Sirküler No: 2013/121 - Çeşitli Konular

Sayı : TİM.DENİB.GSK.ARGE.2013/601-1965                                                        Denizli, 15/08/2013
Konu: Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2013 – 121)

Sayın Üyemiz,

 

1) İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ Hk.

Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, "İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat:2006/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat:2013/5)”, 01/08/2013 tarihli ve 28725 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği,

Anılan Tebliğ ile İhracat:2006/7 sayılı İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ ekinde yer alan "İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi’ne 26’ncı sıra olarak "kromlu deriler (GTİP No: 4104.11, 4104.19, 4105.10, 4106.21)” eklendiği bildirilmektedir.

Söz konusu ürünlerin kayıt işlemlerinin İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri ile Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri tarafından yürütüleceği ifade edilmektedir..

 

2) Filipinler / Anti – Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda aynen;

"Bilindiği üzere, Filipinler tarafından ülkemiz menşeli "Buğday Unu” ithalatına karşı açılan anti – damping soruşturması halihazırda devam etmektedir.

Mezkur soruşturma konusu ürün ihracatımızda Filipinler pazarının önemi ve alınması muhtemel bir önlemin ikili ticareti sekteye uğratacağını içerir Bakanımız Sayın Zafer ÇAĞLAYAN imzalı bir mektup Filipinler Tarım Bakanı Sayın Proceso ALCALA’ya iletilmiştir.

Öte yandan, Türk menşeli ilgili ürün ihracatının Filipinler pazarı nezdinde korunmasını ve mevcut soruşturmanın herhangi bir önlem alınmadan kapatılmasını temin etmek amacıyla Bakanlığımız tarafından hazırlanan ülkemiz görüşlerini içerir teknik mahiyette bir metin Filipinler Tarım Bakanlığı’na tevdi edilmiştir.”

denilmektedir.

Ayrıca, Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan 14 Ağustos 2013 tarihli yazıda ise, Filipinler tarafından ülkemiz menşeli "Buğday Unu” ithalatına karşı yürütülmekte olan anti – damping soruşturması kapsamında doldurulması gereken soru formlarının son teslim tarihinin, Manila Ticaret Müşavirliğimizin ihracatçı firmalarımızın taleplerini ilgili makamlara tevdi etmesini müteakip, 16 Ağustos 2013 tarihinden itibaren 30 gün süre ile (16 Eylül 2013 tarihine kadar) uzatıldığı bildirilmektedir.

 

3) Brezilya Gümrük İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler

Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan yazıda, Sao Paulo Ticaret Ataşeliği’nden alınan bir yazıya atfen, Brezilya Maliye Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu 06 Mayıs 2013 tarih ve 1356 sayılı yönetmelik kapsamında, ithalat sırasında malların serbest bırakılmasında konşimentonun aslının aranması gerekliliğinin ortadan kaldırıldığını bildirerek söz konusu uygulamanın ihracatçı firmaların mal bedelini tahsilatta sorun yaşaması ihtimalini doğurduğu ifade edilmektedir. Ticaret ataşeliğimizin alınan Bakanlık yetkilileri ve bazı gümrükleme firmaları ile yapmış olduğu telefon görüşmelerinde de bahse konu değişiklik ve getirmiş olduğu risk doğrulanmıştır.

Bu kapsamda yapılan incelemelerde ticarette L/C kullanılması ve ihracatçı ile ithalatçı arasında anılan mevzuata da atıf yapan, ödeme konusunu daha garantili hale getiren özel bir anlaşmanın yapılmasının çözüm olabileceği, ancak, her ne kadar ilave sözleşme yapılsa dahi, ithalatçının konşimentosunun fotokopisi ile malların gümrükten çekmesi halinde ihracatçının mal bedelini tahsil için mahkemeye gitmesi ve uzun süren yasal prosedürü takip etmesinin gerekeceği bildirilmektedir.

Konu üzerinde yazılmış bir değerlendirmeye,

http://www.comexblog.com.br/destaques/o-risco-da-nao-apresentacao-do-bl-original

Mevzuat değişikliği metini ise,

http://www.haidar.com.br/arquivos/2013/ALTERACOESNAINSRFNR680DE2006DESPACHOADUANEIRODEIMPORTACAO.pdf

adreslerinden ulaşılabilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

4) 1988 Sözleşmesi–Jamaika, Ermenistan, Zimbabwe/Ön Bildirim Genişletilmesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde aldıkları yazıda; Dışişleri Bakanlığı tarafından, Jamaika, Ermenistan, Zimbabwe Hükümleri’nin, 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı BM Sözleşmesi’nin 12. ve 24. Maddeleri uyarınca yaptıkları bildirimlerin iletildiği,

Bu kapsamda; Zimbabwe, Ermenistan’ın alınan Sözleşme’nin 1 ve 2, Jamaika’nın ise 1 numaralı tablolarında kayıtlı maddelere ek olarak, "ephedrine, pseudoepbedrine ve safrole-rich” yağlarının da ön bildirimleri düzenleyen 12. Madde’nin 10. Fıkrası kapsamı altına aldığı bildirilmektedir.

Uyuşturucu ve psikotrop madde/müstahzarlarının yasal ticareti çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’ndan alınan ülkelere ihracatı açısından bundan sonraki süreçte, bahse konu yazılar ekinde belirtilen yetkili makamlara:

- İthalatçının, ihracatçının ve biliniyorsa alıcının adı ve adresi,

- 1 Numaralı Tablodaki maddenin adı,

- İhraç edilen maddenin miktarı,

- Öngörülen hudut giriş kapısı ve öngörülen sevkiyat tarihi,

bilgileri ve taraflar arasındaki karşılıklı tespit edilmiş olabilecek diğer tüm bilgilerin iletilmesinin gerektiği belirtilmektedir.

Ek : Gümrük ve Ticaret bakanlığı’ndan alınan yazı

 

5) Malezya Kuala Lumpur Ticaret Heyeti 16-19 Eylül 2013

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Türk Hava Yolları, Malezya’nın başkenti olan Kuala Lumpur’a yeni hat açtığı ve uçuşlara başladığı

Bu vesile ile THY ile yapılan protokol çerçevesinde azami 22 iş adamımız ile birlikte 16 Eylül – 19 Eylül 2013 tarihleri arasında Kuala Lumpur’a yönelik iş adamları heyetinin gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

İş adamları heyetine; halı, petro-kimya, demir-çelik, altın(değerli maden), gıda, çeşitli inşaat malzemeleri, inşaat ve makine aksamları sektöründe faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmaların katılımlarında fayda görüleceği,

Bu çerçevede heyete katılmak isteyen firmalarımızın www.tim.org.tr’de yer alan başvuru formunu (http://goo.gl/ovpPRZ) eksiksiz doldurarak elektronik ortamda, en geç 29 Ağustos 2013 Perşembe günü mesai bitimine kadar başvuru yapmalarının, organisazyon kapsamındaki uçak bileti, ikili görüşmeler ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Iban No: TR93 0001 5001 5804 8000 9634 35), Swift Kodu: TVBATR2A Avro hesabı’na 1300.- Avro avans (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödeme yapmaları ve ilgili banka dekontunu hasangokce@tim.org.tr e-posta adresine iletmelerinin gerektiği ifade edilmektedir.

 

6) Raunda – Kigali İş Adamları Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Türk Hava Yolları, Ruanda’nın başkenti olan Kigali’ye yeni hat açmış ve uçuşlara başlandığı, bu vesile ile THY ile yapılan protokol çerçevesinde azami 15 iş adamımız ile birlikte 23 Eylül – 26 Eylül 2013 tarihleri arasında Kigali’ye yönelik iş adamaları heyetinin gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Son başvuru tarihi 02 Eylül 2013 Pazartesi olan sözkonusu Heyete ilişkin ayrıntılı bilgiye aşağıda sunulan linkten ulaşılabilir.

http://www.tim.org.tr/tr/heyetler-ruanda-ticaret-heyeti.html

 

7) 16-19 Eylül Tanzanya-Darussalem İşadamları Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda aynen; "Türk Hava Yolları, Tanzanya’nın en büyük şehri olan Darüsselam’da yeni hat açmış ve uçuşlara başlamıştır. Bu vesile ile THY ile yapılan protokol çerçevesinde azami 30 iş adamımız ile birlikte 16 Eylül – 19 Eylül 2013 tarihleri arasında Darüsselam’a yönelik iş adamaları heyeti gerçekleştirilecektir.

İş adamları heyetine, sanayi, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, demir-çelik, çimento, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya (elektronik), gübre (kimya), kablo (elektrik) sektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmaların katılımlarında fayda görülmektedir.

Bu çerçevede heyete katılmak isteyen firmaların web linki verilen başvuru formunu (http://goo.gl/xz4G7i) eksiksiz doldurarak elektronik ortamda, en geç 09 Eylül 2013 Pazartesi günü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları, organisazyon kapsamındaki uçak bileti, ikili görüşmeler ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Iban No: TR93 0001 5001 5804 8000 9634 35), Swift Kodu: TVBATR2A Avro hesabı’na 900- Avro avans (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödeme yapmaları ve ilgili banka dekontunu mehmetalisevgi@tim.org.tr e-posta adresine iletmeleri gerekmektedir.”

denilmektedir.

http://www.tim.org.tr/tr/heyetler-tanzanya-ticaret-heyeti.html

 

8) REACH ve CLP Haber Bülteni

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nden alınan 03.07.2012 tarihli yazıda;

REACH Tüzüğü (Registration, Evaluation, Authorisation, and Restriction of Chemicals / Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması) 01 Haziran 2007’de yürürlüğe girmiş olup Kayıt, Değerlendirme, İzin ve Kısıtlama gibi süreçlerindeki gelişmelerin takibinin önem arz ettiği,

Diğer taraftan 1272/2008 sayılı (Madenlerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması hakkında) CLP tüzüğü de 20 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girdiği, söz konusu Tüzüğe göre, AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren, kimyasal madde ve karışım üreten veya ithal eden firmaların, CLP Tüzüğü usul ve esaslarına göre sınıflandırma, etiketleme, ambalajlama ve bildirim yükümlülüğünün olduğu ifade edilmektedir.

Bu çerçevede; sanayicilerimizin REACH ve CLP Tüzüğü’nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olacak bilgilerin ve geçen ay gerçekleşen önemli gelişmelerin derlendiği, http://reach.immib.org.tr/web/dokumanlar/Bulten57.pdf adresinde yer alan İMMİB REACH ve CLP Yardım Masası bültenine ulaşılabilir.

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter T.