Sirküler No: 2020/219 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/304-1723

Denizli, 30/09/2020

Konu

:

Çeşitli Konular

 

 S İ R K Ü L E R  

 (ARGE / 2020–219)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları:

1) Avustralya “Khapra Beetle” Böceği İle Mücadele Tedbirleri

2) Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi/ Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

3) ABD Çelik İthalatı Görüntüleme ve İnceleme Sistemi

4) Yetki Devri

5) Kigali Uluslararası Finans Merkezi

6) İran Üzerinden Gerçekleşen Yumurta Transiti

7) DAEŞ ve El Kaide Yaptırımlar Komitesi

8) Kuru İncir İlk Yükleme Tarihi Hk.

9) Fuar Duyurusu- TEmex

10) Peru Moda& Peru Deco Sanal Fuarları 1-30 Ekim 2020

 

1) Avustralya “Khapra Beetle” Böceği İle Mücadele Tedbirleri

İlgi: 18.08.2020 (2020-177) ve 22.09.2020 (2020-210) sayılı duyurularımız.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bildirim ile Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı tarafından “khapra beetle” böceği ile mücadele kapsamında yüksek riskli olduğu belirlenen muhtelif ürünlere karşı tedbirlerin tedrici olarak uygulamaya konulacağına ilişkin bilgi, ilgide kayıtlı duyurularımız ile iletilmişti.

Bu defa, Sidney Ticaret Ataşeliğinden Ticaret Bakanlığımıza intikal eden ekli yazıda, anılan Bakanlık tarafından 17 Eylül 2020 tarihinde yayınlanan 153-2020 sayılı Duyuru ile Ekim ayının ortasından itibaren 2. Aşama tedbirlerin yürürlüğe gireceğinin ilan edildiği bildirmekte olup, ayrıntılı bilgiler ekte yeralan Ticaret Ataşeliği yazısında yer almaktadır.

Ek : Ticaret Ataşeliği Yazısı

 

2) Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi/ Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Körfez Arap Ülkeler İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından “Bazı Çelik Ürünleri” ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması kapsamında, KİK Sekreteryası tarafından 31 Ağustos 2020 tarihinde Cidde Ticaret Ataşeliğimize iletilen ve bir örneği ekte yer alan duyuruda bahse konu korunma önlemi soruşturmasının 6 aydan uzun olmamak üzere uzatıldığı ifade edilmektedir.

Ek-1 : Duyuru Metni   Ek-2 : Resmi olmayan İngilizce Çeviri

 

3) ABD Çelik İthalatı Görüntüleme ve İnceleme Sistemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından 2005 yılından bu yana, Çelik İthalatını Görüntüleme ve İnceleme Sistemi (SIMA) yürürlükte olup, söz konusu sistem ABD'nin çelik ithalatında menşe ülkelerin takip edilmesini sağladığı ifade edilmektedir.

11 Eylül 2020 tarihinde ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanan karar ile SIMA revize edilmiştir. Bahse konu değişiklik, çelik ithalat lisansına başvuran firmalar tarafından ithal edilecek çeliğin hangi ülkede eritilip döküldüğüne ilişkin bilgi verilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede, söz konusu kararda halihazırda kullanılan SIMA sisteminin 10 Ekim 2020'de kapatılacağı, yeni sistemin 13 Ekim 2020 tarihinde uygulanmaya başlayacağı ifade edilmektedir. Dolayısıyla 10-12 Ekim 2020 tarihleri arasında herhangi bir lisans başvurusu yapılamayacaktır.

Söz konusu değişikliğe ilişkin ABD Resmi Gazetesi örneği https://www.federalregister.gov/documents/2020/09/11/2020-19753/steel-import-monitoringand-analysis-system adresinde yer almaktadır.

 

4) Yetki Devri

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen, deniz yoluyla taşınan tehlikeli yük ve yükleme güvenliği bakımından tehlike arz eden yüklere ilişkin iş ve işlemlerin Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü (Mülga Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü) tarafından yürütüldüğü ifade edilerek 07.09.2020 tarihli ve 50232 sayılı Bakanlık Oluru kapsamında, bu konudaki iş ve işlemlerin Denizcilik Genel Müdürlüğünce yürütülmesine karar verildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda;

-Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik

-Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği

-Kıyı Tesisi Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi Düzenlenmesi Hakkında Yönerge

-IMDG Kod Eğitim Seminerlerine İlişkin Yönerge

-Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Bildirim ve Özel İzin Yönergesi

-Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge

-Tehlikeli Yüklere İlişkin Deniz Ticareti Gözetim Hizmeti Yönergesi

-Tehlikeli Madde Rehberi Uygulama Talimatı

ve ilgili diğer Genelgeler kapsamındaki tüm iş ve işlemlere resmi yazışmaların 21.09.2020 tarihi itibariyle Denizcilik Genel Müdürlüğüne yapılması gerektiği bildirilmektedir.

 

5) Kigali Uluslararası Finans Merkezi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü kanalıyla T.C. Kigali Büyükelçiliği’nden aldıkları yazıya atfen Büyükelçimiz Burcu Çevik'in “Kigali Uluslararası Finans Merkezi”nin tesis edilmesi bağlamında, Ruanda Hükümeti tarafından kurulan ve Ruanda Finans ve Ekonomik Planlama Bakanlığınca yönetilen özel bir kuruluş olan “Rwanda Finance Limited” şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Nick Barigye ile bir görüşme gerçekleştirdiği bildirilmektedir.

Yazının devamında, görüşmede, Barigye'nin, “Rwanda Finance Limited” şirketinin amacının muhtelif sektörlerden yabancı yatırımcı ve şirketleri Ruanda'ya çekerek “Kigali Uluslararası Finans Merkezi” adlı bir ticaret merkezinin kurulması olduğunu, anılan merkezin erişiminin sadece Ruanda pazarı ile sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda başta Doğu Afrika olmak üzere tüm Afrika'ya açılmak için ticari bir merkez (trade hub) olarak hizmet vereceğini, bahse konu merkez sayesinde Ruanda'ya gelecek yatırımcılara Ruanda'nın finansal yapısı, mali kuralları ve Ruanda üzerinden Afrika'ya nasıl açılınabileceği hakkında bilgi ve yönlendirmenin sağlanacağını ifade ettiği aktarılmaktadır.

Yazıda ayrıca, Barigye'nin Kigali Uluslararası Finans Merkezi'nin resmi olarak açılışının 18 Kasım 2020 tarihinde duyurulmasının planlandığını, uluslararası düzeyde duyurunun ise 2021 yılının Haziran ayında Kigali'de düzenlenmesi beklenen İngiliz Milletler Topluluğu Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi vesilesiyle yapılmasının düşünüldüğünü, mezkur merkez ile Türkiye'deki muadili İstanbul Finans Merkezi arasında gerekli bağlantıların kurularak Türk yatırımcıları çekmelerinin ve Türk yatırımcıların sadece Ruanda'da değil Afrika genelindeki projeleri için finansman sağlanması imkanlarının ele alınmasının Ruanda-Türkiye ikili ticari ilişkilerinde yeni bir kapı açacağına inandıklarını dile getirdiği kaydedilmektedir.

Büyükelçiliğimiz tarafından gönderilen “Kigali Uluslararası Finans Merkezi” hakkındaki sunum ile “Rwanda Finance Limited” olarak ülkemizle yapmak istedikleri işbirliği ve olabilecek fırsatlara dair bir teklif kâğıdı ekte iletilmektedir.

Ek : Rwanda Finance Ltd. Brief

 

6) İran Üzerinden Gerçekleşen Yumurta Transiti

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Tahran Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünün bir yazısında, İran'da son dönemde yumurta fiyatlarında önemli dalgalanmalar yaşandığı, önümüzdeki dönemde yumurta fiyatının daha da artmasının beklendiği ve buna ilişkin olarak İran Piyasayı Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun aldığı 22/08/2020 tarihli karar doğrultusunda Türkiye'nin İran üzerinden gerçekleştirdiği transit ticarete ilişkin Ticaret Geliştirme Kurumu, Gümrük İdaresi ile Şehir ve Yol Bakanlığı üyelerinden oluşan çalışma grubu kurulacağı, bu çalışma grubunun İran'ın Türkiye üzerinden gerçekleştirdiği ihracat transit ticaret miktarını belirleyerek, Türkiye'nin İran üzerinden gerçekleştirdiği ihracat transit miktarı ile karşılaştıracağı ve İranlı üretici ve ihracatçıların menfaatlerini korumak amacıyla Piyasayı Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nu bilgilendireceği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Tahran Ticaret Müşavirliğine son dönemde İran üzerinden üçüncü ülkelere gerçekleştirilen yumurta ihracatının engellendiğine yönelik çeşitli şikayetler iletildiğinden ve söz konusu engellemelerin yukarıda sözü edilen çalışma grubu kararı doğrultusunda gerçekleştiğinin anlaşıldığından bahisle ülkemiz firmalarının konuya ilişkin bilgilendirilmelerinin öneminden söz edilmektedir.

 

7) DAEŞ ve El Kaide Yaptırımlar Komitesi

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ilgili kararları çerçevesinde DAEŞ ve El Kaide Yaptırımlar Konsolide Listesi’nde yapılan değişiklikleri içeren 10 Eylül 2020 tarihli SCA/1499 sayılı bildirime https://www.un.org/press/en/2020/sc14299.doc.htm internet adresinden ulaşılabildiği bildirilmektedir. 

 

8) Kuru İncir İlk Yükleme Tarihi Hk.​

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'den alınan yazıda; 2020 sezonu kuru incir ilk yükleme tarihinin 30 Eylül 2020 Çarşamba günü olmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir.

Bu çerçevede, firmalarımız ve gümrük müşavirleri tarafından E-birlik sistemi üzerinden 30 Eylül 2020 tarihinde saat 00.01’den itibaren 2020 ürünü için beyanname girişi yapaılabilecek, e-birlik sistemi üzerinden giriş yapılan beyannamelere sistem tarafından anında onay verilecektir.

 

9) Fuar Duyurusu- TEmex

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Belarus Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı D.V. Meleshkin’in Minsk Büyükelçiliği muhatap bir mektubuna atıfla, TeMex (Teknoloji ve Makine) Uluslararası Sanayi Online Expo’sunun 14 Ekim 2020 tarihinde açılacağı bildirilmektedir.

 

10) Peru Moda& Peru Deco Sanal Fuarları 1-30 Ekim 2020

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Peru Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nden aldıkları yazıya atfen, "Peru Moda and Peru Moda Deco 2020” isimli etkinliğin bu sene 1-30 Ekim 2020 tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenleneceği bildirilmektedir.

Perulu üreticilerin giyim, ayakkabı, aksesuar, mücevher ve dekorasyon alanlarında ürünlerini sergileyecekleri sanal etkinliğe dair ayrıntılı bilgiye https://www.perumoda.com/es/Index ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

Ek : Tanıtım Görselleri & Kullanıcı Kitapçığı

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                          

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter