Sirküler No: 2019/118 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/168-01612

Denizli, 01/10/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                      S İ R K Ü L E R  

                                   (ARGE / 2019–118)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) ABD/Kurutulmuş Vişne Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

2) Avustralya “Kahverengi Kokarca Böceği- Brown Marmorated Stink Bug (BMSB)” ile Mücadele Tedbirleri Bilgilendirme Semineri

3) Irak

4) Gabon Ticaret Heyeti, 18-20 Kasım 2019

5) Yıllık PGD Faaliyet Raporu

6) İstanbul Havalimanı Gümrük İdareleri

7) 2020 Yılı Riskli Ürünleri Belirleme Çalışması

8) Türkiye-Kuveyt İş Forumu

9) Türkiye-Kuzey Makedonya İş ve Yatırım Forumu

10) Türkiye-Romanya İş Forumu

11) Sırbistan-Türkiye İş Forumu

12) 2020-2021 Sonbahar Kış Moda Trend Semineri

13) Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

14) Fuar Duyurusu

 

1) ABD/Kurutulmuş Vişne Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından (DoC) tarafından ülkemiz menşeli “Kurtulmuş Vişne” (dried tart cherries) (ABD gümrük tarife cetveline göre 0813.40.3000, 0813.40.9000, 0813.50.0020, 0813.50.0060, 2006.00.2000, 2006.00.5000 ve 2008.60.0060 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 13 Mayıs 2019 tarihinde eş zamanlı olarak anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları açıldığı belirtilmektedir.

Bu defa, DoC 23 Eylül 2019 tarihinde mezkur soruşturmalar kapsamında “Ön Karar”ını açıklamıştır. Buna göre, anti-dumping soruşturması kapsamında; soru formu gönderilen firmalar olan Işık Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. için  %648.36 ve Yamanlar Tarım Ürünleri için %648.35, tüm diğer firmalar için  %541.29 oranında damping marjı hesaplanmıştır. Telafi edici vergi soruşturması kapsamında ise soru formu gönderilen firmalar da dahil olmak üzere tüm firmalar için %204.93 oranında sübvansiyon marjı hesaplanmıştır. Soruşturmalar kapsamında “Nihai Karar” 5 Aralık 2019 tarihine kadar açıklanacağı bildirilmektedir.

Daha önce Birliklerinizle yapılan toplantılar ve resmi yazılarımızda da ifade edildiği üzere, soruşturma kapsamında soru formu gönderilen firmaların taraf olmamaları ve soru formunu cevaplamaları durumunda; DTÖ’nün ilgili anlaşmaları ve ABD’nin ulusal mevzuatına göre soruşturma otoritesi eldeki mevcut en iyi verileri (facts available) kullanarak marj hesaplamalarını yapabilmektedir. Soruşturma kapsamında gerek soru formu gönderilen, gerekse Bakanlığımızın Birlikleri aracılığı ile bilgilendirdiği firmaların taraf olmaması, bu minvalde devlet soru formunun da yanıtlanmaması neticesinde, DoC mevcut en iyi veriler yönetimini kullanarak yukarıda belirtilen marjları hesaplandığı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, Dünya Ticaret Örgütü Anti-Dumping Anlaşması uyarınca soruşturmalar dâhilinde herhangi bir önlem alınabilmesi için dampingin ve/veya sübvansiyonunun varlığı tek başına yeterli olmamakla, bununla beraber ABD’de mukim üreticilerin zarar görüyor olması ve söz konusu zararın Türkiye’den yapıldığı iddia edilen dampingli ve/veya sübvansiyonlu ithalattan kaynaklanıyor olması gerekmektedir.  Bu itibarla,  anılan soruşturmalar kapsamında şu aşamada Bakanlığımız tarafında yapılması planlanan savunmada ABD’de mukim üreticilerde herhangi bir zararın mevcut olmadığı ve/veya iddia edilen zararın ülkemizden yapılan ithalattan kaynaklı olmadığı hususları vurgulanacaktır. Bu bağlamda,  ABD kurutulmuş vişne üreticilerinin koşullarında bir bozulma olmadığı, Türkiye’den yapılan ihracatın iddia edilen bozulmaya etki etmeyecek nitelikte ve nicelikte olduğu, Türkiye üretim kapasitesinin ABD için ileriye dönük bir tehdit içermediği gibi hususların vurgulanacağı savunmamızı destekler mahiyetteki nitel ve nicel veri ve bilgilerin ivedilikle Bakanlığımıza iletilmesi soruşturmanın akıbeti açısından önem arz ettiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu bilgi ve katkıların 2 Ekim 2019 tarihine kadar ekte yer alan formların Bakanlığımıza (elektronik ortamda ise ktuzlu@ticaret.gov.tr adresine) iletilmesi hususu rica edilmektedir.

Ek : Form

 

2) Avustralya “Kahverengi Kokarca Böceği-Brown Marmorated Stink Bug (BMSB) ile Mücadele Tedbirleri Bilgilendirme Semineri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Sydney Ticaret Ataşeliği’nden alınan yazıya atfen, Avustralya Federal Tarım Bakanlığı tarafından 23 Eylül 2019 tarihinde yapılan duyuruda, 2019-2020 döneminde "kahverengi kokarca böceği - brown marmorated stink bug (BMSB)” ile mücadele etmek amacıyla 1 Eylül 2019 tarihinden başlayarak 31 Mayıs 2020 tarihine kadar uygulamaya konulan tedbirler hakkında bilgi vermek üzere Bakanlık yetkililerince 30 Eylül 2019 tarihinde İstanbul InterContinental Otel, 3 Ekim 2019 tarihinde de Renaissance İzmir Hotel'de bilgilendirme seminerleri  düzenleneceği ve bahse konu seminerlerde,

·”Kahverengi kokarca böceği - brown marmorated stink bug (BMSB)” kapsamında alınan tedbirler,

·Avustralya ve Yeni Zelanda'da sunulan arındırma hizmetleri ve maliyeti,

·İhracatçı ülkelerde fumigasyon hizmeti sunmak isteyen firmaların yerine getirmek durumunda olduğu kayıt işlemleri,

·Kabul edilen fumigasyon yöntemleri ve şartları,

·Bakanlıklarının servis sunucularının hizmetlerini teyit süreci,

hakkında bilgi verileceği, konu ile ilgili kişilerin söz konusu seminerlere kayıt yaptırarak katılım sağlamasının yararlı olacağı ve söz konusu duyuruya http://www.agriculture.gov.au/import/industry-advice/2019/152-2019 adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

 

3) Irak

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Erbil Gümrük Ataşeliği’nden alınan e-postaya atfen, Irak basınında çıkan “bal ithalatının yasaklanacağı” haberleri üzerine söz konusu bilginin teyit edilmesini teminen İbrahim Halil Gümrük Müdürlüğü yetkilileri ile irtibata geçildiği, alınan cevaplara göre söz konusu haberlerde ifade edildiği gibi yerel üreticilerin korunması gerekçesiyle Tarım Bakanlığınca 25 Eylül 2019 tarihinden itibaren Irak’a bal ithalatına yasaklama kararı alındığı, söz konusu yasaklama kararının sadece KIBY’i değil bütün Irak’ı kapsadığının öğrenildiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu ürünün Irak’a yönelik gerçekleştirilecek sevkiyatlarında ihtiyatlı olunmasında yarar görülmektedir.

 

4) Gabon Ticaret Heyeti, 18-20 Kasım 2019

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonluğunda 18-20 Kasım 2019 tarihleri arasında Gabon'a bir Ticaret Heyeti düzenleneceği belirtilmiş olup, başkent Librevil'i kapsayacak söz konusu organizasyonda iş gezilerinin yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilmektedir.

Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete; otomotiv ana ve yan sanayi, demir çelik, mücevher, beyaz eşya, iş ve maden makineleri, palmiye yapraklarından ip/kumaş/sepet yapma makinaları (konfeksiyon makinaları), meyve depolama, meyve işleme ve ambalajlama makinaları, elektrikli makineler ve kablolar, otobanlarda elektronik geçiş ve ödeme sistemleri, yol asfaltlama çalışması yapan firmalar, inşaat malzemeleri, ambalaj malzemeleri, ağaç işleme, mobilya, tekstil, hazır giyim ve kozmetik, ayakkabılar, gıda ve tarım ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren, uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalarımızın katılımlarında fayda görüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete son başvuru tarihinin 18 Ekim 2019 Cuma günü mesai bitimi olduğu belirtilmiştir. Bu tarihe kadar https://bit.ly/2ms0Pqn internet bağlantısında yer alan Başvuru Formu’nun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve vize giderlerinden oluşan 9.500 TL tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR58 0001 5001 5800 7261 1743 61 numaralı hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının nebilemercan@tim.org.tr e-posta adresine gönderilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Yapılan başvurular, ödeme dekontları TİM'e ulaştıktan sonra kesinleşmekte olup, heyet hazırlık çalışmaları kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcıların katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılamadığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Gabon Ticaret Heyeti’ne ait “Heyet Taslak Programı” ekte sunulmakta olup, ayrıntılı bilgi için Nebile Mercan ile Beste Coşkuner’in irtibat bilgileri aşağıda paylaşılmaktadır.

Ayrıntılı Bilgi:

Nebile Mercan      : nebilemercan@tim.org.tr (312) 472 05 60

Beste Coşkuner     : bestecoskuner@tim.org.tr (212) 454 00 96

Ek : Heyet Taslak Programı

 

5) Yıllık PGD Faaliyet Raporu

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen; anılan Bakanlıkça gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine yönelik olarak, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2018 Yılı Piyasa Gözetimi ve Denetim Faaliyet Raporu”nun tamamlandığı ve ilgili rapora Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nün web sayfası üzerinde yer alan “Faaliyet Raporları” bölümünden erişim sağlanabileceği belirtilmektedir.

 

6) İstanbul Havalimanı Gümrük İdareleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, 09.09.2019 tarihli Bakanlık Onayı ile İstanbul Havalimanı yolcu salonunda hizmet vermek üzere İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı İstanbul Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü adıyla yeni bir gümrük müdürlüğü kurulacağı, hâlihazırda kargo ve yolcu işlemleri için hizmet veren İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nün aynı adla sadece kargo işlemlerini yürüteceği; ayrıca Atatürk Havalimanı’nın tarifeli yolcu uçuşlarına kapatılmış olması nedeniyle Atatürk Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü’nün de kapatılacağı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, mezkur Bölge Müdürlüğüne bağlı İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü’nün ise İstanbul Havalimanı’ndaki yeni hizmet binasında olağan şekilde hizmet vermeye devam edeceği belirtilmektedir.

 

7) 2020 Yılı Riskli Ürünleri Belirleme Çalışması

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, 4703 sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun” kapsamında ürünlerin piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürünler piyasada iken ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğinin, güvenli olup olmadığının denetlenmesi ile güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesinin temin edilmesi ve gerektiğinde idari yaptırım uygulanmasından Bakanlıklarının sorumlu olduğu ifade edilerek yıllık denetim programına alınacak ürünlerin her yıl risk analizi çalışması ile belirlendiği ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, 2020 yılı denetim programına alınacak riskli ürünlerin en isabetli şekilde tespit edilebilmesi açısından sektörlerden gelecek bildirimlerin önem arz ettiği ve bu kapsamda, tüketiciler, üreticiler ve kullanıcılar tarafından Birliklere ulaştıran şikayetler dikkate alınarak yoğun olarak kullanılan, yüksek risk taşıması muhtemel ürünlerin çalışmaya dahil edilmesinin amaçlandığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede,  alınan Bakanlığın sorumluluk alanlarında bulunan ürün gruplarında; asansör, asansör bakım ve işletme, aerosol kaplar,  ATEX ürünleri, basınçlı ekipman, elektrikli ekipman, enerji verimliliği, gaz yakan cihazlar, kazanlar, makineler, taşınabilir basınçlı ekipmanlar, piller ve aküler, sivil kullanım amaçlı patlayıcılar, otomotiv, vb. gibi ürünlerin bulunduğu, ürün listesinin tamamına ise https://sug.sanayi.gov.tr/Handlers/DokumanGetHandler.ashx?dokumanId=e1ad7932-6d35-4dbf-821a-ef3c976cc15c  web adresinden ulaşabileceği bildirilmektedir.

Bahse konu ürünlere ilişkin kullanıcılar açısından ciddi risk taşıyan ve piyasa gözetimi ve denetimi çalışmalarında öncelik verilmesi gerektiği düşünülen ürünlerin sektor@tim.org.tr  e-posta adresine iletilmesi belirtilmektedir.

 

8) Türkiye-Kuveyt İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan alınan bir yazıda, Türkiye-Kuveyt İş Konseyi tarafından Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında 12 Kasım 2019’da Kuveyt’te T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve Kuveyt Devleti Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Khalid Naser Al Rodan katılımlarının öngörüldüğü ‘Türkiye-Kuveyt İş Forumu’ düzenlenecektir. Forum kapsamında yatırım ortamlarındaki fırsatlar, inşaat, altyapı, kamu özel sektör ortaklıkları, finans ve teknoloji sektörleri özelinde ele alınacak olup, kadınların iş hayatında güçlendirilmesine yönelik özel bir oturumun yapılmasının öngörüldüğü bildirilmektedir.

2035 vizyonu ile petrole dayalı bir ekonomiden finans, lojistik ve ticaret merkezine dönüşmeyi hedefleyen Kuveyt, bu amaç için 2015-2020 kalkınma planı çerçevesinde ayırdığı 116 milyar dolar bütçenin büyük kısmını altyapı, enerji, hastane ve konut projeleri oluşturmaktadır. Artan petrol fiyatları ile birlikte Kuveyt inşaat sektörünün (özellikle ulaştırma, konut, güç istasyonları ve endüstriyel inşaat) 2019 yılının ikinci yarısı ve 2020 yılında büyümeye devam etmesi beklenmektedir. Gaz yakıtlı projelerin yanı sıra güneş enerjisi projelerinin Kuveyt’in enerji ve altyapı yatırımlarında büyük paya sahip olması öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Türkiye ile Kuveyt arasında 600 milyon dolar civarında olan ticaret hacminin karşılıklı şekilde artırılması büyük önem arz etmekte olup, iki ülke arasındaki mevcut yakın siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler, ticari ilişkilerin gelişmesi için uygun zemini hazırladığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, foruma katılmak isteyen firma temsilcilerinin 14 Ekim 2019 tarihine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1034/13348 bağlantısı üzerinden kayıt olup katılım bedellerinin yatırılmış olması gerekmektedir.

Ziyarete ilişkin bilgiler :

Ziyaretimiz kişi başı DEİK üyesi firma/kurum temsilcinin katılım bedeli 5.700 TL, DEİK üyesi olmayan firma/kurum temsilcinin katılım bedeli 7.125 TL’dir.

•Katılım bedeline, bir gece Sheraton Otel’de konaklama, IST-Kuveyt, Kuveyt-IST uçak bileti, Kuveyt’teki program kapsamında gerçekleştirilecek transferler, yemekler, tercüman hizmeti, toplantı girişleri dahildir.

Ziyarete ilişkin detaylı bilgi için iletişim kurulacak kişiler :

Aziz Toprak (atoprak@deik.org.tr, 0212 339 50 29)

Muhammed Ammash (mammash@deik.org.tr, 0212 339 50 43)

 

9) Türkiye-Kuzey Makedonya İş ve Yatırım Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ndan alınan bir yazıda; Türkiye-Kuzey Makedonya İş Konseyi koordinasyonu ve Makedonya Ekonomi Odası işbirliğinde, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Koço Anguşev ve Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Elvin Hasan ile Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın onurlandırmaları ile "Türkiye-Kuzey Makedonya İş ve Yatırım Forumu”nun 14 Ekim 2019 tarihinde InterContinental Hotel İstanbul'da düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, katılım bedeli DEİK üyesi firmalar için 100 TL ve DEİK üyesi olmayan firmalar için 125 TL olan ve taslak programı ekte sunulan Forum'a katılmak isteyen halihazırda yatırım ve ticari ilişkisi olan veya ilişki kurmak isteyen üye firma temsilcilerimizin 4 Ekim 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1028/13562 bağlantısında yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gerektiği bildirilmektedir.

Detaylı bilgi için irtibat kişisi : Büşra Şener bsener@deik.org.tr (212) 339 50 22

 

10) Türkiye- Romanya İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ndan alınan bir yazıda; Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sn. Fuat Oktay ve Romanya Başbakan Yardımcısı Sn. Mihai-Viorel Fifor'un katılımlarıyla gerçekleşecek Türkiye-Romanya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 27. Dönem Toplantısı vesilesiyle 2 Ekim 2019 tarihinde Ankara Sheraton Hotel'de Türkiye-Romanya İş Forumu düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Romanya'nın GSYİH'sı 2018 verilerine göre 245.590 dolar olduğu ve %5,1 oranında büyüme kaydedildiği bildirilmektedir. 2019 yılında ise %3,5 oranında artarak 265,3 milyar dolar olması beklenmektedir. Romanya, Orta ve Doğu Avrupa'nın en büyük ikinci pazarı konumundadır. Türkiye-Romanya ikili ticaret hacmi ise 2018 yılında 6,3 milyar dolar olarak kaydedildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Romanya'da 14.000'in üzerinde Türk firması bulunduğu, Romanya'daki Türk yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden gelenlerle beraber 6 milyar doları aştığı ve 90'dan fazla Türk müteahhitimizin başarılı projeleri ile Romanya’da faaliyet gösterdiği bildirilmektedir.

Romanya'da ağır sanayi, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, elektrik-elektronik, ağaç işleme, inşaat malzemeleri, tarım, perakendecilik, ulaştırma (otoyollar, demiryolu, havaalanları, kentsel ve sosyal altyapı), turizm, tarım ve hayvancılık, finans, sağlık ve sağlık turizmi, inşaat (konut, alışveriş merkezi, gayrimenkul, otel), tekstil, çelik, çimento, lastik sanayileri ve medya alanlarında yatırım ve işbirliği imkanları bulunmaktadır. Romanya'da yeni gelişmekte olan kamu-özel sektör ortaklığı (PPP) modelinde iki ülke iş dünyası arasında işbirliği imkanlarının gelişmesinin beklendiği ve aynı zamanda eğitim alanında da işbirlikleri gerçekleştirilmesi mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Orta Avrupa'nın coğrafi ve stratejik olarak önemli ülkelerinden birisi olan Romanya'nın önde gelen firma temsilcileri ile ikili görüşme imkânının bulunacağı toplantının programı ekte yer almakta olup, toplantıya katılmak isteyen firma temsilcilerinin, aşağıda yer alan kayıt formunu eksiksiz doldurması gerekmektedir. Toplantı katılım bedeli, DEİK üyesi firmalar için 140 TL; DEİK üyesi olmayan firmalar için 175 TL olup kayıt formunda belirtilen DEİK hesap numarasına 24 Eylül 2019 Salı günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Katılım formu:https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1026/13538

Ek : Taslak Program

Detaylı bilgi için irtibat kişisi : Nil Sarıtepe; nsaritepe@deik.org.tr 0212 339 50 20)

 

11) Sırbistan- Türkiye İş Forumu

Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ndan alınan bir yazıda; T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan’a gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası (PKS) işbirliği ile 7 Ekim 2019 tarihinde, Palace of Serbia’da “Sırbistan-Türkiye İş Forumu” planlandığı bildirilmektedir.

Son yıllarda özellikle Türk yatırımcılar için cazip bir pazar haline gelen Sırbistan, kalifiye iş gücü ve iş dostu yatırım ortamı ve yatırımcılara sağladığı vergisel ve finansal teşvikler ile dikkat çekmektedir. Sırbistan, merkezi konumu ve Avrupa Birliği, Balkanlar, Türkiye, Rusya ve Kazakistan gibi çok çeşitli ülke ve bölge pazarları ile gümrüksüz ticaret imkanına sahip olması sayesinde, ihracata yönelik yatırım yapmak isteyen firmalar için bir üretim üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir. Gerçekleştirdiği kurumsal ve yapısal reformlar sayesinde Avrupa Birliği’ne aday ülke konumunda olan Sırbistan ile ülkemiz arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için başta tekstil, otomotiv, tarım, gıda, inşaat, sanayi ve turizm sektörleri olmak üzere pek çok alanda önemli fırsatlar söz konusudur. Bunun yanında, 2019 yılında yürürlüğe giren güncellenmiş Serbest Ticaret Anlaşması (STA) iş insanlarına büyük avantajlar sunduğu belirtilmektedir.

Söz konusu İş Forumu’na katılmak isteyen firma temsilcilerinin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1045/13604 bağlantısında yer alan ön kayıt formunu 2 Ekim 2019 Çarşamba günü mesai bitimine kadar doldurmaları gerekmektedir.

İş Formu için etkinlik avans bedeli DEİK üyesi firmalar için 500 TL ve DEİK üyesi olmayan firmalar için 600 TL’dir. Belgrad ve İş Forumu'na ulaşım konusunda bilahare bilgi iletileceği belirtilmektedir. Ülkemiz ile Sırbistan arasında var olan anlaşma gereği T.C. vatandaşları Sırbistan’a seyahatlerinde 3 ay süreyle vizeden muaf olduğu bildirilmektedir.

Ek : Taslak Program

Detaylı bilgi için irtibat kişisi: Büşra Şener, bsener@deik.org.tr 0212 339 50 22

 

12) 2020-2021 Sonbahar Kış Moda Trend Semineri

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından 10 Ekim 2019 Perşembe günü 10.00-11.00 saatleri arasında “2020-2021 Sonbahar Kış Moda Trend Semineri” düzenlenmesi planlandığı bildirilmektedir.

WGSN Trend Guru Kim Mannino’nun sunumuyla gerçekleştirilmesi planlanan Trend Semineri yeni tasarım ve ürün grupları hakkında Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörüne en güncel bilgilendirmenin yapılması amacıyla organize edileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Hazır Giyim sektörüne son derece faydalı olacağı değerlendirilen trend seminerleri Zorlu Performans Sanatları Mecidiyeköy/İstanbul’da gerçekleştirilecektir.

Ek : 2020-2021 Sonbahar Kış Moda Trend Seminer Programı

 

13) Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan ihracata yönelik destek programlarının tanıtımı kapsamında, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Güney Anadolu İhracatçı Birlikleri organizasyonu ve Ticaret ve Sanayi Odaları iş birliğinde 30 Eylül- 3 Ekim 2019 tarihleri arasında Diyarbakır, Kızıltepe (Mardin), Gaziantep ve Şanlıurfa’da Dış Ticaret Seminerleri düzenleneceği bildirilmektedir.

Bilgi : Söz konusu seminerlere katılım ücretsiz olup, program ekte yer almaktadır.

Ek : Dış Ticaret Seminerleri Programı

 

14) Fuar Duyurusu

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Yeni Delhi Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen, "3. World Trade Expo (WTE)" adlı fuarın 13-14 Kasım 2019 tarihleri arasında Mumbai/Hindistan'da düzenleneceği bildirilmektedir.

Öte yandan, ülkemizden katılım olması halinde, en fazla 5 firma için 6 metrekare büyüklüğünde ve bazı temel eşyaların yer aldığı bir "ülke pavyonu"nun ücretsiz olarak tahsis edileceği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, ”Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerekmektedir.

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                       Uğur DAYIOĞLU

                                                                         Genel Sekreter