Sirküler No: 2014/50 - Çeşitli Konular
Sayı: TİM.DENİB.GSK.ARGE.2014/132-1101 Denizli, 15/05/2014
Konu:Çeşitli Konular
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2014 – 50)
Sayın Üyemiz,
1) Duyuru
İlgi : 27.03.2014 tarih 2014-33 sayılı sirküler
"İhracatçılarımızın Irak'ta karşılaştıkları gıda ürünlerinde raf ürünleri ilgili düzenlemelerden kaynaklanan sorunlar hakkında hazırlanan duyuru metni ilgi'de kayıtlı yazımızla üyelerimize duyurulmuştu.
Bu defa, Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; Irak hükümeti tarafından talep edilen raf ömürleriyle ilgili olarak Bakanlıklarına ulaşan bilgiler kapsamında ihracatçılarımızca bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Buna göre Irak Hükümeti;
o Ürünün etiket üzerindeki raf ömrü bir yıldan fazla ise ürünün sınırdan geçtiği sırada kalan raf ömrünün toplam ömrünün %50'sinden fazla olmasını,
o Ürünün etiket üzerindeki raf ömrü bir yıldan az ise ürünün sınırdan geçtiği sırada kalan raf ömrünün toplam ömrünün %66'sınden (2/3) fazla olmasını, talep etmektedir.
Diğer taraftan, Irak yetkililerince raf ömrünün hesaplanışına ilişkin olarak aşağıdaki bilgiler temin edilmiştir.
- 01/01/2014 üretim tarihli 01/01/2015 son kullanma tarihli bir ürünün raf ömrü 1 yıl 1 gündür.
- 01.2014 üretim tarihli 01.2015 son kullanma tarihli bir ürünün raf ömrü 1 yıl 1 aydır. Kalan raf ömrü hesabı ve maksimum raf ömrü limitleri buna göre hesaplanmalıdır.
- 2014 üretim tarihli 2015 son kullanma tarihli bir ürünün raf ömrü 2 yıl olacaktır. Benzer şekilde kalan raf ömrü ve maksimum raf ömrü limitleri buna göre hesaplanmalıdır.”
denilmektedir.
2) Hindistan/ Anti-Damping Önlemleri
Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Hindistan tarafından Çin Tayvanı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra ülkemiz menşeli "Peroksisülfatlar (Persülfatlar) "ithalatına karşı 17 Ekim 2012 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatıldığı, Yeni Delhi Ticaret Müşavirliğinden aldıkları 09 Mayıs 2014 tarihli yazıda, 04 Mart 2014 tarihinde yayımlanan nihai bulgular çerçevesinde anılan soruşturmanın ülkemiz açısından herhangi bir önlem alınmadan sonlandırıldığı ifade edilmektedir.
Öte yandan, Hindistan tarafından Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Güney Kore ve Avrupa Birliği'nin yanı sıra ülkemiz menşeli "Hidrojen Peroksit” ithalatına karşı 18 Temmuz 2008 tarihinde bir anti-damping vergisi uygulanmasına hükmedildiği ve mezkur önlem 04 Eylül 2008 tarihinde yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması'nın 11.3 maddesine göre bir üretim dalı tarafından/adına usulüne uygun olarak yapılan bir talep üzerine veya re'sen başlatılan bir gözden geçirme soruşturması sonucunda, önlemin sona erdirilmesinin damping ve zararın devam etmesine veya yeniden meydana gelmesine yol açmasının mümkün olduğunun tespiti halinde, söz konusu önlemler uygulamada kalmakta olduğu, aksi takdirde dampinge karşı vergiler, uygulanmaya başlandıkları tarihten itibaren 5 yıl içerisinde sona ermekte olduğu belirtilmektedir.
Mezkur uygulama esasları çerçevesinde, bahse konu ülke tarafından Hidrojen Peroksit ithalatında uygulanan anti-damping vergilerinin 2013 yılının Eylül ayı içerisinde yürürlükten kalktığına yada devamına ilişkin bir nihai gözden geçirme açılması yönünde başvuru alındığını ilişkin olarak Hindistan makamlarınca Ekonomi Bakanlığına bugüne kadar herhangi bir bildirimde bulunulmadığı, Bununla beraber, Hindistan tarafından DTÖ Anti-Damping Uygulamaları Komitesi'ne yapılan ve 15 Nisan 2014 tarihinde yayımlanan bildirime göre söz konusu önem 04 Eylül 2013 tarihinde yürürlükten kalktığı bildirilmektedir.
Bu itibarla, ülkemiz menşeli Persülfatlar ve Hidrojen Peroksit ihracatı bundan sonraki dönemde Hindistan pazarına girişte herhangi bir anti-damping önlemi uygulaması ile karşılaşmayacakları belirtilmektedir.
3) Tunus IV. Yatırım Forumu
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Ankara Tunus Büyükelçiliği'nden aldıkları notaya atfen; Tunus Yabancı Yatırım Destek Ajansı (FIBA) tarafından 12-13 Haziran 2014 tarihlerinde Tunus şehrinde El Mouradi-Gammarth Oteli'nde "Yeni Tunus, Yeni Fırsatlar” başlığı altında Tunus IV. Yatırım Forumu'nun (TIF 2014) düzenleneceği bildirilmektedir.
Broşürleri ek'te yer alan söz konusu etkinlikle Tunus'taki demokratik gelişmelerin ekonomik ve sosyal ortam ile iş çevreleri üzerindeki etkilerinin uluslararası iş dünyasına tanıtılmasının amaçlandığı, etkinlik süresince iş çevreleri arasında sektörel görüşmelerin yapılmasının planlandığı belirtilmektedir.
Ek : Tanıtım Broşürleri
4) DEİK / Türkiye-Kanada İş Konseyi Toplantısı
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten aldıkları bir yazıya atfen; DEİK / Türk-Kanada İş Konseyi ve Canadian Turkish Business Council (CTBC) tarafından 04 Haziran 2014 tarihinde Montreal'de 11. Yıllık Ortak Konferans düzenleneceği bilgisi paylaşıldığı, 03 Haziran 2014 tarihinde Türk Hava Yolları'nın Montreal hattının ilk uçuşu vesilesi ile seyahat edilecek heyete, 01-03 Haziran 2014 tarihleri arasında 33. ATC-TAIK Yıllık Konferansı için Washington DC'de bulunacak Türk işadamlarının da katılımının beklendiği ifade edilmektedir. Toplantının Kanada iş dünyası katılımını İş Konseyi karşı kanat kuruluşu CTBC, yerel partner olarak Montreal Ticaret Odası ile birlikte yürütmekte ve ayrıca Kanada'nın farklı bölgelerinden de katılıma ilgi olduğu belirtilmektedir.
Türkiye-Kanada ekonomik ilişkilerinde 2013-2014 döneminde önemli gelişmeler kaydedildiği, Kanada, Türkiye'yi bölgedeki stratejik partneri ilan ettiği ve Kanada hükümeti bu anlamda özel sektör firmalarına Türkiye ile ilişkileri geliştirme yönünde yol gösterici olduğu, Kanada-Türkiye ekonomik ilişkilerinde öncelikli konularda tavsiye kararları içeren bir rapor, ilgili Kanada Senatosu komitesi tarafından yayımlandığı, Türkiye-Kanada Stratejik Ekonomik İşbirliği mekanizmasının kurulması ve Serbest Ticaret Antlaşması müzakerelerine başlanmasının, 2014 yılı için iki ülke hükümetlerinin takvimlerinde yer alan hedeflerden olduğu bildirilmektedir.
Ek 2'de taslak programı bulunan Ortak Yıllık Konferans'ın öncelikli sektörleri enerji, bilişim, havacılık ve eğitimin olduğu ve Montreal'de düzenleneceği ifade edilmektedir.
Söz konusu etkinliğin, heyetin konaklaması için CTBC tarafından alınan özel fiyatı da içeren Ek 1'deki katılım formu aracılığıyla en geç 20 Mayıs 2014 Salı günü mesai bitimine kadar DEİK'e (e-posta: americas@deik.org.tr) iletilmesinin gerektiği belirtilmektedir.
Ekler : Başvuru Formu ve Heyet Programı
5) 3.Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçı Birlikleri, İDMİB, Deri Konfeksiyon Ayakkabı ve Çanta sektörünün dünya ile rekabeti için taze fikirlere ve çağdaş tasarımlara duyduğu ihtiyaç doğrultusunda bu yıl üçüncü kez DETAY DERİ ÜRÜNLERİ TASARIM YARIŞMASI'nın düzenleneceği bildirilmektedir.
3. DETAY DERİ ÜRÜNLERİ TASARIM YARIŞMASI; Türk deri sektörünün yaratıcı gücünün yükselmesi, özgün tasarımlarını yaratma ve satma isteklerinin güçlendirilmesi, bu kurumlardaki öğrencilerin sektöre hızla kazandırılması ve yetenekli gençlerimizin ve özgün tasarımların teşvik edilmesi amacı ile deri konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye kategorilerinde 10 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirileceği ve yarışma için dosya teslim tarihinin 17 Ekim 2014 Cuma olduğu, yarışma başvuru formlarının ise http://www.deritasarimyarismasi.com/ adreslerinden temin edilebileceği ifade edilmektedir.
6) Ortadoğu Altın ve Mücevher Fuarı Alım Heyeti Programı
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde GAİB organizatörlüğünde 16-18 Mayıs 2014 tarihleri arasında Gaziantep'te düzenlenecek olan "10. Ortadoğu Altın ve Mücevher Fuarı” ile eş zamanlı Alım Heyeti Programının gerçekleştirileceği,
Söz konusu Alım Heyeti Programı kapsamında 16 Mayıs 2014 Cuma günü saat 13.00'ten itibaren Gaziantep'te "Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi”, Türk firmaları ile yabancı firma yetkililerinin birebir görüşme imkanı bulacakları ve katılımın ücretsiz olduğu İkili İş Görüşmelerinin düzenleneceği bildirilmektedir.
Konuyla ilgilenen ve ikili görüşmelere katılmak isteyen firma temsilcilerinin http://www.gaib.org.tr/forms/AlimHeyeti1/basvuru.htm internet adresinde yer alan başvuru formunu doldurmalarının gerektiği, İkili iş görüşmelerin Arapça bilen personel ile katılım, görüşmelerin daha etkin geçmesini sağlayacağı, programla ilgili gerçekleşebilecek değişikliklerden haberdar olmak için http://www.gaib.org.tr/ internet adresinden takip edilebileceği ifade edilmektedir.
7) 2013 İhracat Stratejisinde Gaziantep ve Markalaşma Semineri
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, TİMAKADEMİ 2023 Etkinlik Programı kapsamında, 15 Mayıs 2014 tarihinde Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda "2023 İhracat Stratejisinde Gaziantep ve Markalaşma Semineri”nin gerçekleştirileceği,
Söz konusu seminerle ilgili detaylı bilgiye ve kayıt formuna http://www.timakademi2023.org/2014-sehirler-turu/gaziantep-semineri-15-mayis-2014 adresinden erişilmesi mümkün olduğu belirtilmektedir.
8) REACH ve CLP Haber Bülteni
Sanayicilerimizin REACH ve CLP Tüzüğü'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olacak bilgilerin ve geçen ayda gerçekleşen önemli gelişmelerin derlendiği İMMİB REACH ve CLP Yardım Masası bültenine http://reach.immib.org.tr/web/dokumanlar/Bulten58.pdf adresinden ulaşılabilir.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Levent ÖZTAŞ
Genel Sekreter T.