Sirküler No: 2013/120 - Çeşitli Konular

Sayı : TİM.DENİB.GSK.ARGE.2013/587-1889                                                        Denizli, 02/08/2013
Konu: Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2013 – 120)

Sayın Üyemiz,

1) Moldova Ulusal Gıda Güvenliği Ajansı'nın Bilgilendirmesi

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla, Moldova Ulusal Gıda Güvenliği'nin yazısına atfen, 119 numaralı yasada yapılan değişiklikle 08 Mart 2013 tarihinden itibaren tarım ve gıda ürünleri ithalinde "zararsızlık sertifikası” ve "uygunluk sertifikası” aranmaya başlandığının ve bu sertifikaya sahip olmayan ürünlerin Moldova'ya girişine izin verilmeyeceğinin bildirildiği ifade edilmektedir.

Moldova Ulusal Gıda Güvenliği tarafından Dışişleri Bakanlığı'na iletilen yazının bir örneği ekte yer almaktadır.

Ek: Moldova Ulusal Gıda Güvenliği Ajansı'nın Bilgilendirmesi

 

2) RF İhracatçı Listeleri

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda aynen;

"Bilindiği üzere, Rusya Federasyonu'na (RF) yönelik bitkisel ürünler ihracatımız, 2008 tarihli Mutabakat Zaptı ile 2009 tarihli Ek Memorandum hükümleri çerçevesinde yürütülmekte olup, mezkur Memorandum hükümleri uyarınca RF'ye yönelik bitkisel ürünler ihracatı gerçekleştirmeye mezun firmaların listesi yılda iki kez güncellenerek RF makamlarına intikal ettirilmekteydi. Diğer taraftan, 18-20 Nisan 2013 tarihleri arasında Antalya'da tertip edilen 12. Dönem Türk – Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon toplantısında söz konusu listelerin yılda 4 kez güncellenebilmesi hususunda mutabık kalınmıştır.

Bu bağlamda, keyfiyete müteallik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından (GTHB) alınan bir yazıda; RF'ye ihracat yapabilecek firmalara ait listelerin 2013 yılı Temmuz ayı itibarıyla güncellendiği ifade edilmektedir. Mezkur yazıda devamla, RF'ye yapılacak taze meyve ve sebze ihracatında ilişikte gönderilmekte olan ve 347 firmadan oluşan "Taze Meyve ve Sebze Türkiye İhracatçı Listesi”nin, kuru gıda ihracatında ise 204 firmadan oluşan "Bakliyat, Ayçiçeği, Hububat, Kuru Meyve, Kuru Sebze Türkiye İhracatçı Listesi”nin dikkate alınacağı kaydedilmektedir. Güncellenen firma listeleri RF makamlarına iletilmiş olup, anılan ülke makamlarının onayı beklenmektedir.

Alınan yazıda ayrıca, müteakip güncellemenin 2013 yılı Eylül ayı içerisinde yapılacağından bahisle, önümüzdeki dönemde listede yer alma talebinde bulunan firmalara ait evrakların 09 Eylül 2013 tarihine GTHB'ye iletilmesi gerektiği, bu tarihten sonra yapılacak başvuruların bir sonraki dönem için değerlendirmeye alınacağı belirtilmektedir.”

denilmektedir.

EKLER

1) Başvurusu Reddedilen Firma Listesi (Yaş Meyve ve Sebze)

2) Taze Meyve ve Sebze İhracatçı Firma Listesi

3) Kuru Gıda İhracatçı Firma Listesi

 

3) Ekonomi Bakanlığı Ürdün Ziyaretleri ve Yatırım Fırsatları

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları yazıda aynen; "Mayıs ayında Ürdün'de Türk yatırımlarının artırılmasına yönelik yerinde incelemelerde bulunmak amacıyla Amman ve Akabe şehirlerine Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur ÖZTÜRK başkanlığında bir teknik heyet ziyareti gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Söz konusu ziyarette öne çıkan konular aşağıda yer almaktadır.

21 Mayıs 2013 tarihinde Ürdün Başkanı Sayın Abdullah ENSOUR makamında ziyaret edilmiş ve kendisine Türk Heyetinin ziyareti hakkında bilgi verilmiştir. Sayın Başbakan ise;

Ø Ürdün Başbakanı, iki ülkenin birlikte çok şeyler başarabileceğini ve Suriye'nin durumunun bölge ekonomisi açısından iyi değerlendirilmesi gerektiğini, Ürdün pazarının birçok avantaja sahip olduğu ve ticari anlamda karlı yatırımların gerçekleşebileceğini, Ürdün'ün eğitimli ve kaliteli iş gücünün Türk yatırımcıları tarafından göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, Türk Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir.

Ø Akabe'de 22 Mayıs 2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı ve Hizmetler Genel Müdürlüğü ile Akabe Özel Ekonomi Bölgesi İdaresi (ASEZA) arasında "Serbest Bölgelerde İşbirliğinin ve Yatırımların Karşılıklı olarak artırılması” başlıklı Mutabakat Zaptı (MOU) imzalanmıştır.

Ø Ürdün'ün kuzeydoğusunda bulunan ve Suriye sınırına yakın Mafrak (Kral Hussein Bin Talal Gelişim Bölgesi), İsrail ve Suriye sınırına yakın Irbid ile güneyinde bulunan Akabe (Akabe Özel Ekonomi Bölgesi) ziyaret edilmiş ve söz konusu bölgelerin Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve Afrika ülkelerine ticarette stratejik önem taşıdığı müşahede edilmiştir.

Ø Ürdün'ün kanunlar, devlet düzenlemeleri ile özellikle ABD, Kanada ve Arap ülkeleriyle olan tercihli ticaret anlaşmaların (STA) sunduğu Pazar olanakları dahilinde yatırımlar için çok uygun bir ortama sahip olduğu belirtilmiştir.

Ø Ürdün Yatırım Komisyonu'nun kurulacak one-stop-shop sistem ile Ürdün'e yatırım yapmanın çok daha kolay hale getirildiği ve Ürdün'de kayıtlı sayıları 150 olan Türk yatırımcılarının daha fazlasının Ürdün'e beklendiği Ürdün taraflarınca dile getirilmiştir.

Ø Suriye'deki olayların ilişkimize lojistik anlamda olumsuz yansımaları olsa da, krizi fırsata çevirebilmenin iki ülkenin elinde olduğu vurgulanmıştır.

Ø Ürdünlü firmalarla ortak girişimlerin (Joint Venture) faydalı olabileceği ve özellikle tekstil, gıda, madencilik ve enerji alanlarına yatırım beklendiği belirtilmiştir.

Ø Akabe Özel Ekonomi Bölgesi'nin (ASEZA) özerk bir bölge olduğu ve bölge sınırları içerisinde verilen kararların ASEZA tarafından one-stop-shop mantığı çerçevesinde alındığı, dolayısıyla bürokratik işlemler için Amman'a gitme zorunluluğu bulunmadığı ifade edilmiştir.

Ø Akabe Özel Ekonomi Bölgesi'ne yatırım yaparken sahip olunan jeopolitik avantajların göz önünde bulundurulması gerektiği, bölgede net kar üzerinden alınan %5'lik gelir vergisi haricinde tüm vergilerden muaf olunduğu ve çimento ile çelik gibi birkaç istisnanın dışında kalan mallarda % 0 gümrük vergisi alındığı bilgisi yapılan sunumlarla iletilmiştir.

Ayrıca Amman'da gerçekleştirilen toplantılar sırasında özellikle Türkiye'deki yatırımcıları bilgilendirmek adına, "Menşei” (Rules of Origin) konusu gündeme gelmiş ve Ürdünlü taraflardan konuya ilişkin bilgi alınmıştır. Bu kapsamda ülkeden ülkeye (STA'lar kapsamında) değişkenlik göstermekle beraber, ortalama %35 %40'lık bir katma değer yaratılması durumunda ürünlerin Ürdün Menşeili sayılması ve ürünlerin Ürdün'ün STA yaptığı ülkelere gümrüksüz ihraç edilmesinin mümkün olduğu bildirilmektedir.

Konuya ilişkin olarak, Ürdün Yatırım Ajansı ile ASEZA yetkililerinin katılımları ile Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda Ankara'da ve İstanbul'da Ürdün'deki yatırım olanaklarının anlatılacağı iki ayrı etkinliğin de en kısa zaman içinde düzenlemesi öngörülmektedir.

Bu kapsamda, ülkemiz yatırımcılarından bahse konu ülkeye yönelik olarak yeterli sayıda talep gelmesi halinde, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Amman ve Akabe'ye bir "yatırım ve müteahhitlik heyeti” düzenlenmesinde fayda görülmektedir.”

denilmektedir.

 

4) SAN-TEZ Programı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, sanayicilerimizin Ar-Ge'ye dayalı ihtiyaçlarının üniversitemizin bilimsel bilgi birikimini kullanarak çözüme kavuşturulması, üniversitelerimizde üretilen bilginin sanayicimizin ihtiyacını karşılayacak şekilde kullanılması, sanayimizin altyapısını güçlendirecek, orta yüksek ve yüksek teknolojili alanlara ağırlık verilmesi amacıyla SAN-TEZ programının yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Bakanlıktan TİM'e gönderilen yazıda, kamu-üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde yürütülen SAN-TEZ programında geliştirilen ar-ge projeleri bütçesinin %75'e kadarlık kısmının hibe şeklinde karşılandığı, Ayrıca, programın 2013-2. dönem proje başvuruları başlamış olup, başvuruların 30.08.2013 tarihine kadar online olarak http://biltek.sanayi.gov.tr/ adresinden yapılabildiği bildirilmektedir.

 

5) Türkmenistan'da Gümrük Kapılarının Modernizasyonu Çalışmaları

Ekonomi Bakanlığı'ndan Türkiye İhracatçılar Meclisine iletilen yazıda, Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah Gül'ün 20-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Türkmenistan'a gerçekleştirdiği ziyaret esnasında Türkmenistan Devlet Başkanı tarafından Türkmenistan gümrük kapılarının modernizasyonu çalışmalarına ülkemizin katkı sağlayabileceğinin ifade edildiği ve gümrük konusunda inceleme yapmak amacıyla Türkiye'den teknik bir heyetin Türkmenistan'ı ziyaret etmesi hususunda mutabık kalındığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ihracatçılarımızın söz konusu ülke gümrüğünde yaşadığı sıkıntılar ile bilhassa Türkmenistan'da gümrük kapılarının modernizasyonu çalışmalarına ilişkin gündeme getirilmesinde fayda görülen hususların 02 Ağustos 2013 Cuma günü mesai bitimine kadar TİM'e ve fundaozgulec@tim.org.tr adresine iletilmesi beklenmektedir.

 

6) Türkiye-İngiltere KOBİ Buluşması, 27 Kasım 2013, Londra

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, DEİK'ten aldıkları yazıya atfen;

DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından UKTI (UK Trade and Investment) işbirliğiyle 27 Kasım 2013 tarihinde Londra'da bilişim teknolojileri, inşaat-mimarlık tasarım ve otomotiv sanayi sektörlerinde 'Türkiye-İngiltere KOBİ Buluşması – SME Networking Event' düzenlenmesi planlandığı ifade edilmektedir. Alınan etkinliğe T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ve İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green'in katılımları ve her iki ülke iş dünyası temsilcilerine hitaplarının öngörüldüğü ve firma eşleştirmeleri ile sektörel tesis ziyaretlerinin gerçekleştirileceği ziyaretin, bir gece konaklamalı, 26 Kasım 2013 varış, 27 Kasım akşam Londra'dan hareket olarak planlandığı belirtilmektedir.

Alınan etkinlik, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında ihracatçı ve/veya dış pazarlarda ortaklık arayan firmaları; inşaat, mimarlık, tasarım, inşaat endüstrisi alanlarında destek ve hizmet sağlayabilecek, ihracat ve işbirlikleri arayan firmaları; otomotiv sektöründe dış pazarlarda ortaklık arayan yedek parça üreticileri ve tedarik zincirlerini buluşturmayı hedeflemektedir.

SME Networking gününe öncelikle otomotiv bilgi ve iletişim teknolojileri ile inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren orta ve küçük ölçekli firma temsilcilerinin katılımı öngörülmekte olup ayrıntılı bilgi aşağıda yer almaktadır. Etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan form aracılığıyla DEİK'e (Sn. Dilek TUNA, tel:0212 339 50 36; dtuna@deik.org.tr ) 03 Ağustos 2013 tarihine kadar başvurmaları gerekmektedir.

Ek: Türkiye-İngiltere KOBİ Buluşması – Başvuru Formu

 

7) Mal Talebi

Vilnius Büyükelçiliği'nden alınan bir yazıda, adıgeçen Büyükelçilik bünyesinde görev yapan Ticaret Müşavirliğimiz yetki ve sorumluluk alanına diğer akredite Baltık ülkeleri Letonya ve Estonya'nın da girdiği,

Bu kapsamda, son günlerde Litvanya ve diğer akredite iki ülkede kamu kurumları, meslek kuruluşları, zincir mağaza genel müdürleri, büyük ithalatçı ve dağıtıcı firmalar ve diğer özel sektör temsilcileriyle yapılan bire bir görüşmeler ve Müşavirliğimize yapılan başvurulardan, ev tekstili, her türlü giyim eşyası, yaş ve kurutulmuş meyve ve sebze, elektrikli makine ve cihazlar, otomotiv yedek parça ve seramik ürünlerine önemli bir talep olduğu,

Yapılan görüşmelerde, bu ülkelerde Türk malı imajının güçlü olduğu ve bu ülkeler üzerinde başta Rusya ve Beyaz Rusya olmak üzere komşu ülkelere ciddi boyutlarda reexport yapıldığı bildirilmektedir.

İlgilenen üyelerimizin firma ve ürün bilgileri ile gerekli görmeleri halinde katalog ve ürün numunelerini Vilnius Müşavirliğine iletmelerinin faydalı olacağı düşünülmektedir.

Vilnius Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği

Adres: J.I. Krasevsklo gaive No:14-1 LT-08118 Vilnius Lithuania

Tel : +37052653380 Faks : +37052308215

E-mail : vilnius@economy.gov.tr Web : www.musavirlikler.gov.tr

 

8) 04-06 Eylül 2013 Preview In Seoul Fuarı

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, Güney Kore'nin Seul şehrinde 04-06 Eylül 2013 tarihleri arasında düzenlenecek olan PREVIEW IN SEOUL Fuarına, ziyaretçi kitlesiyle ilk temasların kurulması, sektörümüzün tanıtılması ve katılımcı firmalarımızın desteklenmesi amacıyla, adıgeçen Birlik tarafından info stand katılımı düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu fuarda dağıtılmak üzere firmanız ve ürünlerinize ilişkin görsel ve yazılı malzemelerin en geç 20 Ağustos 2013 Salı gününe kadar İTKİB Genel Sekreterliği Fuarlar Şubesine ulaştırılması gerekmektedir.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri

Fuarlar Şubesi

Adres : Çobançeşme Mevkii, Sanayi Cad. Dış Ticaret Kompleksi B Blok

34196 Yenibosna / Bahçelievler / İSTANBUL

Tel : 0-212-4540200 Faks : 0-212-4540201

E-mail : info@itkib.org.tr Web : itkib.org.tr

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter T.