2015 İnovasyon Rüzgarı İstanbul' da Esti...
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteğinde, Arçelik AŞ, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türk Hava Yolları (THY) ve Turkcell'in stratejik ortaklığında bu yıl dördüncüsü 03-05 Aralık 2015 tarihleri arasında düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası" sona erdi. İstanbul'da 3 gün boyunca yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı İnovasyon Haftasında, Hollanda partner ülke olarak yer aldı.
Türkiye İnovasyon Haftası, İstanbul'da başarıyla tamamlanırken, etkinlikleri 50 bin kişi izleyerek yeni bir rekor yaşandı. Etkinlikte ayrıca İnovaLİG şampiyonları ile Küresel IMP³rove Ödülleri' de sahiplerine verilerek inovasyon için başlatılan seferberlik, zirvede noktalandı.
Türkiye İnovasyon Haftası'nın son günü etkinliklerine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedeflerini hatırlatarak, Türkiye'yi bugünlere getiren politika ve uygulamaların çok önemli olduğunun kaydetti. Ancak bu politikalarla hedefe ulaşılamayacağının altını çizen Erdoğan, "Hedeflerimiz için çıtayı yükselterek ve yeni politikalar geliştirerek yolumuza devam etmeliyiz. Elbette üretmeye devam etmeliyiz. Marka değeri yüksek, ileri teknoloji üretmek zorundayız. Bunun için eğitim ve öğretime önem vermeliyiz” diye konuştu.
Ar - Ge konusunda Türkiye'nin çok daha atak ve kararlı adımlar atması gerektiğine de değinen ve bu nedenle inovasyonun önemine vurgu yapan Erdoğan, milli gelirden Ar-Ge için yapılan harcamaların yüzde 3 seviyesine yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan ayrıca, ihracatta ileri teknoloji ürünleri oranının yüzde 10'a, orta yüksek teknoloji ürünlerinin oranını da yüzde 50 seviyesine çıkarmanın gerekliliğinin önemine değinerek, "Sürdürülebilirlik için bunu yapmamız önemlidir. Başka türlü 500 milyar dolar hedefine ulaşamayız. İnovasyon kültürünü bunun için hem bireysel hem kurumsal anlamda geliştirmeliyiz” diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Türkiye'nin inovasyon alanındaki gelişimi için gençlerin potansiyelinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin yeterince petrol, doğalgaz, altın madeni gibi kaynağının olmadığını, buna karşın genç, üretken, çalışkan bir genç nüfusunun olduğunu vurgulayan Elitaş, "Türkiye'de toplam nüfusun yaklaşık 12 milyonu 15-24 yaş aralığında. Türkiye İnovasyon Haftası'nda öğrencilerin gözlerindeki kıvılcımı, zekalarını, heyecanlarını gördük. Gençlerdeki bu potansiyeli daha ileriye götürürsek, inovasyon konusunda atamayacağımız adım, ulaşamayacağımız menzil olmayacaktır. Gençlerin buluşlarını ekonomik değer haline dönüştürmek, devletin olduğu kadar iş dünyasının da görevidir. Mevlana, İnsanın kanadı, gayretidir' demiş. Bizler birbirimizden bir şey öğrenmezsek, işbirliği yapmazsak, inovasyonu başaramayız” dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dört yıl önce ilki yapılan Türkiye İnovasyon Haftası'nı 12 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl sayının 50 bine ulaşacağını, Anadolu topraklarının tarih boyunca yeniliklere öncülük ettiğini, Aristoteles'ten Hazerfen Ahmet Çelebi'ye, Piri Reis'e kadar çok sayıda bilim insanı yetiştirdiğine dikkat çekti.
Bu topraklardaki devletlerin, yeniliklere değer verdiği sürece dünyanın en güçlü toplumları olduğunu hatırlatan Büyükekşi, "Tarihte imkansız olan bazı şeyler, bu topraklarda mümkün kılındı. Tekrar silkinip sıçrama yapacak beyin gücümüz, sermayemiz, bu yönde ihtiyaç olduğuna dair fikir birliğimiz ve insan kaynağımız gençler var. Cumhurbaşkanımızın da liderlik ettiği büyük inovatif düşünce çağını daha ileriye taşıyacak, Türkiye'yi global çapta güçlü bir ülke haline getireceğiz. Türkiye'nin gençleri, Hazarfen Ahmet Çelebi'nin torunları olarak geleceğin yükselen Türkiye'sinin kanatları olacak. 2023 hedefimiz Ar-Ge payını yüzde 3'e çıkarmak. Türkiye güçlü dinamik ekonomisi, katma değerli ihracatı, dünyaya yayılan markaları ile bölgesinin ve dünyanın parlayan yıldızı olacak” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği(DENİB) Başkanı Süleyman KOCASERT ise, "Muhteşem bir organizasyonun bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz, bu yıl dördüncüsünü düzenledik ve her yıl Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak sponsorlarımızın desteğiyle üzerine bir şeyler katmaya devam ediyoruz. Bu yıl Sınırsız İnovasyon ana temasıyla İnovasyon Haftasında çok daha farklı ve renkli standlarla doldu. Üniversitelerden, Teknokent, Teknopark , Girişim evi vb. çok sayıda katılım oldu. Geleceğe dair büyük ümitler veriyor” dedi.
Tüm Türkiye'de gerçekleştirilen 17 tasarım yarışmasından seçilen ödüllü tasarımlar da etkinlik alanında ziyaretçilerle buluştu. Ayrıca, ihracatta katma değerin arttırılması, yeni teknoloji ve üretim metotlarının üretim süreçlerine kazandırılması, üniversite sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Ar-Ge Proje pazarı yarışmalarında yeralan ödüllü projeler de Türkiye İnovasyon Haftası boyunca katılımcıların beğenisine sunuldu.
İstanbul Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Türkiye Inovasyon Haftası'nda Denizli İhracatçılar Birliği, bir stand ile yer aldı. Tasarım yarışmaları salonunda DENİB'e ayrılan bölümde, Kasım ayında finali gerçekleştirilen "4. Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması”nda ilk üçe giren ve özel ödül alan tasarımcıların ürünleri sergilendi.