DENİB'den Örnek Bir Sosyal Sorumluluk Projesi Daha...

Türkiye 75 Milyonun üzerinde nüfusu ile büyük ve güçlü bir ülke. Türkiye'nin büyüklüğü ve gücü sadece nüfusundan kaynaklanmıyor. Sahip olduğu tarihi miras, kültürel zenginlik, dinamik ve çalışkan insanları ve gelişen ekonomisi ve siyasi etkinliği, Türkiye'nin en önemli donanımları.

Ne var ki Türkiye'nin sahip olduğu zenginlikler ve refahın eşit bir şekilde bütün bölgelere ya da illere dağıldığını söyleyebilmemiz mümkün değil. Bunda, başta terör olmak üzere ülkemizin yaşadığı sorunların payı büyük.

Doğrusu insan eliyle ortaya çıkan sorunların çözümleri de yine insan eliyle olacaktır. Ülkemizin herhangi bir yerinde yaşanan sıkıntılara el birliği içerisinde bir yaklaşım sergilememiz gerekiyor. Bu bizim geçmişten gelen kardeşlik bağlarımızın devamı içim bir zaruret olduğu gibi, gelecek nesillerimize bir borcumuz aynı zamanda.

Bu çerçevede değerlendirebileceğimiz bir husus; Denizli İhracatçılar Birliği heyeti olarak Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat ZEYBEKCİ'ye 20 Ocak 2014'te gerçekleştirdiğimiz ziyarette gündeme geldi. Sayın Bakanımız, ülkemizin doğu ve güneydoğu illerinde yaşanan sıkıntılara değindikten sonra, ihracatçıların buralara yeni bir soluk getirecek, umutların doğmasına vesile olabilecek adımlar atmasının bir sosyal sorumluluk olduğunun altını çizdi. Somutlaştırmak gerekirse, Doğu ve Güneydoğuda esasen geçmişe dayanan bir dokumacılık, halı ve kilim kültürünün olduğunu ve oralara bağışlanacak makinelerden oluşacak dikiş atölyelerinin, birçok sosyo-ekonomik problemin çözümüne hizmet edeceğini vurguladı. Sosyal anlamda, hepimizin bildiği bir "çocuk gelinler” problemi özellikle bu bölgemizde yaşanıyor. Bölgedeki pek çok kız çocuğumuz özellikle maddi endişeler nedeniyle çocuk denecek yaşta evlendiriliyor, hatta anne oluyor. Ya da işsizlik nedeniyle o bölgelerde yaşanan farklı sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Birkaç tane dikiş atölyesinin bu problemleri kökünden çözmeyeceği aşikar. Fakat kartopu misali büyüme potansiyeli yüksek bir sürecin ilk adımı olabilir.

Sayın Bakanımızın konuyla ilgili değindiği başka husus ise, çözüm süreci atmosferinde atılacak böylesi adımların kardeşlik duygularımızın pekişmesine sağlayacağı katkı oldu. Aynı zamanda yürürlükte olan teşvik kapsamında, 6. Bölgede yer alan illere yapılacak yatırımlar için çok cazip teşvik uygulamaları mevcut fakat firmalar oraya yapacakları yatırımlara nitelikli işgücü bulma noktasında tereddütle yaklaşıyorlar. Eğer ilk etapta birkaç dikiş atölyesi faaliyete geçebilirse, devamı da gelecektir ve özellikle tekstil ve konfeksiyon yatırımları için işgücü altyapısının oluşmasına da önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.

Bu anlamda ilk olarak Hakkari, Şırnak ve Mardin'de birer dikiş atölyesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bizler de Denizli İhracatçılar Birliği olarak bu projeye en üst düzeyde katkı sağlanması için elimizden geleni yapacağız. İnanıyoruz ki, üyelerimiz bu sosyal sorumluluk projesine duyarsız kalmayacaktır.

İçimizden biri olan Sayın Nihat ZEYBEKCİ, Ekonomi Bakanlığı görevini yürütüyor. Hem hemşerimiz, hem de ihracat dünyasından gelen deneyimli bir isim. Denizli'miz ve ülke ihracatımız için Sayın ZEYBEKCİ'nin Ekonomi Bakanlığı koltuğunda olması büyük bir şans ve fırsat.

Denizli İhracatçılar Birliği olarak Sayın Bakanımıza, bu projenin hayat bulmasında elden geldiğince destek olmamızın son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

 

Saygılarımla,

 

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

 

İlgili Fotoğraflar