ihaleler için avukatlık/danışmanlı veya bürokratik işlemler adı altında ücret talep edilen mesajlara itibar edilmemesi,
  5. Ticaret yapılması amaçlanan Togolu yerel firmaların varlığına veya ticari faaliyetlerine ilişkin tereddüt oluşması halinde, öncelikle Togo’ya akredite olan Büyükelçiliğimizle temasa geçilmesi,
  6. Yerel firmalardan alınan mesajların, dış temsilciliklerimizin resmi web sayfaları ve e-posta adreslerinden iletilip iletilmediğine dikkat edilmesi, gerektiği takdirde bu bilgilerin temsilciliklerimizden teyit edilmesi,
  7. Yerel firmalarca iletilen e-posta ekinde kayıtlı pasaport ve kimlik suretleri veya firmaya ilişkin ticari sicil kaydı vb. belgelerin doğruluğu teyit edilmedikçe buna bağlı mesajların dikkate alınmaması.

Yazıda ayrıca, yukarıda belirtilen konularda her hangi bir tereddüt hasıl olması durumunda firmalarımızın Kotonu (Benin) Büyükelçiliğimizle temasa geçebilecekleri belirtilmektedir.

 

5) Suudi Arabistan’a İhracatta Uygulanan Kontrol Sistemi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atıfla; Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kuruluşu (SASO) tarafından ürün ve hizmetlerin standartlarını ve kalitesini yükseltmek, tüketicinin korunması ve ulusal ekonominin rekabet gücünü artırmak amacıyla Suudi Arabistan Uygunluk Değerlendirme Kontrol Sistemi’nin (SALEEM) oluşturulduğu, anılan sistemin işleyişinin kolaylaştırılmasını teminen Suudi Arabistan pazarına ihraç edilecek ürünlere ait gerekli işlemlerin hızlandırılması ve uygunsuz ürünlerin Suudi pazarına girişinin engellenmesi amacıyla 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile SASO tarafından SABER kayıt sisteminin uygulanmaya başladığı ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, SALEEM kontrol sistemi kapsamında Suudi Arabistan’a ihraç edilecek ürünlerin kontrolünde, SASO tarafından yetkilendirilen Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) SASO teknik regülasyonlarına göre gerekli test ve belgelendirme faaliyetlerini yürüttüğü, son dönemde, özellikle SASO tarafından 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle uygulamaya konulan SABER veri tabanına ürünlerin kaydının yapılması ve ihraç edilecek ürünlere ilişkin teknik regülasyonlarda yer alan test ve belgelendirme süreçlerinin detaylandırılması hususlarında Suudi Arabistan’a ihracat yapan firmalar tarafından Bakanlığa soru ve taleplerin ulaştığı belirtilmektedir.

Bu itibarla, Suudi Arabistan’a ihracat yapan firmaların yaşadığı zorluklara çözüm getirilmesi, ihracatçıların doğru bilgilendirmesi ve zamanında gerekli önlemlerin alınabilmesini teminen SASO teknik regülasyonları kapsamına giren ürünlere dair yürütülen uygunluk değerlendirme süreci, uygunluk belgesinin işleyişi, ihraç edilen ürünlerin izlenmesi ile SALEEM ve SABER kayıt sistemlerinin uygulanması hakkında teknik bilgi edinme talepleri olması durumunda TSE uzmanları tarafından seminerler düzenlenebileceği bildirilmektedir.

 

6) 2019–16 Sayılı Genelge

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı’nın yazısı ekinde alınan; Suriye’de güvenlik altındaki bölgeler ile ülkemiz arasında gerçekleştirilecek ticarette, verilecek gümrük hizmetlerinin düzenlenmesi amacıyla hazırlanan 2019/16 sayılı Genelge ekte iletilmektedir.

Ek : Genelge

 

7) 2019–18 Sayılı Genelge

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) gelen bir yazıda; serbest dolaşımda bulunan yakıt, yağlar ve kumanyalar ile donatım ve işletme malzemelerinin dış sefere çıkan gemi, bot ve diğer deniz taşıtları ile hava gemilerine verilmesinde kullanılan “Deniz ve Hava Taşıtlarına İhracat Hükmünde Yapılan Eşya Teslim Listesi”nin (Eşya Teslim Listesi) “e-başvuru” sistemi aracılığıyla Tek Pencere Sistemi’nden verilmesine ilişkin 2019/18 sayılı Ticaret Bakanlığı Genelgesi ekte iletilmektedir.

Ek : 2019/18 Sayılı Genelge

 

8) Yaptırımlar Komitesi Daeş ve El-Kaide

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) gelen yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları çerçevesinde DEAŞ ve El-Kaide Yaptırımlar Konsolide Listesinde yapılan değişikliklere ilişkin SCA/13799 sayılı bildirim ve anılan Konsolide Listeye Mohammed Masood Azhar Alvi isimli şahsın eklenmesine dair SC/13798 sayılı bildirime https://www.un.org/press/en/2019/sc13798.doc.htm internet adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

 

9) 6.Makine Halısı Tasarım Yarışması

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği'nden alınan bir yazıda; Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu (GAÜN) tarafından, T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği ile makine halısı sektörüne katma değeri yüksek, özgün ve kaliteli ürünler üretmeyi ve uluslararası rekabet gücünü sürdürmeyi, firmalarımızın sahip olduğu uluslararası rekabet avantajlarını koruyabilmeleri açısından yeni ve özgün koleksiyonların oluşturulması, müşterilerin beğeni ve tercihlerine doğru ve zamanında cevap verilebilmesi, büyük önem arz etmesi sebebiyle “6. Makine Halısı Tasarım Yarışması” düzenleneceği bildirilmektedir.

GAHİB “6. Makine Halısı Tasarım Yarışması” için son dosya teslim tarihi 14 Haziran 2019 Cuma günü olduğu ifade edilmekte, yarışma katılım koşulları ile başvuru formlarına https://www.tasarlayindokuyalim.org  adresinden ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Ek : Afiş

 

10) İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeleri

T.C. Denizli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda; Denizli’de bulunan ihracatçı firmalara ISPM-15 Yönetmeliği kapsamında yapılan denetimlerde;

-İhracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin Bakanlığımız Web sitesi, https://aambalaj.tarim.gov.tr/ adresinde yer alan, ruhsatı iptal edilmemiş ve askıya alınmamış işletmelerden temin etmeleri konusunda hassas davranmadıkları,

-Söz konusu ahşap ambalaj malzemelerinin üzerinde ısıl işlem mührünün bulunmasına ve okunaklı olmasına dikkat etmedikleri,

-Temin ettikleri ahşap ambalaj malzemelerine ait fatura ve irsaliye ile birlikte ısıl işlem çıktılarını istemedikleri,

-İhracatta kullanılacak ahşap ambalaj malzemelerini işletmeden temin ettikten sonra kullanılıncaya kadar karantina şartlarında saklamadıkları tespit edildiği ifade edilmektedir.

Denizli ve ülkemizin itibarının korunması ve ahşap ambalaj malzemesi nedeniyle alınan geri bildirimlerden ihracatımızın olumsuz etkilenmemesi için ekte yer alan hususların tebliğ edilmesinin önem arz ettiği belirtilmektedir.

Ek : Ahşap ambalaj malzemesi tedarikçileri ve kullanıcılarının sorumlulukları

 

11) Türkiye–Ukrayna Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesinde Yeni Ufuklar Sempozyumu

İktisadi Araştırmalar Vakfı’ndan alınan bir yazıda; İktisadi Araştırmalar Vakfı tarafından bugüne kadar çeşitli ülkelerde düzenlenen Seminer ve Sempozyumlara her iki ülkenin Ekonomi Bakanlarının, Bakan Yardımcılarının, Müsteşarların teşrifleriyle onurlandırılmakta ve katılımcılar tarafından da büyük beğeni ve ilgiyle izlendiği ifade edilmektedir.

Bu bağlamda İktisadi Araştırmalar Vakfı tarafından 19 Haziran 2019’da Kiev/Ukrayna’da Türkiye-Ukrayna Ekonomik İşbirliğinin Geliştirmesinde Yeni Ufuklar konulu bir sempozyum düzenleneceği belirtilmektedir.

Sempozyumla ilgili Taslak Sempozyum Programı, Bilgi Notu, Katılım Formu ve Seyahat Programı ekte bilginize sunulmaktadır.

Sempozyum partnerimiz Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odasının Ukrayna’da ki aynı konuda faaliyet gösteren firmaları sempozyuma davet edebilmesi için Türkiye’den sempozyuma katılacak firmaların listesini önceden gönderilmesini talep etmektedir. Bu nedenle Katılacak firmaların 30 Mayıs 2019 tarihine kadar ön kayıt yaptırmaları gerektiği ifade edilmektedir.

Ek : Seyahat Programı

 

12) 9 Haziran Dünya Akreditasyon Günü

Türk Akreditasyon Kurumu’ndan gelen bir yazıda aynen; “Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve bu suretle uygunluk değerlendirme kuruluş lamaca düzenlenen belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla 1999 yılında kurulmuş olup ülkemizde akreditasyon hizmeti sunmaktadır.

TÜRKAK; Avrupa Akreditasyon Birliği (EA), Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ve Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF)'nun tam üyesi konumunda olup adı geçen bu kuruluşlar ile faaliyet gösterdiği tüm alanlarda Çok Taraflı Tanıma Anlaşmaları (NİLA - NARA) imzalamıştır. Bu bağlamda; Türk Akreditasyon Kurumu'nun uluslararası tanınırlığı, ilgili tüm uluslararası örgütlerce teyit edilmiştir.

Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ve Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF)'nun müşterek girişimleri sonucunda her yıl 9 Haziran günü akreditasyon ve kalite bilincinin arttırılması, akreditasyonun daha geniş kitlelere ulaştın İması amacıyla "Dünya Akreditasyon Günü” olarak kullanmaktadır. Her yıl farklı temaların işlendiği Dünya Akreditasyon Gününde bu yılın teması "Akreditasyon: Tedarik Zincirlerine Değer Katar” olarak belirlenmiştir. 

Akreditasyon; sağlık ve tıbbi cihazlar, inşaat, enerji, giyim ve tekstil, oyuncak ve elektronik, bilgi teknolojileri ve iletişimden yiyecek güvenliği ve su tedarikine kadar her sektörün tedarik zincirlerinde faaliyet göstermektedir. Standartların, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının ve akreditasyon faaliyetlerinin; insanların, sistemlerin ve doğanın korunması noktasında mevcut değerleri maksimize etmenin yanı sıra ürünlerin teknik şililları sağladığı ve kullanılmalarının güvenli olduğu konusunda belirli bir güven düzeyini de koruma noktasında etkili araçlar olduğu kabul edilmektedir.

Uluslararası düzeyde kabul gören akreditasyon faaliyetleri; insan güvenliği, çevre güvenliği ve kamu güvenliği gibi konularda halkın güveninin desteklemesi, ticaret ve iş yapma süreçlerinde maliyetlerin azallı İması, teknoloji transferinin geliştirilmesi ve yatırımların artırılması konularında önemli bir rol oynamaktadır.

Dünya Akreditasyon Günü ile ilgili detaylı bilgilere www.turkak.org.tr , www.iaf.nu, www.ilac.org ve european-accreditation.org adreslerinden ulaşabilirsiniz.” denilmektedir.

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                         Saygılarımla,

 

                                                                       Uğur DAYIOĞLU

                                                                         Genel Sekreter