Sirküler No: 2016/24 - Çeşitli Konular

Sayı:32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2016/45-434                                               Denizli, 10/03/2016

Konu: Çeşitli Konular 

 

S İ R K Ü L E R 

(ARGE / 2016 – 24)

 

Sayın Üyemiz,

1) ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

2) AB/ Anti–Damping Soruşturması

3) Fas/Anti-Damping Soruşturması

4) Endonezya’ya Bitkisel Ürünler İhracatı

5) Mamul Madde İhracatı Karşılığı Satış

6) Doğrudan Kefalet Protokolü

7) Somali Yatırım Projeleri ve İmkanları

8) Kazakistan Yatırım Olanakları

9) 9. Astana Ekonomik Forumu

10) Yunanistan’da Firma Satış Duyurusu

11) 6. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması

12) Süttozu Tebliği Hakkında Eğitim Toplantısı

13) REACH CLP ve Biyosidal Haberleri Bülteni

 

1)ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "Kamyon ve Otobüs Lastiği” (4011.99 ve 8708.70 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları başlatıldığı, konuya ilişkin 25 Şubat 2016 tarihli ABD Resmi Gazetesi nüshalarına https://www.federalregister.gov/articles/2016/02/25/2016-04063/truck-and-bus-tires-from-the-peoples-repuclic-of-china-initiation-of-countervailing-duty ve https://www.federalregister.gov/articles/2016/02/25/2016-04060/truck-and-bus-tires-from-the-peoples-repuclic-of-china-initiation-of-antidumping-duty-investigation internet adreslerinden ulaşılabilineceği ifade edilmektedir.

 

2)AB/ Anti–Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda aynen; "Avrupa Birliği (AB) tarafından Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "Aspartam” (2924.29.98 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı yürütülen anti-damping soruşturması kapsamında %55,4 ve %59,4 oranları arasında değişen geçici önlem tatbik edilmesine karar verilmiş olup konuya ilişkin 26 Şubat 2016 tarihli AB Resmi Gazetesi nüshasında http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.050.01.0004.01.ENG&toc=OJ:L:2016:050:TOC internet adresinden ulaşılabilmektedir.”

denilmektedir.

 

3) Fas/Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bir yazıya aynen; "Rabat Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıda, Faslı ilgili ürün üreticileri tarafından ülkemiz menşeli "Buzdolapları” ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması açılması için başvuruda bulunulduğu belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ekte yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden (damping uygulamaları) ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete neden olması gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu itibarla, Fas tarafından bir anti-damping soruşturması başlatılması durumunda ülkemiz menşeli "Buzdolapları” ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bur süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının Fas yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecek olup soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde ülkemiz firmalarına anti-damping vergisi tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir. Olası anti-damping soruşturması, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması’nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve Fas’ın anti-damping uygulamalarına ilişkin ulusal mevzuatı çerçevesinde yürütülecektir.

Mezkur soruşturmanın açılması durumunda; DTÖ Anti-Damping Anlaşması’nın 6.1.maddesi uyarınca Fas tarafından ihracatçı firmalarımıza soru formu (questionnaire) gönderilecek olup bu formun iletim tarihinden itibaren 37 gün içerisinde doldurulması gerekecektir. Bununla beraber, ihracatçı firmalarımızca makul gerekçeler sunulması durumunda ve soruşturma otoritesince bunların kabul edilmesi halinde soru formunun teslimi için süre uzatımı temin edilmesi imkan dahilinde olabilecektir. Soru formuna verilen cevaplar doğrultusunda soruşturmaya taraf olan firmalarımız için bireysel damping marjları hesaplanacaktır.

Öte yandan, ilgili herhangi bir tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya soruşturmayı engellediği durumlarda, mevcut veriler esas alınarak (facts available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabilecektir.

Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durumun ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açması ihtimal dahilinde olacaktır.

Bu itibarla firmalarımızın Bakanlığımızın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları” incelenmesinde fayda görülmektedir.

Öte yandan, bahse konu soruşturmanın açılması durumunda; ihracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakanlığımızca yazılı ve şifahi görüşler Fas makamları tevdi edilecektir. Bununla beraber, anılan soruşturmaya ülkemiz özel sektörünü temsilen ilgili İhracatçı Birliğimizin de taraf olup yukarıda belirtilen TİM uygulama usul ve esasları kapsamında avukatlık/danışmanlık hizmeti alarak ülkemiz ihracatçılarını savunması imkanı mevcut bulunmaktadır.

denilmektedir.

 

4) Endonezya’ya Bitkisel Ürünler İhracatı

Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB)’ndan aldıkları yazıya atfen; Endonezya Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015/4 sayılı "Bitki Kökenli Taze Gıda İhracat ve İthalatına Yönelik Gıda Güvenliği Denetimleri Yönetmeliği”nin 17 Şubat 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olduğu ve Endonezya’ya bitkisel gıda ürünleri ihracatında bir takım kurallar geçerli olacağı ifade edilerek, mezkur yazı ekinde GTHB’nin taşra teşkilatına ve laboratuvar müdürlüklerine Endonezya’ya bitkisel ürünler ihracatında ön bildirim ve analiz raporu düzenlenmesi bildirilmektedir.

Ekler :

1) GTHB Talimatı

2) 23/02/2016 tarihli GTHB Yazısı

 

5) Mamul Madde İhracatı Karşılığı Satış

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Kuruluşları stoklarında bulunan buğday, arpa ve mısırların, mamul madde ihracatı sonrası satışa açılması ile ilgili Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlükleri’ne ilettikleri yazının bir örneğinin ekte gönderildiği bildirilmektedir.

Ek : Bölge Müdürlüklerine Gönderilen Yazı

 

6) Doğrudan Kefalet Protokolü

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda aynen; "Malumları olduğu üzere, teminat yetersizliği nedeniyle KOSGEB Destek Programlarındaki Geri Ödemeli Desteklere erişmekte zorlanan KOBİ’lere çözüm olabilmek amacıyla KOSGEB ile Kredi Garanti Fonu A.Ş (KGF) arasında 27 Haziran 2014 tarihinde, "KOSGEB Geri Ödemeli Desteklerinden Yararlanacak KOBİ’lere KGF’nin Doğrudan Kefaleti Protokolü” imzalanmıştı.

Söz konusu protokolün, sürekliliği sağlamak ve KOBİ maliyetlerini düşürmek amacıyla, 09.02.2016 tarihi itibariyle "KOSGEB Desteklerinden Yararlanacak KOBİ’lere KGF’nin Doğrudan Kefalet Protokolü” adı altında yenilendiği, ilgide kayıtlı yazıda Meclisimize bildirilmiştir.

Protokolün yenilenmesi bağlamında, KGF tarafından KOBİ’lerden istenen ve 1300TL’ye kadar olan başvuru ücreti 500 TL’ ye, %1,5 olan yıllık komisyon oranı ise %0,75’e (en fazla) indirilmiştir.

Protokolün yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan iş ve işlemlerin, 27.06.2014 tarihle protokol hükümlerine göre yürütüleceği de tarafımıza bildirilmiştir. Yenilenen ve 09.02.2016 tarihinde imzalanan söz konusu protokol ise yazı ekinde Meclisimize gönderilmiş olup, yazımız ekinde de yer almaktadır.”

denilmektedir.

Ek : KOSGEB Desteklerinden Yararlanacak KOBİ’lere KGF’nin Doğrudan Kefaleti Protokolü

 

7) Somali Yatırım Projeleri ve İmkanları

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Somali Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Somali Hükümeti’nin yatırım alanındaki politikaları ve öncelikleri ile Somali’deki yatırım projelerinin ele alındığı belgeler ekte sunulmaktadır.

Ekler :

1) Somali’deki Yatırım Olanakları

2) Öncelikli Yatırım Alanları

 

8) Kazakistan Yatırım Olanakları

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Kazakistan Yatırım Ajansı’ndan (KAZNAK INVEST) aldıkları bir yazıya atfen; 17-19 Şubat 2016 tarihleri arasında Kazakistan Cumhuriyeti Yatırım ve Kalkınma Bakanlığına bağlı olan Yatırım Komitesi Başkanı Erlan Khairov’un çalışma ziyareti çerçevesinde ikili görüşmelerin gerçekleştirildiği bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Kazakistan’da Anadolu Group (Coca-Cola İçecek, Efes) Elektronik Yıldırım Group, Turkuaz Group, Galaksi Group, Abdi İbrahim, Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret, Teksan Aydınlatma Dış Ticaret Ltd. BTM Group, Okan Holding, Ülker Group, Eczacıbaşı Holding diğerleri gibi Türk yatırımcıları başarılı çalışmalarının devam etmekte olduğu ve Türk şirketlerin yatırımlarının artırılmasının hedeflendiği ifade edilmektedir.

Kazakistan’a yatırım yapmak isteyen üyelerimiz için Bilgi Notu ekte sunulmaktadır.

Ek : Bilgi Notu

 

9) 9. Astana Ekonomik Forumu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Kazakistan’ın Astana şehrinde düzenlenecek 9. Astana Ekonomik Forumu 2016 Mayıs ayında gerçekleştirilecek olup, forumla ilgili bilgilere www.astanaforum.org internet adresinden erişim sağlanabileceği belirtilmektedir.

 

10) Yunanistan’da Firma Satış Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü kanalıyla Atina Ticaret Müşavirliği'nden aldıkları yazıya atfen; Atina’da yerleşik "Compupress S.A.” isimli firmanın tamamının veya bir kısmının ilgilenen yatırımcılara satılacağı bildirilmektedir.

Yayıncılık alanında faaliyet gösteren söz konusu firmaya ilişkin İngilizce bilgi notunun bir örneği ekte sunulmaktadır.

Firma Mali Danışman Yiannis HADJİGEORGİOU’nun İrtibat Bilgileri:

Main Offices: 2nd km. Markopoulou Ave.

19400 Koropi

Tel: +30 210 9238672

City Offices: 39 Solomou st.

10682 Exarchia

Tel:+30 216 9001092

Ek : Compupress S.A_Company Profile

 

11) 6. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması

Uludağ Tekstil İhracatçılar Birliği’nden alınan bir yazıda, adıgeçen Birlik tarafından, T.C. Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği ile geleceğin tasarımcılarını ev tekstili sektörü ile buluşturmak amacıyla "Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması”nın bu yıl altıncısı gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bahsigeçen yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgiye aşağıda sunulan linkten ulaşılabilir.

6. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması

http://www.uib.org.tr/files/downloads/sirkuler/sirku_67_6_turkiye_ev_tekstili_tasarim_yarismasi.pdf

 

12) Süttozu Tebliği Hakkında Eğitim Toplantısı

Ulusal Süt Konseyi’nden alınan bir yazıda, 01 Şubat 2016 tarihinde Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik destekleme Uygulama Esasları Tebliğ (Tebliğ No : 2016/6) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ve konuya ilişkin olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 24 mart 2016 Perşembe günü Port Nature Luxury Hotel’de (Belek-Antalya) bir eğitim toplantısının yapılacağı bildirilmektedir.

Son başvuru tarihi 10 Mart 2016 Perşembe günü olan sözkonusu toplantıya ilişkin program ve başvuru formu ekte sunulmaktadır.

Ekler :

1) Süttozu Tebliği Hakkında Eğitim Toplantısı Programı

2) Başvuru Formu

 

13) REACH CLP ve Biyosidal Haberleri Bülteni

Sanayicilerimizin REACH ve CLP Tüzüğü'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olacak bilgilerin derlendiği, İMMİB REACH, CLP ve Biyosidal Yardım Masası bültenine http://reach.immib.org.tr/Portals/0/Bulten88.pdf adresinden ulaşılabilir.

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Şadiye BAYKENT

Genel Sekreter V.