Sirküler No: 2019/48 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/67-00779 |
Denizli, 24/04/2019 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2019–48)
Sayın Üyemiz,
Konu Başlıkları
- Pakistan’a Tarım Ürünleri İhracatı
- Moskova İş Adamları Birliği İşbirliği Talebi
- Bazı Ürünlerin Fas’a İthalatında Uygulama Değişikliği
- Deniz Limanlarında Gümrük İş ve İşlemleriyle İlgili Hizmetlerden Alınacak Ücret Tarifesi
- Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi 2019
- Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge
- Ekoloji İzmir Fuarı ve Organik Tarım Sempozyumu
- Thaifex 2019 Fuarı Milli Katılım Duyurusu
- Kuzey Makedonya Cumhuriyeti
- Buğday Satışı
1) Pakistan’a Tarım Ürünleri İhracatı
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, İslamabad Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen; Pakistan Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ve ilişikte bir örneğine yer verilen talimat marifetiyle, anılan ülkeye ithal edilecek gıda ürünlerinin ambalajı üzerinde ürün içeriği ile ilgili olarak İngilizce ve Urduca etiket bulunması ve bu ürünlerin Helal Sertifikasına sahip olması zorunluluğunun getirildiği, 19 Şubat 2019 tarihinden önce konşimentosu düzenlenmiş veya akreditifi açılmış olan sevkiyatların ise gümrüklerden çekilebilmesine izin verildiği bildirilmektedir.
Ek : Yazı Örneği
2) Moskova İş Adamları Birliği İşbirliği Talebi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Kazan Ticaret Ataşeliğimizden aldıkları yazıya atıfla; Moskova İş Adamları Birliğinin (MAP) 17-21 Haziran 2019 tarihlerinde Kazan ve Ulyanovsk bölgelerini kapsayan B2B görüşmelerini de içeren bir dizi etkinlik düzenlemeyi planladıkları ve bu etkinliklerde makine, tekstil, otomotiv ve oto yedek parça, kimyasal ürünler, mobilya ve orman ürünlerinin ana sektörler olacağı belirtilmektedir.
Ek : Etkinlik Programı
3) Bazı Ürünlerin Fas’a İthalatında Uygulama Değişikliği
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün yasına atfen; Fas Ekonomi ve Finans Bakanlığına bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin internet sitesinde, 21 Mart 2019 tarihinde yayımlanan 18 Mart 2019 tarihli ve 5913/311 sayılı Gümrük Sirkülerine göre, daha önce standartları Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığının 14 Eylül 2018 tarihli ve 2922-18 sayılı Kararında tanımlanan ancak zorunlu uygulaması bulunmayan “otomotiv lastikleri ve jantları”, “binek araba tekerleri”, “otomotiv kayışları”, “motosiklet kayışları” ve “bisiklet ve motosiklet iç lastikleri” için sırasıyla “NM ISO 3911”, “NM 22.0.021”, “NM 22.1.019”, “NM ISO 10190” ve “NM 22.8.203” adı verilen Fas standartlarına uyumun zorunlu hale getirildiği bildirilmektedir.
Yazının devamında, Gümrük Sirküleri’nin ekinde listelenen ürünlerin uygunluk kontrolüne tabi olduğu, bu doğrultuda ürünlerin iç piyasaya girmesi için Fas Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı Ticaret Genel Müdürlüğüne bağlı gümrük kapılarında bulunan piyasa gözetim bürolarından izin alınması gerektiği ifade edilmektedir.
Yazıda ayrıca, konu ile alakalı Fas Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı’nın adı geçen ürünlerin ithalatçılarına, distribütörlerine ve üreticilerine yönelik uygulamaya ilişkin açıklayıcı duyurusunda ise, ürünlerin Fas standartlarına uyumunun hem ithalat sırasında sınır noktalarında hem de iç piyasada kontrolünün gerçekleştirileceği, ilgili firmaların ürünlerinin Fas standartlarına uyumlu hale getirilmesi için gerekli önlemleri alması gerektiği ve ihtiyaç halinde Bakanlığa bağlı Tüketici Koruma, Piyasa Gözetimi ve Kalite Müdürlüğü (dpcsmq@mcinet.gov.ma) Telefon: +212537711772 / Faks: +212537711798) ile irtibata geçmenin mümkün olduğu hususlarına yer verilmektedir.
Konuya ilişkin Fransızca Sirküler ve Bakanlık duyurusu ekte gönderilmektedir.
Ekler:
4) Deniz Limanlarında Gümrük İş ve İşlemleriyle İlgili Hizmetlerden Alınacak Ücret Tarifesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün yazına atfen; Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7099 sayılı Kanun ile 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışında bulunan, gümrük iş ve işlemleri ile ilgili tahmil, tahliye, ardiye, saha içi taşıma ücretleri ve benzeri masraflarda düzenleme yapma yetkisinin Bakanlıklarına verildiği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede düzenlenen "Deniz Limanlarında Gümrük İş ve İşlemleriyle İlgili Hizmetlerden Alınacak Azami Ücret Tarifesi" konulu 2019/8 sayılı Genelge’nin, 08 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe girdiği ve söz konusu Genelge’ye https://ggm.ticaret.gov.tr/mevzuat/genelgeler/2019 adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.
5) Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi 2019
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yazısına atfen; Uluslararası Taşıma Anlaşmaları ve bunlara bağlı olarak imzalanan protokoller uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından sağlanan geçiş belgelerinin Türk taşımacılarına dağıtım işlemlerinin, Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi çerçevesinde yürütüldüğü belirtilmektedir.
Anılan yazıda devamla, bu kapsamda mevcut geçiş belgesi kotaları, belge kullanım oranları ve sektör mensuplarının anılan Bakanlığa intikal ettirilen ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak, Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi’nin günün şartlarına uygun şekilde yeniden hazırlanıp yayınlandığı, ekte yer alan söz konusu yönergeye http://www.kugm.gov.tr/ adresinden de ulaşılabileceği bildirilmektedir.
Ek : Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi
6) Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya atfen; ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile imzalanan Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi’nin (SOLAS) VI. bölümünün A kısmının 2. kuralı gereğince, 01.07.2016 tarihinden itibaren gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanmasının zorunlu hale geldiği ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, doğrulanmış brüt ağırlık bilgisinin taşımacılık dokümanlarında belirtilmesi ve taşımacılık dokümanlarının, gemi yükleme planının hazırlanmasında kullanılmak üzere önceden gemi kaptanı veya temsilcisi ile kıyı tesisi işleticisine iletilmesi gerektiği; bu kapsamda, doğrulanmış brüt ağırlık bilgisi bulunmayan dolu konteynerlerin gemilere yüklenmediği belirtilmektedir. Bahse konu SOLAS Kuralının ülkemizde etkin bir şekilde uygulanmasını teminen 27.03.2017 tarihli ve 26544 sayılı Bakan Olur’u ile yayımlanan “Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge”nin uygulanmasına yönelik Bakanlıklarına intikal eden görüş, öneri, ihtiyaç ve talepler göz önünde bulundurularak ilave düzenlemelerle yeniden yayımlandığı ve 27.03.2017 tarihli Yönerge’nin yürürlükten kaldırılmış olduğu da ayrıca bildirilmektedir.
Bu itibarla, dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının tespiti ve bildirimine ilişkin iş ve işlemlerin, 26.03.2019 tarih ve 24216 sayılı Bakan Olur’u ile yeniden yayımlanan ve anılan Genel Müdürlüğün www.tmkt.gov.tr web adresinin Mevzuat bölümünün Yönergeler kısmında erişime sunulan “Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge hükümleri doğrultusunda yürütülmesi önem arz etmektedir.
Ek : Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge
7) Ekoloji İzmir Fuarı ve Organik Tarım Sempozyumu
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden (EİB) alınan bir yazıda; İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri A.Ş.) tarafından organize edilen 10. Ekoloji İzmir Fuarı, bu yıl 15-18 Mayıs 2019 tarihleri arasında İzmir’de düzenleneceği, ayrıca, ülkemizde 1999 yılından beri Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) öncülüğünde aralıklarla düzenlenen 6. Organik Tarım Sempozyumu, 15-17 Mayıs 2019 tarihlerinde İzmir’de uluslararası katılımlı olarak düzenleneceği bildirilmektedir.
Ekoloji İzmir Fuarı’nda organik gıdalardan giyim eşyalarına, kozmetikten temizlik ürünlerine kadar yenilikçi geniş bir ürün yelpazesi sergilenecek olup, söz konusu fuar Türkiye’yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden sertifikalı organik ürünlerin ve sektörün değer zincirindeki tüm paydaşlarının (makine, yenilenebilir enerji, ekolojik turizm, alternatif eğitim, ekolojik girdi, sertifikasyon kuruluşları) yer aldığı tek fuar olduğu ifade edilmektedir.
Ekoloji İzmir Fuarı ve 6. Organik Tarım Sempozyumu ile ilgili olarak duyuru örneği ekte yer almaktadır.
Ekler:
8) Thaifex 2019 Fuarı Milli Katılım Duyurusu
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda; Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 28 Mayıs - 01 Haziran 2019 tarihleri arasında Bangkok - TAYLAND'da gerçekleştirilecek THAIFEX 2019 - World of Food Asia Fuarı'na 6. defa Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirilmesinin planlandığı ve 2018 Yılında 16.'sı düzenlenen THAIFEX World of Food Asia Fuarı'na; ÇHC, Kore, Tayvan, Japonya, Malezya, Vietnam, İtalya, Singapur, Hindistan gibi 50'yi aşkın ülkeden gıda sektöründe faaliyet gösteren 2537 firmanın katıldığı; fuarı 62000 kişi tarafından ziyaret edildiği ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, THAIFEX 2019 - World of Food Asia fuarına milli katılım kapsamında katılacak olan üyelerimizin T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından 2017/4 sayılı Tebliğ kapsamında, destek olarak yurt dışı milli fuar katılımlarına sağlanan teşviklerden yararlandırılacağı belirtilmektedir.
Anılan fuara nakliye dahil m² katılım bedeli 920.-USD iken, nakliye hariç katılım bedelinin 720.- USD olduğu; bu kapsamda T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından yer kirası, nakliye, ulaşım ve standa ilişkin giderlere karşılık olarak katılımcıya m² bazında ödenecek tutarın 2.130.-TL olarak belirlendiği; 2019 yılı için üst limitin 107.000.-Türk Lirası olduğu ifade edilmektedir.
Bu bağlamda; söz konusu fuar ile ilgili başvuru formu ekte yer almakta olup, katılmak isteyen üyelerimizin OAİB Genel Sekreterliği (oaib-pr@oaib.org.tr) e-posta adresi ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
Ayrıntılı Bilgi İçin:
Başak Gökçeoğlu
Tel: 0 312 447 27 40
Ek : Başvuru Formu
9) Kuzey Makedonya Cumhuriyeti
Denizli Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu’ndan alınan bir yazıda, Makedonya Cumhuriyetinin resmi adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti (Republic of North Macedonia)”, kısaltmasının da “Kuzey Makedonya (North Macedonia)” olarak değiştirildiği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığından aldıkları yazıya atfen bildirilmiştir.
Bu çerçevede, söz konusu ülke ile ilgili olarak yapılan bütün resmi yazışmalarda ve akdedilen bütün anlaşma ve protokollerde “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” adının kullanılması ile ülkenin yeni ismi, uyrukluğu ve diline ilişkin kullanılacak ibarelerin ekli ilgi yazı doğrultusunda dikkate alınması gerektiği ifade edilmektedir.
10) Buğday Satışı
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nden alınan 01/04/2019 tarih ve 22254 sayılı yazılarında; 2015 ve 2016 yılları mahsulü ekmeklik buğdayın Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında satışlarının yapılacağı bildirilmiş olup, söz konusu satışa ilişkin yazı ekte sunulmaktadır.
Ek : Yazı Örneği
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Uğur DAYIOĞLU
Genel Sekreter