Sirküler No: 2012/5 - Çeşitli Konular
Sayı : TİM.DENİB.GSK.ARGE.2012/ 00 - 116 Denizli,13/01/2012
Konu : Çeşitli Konular
S İ R K Ü L E R
( ARGE 2012 / 5)
Sayın Üyemiz,
1) AB Dışı Ülkelere Su Ürünleri İhracatı Yapabilecek Tesis Listesi
Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Avrupa Birliği Dışındaki Ülkeler İçin İhracat İzni Verilen Balıkçılık Ürünleri Tesis Listesine ilişkin olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yeniden bir liste düzenlendiği bildirilmektedir.
Sözkonusu listenin bir örneği ilgilenecek üyelerimiz için ilişikte sunulmaktadır.
Ek: Liste Örneği
2) İhracatçılar İçin Elektronik Hizmet Sistemi – Suudi Arabistan
Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan 28.12.2011 tarih ve 120009709 sayılı yazıda; Dışişleri Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği'ne ait bir Nota'ya atıfla, Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Genel Kurulu'nun Suudi Arabistan'a kara, hava ve deniz yolları aracılığıyla sınır kapıları ve limanlardan ithal edilen gıda ürünleri ile ilgili işlemlerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması amacıyla ithalatçılar ve gümrükleme firmalarının yararlanacağı bir elektronik hizmet sisteminin hayata geçireceği ve bu hizmetin ticari kuruluş ve tesislerin tescilini de kapsadığı; kesimhanelerin, Suudi Arabistan'a ihracat yapmak isteyen et, tavuk ve balık tesislerinin ve her türlü gıda üreten firmanın tescil ve akreditasyon işlemleri konusunda kolaylıkların saptanmasının hedeflendiği ve söz konusu hizmete http://www.sfda.gov.sa/Ar/Food/E-services.htm internet adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.
Yazıda devamla,
Anılan Nota'da, Suudi makamlarının söz konusu elektronik hizmet sisteminden yararlanmak amacıyla, konunun Suudi Arabistan'a ihracat yapmak isteyen ilgili firma ve tesislere iletilmesi ve anılan sisteme kayıt yaptırmaları hususunda teşvik edilmeleri hususunda talepleri olduğu bildirilmektedir.
3) Bazı Ürünlerde Kontrol Belgesi Zorunluluğu Hk.
İlgi: 21.12.2011 tarih (2011-219) sayılı sirkülerimiz.
Daha önce ilgi'de kayıtlı sirkülerimiz ile, Kahire Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıdan bahisle; Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı tarafından alınan 2011/626 sayılı Karar ile bazı ürünlerin (Hazır elbiseler, giyecekler, mefruşat, mensucat ve bunların üretiminde kullanılan boyalı ve renkli iplikler) ithalatında Bureu Veritas, SGS, ICOLAB ve Intertek benzeri uluslararası denetim ve kontrol firmalarının kontrol belgelerinin aranacağı; bahse konu kontrol belgelerinde yüklenen malın miktarı, bedeli, menşei ile üretici-ihracatçı-ithalatçı firma bilgilerinin bulunması gerektiği bildirilmişti.
Bu defa, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan 29.12.2011/9759 sayılı yazıda, 12.12.2011 tarihli bir başka karar ile uygulamanın 31/01/2012 tarihine kadar ertelendiği, bu tarihten sonraki işlemlerde söz konusu kontrol belgesinin aranacağı bildirilmiştir.
Bahsigeçen konuya ilişkin, Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan 11 Ocak 2012 tarihli yazıda ise Kahire Ticaret Müşavirliği'nden aldıkları 09/01/2012 tarihli yazıda, 15 Aralık 2011 ve 29 Aralık 2011 tarihli yazılar konusu Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı'nın 626 ve 660 sayılı Kararlarının uygulanmasıyla ilgili olarak mezkur Bakanlığın web sayfasında yayımlanan duyuruda, bahse konu uygulamanın başlangıç tarihinin 31/03/2012 tarihine kadar uzatıldığının bildirilmiş olduğu ifade edilmektedir.
Bu kapsamda; ilgilenen üyelerimize, bahse konu duyuru ile 626 ve 660 sayılı Kararların açıklamasının gayri resmi tercümeleriyle birlikte ekte sunulmaktadır.
Ek : Duyuru ve Karar Açıklaması ile Gayri Resmi Tercümeleri
4) Suudi Arabistan'a Et ve Et Ürünleri İhracatı
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan 06/01/2012 tarih ve 120000176 sayılı yazıda; Suudi Arabistan'a gerçekleştirilecek et, kümes hayvanları eti ve balık ürünleri ihracatına ilişkin olarak Riyad Ticaret Müşavirliğimizden alınan 02/01/2012 tarihli yazıya atfen; Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Yüksek Kurulu tarafından, ithalatçıların ve gümrük komisyoncularının yararlanmalarını ve gümrüklerde işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasını teminen "Elektronik Hizmet Düzenlemesi” getirildiğinin ve bu hizmetler içerisinde, Suudi Arabistan'a ihracat yapan veya yapmayı arzu eden dışarıdaki kesimhaneler ile et, tavuk ve balık üretimi yapan tesislerin bu hizmetlerden yararlanmaları ve işlemlerinin daha hızlı yapılmasını teminen " Dış Tesisler Kayıt Hizmetleri”ne kayıtlarını yaptırmalarının beklendiğinin ifade edildiği belirtilmektedir.
Yazıda; bahsigeçen konuya ilişkin aşağıda adres bilgileri yer alan Riyad Ticaret Müşavirliğimiz ile iletişime geçilmesinin gerektiği bildirilmektedir.
T.C. Riyad Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği
Adres: P.O. Box 94390 Riyadh 11693
Telefon: +966-1-4820101
Faks: +966-1-4887823
5) Türk Patent Enstitüsü Kanun Tasarısı Taslağı Hk.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan 30.12.2011 tarihli yazıda; Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı”nın, anılan Bakanlığın bağlı kuruluşu Türk Patent Enstitüsünce hazırlanmış olduğu bildirilmektedir.
Yazıda ayrıca, sözkonusu Taslağa Enstitünün web sitesinden ulaşılabileceği belirtilmekte ve bahsigeçen Taslak hakkında görüşlerinizin, ekte sunulan formun doldurularak en geç 13 Ocak 2012 Cuma gününe kadar Birliğimizin arge@denib.gov.tr e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.
Ek :Taslak Hakkında Görüş Bildirilmesinde Kullanılacak Form
6) Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın bir yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 10.01.2012 tarihli yazıda; Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi'nin; 22.12.2011 tarihinde yapılan Danışma Komisyonu Toplantısında ilgili kurum/kuruluşların görüşleri, taşımaların sonlandığı ülkelere ait sefer sayıları ve mevcut geçiş belgesi kotaları ile belge kullanım oranlarının dikkate alınarak güncellendiği bildirilmektedir.
Sözkonusu bilgilere Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden (http://www.kugm.gov.tr/) ulaşılabilir.
7) Türkiye – S. Arabistan KUKK Toplantısı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda aynen; "20 Aralık 2011 tarihinde Ankara'da Türkiye-Suudi Arabistan Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) Toplantısı gerçekleştirildiği belirtilerek ilgili toplantı sonrasında imzalanan Protokol'ün bir örneği ilişikte gönderilmektedir.
Sözkonusu KUKK Toplantısı sırasında, Suudi Arabistan tarafının bu ülkeye yönelik taşıma yapan Türk plakalı araçlar ile ilgili olarak aşağıdaki hususları gündeme getirdiği belirtilmektedir;
- Bazı Türk araçlarında, mallar palet için uygun olmalarına rağmen paletlere yerleştirilmemekte veya düzgün bir şekilde yerleştirilmemektedir. Bu nedenle, kontroller sırasında aracın boşaltılıp tekrar yüklenmesi zorlaşmakta ve gümrük işlemleri gecikmektedir.
- Bazı Türk malları, manifestonun aslı yerine fotokopisi ile bazı bilgiler eksik veya el ile yazılmak suretiyle Suudi sınır kapılarına ulaştırılmaktadır. Ayrıca, bazen sadece römork ve yan römorkun plakası manifestoda belirtilmekte olup, motorlu taşıtın (çekicinin) plakası ise belirtilmemekte veya el ile yazılmaktadır.
- İhracatçının adı, İthalatçının adı, malın içeriği gibi önemli bilgilerin manifestoda Arapça olarak yazılması durumunda, Suudi sınır kapılarındaki gümrük işlemleri daha hızlı tamamlanacaktır.
- İthalat vergilerinin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için, malın değeri, taşıma ve sigorta ücretlerinin ayrı bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir.
- Bazı otobüs ve kamyon sürücüleri, Türkiye'ye seyahat eden otobüslerde ticari boyutlarda Zem Zem suyu taşımaktadır. Bu uygulama, Suudi Arabistan'daki mevcut yasalara aykırıdır.
- Otobüsle taşınan bagaj ve paketlerin üzerine, eşyanın hangi yolcuya ait olduğunu gösteren bir etiket yapıştırılmalıdır ve yolculara ait olmayan eşyalar taşınmamalıdır.”
denilmektedir.
8) ABD Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Hk.
Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 11.01.2012 tarihli yazıda; Amerikan Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi (CPB) tarafından yayımlanan bir bildirime atıf yapılarak; GTS programı kapsamında olan ve ithalat dokümanlarında özel program göstergesi (Special Program Indicator - SPI) bölümünde "A” işareti bulunan ürünlerin 1 Ocak - 4 Kasım 2011 dönemine ait gümrük vergilerinin, 5 Kasım 2011 tarihi itibariyle otomatik olarak geri ödemeye başlandığı,
GTS programı kapsamında olan fakat ithalat dokümanlarında özel program göstergesi bölümünde "A” işareti bulunmayan ve halihazırda ABD'ye ithal edilmiş diğer ürünlerin de GTS indiriminden faydalanmalarını sağlamak amacıyla, ürünün ülkeye girdiği gümrük kapısından yapılmak şartı ile 18 Nisan 2012 tarihine kadar başvuruda bulunulabileceği bildirilmekte olup, anılan İdarenin, ithalatçıların GTS geri ödemelerini takip etmelerini tavsiye ederek, GTS geri ödemeleri için belirlenen süre haricinde 180 günlük ek itiraz süresinin bulunmadığına dikkat çektiği ifade edilmektedir.
9) Burgaz Sanayi Bölgesi Kurulması Hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı kanalıyla Dışişleri Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Burgaz Belediyesi ve Bulgaristan Sanayi Bölgeleri Ulusal Şirketi (National Company Industrial Zones-NCIZ) işbirliğiyle, Burgaz'da yapılması öngörülen sanayi bölgesinin (Burgas Industrial and Logistics Park) tanıtımına ilişkin olarak, 7 Aralık 2011 tarihinde, Burgaz'da bir etkinlik düzenlendiği, bu kapsamda söz konusu etkinlikte yetkililer tarafından, Sanayi Bölgesi'nin 320 dekarlık ve ulaşım bakımından elverişli bir alanda kurulmasının öngördüğü ve altyapı çalışmaları 1-2 yıl içinde tamamlanacak olan Sanayi Bölgesi'nde, yatırım yapmak isteyen yabancı şirketlere önemli vergi kolaylıkları ve yatırım teşvikleri sağlanacağı ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, anılan etkinlikte yapılmış olan sunumun bir örneğine http://goo.gl/a4TCy adresinden ulaşılabileceği, anılan verilerin aynı zamanda http://tim.org.tr/ adresi duyurular kısmından temin edilebileceği bildirilmektedir.
10) Türkiye – KİK 1. İşbirliği Forumu
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden aldıkları yazıda aynen; "6-07 Şubat 2011 tarihleri arasında, İstanbul'da Four Seasons Hotel'de, TOBB evsahipliğinde, FGCCC ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) işbirliğinde, Türkiye – KİK İşbirliği Forumunun düzenleneceği ifade edilmektedir.
Alınan yazıda devamla, Başbakanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN'ın yanı sıra, Türkiye ve Körfez Ülkelerinden çok sayıda Bakan, üst düzey yönetici, ve iş dünyası temsilcilerinin katılımının beklendiği Forum kapsamında, Türkiye ve KİK üye ülkeleri arasındaki yatırım potansiyelinin ve bölge içi ticaretin geliştirilmesi konusunun ele alınacağı, ayrıca kadın girişimciliği, ulaştırma, bankacılık, enerji, tarım ve gıda, altyapı/inşaat ve KOBİ'lerin geliştirilmesi konularını kapsayan panel oturumlarının düzenleneceği ve Foruma katılan iş dünyası temsilcileri arasında ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.” denilmektedir.
Taslak programı ekte bulunan Foruma katılmak isteyen üyelerimizin, ekte sunulan başvuru formunu doldurarak fgccc@organizer.com.tr adresine iletmeleri gerekmektedir.
Ek: Taslak Program
11) Irak Sevkiyat Öncesi Uygunluk Denetimi Hk.
İlgi : 04 Temmuz 2011 tarih 2011-121 sayılı sirkülerimiz.
1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Irak'ın ithalatında iki bağımsız gözetim firması (Bureau Veritas Gözetim Hizmetleri Ltd.Şti. ve SGS – Supervise Gözetme Kontrol Servisleri A.Ş.) aracılığıyla Sevkiyat Öncesi Ürün Uygunluk Değerlendirme Programı'nın uygulanmaya başlanacağı ilgi'de kayıtlı yazımızla duyurulmuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan 30.12.2011 tarihli yazıda, Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları yeni yazıda,
-Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim'in söz konusu sevk öncesi inceleme uygulaması ile ilgili olarak gözetim şirketleri SGS ve Bureau Veritas ile 16 Kasım 2011 tarihinde anlaşma imzaladığı ve uygulamanın 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren Irak'ın tümü itibariyle yürürlüğe gireceği,
-Gümrüklerde alınacak örneklerin testlerinin şu aşamada sadece Bağdat'ta yapılabileceği, Irak'ın kuzeyindeki laboratuar ve enstitülerinin zaman içinde Erbil/Dohuk/Süleymaniye gibi kentlerde tesis edileceği,
-Uygulamaya Irak Merkezi Hükümetince başlatılan ürünlerin -gıda ürünleri hariç- tümünün dâhil edildiği, bildirilmektedir.
12) Libya'da Özelleştirilmesi Gündemde Olan Tesisler
Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 04.01.2012 tarihli yazıda; Ekonomi Bakanlığı tarafından Libya Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Muhammed Zenati ile bir görüşme gerçekleştirildiği ve söz konusu görüşmede Muhammed Zenati tarafından, Libya'da devlete ait birtakım tekstil ve çimento tesislerinin önümüzdeki dönemde özelleştirileceği ve/veya yabancı şirketlere pay satılması yoluyla ortaklıklara devredileceğinin ifade edildiği bildirilmektedir.
13) Paris Emballage 2012 Fuarı
İstanbul İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, Paris/Fransa'da 19-22 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan "Emballage 2012 Uluslararası Ambalaj Malzemeleri ve Makineleri Fuarı”nın Türkiye milli katılım organizasyonunun, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde adıgeçen Birlikce gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.
Sözkonusu fuara ilişkin ayrıntılı bilgiye aşağıda sunulan linkten ulaşılabilir.
http://www.iib.org.tr/tr/diger-duyurular-paris-emballage-2012-fuari.html
14) Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri
Antalya İhracatçılar Birliği'nden alınan bir yazıda; Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde adıgeçen Birlik organizatörlüğünde, ihracatçı firmalara Ekonomi Bakanlığı'nın faaliyetlerinin tanıtılması, ihracat mevzuatı ve devlet yardımları uygulamaları gibi konular hakkında bilgilerin verilmesi amacıyla, 24 Ocak 2011 Salı günü 09:30-17:00 saatleri arasında Antalya İhracatçılar Birliği Toplantı Salonu'nda "Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri”nin gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.
Son başvuru tarihi 20 Ocak 2012 olan seminere katılım ücretsiz olup, ayrıntılı bilgiye aşağıda sunulan linkten ulaşılabilir.
http://www.aib.org.tr/sirkuler/srktum2012009.pdf
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Levent ÖZTAŞ
Genel Sekreter T.