Sirküler No: 2012/66 - Çeşitli Konular

Sayı :TİM.DENİB.GSK.ARGE.2012/ 1329                                                        Denizli, 22 Haziran 2012

Konu: Çeşitli Konular 

 

S İ R K Ü L E R

( ARGE / 2012 - 66 )

Sayın Üyemiz;

1) KKTC Menşeli Ürünler

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, anılan Bakanlık Bölge Müdürlüklerince Yürütülen ihracat ve ithalat denetimlerine dair faaliyetlerin 2012 yılı başından itibaren tamamiyle Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) kapsamına alındığı, ayrıca bu kapsamda Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler mevzuatında gerekli değişiklikler yapıldığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Menşeli Malların Ülkemiz Üzerinden Üçüncü Ülkelere yönelik kontrollerin TAREKS uygulamaları ile Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler mevzuatındaki son düzenlemelerle uyumlu hale getirilmesi ihtiyacının hasıl olduğu bildirilmektedir.

Söz konusu ihtiyaca binaen hazırlanan "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Menşeli Malların Ülkemiz Üzerinden Üçüncü Ülkelere İhracatına Dair Genelge” ekte yer almaktadır.

Söz konusu genelge çerçevesinde genelge kapsamında daha önce Bakanlıklarınca verilen talimatlar yürürlükten kaldırılmıştır.

Ek : Genelge

2) Nijer'deki Yatırım İmkanları

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı kanalıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Niamey Büyükelçimizin, Nijer Enerji ve Petrol Bakanı Gado ile bir görüşme gerçekleştirdiği ifade edilerek Nijer' de mevcut yatırım olanaklarına ilişkin aşağıdaki tespitlerde bulunulduğu ifade edilmiştir:

-Nijer'in artan enerji talebinin karşılayabilmek adına, ülkede Kandadji Barajı'nın inşasının tamamlanmasının ardından, hidroelektrik santral yapımı için ülkeye yatırımcılar beklenmektedir.

-Ülkede güneş enerjisi ve elektrik santrali kurulması projeleri de mevcut olup, 20-50 MW' lık bir santral yapımına ihtiyaç duyulmaktadır.

-Nijer de kömür ve doğalgaz bulunmaktadır. Bu kapsamda, Taboua bölgesinde 100 MW' lık bir termik santral ile Zinder-Maradi bölgelerinde doğal gazdan elektrik üreten santraller kurulabilecektir.

-Yukarıda yer alan projeler, yap-işlet-devret modeli ile yabancı yatırımcılara verilebilecek, yatırımcılar santrali kurarak elektriği ürettikten sonra belli bir süre fiyatlama ve satma hakkına sahip olabilecektir. Söz konusu projeler devlet garantisi taşıyacaktır.

-Nijerli yetkililer, ülkeye yönelik teknik eğitim verilmesinden ve çalışma ziyaretleri yapılmasından memnuniyet duyacaklarını ifade etmişlerdir.

-Ülkedeki gerçekleştirilecek olası bir ziyaretin Ramazan Bayramı sonrasında gerçekleştirilmesinin uygun olacağı, Nijer Enerji ve Petrol Bakanlığı Genel Sekreteri tarafından ifade edilmiştir.

-Nijer, Dünya Bankası Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) üyesidir. Bu durum, ülkeyi yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getirmektedir.

3) Yunanistan'da Özelleştirme Süreci ve Yeni Yatırım Olanakları Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda; Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü'nden gelen, Atina Büyükelçiliği'nden alınan bilgilere atfen; Yunanistan Devlet Özelleştirme Fonu tarafından önümüzdeki dönemde muhtelif alanlarda özelleştirme planlarının yürürlüğe konulacağı, söz konusu ülkede ülkemiz müteahhitlik ve nakliye sektörünün ilgisini çekebilecek özelleştirme planlarının gündeme gelebileceği ve Avrupa'ya ihracat yapan firmalarımız tarafından lojistik üs olarak değerlendirilebilecek fırsatların mevcut olduğu hususlarına ilişkin bilgilerin edinildiği ifade edilmiştir.

Yazıda devamla; söz konusu özelleştirme ve yatırım imkanları ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen firmaların aşağıda irtibat bilgileri verilen Atina Büyükelçiliği ile temasa geçmelerinin gerektiği belirtilmektedir.

Atina Büyükelçiliği

Adres: Vassileos Gheorgiou B'8

10674 Athens, Greece

Tel : +30 210 726 3000

Faks : +30 210 722 9597

E-Posta: embassy.athens@mfa.gov.tr

4) Kamerun Ekonomi, Planlama ve Bölgesel Kalkınma Bakanı İle Görüşme

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı kanalıyla Dışişleri Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Yaounde Büyükelçimiz ile Kamerun Ekonomi, Planlama ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Emmanuel D. Nganou, Delege Bakan Youba Abdoulaye ve Türkiye konularından sorumlu Genel Müdür arasında bir görüşme yapıldığı belirtilmektedir.

Söz konusu görüşmede, Sn. Nganou'nun ülkemiz firmalarının Kamerun'da daha aktif rol almasını dilediği ve büyük çaplı altyapı projeleri için de Türk firmalarınca girişimde bulunulmasını arzuladığı bildirilmektedir.

Yazının devamında, Büyükelçimizin finansman sorunları nedeniyle istenilen düzeyde etkin olunamadığını, "barter sistemi” veya başka bir yol bulunduğu takdirde başta müteahhitlik firmalarımız olmak üzere Kamerun pazarında daha fazla rol alabileceğinin vurgulandığı, bunun üzerine Bakan Nganou'nun ise, Camrail projesi için mal karşılığı veya %50 masraf paylaşımı esasına göre finanse edilmesinin mümkün olduğu, bunun için firmalarımızın Büyükelçiliğimiz vasıtasıyla niyet mektuplarını kendilerine iletmelerinin müzakereleri başlatmak için yeterli olacağının söylendiği bildirilmektedir.

5) Kore – Türkiye Kamu Alımları Semineri ve Paydaşlar Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda; Kamu İhale Kurumu'nun bir yazısına atfen Türkiye Cumhuriyeti Kamu İhale Kurumu ile Kore Cumhuriyeti Kamu İhale Hizmetleri Kurumu (KHİK) ve İstanbul'da bulunan Kore Ticaret Merkezi işbirliğiyle 09-10 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul'da "Kore Türkiye Kamu Alımları Semineri ve Paydaşlar Toplantısı” düzenlenmesinin planlandığı,

Söz konusu seminer kapsamında, Türk girişimcilerin Kore kamu alımları pazarına giriş ve yatırım imkanları ile Koreli girişimcilerin de Türkiye kamu alımları pazarına giriş ve yatırım imkanları ile diğer ilgili ticaret konuları hakkında sunumların yapılacağı; paydaşlar arasında bu ve ilgili alanlarda bilgi paylaşımı sağlanacağı,

Bu çerçevede; özellikle iki ülkenin kamu alımları alanında bilgi paylaşımında bulunulacağı ve tesisi edilebilecek muhtemel işbirliklerinin görüşüleceği söz konusu platforma katılmayı düşünen üyelerimizin uivab@kik.gov.tr adresine ulaşmaları gerektiği ifade edilmektedir.

6) Brezilya – Şili Ticaret Heyeti

İstanbul Sanayi Odası'ndan alınan bir yazıda; İstanbul Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi tarafından 23 Eylül - 30 Eylül 2012 tarihleri arasında Brezilya ve Şili'ye yönelik bir heyet ziyareti gerçekleştirilmesinin planlandığı, program kapsamında Sao Paolo (Brezilya) Ticaret Odası, Sao Paulo Eyaleti Sanayiciler Federasyonu (FIESP), Şili Sanayi Federasyonu (SOFOFA), Santiago Ticaret Odası ve sanayi bölgeleri ziyareti ile firmalar arası ikili görüşmeler gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Sözkonusu Ziyarete ilişkin başvuru formu ve taslak program ekte sunulmakta olup, ayrıntılı bilgiyi İSO'dan (Gülsüm KOÇ Tel: 0-212-2522900 – 177 E-posta : gkoc@iso.org.tr) temin edilebilir.

Ek: Taslak Program ve Katılım Formu

7) Irak Sevkiyat Öncesi Uygunluk Denetimi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda aynen;

"Bilindiği üzere 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Irak Merkezi (Federal) Hükümeti tarafından uygulanmaya başlanan Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim tarafından da 15 Nisan 2012 tarihine kadar ertelenen "sevk öncesi inceleme uygulaması” 1 Mayıs 2012 tarihi itibariyle Bölgesel Yönetim tarafından "kesin” olarak başlamıştır.

Hale hazırda, Irak'ın ithalatında, iki bağımsız gözetim firması (Bureau Veritas Gözetim Hizmetleri Ltd.Şti. ve SGS - Supervise Gözetme Kontrol Servisleri A.Ş.) aracılığıyla "Sevkiyat Öncesi Uygunluk Değerlendirme Programı” uygulanmaktadır.

Bu uygulama sürecinde firmalardan Genel Sekreterliğimize intikal eden sorunları görüşmek üzere, Genel Sekreterliğimiz organizasyonunda, 27 Haziran 2012 Çarşamba günü saat 14:00'da Birlik Merkezimizde AKİB Koordinatör Başkanı Sayın Adnan Ersoy ULUBAŞ başkanlığında, Bakanlıkları, TİM, İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyeleri ve iki gözetim firmasının yetkilileri ile üye firmalarımızın da davet edileceği geniş katılımlı bir toplantı düzenlenecektir.”

denilmektedir.

Bu itibarla, anılan toplantıda görüşülmesini teminen, "Sevkiyat Öncesi Uygunluk Değerlendirme Programı” kapsamındaki olası sorunlarınızın AKİB'e bildirilmesi gerekmektedir.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği

Telefon: (0324) 325 37 37 Fax.: (0324) 325 41 42

E-posta: info@akib.org.tr Elektronik Ağ: www.akib.org.tr

8) 2. Çin – Avrasya Fuarı

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB)'nden alınan bir yazıda aynen;

"01-05 Eylül 2012 tarihleri arasında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin (SUÖB) başkenti Urumçi'de bu yıl ikinci defa "Çin - Avrasya Fuarı” adıyla düzenlenecek olan ve bölge liderlerinin yanı sıra ülkemizden de Bakanlar düzeyinde üst düzey katılımın plânlandığı fuarın Milli Katılım organizasyonunun Genel Sekreterliğimiz tarafından gerçekleştirilmesi planlanmakta olup, gerekli çalışmalar Birliğimiz tarafından başlatılmıştır.

Anılan bölgenin Türkiye için taşımakta olduğu özel anlamın yanı sıra Orta ve Batı Asya ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesinin arzu edildiği bu dönemde, söz konusu fuarın anılan pazara girmek isteyen firmalar için büyük bir imkân yaratacağı düşünülmektedir.

Diğer taraftan, söz konusu etkinlik, tarafımızdan salt bir ticari bir organizasyon olarak değerlendirilmeyerek ülkemizin etkin tanıtımı ve Türk ve Türkiye imajının anılan bölgede etkin olarak sunulabilmesi hedeflenmiştir.

Bu çerçevede, yapılan ön çalışma sonucunda firmalarımızdan yer kirası için herhangi bir ücret alınmayacak olup, fuara katılım için m² fiyatı nakliye dahil 250 ABD Doları; nakliye hariç 90 ABD Doları olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, Fuara katılan firmalar T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından onay verilmesi durumunda 2009/5 sayılı Tebliğ kapsamında, devlet yardımlarından yararlandırılacaktır. Bununla birlikte, ÇHC'nin 2012 yılında ilave destek sağlanacak hedef ülkeler arasında yer alması sebebi ile; fuara katılanlar 20 puan ilave destekden yararlandırılacaklardır.”

denilmektedir.

Sözkonusu fuara katılmak isteyen üyelerimizin en geç 13 Temmuz 2012, Cuma günü mesai bitimine kadar ekte sunulan başvuru formunda iletişim bilgileri yer alan OAİB'ne başvurmaları gerekmektedir.

Ek : Başvuru Formu

Bilgileriniz rica olunur.

Saygılarımla,

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter T.