Sirküler No: 2014/131 - Çeşitli Konular

Sayı: TİM.DENİB.GSK.ARGE.2014/333-2457                                                         Denizli, 06/11/2014
Konu:Çeşitli Konular

 

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2014 – 131)

 

1) Rusya Federasyonu'na Tarım Ürünleri İhracatı

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu (RF) Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi tarafından, Ukrayna'dan ithal edilen veya söz konusu ülkeden transit olarak RF'ye sevkedilen ürünlere yönelik olarak 22 Ekim 2014 tarihinde bir yasaklama kararı getirildiği, Keyfiyet, yasaklama kararının RF'ye yönelik tarımsal ürünler ihracatımıza muhtemel yansımalarının değerlendirilmesi maksadıyla, Moskova Ticaret Müşavirliği marifetiyle RF makamları nezdinde araştırıldığı bildirilmektedir.

Mezkur Müşavirlikten konuya müteallik olarak Bakanlığımıza intikal eden ve bir sureti ekte gönderilmekte olan yazıda özetle; RF'ye sevkiyatı gerçekleştirilen ürünlerin menşe ülkesi ile ihracatçı ülkesinin aynı olması, başta bitki sağlığı sertifikası olmak üzere ihraç ürününe eşlik eden belgelerin ihracatçı ülke kurumları tarafından tanzim edilmiş olması ve ihraç ürünlerinin yeniden ambalajlamaya tabi tutulmamış veya ürün ambalajlarının tahribata uğramamış olması şartları altında, Ukrayna üzerinden RF'ye transit geçen ülkemiz menşeli ihraç ürünlerine bahse konu yasaklama kararının uygulanmayacağı hususlarının Rf makamlarınca belirtildiği ifade edilmektedir.

EK: Moskova Ticaret Müşavirliği Yazısı ve Eki

 

 

2) FDA Kayıt İşlemleri

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından 21 Ekim 2014 tarihinde FDA'ya kayıt işlemleri ile ilgili yayımlanan duyuru hakkında Vaşington Ticaret Müşavirliğinden aldıkları 30/10/2014 tarihli ve 310 sayılı yazının bir örneği ekte gönderildiği bildirilmektedir.

EK: Yazı Sureti

 

3) D-8 Sanayi İşbirliği 4. Bakanlar Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Sekretaryası bünyesinde ve İran'ın ev sahipliğinde Tahran'da 26 Kasım 2014 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri IŞIK'ın katılımlarıyla D-8 4. Sanayi Bakanları Toplantısı ve 24-25 Kasım 2014 tarihlerinde Senior Official (Kıdemli Memurlar Toplantısı) ile paralel sektörel toplantılar gerçekleştirileceği belirtildiği,

Ayrıca, söz konusu toplantılardan daha verimli sonuçlar elde edilebilmesi bakımından özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarının önem arz ettiği ve EK'de yer alan taslak program dahilinde yapılacak olan sektörel toplantılara ilgili temsilcilerin katılımlarının faydalı olacağı ifade edildiği,

Toplantının konaklama ve diğer detaylarına http://www.developing8.org/ adresinden kısa bir süre sonra ulaşmanın mümkün olacağı,

Bu çerçevede, ilgili olunan sektörlerde ülkemizin durumunu ve D-8 ülkeleriyle mevcut ilişkilerin daha üst seviyelere taşınması, ticari ilişkilerin ve yatırımların gerçekleştirilmesine yönelik görüş ve önerilerinizi yansıtan 10'ar dakikalık İngilizce sunum yapılmasının beklendiği,

Yukarıda söz edilen sunum metinlerinin ve Konferansa katılım sağlayacak temsilcilere ait bilgilerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ve ayrıca sengul.deger@sanayi.gov.tr ve aygen.resat@sanayi.gov.tr adreslerine e-posta ile en geç 07 Kasım 2014 tarihine kadar iletilmesinin beklendiği bildirilmektedir.

EK : Toplantı Programı

 

Ayrıntılı İrtibat İçin:

Şengül DEĞER Tel : 0312 2015570 Aygen REŞAT Tel : 0312 2015569

 

4) Tehlikeli Kimyasalların İthalat ve İhracatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi kanalıyla, Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda aynen; "24 Şubat 2004 tarihinde yürürlüğe giren "Bazı Tehlikeli Kimyasalların Uluslararası Ticaretinde Ön Bildirimli Kabul Prosedürüne İlişkin Rotterdam Sözleşmesi”nin TBMM İhtisas Komisyonlarında görüşülerek 2015 yılı içerisinde onaylayacağının öngörüldüğü iletilmiştir.

Yazıda devamla, Avrupa Birliği'nde sözkonusu Sözleşmeyi uygulayan 689/2008/EC sayılı Tüzüğün yerini almak üzere 27 Temmuz 2012 tarihinde AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan Tehlikeli Kimyasalların İthalat ve İhracatına İlişkin 649/2012/EU sayılı Ön Bildirimli Kabul Tüzüğü (PIC-Prior Informed Consent) 01 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bahse konu AB Tüzüğü, AB'nin tehlikeli kimyasal ihracatçılarına bildirim yükümlülüğü getirmektedir. Bu tüzük, Rotterdam Sözleşmesi kapsamında PIC prosedürüne tabi kimyasalları ve Topluluk nezdinde yasaklanmış veya kısıtlanmış kimyasalları kapsamakta olup, söz konusu kimyasallar, tehlikeli endüstriyel kimyasallar, biyosidal ürünler ile pestisistlerden oluşmaktadır.

Anılan Tüzüğün ülkemizde uyumlaştırılması kapsamında gerçekleştirilmesi öngörülen ve kimyasallar alanında ülkemizde yetkili otorite olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yararlanıcısı olduğu bir projenin ihale süreci devam etmekle birlikte, söz konusu mevzuatın halihazırda ülkemizde uyumlaştırılmamış olması sebebiyle AB pazarına tehlikeli kimyasal ihraç eden firmalarımızın AB'ye bildirimde bulunmamaktadır. Tüzüğün uyumlaştırılması ile bahse konu ürünleri ihraç eden firmalarımız ihracat bildiriminde bulunmaya başlayacaklardır.

Bu çerçevede, söz konusu mevzuat kapsamında AB'de yaşanan gelişmeler yakından takip edilmekte, bu meyanda Avrupa Komisyonu bünyesinde gerçekleştirilen Yetkili Otoriteler Toplantılarına Ekonomi Bakanlığı'nca katılım sağlanmaktadır.

Bu kapsamda, Avrupa Birliği'nin Tehlikeli Kimyasalların İthalat ve İhracatına İlişkin 649/2012/EU sayılı Tüzüğü'nün (PIC-Prior Informed Consent- Ön Bildirimli Kabul Tüzüğü) 24. Yetkili Otoriteler Toplantı, 01 Ekim 2014 tarihinde Brüksel'de gerçekleştirilmiş olup, anılan toplantıya ülkemiz gözlemci statüsünde iştirak etmiştir.

Bahse konu toplantıda, PIC Tüzüğünün ön bildirimli kabul prosedürüne tabi kimyasal maddeler listesinin içeren I sayılı ekinde yapılacak değişiklikler, Avrupa Kimyasallar Ajansı'nın (AKA) PIC Tüzüğü'ndeki rolü ve Komisyon bünyesindeki EDEXIM Veritabanının yerini alan AKA bünyesindeki e-PIC yazılımı ele alınmıştır.

PIC Tüzüğü'nün I sayılı ekinde ihracat bildirim prosedürü ile kabul prosedürüne tabi kimyasal maddeler listesi yer almaktadır. Söz konusu maddeler, AB'nin bitki koruma ürünlerine ilişkin 1107/2009/EC sayılı Tüzüğü, biyosidal ürünlere ilişkin 528/2012/EU sayılı Tüzüğü, kalıcı organik kirleticilere ilişkin 850/2004/EC sayılı Tüzüğü, kimyasalların kaydı değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasına dair 1907/2006/EC sayılı REACH Tüzüğü'nün kısıtlamalar listesine dair 17 sayılı eki ve Rotterdam Sözleşmesi kapsamında yaşanan gelişmeler çerçevesinde güncellenmektedir. Bu kapsamda söz konusu toplantıda, bahse konu mevzuat çerçevesinde PIC Tüzüğü'nün I sayılı ekinde yapılan değişiklikler görülmüştür.

Söz konusu toplantının devamında AKA'nın PIC tüzüğündeki rolü ile EXEDİM veritabanı yerine kurulan e-PIC yazılımı ele alınmıştır. Yeni PIC Tüzüğü'nün yürürlüğe girmesi ile, 01 Mart 2014 tarihinde itibaren AKA bahse konu Tüzüğün idari, teknik ve bilimsel çalışmalarına dahil olmuştur. Bu kapsamda AKA'nın yeni PIC Tüzüğü'ne ilişkin olarak hazırlanmakta olduğu rehberin Aralık 2014 tarihinde tamamlanması öngörülmektedir.

Bununla birlikte, ihracat ve ithalat bildirimleri 02 Eylül 2014 tarihi itibariyle Avrupa Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren EDEXIM veri tabanı yerine AKA bünyesinde kurulan e-PIC yazılımı vasıtasıyla gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Sonuç olarak, REACH, CLP ve Biyosidal Ürünler Tüzüğü'nün ardından PIC Tüzüğü'nün idari, teknik ve bilimsel çalışmaları ile bildirim sisteminin de AKA gibi merkezi bir sisteme dahil edilmesi dikkat çekmektedir.

Diğer taraftan, ülkemizin Rotterdam Sözleşmesini imzalamış olduğu; tehlikeli kimyasalların ithalat ve ihracatına ilişkin 649/2012/EU sayılı OIC Tüzüğü'nün ülkemizin AB müzakere sürecinde Çevre Faslı açılış kriterleri kapsamında ikincil mevzuat hazırlanmasının söz konusu olduğu, ayrıca bahse konu Tüzüğün AB tarafından sürekli olarak yeni güncellemelere konu edildiği göz önünde bulundurulduğunda, konuya ilişkin güncel doküman ve belgelerin izlenmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Bahse konu Tüzüğün ve konuyla ilgili son gelişmelerin http://eur-lex.europa.eu/, http://echa.europa.eu/regulations/ ve http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/ internet sitelerinden takip edilmesi mümkündür.”

denilmektedir.

 

5) Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik Taslağı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile ilgili görüş ve önerilerin, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ekinde yer alan Taslaklar Hakkında Görüş Bildirilmesine Kullanılacak Forma işlenerek bildirilmesinin talep edildiği bildirilmektedir.

Ekte sunulan Taslağa ilişkin görüş ve önerilerinizin, anılan forma işlenerek en geç 07/11/2014 günü mesai bitimine kadar TİM selenbayrambas@tim.org.tr mail adresine gönderilmesi beklenmektedir..

EK : Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik Taslağı

 

6) DTÖ Kamu Alımları Anlaşması

Ekonomi Bakanlığı'ndan TİM'e iletilen bir yazıda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kapsamında çoklu anlaşmalardan birisi olan "Kamu Alımları Anlaşması”na taraf olunmasına ilişkin değerlendirme çalışmalarının Anlaşmalar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğü belirtilmektedir.

Bu kapsamda, mezkur anlaşmaya taraf olunması konusunda özel sektörün görüş ve değerlendirmelerini almak üzere bir anket çalışmasının başlatıldığı ve söz konusu anketin Bakanlığın http://www.ekonomi.gov.tr/anketgenel/index.cfm?ID=14 sitesinde yayımlandığı ifade edilmektedir.

 

7) İRAN (İsfahan) İşadamları Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, TİM organizasyonu ve THY işbirliği ile 07-11 Aralık 2014 tarihleri arasında İran'a yönelik işadamı heyeti düzenleneceği, İsfahan şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda iş gezilerinin yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan iş görüşmelerinin gerçekleştirileceği

Pazar payımızın artırılması ve İran'a yönelik yeni iş imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek söz konusu heyete Gıda (pirinç, buğday ve mahlut, mısır, palm yağı ve fraksiyonları (kimyasal olarak değiştirilmemiş), soya yağı ve fraksiyonları(kimyasal olarak değiştirilmemiş), et, kamış/pancar şekeri ve kimyaca saf sakkaroz (katı halde) vb ), Altın (ham, yarı işlenmiş, pudra halinde), Soya fasulyesi yağı üretiminden arta kalan küspe ve katı atıklar, Tedavide/korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar (dozlandırılmış), Kara taşıtları için aksam, parçaları, Demir/Çelik mamulleri, Telli telefon-telgraf için elektrikli cihazlar, Televizyon alıcıları, video monitörleri ve projektörler, Otomotiv ve aksamları, Hava vakum pompası, hava/gaz kompresörü, vantilatör, aspiratör, Elektrik, Aydınlatma Cihazları, Tekstil, Konfeksiyon, Tıp, cerrahi, dişçilik, veterinerlik alet ve cihazları, Buzdolapları, dondurucular, soğutucular, ısı pompaları, Sentetik İplik, monofil, şeritlerle dokunmalar, Sanayi Hammaddeleri sektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmaların katılımlarında fayda görülmektedir.

Bu çerçevede, azami 30 katılımcıdan oluşacak heyete katılmak isteyen firmalarımızın http://goo.gl/RJwBP0 adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 21 Kasım 2014 Pazartesi günü mesai bitimine kadar (Ülke Şartları göz önünde bulundurulduğunda listenin erken oluşması önem arz etmektedir) başvuruda bulunmaları; organizasyon kapsamındaki uçak bileti, toplantı, konaklama ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu:282), (Iban No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), Swift Kodu: TVBATR2A USD hesabı'na 1.000 USD avans (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödeme yapmalarının gerektiği bildirilmektedir.

 

8) Forum ve Sergi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı kanalıyla Riyad Ticaret Müşavirliği'nden aldıkları yazıya atfen; Suudi Arabistan'da 25-26 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 13. Orta Asya İşbirliği Diyaloğu Bakanlar Toplantısı münasebetiyle forum ve sergi düzenleneceği ve forumun ve serginin iki ana konusunun "Bilgi Temelli Ekonomi” ve "Genel Eğitim” olacağı belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, organizasyonca Riyad International Otel'de gerçekleşecek sergide bilgi temelli eğitim, mesleki ve teknik eğitim ve insan gücü geliştirmeye yönelik alanlarda faaliyet gösteren iki kuruma ücretsiz iki stand verileceği ifade edilerek katılımcıların ekte sunulan formu doldurarak bc@csc.org.sa ve mukhtar@alagat.com.sa adreslerine göndermeleri talep edildiği bildirilmektedir.

EK : Başvuru Formu

 

9) Kapasite Geliştirme Faaliyeti Çevre Konferansı

Denizli Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, 12 Aralık 2012 tarihinde uygulamaya başlanan ve 24 ay süreli "Valiliklerde AB İşleri için Kapasite Oluşturulması Projesi” (VABpro) kapsamında proje açılış, tanıtım ve iletişim etkinlikleri, Eğitim İhtiyaç Analizi,AB Uzmanlık Eğitimi Programı, Eğiticilerin Eğitim Programı, İstanbul Bölgesel Çalıştayı, Brüksel Çalışma Ziyareti ve Şehir Eşleştirme Programı gibi birçok faaliyet hayata geçirildiği,

VABpro kapsamında, içeriklerine valilik AB birimleri tarafından karar verilen "Kapasite Geliştirme Faaliyetleri”de yürütüldüğü, İldeki ihtiyaçlara yönelik olarak valiliklerle işbirliği içerisinde hazırlanan "Kapasite Geliştirme Faaliyetleri” kapsamında 07 Kasım 2014 Cuma günü saat 09:30 da Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonunda Çevre Konferansı yapılacağı bildirilmektedir.

Toplantıya ilişkin programın bir örneği ekte sunulmuştur.

EK : İlgi sayılı yazı

 

10) 5. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nden alınan bir yazıda, UİB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği ile "5. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması”nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Ayrıntılı bilgilere http://www.uib.org.tr/files/downloads/sirkuler/turkiye_ev_teks_tas_yarismasi_hk.pdf ve http://www.evtekstiliyarismasi.com/ web sayfalarından ulaşılabilmektedir.

 

11) 2.İklimlendirme Sanayi Ürün ve Mühendislik Tasarımı Yarışması

İSİB – İklimlendirme Sanayii İhracatçıları Birliği'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, TİM işbirliği, İSİB organizatörlüğünde iklimlendirme sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve tasarım-ar&ge-inovasyonun sektör için önemini vurgulamak amacıyla, organize edilen "2. İklimlendirme Sanayi Ürün ve Mühendislik Tasarımı Yarışması”nın Ödül Töreni 16 Nisan 2015 tarihinde düzenleneceği belirtilmektedir.

Yarışma ile ilgili detaylı bilgi (http://www.turkishhvacrindustry.com/) web sayfasından edinilmesi mümkündür.

 

12) 8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması İlanı

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, TİM işbirliği, İstanbul-Ege-Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin katkısı ve OAİB organizatörlüğünde, mobilya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve tasarımın sektör için önemini vurgulamak amacıyla, son yedi yıldır başarı ile organize edilen "İhracatçı Birlikleri-Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın sekizincisinin Ödül Töreni 10 Nisan 2015 tarihinde İstanbul'da Lazzoni Otel'de düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, "İhracatçı Birlikleri-8.Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması” 15 Eylül 2014 tarihinde başvuruya açıldığı, söz konusu yarışmaya başvurmak isteyen tüm katılımcıların yarışmanın WEB sitesi (http://www.designforexport.org/ veya http://www.mobilyatasarimyarismasi.org/) aracılığıyla online başvuru yapılabilmesi ve yarışma hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilmesi mümkün olduğu ifade edilmektedir.

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter T.