Sirküler No: 2018/86 - Çeşitli Konular

Sayı : 32089230-TİM.DENİB.GSK.2018/10024-10095                                                  Denizli, 07/09/2018
Konu : Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2018–86)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) ABD 301. Madde Liste

2) İran'da Uygulanacak Yeni Döviz Düzenlemesi

3) Vnukovo Gümrük Müdürlüğü'nün BGH Yetkisi

4) 2019-2020 Sonbahar Kış Moda Trend Semineri

5) Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

6) Türkiye – Ukrayna İş Forumu

7) Afrika İçi Ticaret Fuarına Katılım Daveti

8) Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarı Burkina Faso

9) 7.Blue Sea Land Fuarı

 

1) ABD 301. Madde Liste

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda; Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği (USTR) Ofisi tarafından Çin'in fikri mülkiyet hakları hırsızlığı ve teknoloji transferi ile ilgili haksız ticaret uygulamaları gerekçe gösterilerek 16 milyar dolar tutarında bir ürün grubu için ilave %25 gümrük vergisi getirildiği açıklanmış ve 301. Madde soruşturmaları kapsamındaki ek tarifelerin bu ikinci diliminin 06 Temmuz'da yürürlüğe giren yaklaşık 34 milyar dolarlık ithalatı kapsayan ilk tarifeyi takip etmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bahse konu ürün listelerine aşağıda sunulan bağlantıdan ulaşılabilmekte olup, tarifelerin 23 Ağustos 2018'de ABD Gümrükler ve Sınır Koruma Kurumu tarafından uygulamaya alındığı, diğer taraftan ABD'nin 06 Ağustos 2018'de açıkladığı tarife listesine karşılık olarak Çin tarafından da 07 Ağustos 2018 tarihinde 333 ürünü kapsayan 16 milyar dolarlık bir ek tarife listesi açıklandığı belirtilmektedir.

Ekler : 1) ABD Liste  2) Çin Liste

 

2) İran'da Uygulanacak Yeni Döviz Düzenlemesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; İran Merkez Bankası (CBI) Başkanı Abdulnasır Himmeti tarafından 5 Ağustos 2018 tarihinde yapılan resmi açıklamada, İran'ın 09.04.2018 - 05.08.2018 tarihleri arasında uyguladığı döviz politikasının kaldırıldığı ve aynı gün itibariyle yeni döviz politikasının uygulanmaya başlandığı ifade edilmektedir.

Söz konusu sisteme ilişkin Tahran Ticaret Müşavirliğimiz tarafından güvenilir ve açık kaynaklardan derlenen bilgi ışığında, Bakanlar Kurulu tarafından belirtilen aşağıdaki listede yer alan 25 kalem ürünün CBI tarafından belirlenen resmi kurdan yararlanılarak İran'a ithaline izin verileceği bildirilmektedir.

Bakanlar Kurulu'nun 08.08.2018 tarih ve 63793 sayılı Kararına istinaden CBI tarafından izin verilen döviz bürolarına döviz alışveriş tebliğinin aşağıdaki şekilde uygulanacağı belirtilmektedir:

1. İhracattan elde edilen dövizlerin alışverişi, döviz havalesi şeklinde ve sadece 'nima' sistemi tarafından belirlenen döviz kuru üzerinden yapılacaktır.

2. İzinli olan döviz büroları, ihracatçılardan aldıkları döviz havalelerini en fazla üç işgünü içinde kendileri veya diğer izinli sarraflar veya muhabir bankalar üzerinden satmak zorundadır.

3. İzinli döviz büroları, 'nima' ve 'sana' sisteminde belirtilen döviz alış kurunun en fazla % 1 fazlası döviz satabilecektir.

4. CBI tarafından izin verilen döviz büroları aracılığıyla banknot şeklinde döviz alışverişi, alışverişin 'sana' sistemine kayıt edilmesi şartıyla mümkün olabilecektir.

5. CBI tarafından izin verilen döviz büroları, banknot şeklindeki döviz alımını sadece CBI tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde ve kara paranın aklanmasının önleneceği şekilde gerçekleştirecektir.

6. CBI tarafından izin verilen döviz büroları tarafından banknot şeklinde döviz satışı, Ek 2'de belirtilen hizmet sektörlerine kara para aklama amacı olmaksızın CBI tarafından belirlenecek döviz alım satım kuralları çerçevesinde yapılabilecektir.

7. CBI tarafından izin verilen döviz büroları, aldıkları döviz havalelerinin en fazla % 5'ini banknota çevirip, 6. maddede belirtilen çerçevede satabilecektir.

8. Döviz alım satımındaki tüm işlem maliyetleri dövizi alacak olan müşteri tarafından üstlenilecektir.

Ekler : Ek-1, Ek-2

 

3) Vnukovo Gümrük Müdürlüğü'nün BGH Yetkisi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden aldıkları yazıya atfen, Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı Federal Gümrük Servisi'nin anılan ülke gümrüklerindeki reform çalışmaları kapsamında Vnukova Gümrüğü'nün yalnızca hava yoluyla ithal edilen mallara ait gümrük işlemleri ile sınırlandırıldığı; bu çerçevede 03 Eylül 2018 tarihinden itibaren Vnukova Gümrük Müdürlüğü'nde Basitleştirilmiş Gümrük Hattı kapsamında kara yoluyla ithal edilen mallara ilişkin gümrük işlemlerinin yapılmayacağı ifade edilmektedir.

Anılan yazının devamında Rusya Federasyonu'na Basitleştirilmiş Gümrük Hattı kapsamında kara yolu ile sevk edilen eşyanın gümrük işlemleri Kaluga, Kursk, Smolensk, Novorossiysk, Bryansk, Mineralovodsk, Kuzey Osetya, Rostov ve Krasnodar Gümrüklerinde yapılmaya devam edileceği belirtilmektedir.

 

4) 2019-2020 Sonbahar Kış Moda Trend Semineri

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri'nden alınan yazıda; İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından 13 Eylül 2018 Perşembe günü 10:00 – 12:00 saatleri arasında "2019 – 20 Sonbahar – Kış Moda Trend Semineri” düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla; "WGSN Trend Guru Kim Mannino” tarafından gerçekleştirilecek olan Trend Seminerinin yeni tasarım ve ürün grupları hakkında sektörü bilgilendirme amacıyla organize edileceği belirtilmekte olup, hazır giyim sektörümüz açısından son derece faydalı olacağı değerlendirilen trend seminerlerinin Zorlu Performans Sanatları Mecidiyeköy/İstanbul'da gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Eğitim Yeri:

Zorlu Performans Sanatları Merkezi (Runway Alanı)

Mecidiyeköy / İSTANBUL

Seminer Başvuru Linki: http://portal.itkib.org.tr/EgitimeKatilin

 

5) Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda; Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan ihracata yönelik Destek programlarının tanıtımı amacıyla, 81 ilde Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri düzenlendiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Genel Sekreterliğimiz organizasyonunda, ilgili Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliğinde 24 - 28 Eylül 2018 tarihleri arasında Bulancak / GİRESUN, ORDU, Bafra / SAMSUN, Suluova / AMASYA ve Niksar / TOKAT, illerinde seminerler düzenlenecek olup, söz konusu seminerler ile ilgili olarak hazırlanan detaylı program ve başvuru formu ekte sunulmaktadır.

Söz konusu seminerlere katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan başvuru formunu doldurarak Karadeniz Genel Sekreterliği (454) 216 48 42 veya 216 88 90 numaralı fakslarına ya da kib@kib.org.tr adresine iletmeleri gerekmektedir.

Ekler :

1) Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Başvuru Formu

2) Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Programı

 

6) Türkiye – Ukrayna İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten alınan bir yazıda, Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Sayın Stepan Kubiv'in 25 – 27 Eylül 2018 tarihlerinde yapacağı Türkiye ziyareti çerçevesinde, 26 Eylül 2018 tarihinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ukrayna İhracatı Geliştirme Ofisi iş birliğinde Swissotel The Bosphorus İstanbul'da (Adres: Vişnezade Mahallesi, Acısu Sokağı No:19, Maçka – Beşiktaş/İstanbul) Türkiye – Ukrayna İş Forumu düzenleneceği,

Sayın S. Kubiv'in yanı sıra, Türkiye ve Ukrayna'dan üst düzey devlet ve hükümet yetkililerinin katılacakları toplantıda Ukrayna ekonomisindeki son gelişmeler ve mevcut iş fırsatları, Türkiye – Ukrayna ticari ve ekonomik ilişkilerinin güncel durumu ve potansiyel gelişim alanları değerlendirilecek, iki ülke özel sektör temsilcileri arasında iş görüşmelerin gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

İş Forumuna katılacak olan Ukrayna özel sektör heyet listesine aşağıdaki internet bağlantısından ulaşılabilir:

http://www.deik.org.tr/contents-fileaction-17167

Eski SSCB ülkeleri arasında ikinci büyük ticaret ortağımız olan Ukrayna ile yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerinin kısa sürede sonuçlanması hedeflenirken, imzalanacak STA sayesinde karşılıklı ticaret ve yatırımların büyük ivme kazanacağı değerlendirildiği, Topraklarının yaklaşık yüzde 55'i ekilebilir arazilerden oluşan Ukrayna dünyanın tarım potansiyeli en yüksek ülkeleri arasında bulunmakta olduğu, Bunun yanı sıra, altyapı ve enerji projeleri, bilgi teknolojileri, uçak yapımı, uzay ve savunma sanayii, metalurji, kimya sanayii, her türlü makine ve ekipman imalatı ve yüksek katma değer üreten birçok diğer sektörde söz sahibi olan Ukrayna ticari ve ekonomik iş birliğimizin geliştirilmesinin öncelikli hedefler arasında olduğu ifade edilmektedir.

Bu hedeflere ulaşmak için önemli bir adım olarak değerlendirilen bahse konu iş forumuna katılmak isteyen üyelerimizin 21 Eylül 2018, Cuma mesai sonuna kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/722/11373 internet bağlantısında yer alan formu eksiksiz doldurarak, kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Başvuruların zamanında yapılması ve firmalarımızın katılım formunu doldururken görüşmek istedikleri Ukrayna firmalarını belirtmeleri ikili iş görüşmelerinin verimli bir şekilde gerçekleşmesi açısından büyük önem taşıdığı belirtilmektedir.

Etkinlik taslak programı ekte sunulmakta olup, nihai hali DEİK internet sitesinde yayınlanacak ve katılımcılara bilahare iletilecektir.

Ek : Taslak Program

 

7) Afrika İçi Ticaret Fuarına Katılım Daveti

Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda; Türkiye İhracat Kredi Bankası'ın (Türk Eximbank) bir yazısına atfen, Mısır'da 11-17 Aralık 2018 tarihleri arasında Afrika İçi Ticaret Fuarı'nın (Intra-African Trade Fair – IATF2018) düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazının devamında, konferans, çalıştay ve ikili görüşme platformlarından oluşacak söz konusu etkinliğin amacının, Afrika'daki iş ve yatırım fırsatları hakkında bilgi sağlamasının yanı sıra, önde gelen firmaları ürün ve hizmet tanıtmaları için bir araya getirmek olduğu belirtilmekte olup, detaylı bilgiye http://www.intrafricantradefair.com/ adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

Ek : İngilizce Yazı

 

8) Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarı Burkina Faso

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden aldıkları yazıya atfen; 27-29 Eylül 2018 tarihlerinde Burkina Faso'nun Kudugu şehrinde I. Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarı'nın düzenleneceği belirtilmekte olup, pamuk ve pamuk ürünleri sektörlerindeki firmaların fuara katılımından memnuniyet duyulacağının ifade edilmektedir.

 

9) 7. Blue Sea Land Fuarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan bir yazıda; "Balıkçılığın Geliştirilmesi için Sicilya Konsorsiyumu (COSVAP)" adlı İtalyan kuruluş tarafından 04-07 Ekim 2018 tarihleri arasında Mazara Del Vallo/İTALYA'da "BLUE SEA LAND" fuarının düzenleneceği, söz konusu fuara 2014 yılında dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio NAPOLITANO tarafından temsil madalyası, 2016 yılında ise Cumhurbaşkanı Sergio MATTARELLA tarafından Cumhurbaşkanlığı plaketi tevdi edildiği belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, bahse konu fuarın tarım-gıda zincirinin ve toprak kaynaklarının iyileştirilmesini ve halklar arasında diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesini amaçladığı, çeşitli ülkelerden tarım ve gıda sektörü temsilcilerini bir araya getirdiği, uluslararası alanda saygın ve ticari bakımdan yararlı bir etkinlik olduğu; bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir PAKDEMİRLİ'nin fuara onur konuğu olarak davet edildiği ve kamu/özel sektör temsilcilerimizden oluşan bir heyetin fuara katılımlarından memnuniyet duyulacağı belirtilmektedir.

 

Bilgileriniz ve gereği önemle rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter