Sirküler No: 2019/125 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/186-01800

Denizli, 07/11/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                       S İ R K Ü L E R

                                    (ARGE / 2019-125)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) ABD’ye İhracat

2) AB Mevzuatında Değişiklik

3) Rusya Federasyonu’nda Düzenlenen Fuarlarda Uygulanan Ata Karnesi İşlemleri.

4) Hindistan Demir Çelik İthalatı Mevzuat Değişikliği

5) 4.Uluslararası İpekyolu İş Adamları Zirvesi

6) Türkiye – Kazakistan İş Forumu

7) Growtech Fuarı Alım Heyeti

8) Coverings 2020 Fuarı Milli Katılım Başvurusu

 

1) ABD’ye İhracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) tarafından yapılan açıklamaya atıfla, ABD’nin “1974 Ticaret Kanununun 301. Bölümü”ne dayandırdığı ve başta havacılık sektörü olmak üzere çeşitli sektörlerde Avrupa Birliği üyesi ülkelere yönelik gerçekleştirdiği soruşturma neticesinde söz konusu ülkelerden ithal edilen yaklaşık 160 farklı ürün grubuna yönelik 18 Ekim 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere %10-%25 oranında değişen ilave vergi uygulamasının getirildiği bildirilmekte olup, söz konusu ürünlerin ve ilave vergi oranlarının yer aldığı açıklama ekte gönderilmektedir.

Bu karar ile açıklamada yer alan AB üyesi ülkelerin ABD pazarında rekabetçiliği azalırken, ülkemiz ihracatçı firmalarının bahse konu pazarda rekabet avantajının elde edileceği düşünülmektedir.

Ek : EU Large Civil Aircraft Final Product List

 

2) AB Mevzuatında Değişiklik

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda aynen; “T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda, yem ve gıda yasası, hayvan sağlığı ve hayvan refahı kurallarına uyumun doğrulanmasının temini için gerçekleştirilen resmi kontrollere ilişkin 882/2004 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğünün Avrupa Birliği (AB) tarafından gözden geçirilmiş olduğu, 27 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren 2017/625 sayılı AB Resmi Kontroller Tüzüğünün bahse konu Tüzüğün yerini aldığı ve 2017/625 sayılı Tüzük ile getirilen yeni kuralların kademeli olarak uygulanabilir hale geleceği ve ana uygulama tarihinin 14 Aralık 2019 olduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 2017/625 sayılı Tüzük kapsamında ülkemizi ilgilendiren temel unsurların aşağıdaki gibi olduğu ifade edilmektedir:

  • Söz konusu tüzük yem ve gıda yasası, hayvan sağlığı ve refahı, bitki sağlığı ve hayvansal yan ürünler ile ilgili uyumu doğrulamak için yapılan resmi kontrolleri kapsamaktadır.
  • Sınırlarda AB’ye girmeden önce kontrol edilmesi gereken hayvanlar, hayvansal kökenli ürünler, bitkiler ve diğer ürünler üzerinde yapılan kontrollerde ortak kurallar geçerli olacaktır.
  • Sınırda sistematik kontrollere tabi olan hayvanlar ve ürünlerin listesi mevcut kurallara dayanacaktır.
  • Halihazırda sınır kontrol görevlerini gerçekleştiren sınır denetim noktaları (border inspection posts) ve belirlenmiş giriş noktalarının (designated points of entry) yerini sınır kontrol noktaları ( border control posts) alacaktır.
  • Sınır kontrol noktalarında sunulan tüm sevkiyatlar belge kontrollerinden geçecektir. Belirli hayvanlar veya ürünler için riske dayalı olarak belirlenen bir sıklıkta kimlik ve fiziksel kontroller yapılacaktır. Sıklık oranları belirleme ve değiştirme kriterleri Komisyon tarafından belirlenecektir.
  • Prensipte tüm kontroller sevkiyatın vardığı sınır kontrol noktasında gerçekleştirilecek olup, Komisyon bu prensipten sapmaların hangi durum ve koşullar altında izin verileceğini belirlemek için yetkilendirilmiştir.
  • Üçüncü ülkelerden AB’ye gerçekleştirilecek sevkiyatların önceden bildirilmesi için operatörler tarafından tek bir standart belge olan Ortak Sağlık Giriş Belgesi ( Common Heath Document-CHED) kullanılacaktır. Söz konusu belge örnekleri 14 Ekim 2019 tarihli ve L 261 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan 2019/1715 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü’nün II sayılı ekinde yer almaktadır
  • Bunlara ilaveten, 2017/625 sayılı Tüzük ile belirlenen kuralların uygulanmasına ilişkin olarak;
  • AB’ye giriş yapan bazı hayvan ve ürün kategorilerinde sevkiyatların ön bildirimine ilişkin 2019/1013 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü,
  • Ahşap ambalaj malzemelerinin resmi kontrollerine ilişkin Yetki Devrine Dayanan Komisyon Tüzüğü,
  • AB’ye giriş yapan bazı hayvan ve ürün kategorilerinde kimlik ve fiziksel kontrollerin sıklık oranlarının yeknesak uygulanmasında kuralların tespitine ilişkin taslak Komisyon Uygulama Tüzüğü hakkında AB’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne yaptığı sağlık ve bitki sağlığı bildirimlerinin birer örnekleri ekte yer almaktadır. Bildirime konu olan söz konusu mevzuatın bazı istisnalar haricinde 14 Aralık 2019 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacağı bildirilmektedir.”

denilmektedir.

Ek : AB’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne Yaptığı Sağlık Ve Bitki Sağlığı Bildirimlerinin Birer Örnekleri

 

3) Rusya Federasyonunda Düzenlenen Fuarlarda Uygulanan ATA Karnesi İşlemleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından aldıkları yazıya atfen; Bakanlığımız ile Rusya Federal Gümrük Servisi (FGS) arasında mevcut işbirliği ve çalışma ortamının yasal ve kurumsal bir çerçevede daha etkin olabilmesini sağlamak amacıyla 20 Eylül 2014 tarihinde imzalanan Protokol ile kurulan "Türkiye- Rusya Ortak Gümrük Komitesi'nin üçüncü toplantısının Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Gonca YILMAZ BATUR'un katılımlarıyla 16 Temmuz 2019 tarihinde Moskova'da düzenlendiği, anılan toplantı öncesinde Bakanlığımız birimleri ve ilgili kurum ve kuruluşlardan talep edilen gündem önerileri ve Rusya ile gümrük alanında yaşanan sorunlar çerçevesinde toplantıda ele alınan gündem maddelerinden birinin "Uluslararası Deri ve Kürk Eşyası Fuarında ATA Karnesi İşlemleri" olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, Deri ve Kürk Eşyası Fuarı'na katılan firmalarımızın ATA Karnesi işlemlerinin uzun sürdüğü ve dolayısıyla fuara ürünlerin yetiştirilmesi konusunda sıkıntılar yaşadıkları için ATA Karnesi işlemleri çerçevesinde yapılan çalışmaların hızlandırılması yönündeki destek taleplerinin Bakanlığımız tarafından FGS'ye aktarıldığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Rusya Federal Gümrük Servisi'nden Bakanlığımıza iletilen yazıda; ülkemiz ile Rusya Federasyonu Gümrük İdareleri Arasında yapılan üçüncü Ortak Gümrük Komitesi toplantısında görüşülen hususlar kapsamında yapılan incelemede, 1 Ocak 2019-15 Temmuz 2019 tarihleri arasında ülkemizden gelen 106 adet ATA Karnesinin Vnukovo, Domodedovo, Moskova, Mineralovodsk, Pulkovo ve Sheremetyevo Gümrüklerinde işlem gördüğü ve gümrük incelemesi olmadan ortalama 15 dakikada işlemlerin sona erdiği belirtilmiştir.

Ayrıca, 1 Ocak 2018-15 Temmuz 2019 tarihleri arasında Sheremetyevo, Mineralovodsk ve Vnukovo Gümrüklerinde işlem gören 27 adet ATA Karnesinde gümrük memurlarınca;

-ATA Karnesi sahibinin imzasının olmadığı,

-Genel listenin uygun doldurulmadığı,

-İhraç ülkesi gümrük idaresi mührünün yer almadığı,

-ATA Karnesi geçerlilik süresinin dolduğu    yönünde uygunsuzlukların tespit edildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ülkemizin Rusya'da gerçekleştirilen fuarlara katılımında ATA Karnesi işlemlerinin hızlı ve doğru bir şekilde tamamlanmasını teminen ihracatçılarımıza yukarıda yer alan tespitlere dikkat edilmesi hususunun hatırlatılmasında fayda görülmektedir.

 

4) Hindistan Demir Çelik İthalatı Mevzuat Değişikliği

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Yeni Delhi Ticaret Müşavirliğinden alınan bilgiye atıfla; Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından alınan ve bir örneği ekte yer alan ithalat mevzuatı değişikliği kararı ile; 72, 73 ve 86. Fasıllarda yer alan ve kararda belirtilen ürünlerin ithalatının “serbest” halden “zorunlu kayda bağlı” hale çevrildiği ve ithalatçıların bu ürünleri 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren SIMS (steel import monitoring system) adlı online sistem vasıtasıyla ithal edebilecekleri ifade edilmektedir.

Ek : Demir Çelik İthalatındaki Mevzuat Değişikliği

 

5) 4.Uluslararası İpekyolu İş Adamları Zirvesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden aldıkları yazıda, bölge ihracatının arttırılması ve mevcut yatırım ve turizm potansiyellerinin tanıtımının yapılması amacıyla her 3 yılda bir düzenlenen "Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi'nin 4, 'üncüsün bu yıl 27-29 Kasım 2019 tarihinde ekteki program dahilinde Trabzon ilimizde gerçekleştirileceği, 28 Kasım 2019 tarihinde 40 ülkeden davet edilen ithalatçılar ile Türk firmaları arasında B2B – Firmalar Arası İkili İş Görüşmelerinin gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu zirveye ilişkin program ve detaylı duyuru metni ekte bulunmaktadır.

Ek : Duyuru Metni ve Program

 

6) Türkiye – Kazakistan İş Forumu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, DEİK'ten aldıkları yazıda, 10 Kasım 2019 tarihinde The Ritz-Carlton İstanbul otelinde (Adres: Süzer Plaza, Askerocağı Caddesi No:6, Elmadağ-Şişli) Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay ve Kazakistan Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Askar Mamin'in teşrifleriyle Türkiye–Kazakistan İş Forumu'nun düzenlenmesinin planlanmakta olduğu bildirilmektedir.

Stratejik hammadde ve doğal kaynaklar açısından çok zengin bir ülke olan Kazakistan'da yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı sektörlerin geliştirilmesi politikası başarıyla uygulanmaktadır. Yatırım ikliminin iyileştirilmesi çerçevesinde alınan önlemler sayesinde ülkeye gelen yabancı yatırım hacminde önemli artış sağlanırken, Dünya Bankası tarafından yayınlanan ve iş yapma kolaylığını ölçen Doing Business 2019 raporunda Kazakistan bir önceki yıla göre 8 basamak yükselerek 190 ülke arasında 28'inci sırayı almıştır. Çin'i Batı Avrupa'ya bağlayan ulaştırma ve lojistik hattının kilit ülkesi konumunda bulunan Kazakistan komşu ülkelere göre daha avantajlı vergi düzenlemeleri ve işgücü maliyetlerine sahip olup, Avrasya Ekonomik Birliği'nin yanı sıra, Çin'in batı bölgeleri, Orta Asya ve Hazara kıyısı bulunan ülke pazarlarına doğrudan ulaşım olanağı vermektedir.

Anılan yazıda devamla; Kazakistan'dan çeşitli bakanlıklar, diğer devlet kurumları ve iş örgütlerinin üst düzey yetkilileri ile özel sektör temsilcilerinin katılımları beklenen bu etkinlikte Kazakistan ekonomisindeki son gelişmeler, çeşitli sektörlerde mevcut olan iş fırsatları ve yatırımcılara sağlanan teşviklerle ilgili sunumların yapılması, karşılıklı ticari ve ekonomik işbirliğinin artırılması için atılması gereken adımların değerlendirilmesinin öngörülmekte olduğu belirtilmiştir.

Bahse konu toplantıya katılmak isteyen firma temsilcilerinin 8 Kasım 2019 Cuma günü saat 18:00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1069/13744 internet bağlantısında yer alan formu eksiksiz olarak doldurarak, kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Ek : Forum Program

 

7) Growtech Fuarı Alım Heyeti

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nden alınan bir yazıda, “Growtech Eurasia 2019-19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı”na yönelik ve eşzamanlı olarak 26-29 Kasım 2019 tarihleri arasında Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde Genel Sekreterliğimiz organizatörlüğünde bir Alım Heyeti Programının gerçekleştirileceği,

Söz konusu Alım Heyeti Programına; Burundi, Kazakistan, Moldova, Sudan, Tunus, Ürdün ve Yunanistan’dan ekte bilgileri sunulan 13 firma iştirak edecektir. Growtech Fuarı Alım Heyeti Programı kapsamında 27 Kasım 2019 Çarşamba günü ANFAŞ- Antalya Expo Center Toplantı Salonu’nda saat 09.30’da brifing ve 10.00-18.00 saatleri arasında heyete iştirak eden yabancı firmalar ile ikili görüşmelerin gerçekleştirileceği,

Bu çerçevede, alım heyeti ikili görüşmelerine katılmak isteyen firmaların ekte sunulan başvuru formunu doldurarak en geç 8 Kasım 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) göndermeleri gerekmektedir. Görüşmeler randevu sistemi çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Tarafımıza yapılan başvurular, başvuru sırasına göre değerlendirilecek ve 13 Kasım 2019 Çarşamba gününe kadar, başvuran firmalara tarafımızdan randevu saatlerine ilişkin bilgi verilecektir. Ayrıca, firmaların görüşme yapmayı istedikleri ülkelerin dillerine yönelik olarak kendi tercümanları ile programa katılmaları görüşmelerin daha verimli geçmesine katkı sağlayacağı bildirilmektedir.

Ek-1 : İkili Görüşme Başvuru Formu    Ek-2 : Alım Heyeti Listesi

 

8) Coverings 2020 Fuarı Milli Katılım Başvurusu

İstanbul madern ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nden alınan bir yazıda, 20 – 23 Nisan 2020 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin New Orleans şehrinde, 31. kez düzenlenecek “Coverings – Showcasing Tile + Stone Experience 2020” fuarının milli katılım organizasyonu bu yıl 19. kez adıgeçen Birlik tarafından gerçekleştirileceği,

Söz konusu fuara ilişkin yer kirası, stant konstrüksiyonu, genel tanıtım giderleri ile teşhir ürünlerinin (Türkiye – Fuar Alanı) gidiş nakliyesini içeren katılım bedeli metrekare başına 1.200 USD’dir. Fuar T.C. Ticaret Bakanlığı’nın 2017/4 sayılı Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar kapsamında Bakanlık tarafından belirlenecek bedel üzerinden 107.000 TL’ye kadar desteklenebileceği, ayrıca, aynı karar uyarınca fuarın prestijli fuarlar kapsamına girmesi durumunda azami destek tutarı, fuara prestijli fuar kapsamında katılmak isteyen üyelerimiz için 360.000 TL’ye yükseleceği bildirilmektedir.

Anılan fuara Birliğimiz organizasyonunda iştirak etmek isteyen firmalarımızın https://tinyurl.com/coverings2020 linkinde yer alan başvuru formunu doldurmaları ve yine başvuru formunda belirtilen banka hesap bilgilerine talep edilen her m² için 200 USD avans tutarının (Örneğin, 18,6 m² alan kiralanması durumunda ödenecek avans tutarı 18,6 m²x 200 USD = 3.720 USD) yatırıldığına dair ödeme dekontunu en geç 8 Kasım 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar maden sektör şubesine (madenfuar@immib.org.tr) göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı Bilgi : madenfuar@immib.org.tr

0 212 454 06 31 / 0 212 454 05 08

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                        Uğur DAYIOĞLU

                                                                          Genel Sekreter