Sirküler No: 2014/138 - Çeşitli Konular

Sayı: TİM.DENİB.GSK.ARGE.2014/352-2537                                                         Denizli, 19/11/2014
Konu:Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2014 – 138)

 

1) Ukrayna /Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Kiev Ticaret Müşavirliğimizden aldıkları yazıya atfen; Ukrayna tarafından Rusya Federasyonu menşeli "Soda Külsuyu veya Sıvı Soda” (2815.12.00.10 Ukrayna Gümrük Tarife Pozisyonlu) ithalatına yönelik bir anti-damping soruşturmasının başlatıldığı,

Mezkur soruşturma neticesinde anılan ülkeye ilişkin herhangi bir önlem kararı alınması halinde Bakanlığımızca söz konusu ürünün Ukrayna'ya ihracatında kayda değer bir rekabet avantajı sağlanabileceğinin mütalaa edildiği bildirilmektedir.

 

2) Filipinler/Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda aynen; "Filipinler tarafından ülkemiz menşeli "Buğday Unu” ithalatına karşı 07 Haziran 2013 tarihinde başlatılan anti-damping soruşturması kapsamında Filipinler Tarım Bakanlığı tarafından ihracatçı firmalarımız için ürün bazında %2.28-%39.29 oranları arasında değişen damping marjlarına ve bunlar temelinde belirlenen geçici anti-damping vergilerine hükmedilmiştir. Anılan geçici anti-damping vergileri 02 Haziran 2014 tarihinden itibaren 4 ay süre ile uygulanmak üzere yürürlüğe konulmuş ve 02 Ekim 2014 tarihinde sona ermiştir.Filipinler Tarım Bakanlığı'nın karara bağladığı ön bulgular çerçevesinde bahse konu soruşturmanın ikinci safhası Filipinler Tarife Komisyonu (Komisyon) tarafından yürütülmüştür.

Soruşturma süresince Bakanlığımız tarafından teknik mahiyette yazılı metinler Filipinler makamlarına tevdi edilmiş ve görüşlerimiz soruşturma otoritelerine aktarılmıştır. İlaveten, 23 Ekim 2013, 30 Nisan 2014 ve 29 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen DTÖ Anti-Damping Uygulamaları Komitesi toplantılarında, açılan soruşturmanın ülkemiz tarafından yakından takip edildiği vurgulanmıştır. Bununla beraber, 15-17 Eylül 2014 tarihlerinde Manila'da düzenlenen tarafları dinleme toplantısına katılım sağlanarak değerlendirmelerimiz şifahi olarak da Filipinler tarafına iletilmiştir.

Komisyon tarafından 11 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan sonuç raporunda, Filipinli yerli üreticilerin "maddi zarar” a uğramadığına hükmedilmiş olmakta birlikte ülkemiz menşeli "Buğday Unu” ithalatı nedeniyle "maddi zarar tehdidi”nin mevcut bulunduğuna kanaat getirilerek ülkemiz ihracatçıları için %2.87-%16.19 oranları arasında değişen anti-damping vergileri (5 Yıl süreyle) uygulanmasının kararlaştırıldığı ifade edilmektedir. Bununla beraber, 4 ihracatçı firmamızın herhangi bir önleme tabii olmaması kararlaştırılmıştır. Komisyon'un bu kararının Filipinler Tarım Bakanlığı'na iletilmesini müteakip 10 gün içerisinde anılan Bakanlığın önlemin uygulanmasına ilişkin nihai bildirimini yayımlaması beklenmekte olup mezkur sonuç raporu Birlikleri e-posta adresine iletilmiştir.”

denilmektedir.

 

3) Prina Yağı Standardı

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tst 52969 Prina Yağı” standart taslağının gönderildiği bildirilmektedir.

Ekte sunulan mezkur standart taslağına ilişkin firmalarımızın görüşlerinin, bir örneği ilişikte yer alan bildirim formuna uygun olarak, 21/11/2014 Cuma günü saat 12:00'ye kadar Bakanlığımıza iletilmek üzere, Birliğimize (arge@denib.gov.tr) ulaştırılması beklenmektedir.

EKLER:

1- Standart Taslağı

2- Bildirim Formu Örneği

 

4) Ürdün Transit Geçişleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Ürdün Dışişleri ve Vatandaşlık İşleri Bakanlığı'nın tüm misyonlara ilettiği bir Nota ile, 01.01.2015 tarihinden itibaren Karayolu Taşıma ve Düzenleme Kurumu'ndan özel bir izin alınmadığı sürece transit geçiş yapan boş kamyonların Ürdün topraklarında yükleme yapmasına izin verilemeyeceğini, ihlal durumunda sınır noktalarında mallarının boşaltılacağını ve Gümrük Kanunu hükümleri uyarınca ceza uygulanacağını bildirdiği ifade edilmektedir.

 

5) 2015-2018 KSEP Eylem Önerileri

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldıkları yazıya atfen; Başkanlıkları koordinasyonunda uygulanan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP)'nın 2014 sonu itibari ile sona ereceği ve 2015-2018 dönemi hazırlık çalışmalarına başlandığı belirtilmektedir.

Anılan hazırlık çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilginin yer aldığı KOSGEB'den gelen yazının bir örneği ekte yer almakta olup eylem önerilerinin yazıda belirtilen çerçevede hazırlanarak, 24 Kasım 2014 Pazartesi günü saat 12:00'ye kadar TİM'e gönderilmek üzere Birliğimize ( arge@denib.gov.tr ) ulaştırılması beklenmektedir.

EK : KOSGEB 2015-2018 KSEP Eylem Önerileri Yazısı

 

6) Kosova İş Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde alınan bir yazıda aynen; "TİM desteğiyle, Priştine Ticaret Müşavirliği tarafından, Kosova Türkiye Ticaret Odası (KTTO), Kosova Ekonomi Odası ve Kosova'daki Amerikan Ticaret Odası işbirliğinde 26-29 Kasım 2014 tarihleri arasında Türkiye ile Kosova arasında ekonomik işbirliğinin arttırılması hedefiyle bir iş heyeti düzenlenecektir.

Kosova'dan katılım sağlayacak firmalar lojistik, mühendislik, inşaat malzemeleri, seramik, mermer, banyo ekipmanları, inşaat makineleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze üretimi, işlemesi, meyve suyu, konserve üretimi, patates, patates tohumu, patates cipsi üretimi, bira üretimi, tekstil, beyaz eşya, küçük ev aletleri, beton, beton profilleri, asfalt üretimi, kahve işleme, kahve zinciri, yatak süngeri üretimi, telekom, ecza ürünleri üretimi, plastik ürünler üretimi, baskılı ve baskısız poşet üretimi, toptan ve perakende ticaret, elektrik/enerji sektörü, iklimlendirme, otomotiv, otelcilik ve mali müşavirlik alanlarında iştigal etmekte olup, Kosova tarafı katılımcı listesi ekte gönderilmektedir.

Bu çerçevede, 26 Kasım 2014 Çarşamba günü Türkiye İhracatçılar Meclisi binasında gerçekleşecek olan ikili iş görüşmelerine katılmak isteyen ihracatçı ve/veya Kosova'da yatırım yapmayı amaçlayan firmalarımız http://goo.gl/dmqZza adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak en geç 21 Kasım 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları gerekmektedir.”

denilmektedir.

EK : Kosova tarafı katılımcı listesi

Program: 13:00-17:00 İkili Görüşmeler

Adres: Çobançeşme Mevkii Sanayi Cad. Dış Ticaret Kompleksi Yenibosna B.Evler İstanbul

 

7) Arjantin Sağlık Bakanlığı İhalesi

Buenos Aires Ticaret Müşavirliği'nden TİM'e iletilen yazıya istinaden; Arjantin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ihale duyurusunun İspanyolca aslından İngilizce diline yapılan gayriresmi tercümesinin bir örneği ekte yer almaktadır.

Duyuru ile ilgili ayrıntılı İspanyolca bilgiye, söz konusu gayriresmi tercümede belirtilen bağlantılardan ulaşılabilmektedir.

EK : Gayriresmi Tercüme

 

8) 2.İklimlendirme Sanayi Ürün Ve Mühendislik Tasarımı Yarışması

İSİB – İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği, adıgeçen Birlik organizatörlüğünde iklimlendirme sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve tasarım, Ar-Ge ve inovasyonun sektör için önemini vurgulamak amacıyla, organize edilen "2. İklimlendirme Sanayi Ürün ve Mühendislik Tasarımı Yarışması'nın Ödül Töreni 16 Nisan 2015 tarihinde düzenleneceği,

Bu çerçevede "2.İklimlendirme Sanayi Ürün ve Mühendislik Tasarımı Yarışması'na başvurular 29 Aralık 2014 tarihine kadar devam edeceği, söz konusu yarışmaya başvurmak isteyen tüm üyelerimizin bu tarihe kadar gerekli bilgi ve belgeleri İSİB'e gönderilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Yarışma ile ilgili daha detaylı bilgi İSİB'in web sayfasından (www.turkishhvacrindustry.com/tr) edinilmesi mümkündür.

EK : 2. İklimlendirme Sektörü Ürün ve Mühendislik Tasarımı Yarışması Afişi

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter T.