Denizli'nin 800 Yıllık Tarihsel Deneyimi: Yatağan Bıçağı

Denizli'nin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan Mahallesinde üretilen kılıçlar tüm dünyada Türk kılıcı olarak bilinir. İsmini Selçuklular döneminde buraya yerleşen ve bölge halkına demirciliği öğreten 'Yatağan Baba'dan alan bıçaklar, günümüzde dünyanın birçok noktasında tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

İlimize özgü ürünlerden biri olan ve çoğunlukla Serinhisar ilçesinde faaliyet gösteren atölye ve firmalar tarafından üretilen Yatağan Bıçağının tarihi 800 yıl öncesine dayanıyor.  Öyle ki, Yatağan bıçağı Osmanlı askerinin en vazgeçilmez silahı olarak karşımıza çıkıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları söyledi:

“Yatağan bıçağı ilimiz için oldukça önemli bir değer ve yaklaşık 8 asırlık tarihiyle tüm dünyaya ün salmış durumda. Ülkemizde bıçak denildiğinde akla gelen ender bölgelerden biri ilimizin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan Mahallesi. Bu durum da ilimize kültürel zenginlik katıyor.

Kalitesiyle ön plana çıkan Yatağan bıçağı oldukça katma değerli bir ürün olarak ihracatta fark yaratırken aynı zamanda ürünün markalaşma potansiyelinin de yüksek olduğunu gösteriyor. Mevcut durumda, yurt dışına satışlar küçük ölçekte e-ihracat şeklinde yapılırken, bir kısmı da yolcu beraberi adı verilen ticaretle gerçekleşiyor.”

Yatağan bıçağının önemi teknolojiyle harmanlanmış el işçiliğinde

Yatağan'da birçok evin altına atölyenin yer aldığını belirten Başkan Hüseyin Memişoğlu, “Yeniçeri ocağına pala üretiminden tutun da İstanbul'un fethinde kullanılan Yatağan bıçaklarının üretiminde bölge sakinleri kadınlar da aktif rol oynuyor. Titiz ve kaliteli üretim tabi ki kadın eli değmesinden de kaynaklanıyor.

Günümüzde özellikle dönem dizilerinde Yatağan bıçaklarının kullanıldığını biliyoruz. Türk dizilerinin de dünya genelinde popülerliği ve ihracatı oldukça yüksek. Bu sayede yöreye özgü bıçaklarımızın bilinirliği her geçen gün artıyor.

Bölgede daha çok el işçiliğine dayanan üretim süreçlerinin yanı sıra özellikle son yıllarda makine sesleri de duyuluyor. Böylelikle, üreticiler teknolojiyle el işçiliğini harmanlayarak yeni teknikler ekliyor. Böylelikle üretim kapasitesi giderek artıyor. Yurt içi satış hacmi de oldukça yüksek olan Yatağan bıçağına birçok e-ticaret sitesinden ulaşmak mümkün. Aynı şekilde, dünya genelinde de bir marka olarak bilinir olacağına ve ihracatının da daha katma değerli bir şekilde gelişeceğine inanıyorum.” dedi.

İlgili Fotoğraflar