Sirküler No: 2019/112 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/161-01512

Denizli, 12/09/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                       S İ R K Ü L E R 

                                    (ARGE / 2019112)

 

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) Yumurta İhracatı

2) TDİOSB Portal

3) GSO Uygunluk Takip Sistemi Tanıtım Toplantısı

4) Referans Fiyat Uygulaması- Sudan

5) Burkina Faso Pazarına Girişte Karşılaşılan Sorunlar

6) Bahreyn Ticaret Heyeti

7) Fuar Duyurusu

8) Bursa Textile Show Fuarı

 

1) Yumurta İhracatı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Abu Dabi Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıya atfen, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi’nin Al Ain şehrinde 1981 yılında kurulan ve kümes hayvancılığı, yumurta, süt ve süt ürünleri üretimi yapan, sektörde kurulu ilk şirket olma özelliği taşıyan “Al Ain Farms” isimli bir firma tarafından anılan Müşavirliğimize iletilen e-postaya atıfla, söz konusu firmanın kanatlı sektöründe pazar ağını genişletmek ve yeni yatırımlar yapmak istediği, ülkemizden kanatlı sektöründe özellikle tavuk yumurtası üretimi yapan firmalarımızla iletişime geçmek ve işbirliği yapmak istediği ifade edilmektedir.

Bu itibarla, e-posta ekinde Müşavirliğimize iletilen ve aynı zamanda yazının ekinde bir örneğine yer verilen belgede, kuluçkalık tavuk yumurtası ithalatı yapmak için aradıkları standartlar yer almaktadır.

Ek : Ürün Standartları

 

2) TDİOSB Portal

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Bakanlığımıza intikal eden yazıya atfen, ekli yazıda, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) ile ilgili bilgilendirme, duyuru ve diğer iş ve işlemler için portal sitesi (http://tdiosb.tarbil.gov.tr/ ) oluşturulduğu ve söz konusu portal sitesinde TDİOSB'lerin kuruluş ve çalışma süreçleri, üretim ve yatırım kapasiteleri, doluluk ve boşluk oranları, konum, yerleşim planları, mevzuat ve diğer konularla ilgili bilgilere ulaşılmasının yanı sıra 'TDİOSB'ler ile ilgili duyuruların da yer alacağı ifade edilmektedir.

 

3) GSO Uygunluk Takip Sistemi Tanıtım Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE)  aldıkları yazıya atfen, Enstitüleri'nin, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen'in oluşturduğu Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (Gulf Cooperation Council - GCC) ülkelerine ihraç edilecek alçak gerilim ve oyuncak ürünlerinde zorunlu olan G İşareti uygunluk değerlendirmesinde onaylanmış kuruluş olarak 2016 yılında atandığı bildirilmekte olup, Enstitüleri'nin onaylı kuruluş olarak gerçekleştirmekte olduğu G Mark (GCTS-GCC Standardizasyon Teşkilatı Uygunluk Takip Sistemi) belgelendirmesi ile Körfez ülkelerine ticaret yapan ulusal ve uluslararası firmalara yardımcı olunduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu Körfez uygunluk işareti ile ilgili olarak ülkemiz firmaları için farkındalık yaratılması ve ihracat sürecinde karşılaştıkları ya da karşılaşabilecekleri sorunların ele alınması için 19 Eylül 2019 tarihinde İstanbul Ticaret Odası Merkez Binasında, GCC Standardizasyon Teşkilatı (GSO) Uygunluk Takip Sistemi Tanıtım Toplantısı” yapılmasının planlandığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, üretici ve ihracatçı firmaların Körfez ülkelerine ihracatlarını daha hızlı ve kolay hale getirerek kalite ve rekabet gücünü artırmak amacıyla gerçekleştirilecek olan, TSE ve GSO yetkililerinin sunumlarını paylaşacağı toplantıya ilişkin detaylar ekte yer almaktadır.

Ek : Detaylı Bilgi

 

4) Referans Fiyat Uygulaması- Sudan

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün yazısına atfen, Sudan'a ithalatta Türk ürünlerine Çin mallarına kıyasla yüksek referans fiyat uygulaması olduğu, Türk firmaları açısından önemli bir sorun teşkil eden bu uygulamadan vazgeçilmesini teminen girişimlerde bulunulduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile alınan Sudan'ın Ankara Büyükelçiliği'nin notasında, Sudan gümrüklerinin bazı Türk ürünlerine, ithalatta uygulanan yüksek referans fiyatlar üzerinden Çin mallarına uygulanan referans fiyatlara kıyasla iyileştirme sağladığı bildirilmektedir.

Bu bağlamda, referans fiyatları indirime tabi tutulan malların listesi ekte sunulmaktadır.

Ek : Türk menşeli ürünlere özel gümrük tarifi

 

5) Burkina Faso Pazarına Girişte Karşılaşılan Sorunlar

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atıfla, Türkiye- Burkina Faso Karma Ekonomik Komisyonu 2.Dönem toplantısının 2-4 Ekim 2019 tarihlerinde Vagadugu’da gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla; Bakanlıkça yapılacak çalışmalarda değerlendirilmek üzere ihracatçılarımızın Burkina Faso pazarına girişte karşılaştığı sorunların ve bu kapsamda ihracatçılarımızın talep ve değerlendirmelerinin bilinmesine ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, ihracatçı firmalarımızın Burkina Faso pazarına girişte ve Burkina Faso pazarında karşılaştığı sorunlar ile anılan toplantı sırasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin önerilerini, ekte yer alan sorun bildirim formu ile birlikte, 13 Eylül 2019 tarihine kadar arge@denib.gov.tr adresine iletmesi gerekmektedir.

Ek : Sorun Bildirim Formu (Burkina Faso)

 

6) Bahreyn Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonunda 2 – 5 Kasım 2019 tarihleri arasında Bahreyn'e bir Ticaret Heyeti düzenleneceği bildirilmekte olup, Manama şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda iş gezilerinin yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek bahse konu heyete başta mücevher, gıda, mobilya, inşaat malzemeleri, otomobil yedek parçaları, elektrikli ve elektronik makineler, beyaz eşya, tekstil, hazır giyim ve yazılım sektörlerinde faaliyet gösteren, uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalarımız olmak üzere ilgili ihracatçılarımızın katılımlarında fayda görüldüğü ifade edilmektedir.

Söz konusu heyete katılmak isteyen firmalarımızın https://bit.ly/2L2tADJ  internet bağlantısında yer alan Başvuru Formunu 04 Ekim 2019 Cuma günü mesai bitimine tarihine kadar eksiksiz olarak doldurmaları ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinden oluşan 7.566,00-TL tutarındaki katılım bedelini Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR58 0001 5001 5800 7261 1743 61 numaralı hesabına yatırarak ödemeye dair banka dekontlarını nebilemercan@tim.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerektiği belirtilmektedir.

Yapılan başvurular ödeme dekontları TİM’e ulaştıktan sonra kesinleşmekte olup, heyet hazırlık çalışmaları kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcının katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılamamakta olduğu bildirilmektedir.

Ek : Heyet Taslak Programı

Ayrıntılı Bilgi:

Nebile Mercan: nebilemercan@tim.org.tr  0312 472 05 60

Beste Coşkuner: bestecoskuner@tim.org.tr  0212 454 00 96

 

7) Fuar Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Bosna Hersek Ankara Büyükelçiliği’nden aldıkları yazıya atfen,  1-5 Ekim 2019 tarihlerinde Zenica'da “26. Genel Bosna Hersek Fuarı ZEPS 2019” adlı fuar (Ayrıntılı bilgi için web: https://www.zeps.com/site/) ve 26-28 Eylül 2019 tarihlerinde Saraybosna'da “Saraybosna Helal Fuarı”nın düzenleneceği bildirilmektedir. (Ayrıntılı bilgi için web adresi: https://www.sarajevohalalfair.com/about-shf/)

Bilindiği üzere, “2017/4 sayılı Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığın internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde alması gerekliliği hususu önem arz etmektedir.

 

8) Bursa Textile Show Fuarı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan bir yazıda; Odaları tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı 2010/8 sayılı “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında, “Bursa Giysilik Kumaş Firmalarının Uluslararası Rekabet Gücünün Geliştirilmesi” UR-GE Projesinin yürütüldüğü belirtilmektedir.

Bursa ilinin tekstil sektöründeki ticaret hacmi ve ihracatını ve dolayısıyla istihdamını arttıracak olan proje kapsamında 22-23-24 Ekim 2019 tarihlerinde Uludağ Tekstil  İhracatçı Birlikleri katkıları ile Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Fuar Alanı’nda tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız ile yurtdışından gelen alıcıların bir araya geleceği ve ikili iş birliği görüşmelerinin sağlanacağı 7.Alım Heyeti Faaliyeti olan “Bursa Textile Show” fuarının gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bursa Textile Show Fuarı için Bursa’ya davet edilecek yabancı firmalar Bakanlık ve Odaları tarafından desteklenecek olup, katılımcı firmalar dünyanın çeşitli yerlerinden davet edilecek müşteriler ile etkinlik boyunca yüz yüze görüşme fırsatı sağlayabilecekleri bildirilmektedir.

Ek : Bursa Textile Show Davetiye

Ayrıntılı Bilgi İçin :

Nida Karabattı / UR-GE Proje Uzmanı

Tel: +90 (224)294 85 28

E-mail: nkarabatti@btso.org.tr

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                          Levent ÖZTAŞ

                                                                       Genel Sekreter V.