Sirküler No: 2014/24 - Çeşitli Konular

Sayı: TİM.DENİB.GSK.ARGE.2014/53-402                                                             Denizli, 21/02/2014
Konu: Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2014 – 24)

Sayın Üyemiz,

 

1) Yönetmelik Taslağı

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” taslağının anılan Bakanlığın web sitesinin "duyurular” kısmında yer aldığı belirtilmektedir.

Sözkonusu taslağa ilişkin görüş ve önerilerinizin ekli "Görüş Bildirim Formu” formatında, en geç 25/02/2014 günü saat 15:00'e kadar Ekonomi Bakanlığına iletilmek üzere, Genel Sekreterliğimize (arge@denib.gov.tr) ulaştırılması beklenmektedir.

Ek : Görüş Bildirim Formu

 

2) Bulgaristan Transit Geçiş Belgesi Sorunu

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda aynen; "Bulgar Makamlarınca 2014 yılının ilk yarısı için taşımacılarımıza verilmesi gereken 125.000 adet transit geçiş belgesinden yalnızca 5.000 adedinin teslim edilmiş olması nedeniyle Bulgaristan üzerinden karayolu ile yapılan teslimlerde sıkıntılar yaşanmaktadır.

Söz konusu durum, Bulgaristan Makamlarının 12 Şubat 2014 Çarşamba gecesi saat 00:00'da 120.000 adet transit geçiş belgesini Sofya Büyükelçiliğimize teslim etmesi ile çözümlenmiş olup, UBAK Belgesi ile geçişler gece saat 00:00'da, transit geçişler ise çift yönlü olarak 13 Şubat 2014 günü saat 09:00'da başlamıştır.”

denilmektedir.

 

3) Türkiye Güney Kore Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından aldıkları yazıda aynen; "Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması faydalarının iki ülkede yerleşik firmalara karşılıklı olarak uygulanabilmesi için gerekli hukuki yapı Karşılıklı Tanıma Anlaşmaları (MRA) olup, Güney Kore ile Karşılıklı Tanıma Anlaşması 1. Tur Müzakere Toplantısı 17-19 Aralık 2013 tarihlerinde ülkemiz ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Bu konuda söz konusu toplantıda karar bağlanan ve ele alınan temel başlıklar aşağıda sıralanmaktadır.

1- Ülkemiz ve Güney Kore'nin Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması mevzuatlarını detaylı olarak madde madde karşılaştırılarak bir Mevzuat Karşılaştırma Tablosu (Comparison Table) oluşturulmuş ve mevzuat uygunluğu tespiti yapılmıştır.

2- Ülkemiz Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü sahibi bir firmamıza taraflarca ortak bir gözlem ziyareti düzenlenmiş ve ülkemiz AEO Programı kapsamında uygulanan emniyet ve güvenlik standartlarının yerinde tespiti sağlanmıştır.

3- "Karşılıklı Tanıma Anlaşması Müzakereleri Yol Haritası” belirlenmiştir. Bu doğrultuda; II.Tur müzakerelerin 17-21 Şubat 2014 tarihlerinde Güney Kore'de, III. Tur Müzakerelerin 17-21 Mart tarihlerinde Türkiye'de düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

4- Türkiye-Güney Kore MRA Müzakerenin 2014 yılının ilk yarısında tamamlanması konusunda görüş birliğine varılmıştır.

Bu kapsamda; Türkiye-Güney Kore MRA Anlaşması'nın Haziran veya Temmuz 2014 tarihine kadar imzaya hazır hale getirilmesi hedeflenmekte olup, 17-21 Şubat 2014 tarihinde Güney Kore ev sahipliğinde yapılacak olan II. Tur Müzakereler ile Güney Kore AEO kapsamında uygulanan emniyet ve güvenlik standartlarının yerinde tespitinin gerçekleştirilmesi ve Karşılıklı Tanıma Anlaşması metni müzakerelerinin de başlatılması öngörülmektedir.

Söz konusu hususlar ışığında; Güney Kore Karşılıklı Tanıma Anlaşması çerçevesinde, ülkemiz firmalarının anılan ülke gümrüklerinde yaşadıkları sorunların Meclisimize bildirilmesi önem taşımakta olup, bildirilecek olası sorunların Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü sahibi firmalarımız ve bu statüyü elde edecek ticaret erbabımız açısından müzakereler esnasında gündeme getirilerek bertaraf edilmesi ve bu vesileyle de hali hazırda yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olan yahut gelecekte bu statüyü elde edecek olan firmalarımızın Güney Kore pazarına girişlerinin kolaylaştırılması hedeflenmektedir.”

denilmektedir.

Firmalarımızın alınan ülke gümrüklerinde yaşadıkları sorunların ve konuya ilişkin görüşlerinizin TİM'e bildirilmesini teminen Birliğimize ( arge@denib.gov.tr ) en geç 24.02.2014 günü saat 15:00'e kadar ulaştırılması beklenmektedir.

Ek : Görüş Formu

 

4) Türkiye- Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması-Anket

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, 2012 yılı Temmuz ayında ülkemiz ile Japonya arasında Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA) akdedilmesine yönelik bir Ortak Çalışma Grubu (OÇG) kurulmasına karar verilmiştir. Her iki ülkeden ilgili uzmanların bir araya gelerek gerçekleştirdiği ortak çalışma sonucunda hazırlanan, Türkiye ile Japonya arasında bir EOA akdedilmesini tavsiye eden OÇG raporu 2013 yılı Ağustos ayında Ekonomi Bakanlığı'nın aşağıda verilen elektronik ağında yayımlandığı, (http://goo.gl/52QnFP )

Bu çerçevede, Başbakanımız Sayın Recep Tayip ERDOĞAN'ın Japonya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, 07 Ocak 2014 tarihinde Japonya Başkanı Shinzo ABE ile yaptığı ortak basın açıklaması ile iki ülke arasında EOA müzakerelerine başlanıldığı resmi olarak ilan edildiği, Bundan sonraki süreçte, heyetlerin evvela kapsam belirleme çalışması için bir araya gelmesi ve en geç 01 Haziran 2014 tarihinde ise fiili müzakerelere başlanılması öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Kapsam belirleme görüşmeleri ve müzakereler öncesinde, ilgilenen firmalarımızın EOA'ya ilişkin bilgi, tecrübe ve yönlendirmelerini iletmelerini teminen hazırlanan anket çalışmalarına Ekonomi Bakanlığı'nın elektronik ağının "duyurular” bölümünde yer alan aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilmekte olduğu, doldurulan anketlerin 28 Mart 2014 tarihi mesai bitimine kadar japonyasta@ekonomi.gov.tr adresine iletilmesinin gerektiği belirtilmektedir.

Firma Anketi Ağ Adresi : http://goo.gl/3HzZHP

Bilgileri ve gereği rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter T.