Sirküler No: 2019/141 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/218-02019

Denizli, 11/12/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                      S İ R K Ü L E R  

                                   (ARGE / 2019–141)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) İsrail / Düz Cam Anti-Damping Önlemi

2) FATF-Moğolistan’ın Gri Listeye Alınması

3) İhale Duyurusu

4) Mevzuat Değişiklikleri

5) Fas Tarafından Gerçekleştirilen Tıbbi ve Medikal Malzeme İthalatı

6) Yolcu Biniş Köprüsü Alımına İlişkin İhale Duyurusu

7) Sarı Yelekliler Hareketinin 1. Yıl Dönümü

8) Antalya OSB Ar-Ge İnovasyon Proje Pazarı

9) Libya Demir ve Çelik Şirketinin Önümüzdeki Dönem Projeleri

10) Türkiye-Bangladeş 5. Dönem KEK Mutabakat Zaptı

 

1) İsrail / Düz Cam Anti-Damping Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı (Bakanlık) tarafından ülkemiz menşeli “Düz Cam” (7005.29 Gümrük Tarife Pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı 11 Aralık 2016 tarihinden bu yana bir anti-damping önlemin uygulandığı belirtilmektedir.

Daha önce 18 Ocak 2017 tarihinde Bakanlık tarafından bir gözden geçirme soruşturması başlatılmış ve 26 Kasım 2017 tarihinde önlemin 2 yıl daha yürürlükte kalmasına hükmedilmişti.

Bu kapsamda, söz konusu Bakanlık’ın 26 Kasım 2019 tarihli bildirimine göre yeniden bir gözden geçirme soruşturması başlatılmış olup, soruşturma kapsamında mezkûr önlemin devamının gerekli olup olmadığı incelenecektir.

 Söz konusu bildirimde soruşturmaya taraf olmak isteyen ilgili tarafların, bildirim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde bildirim ekinde yer alan soru formunu doldurması gerektiği belirtilmektedir. Söz konusu bildirim ve soru formu ekte yer almaktadır.

Ek-1 : Bildirim Ek-2 : Soru Formu

 

2) FATF-Moğolistan’ın Gri Listeye Alınması

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla T.C. Ulan Batur Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütüne (OECD) bağlı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF), kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanı ile mücadele ile ilgili önlemlerin uygun bir şekilde yerine getirilemediği gerekçesiyle Moğolistan'ı (İzlanda ve Zimbabve ile birlikte) gri listeye aldığı belirtilmektedir. Gri listede bulunan ülkeler arasında Bahamalar, Botsvana, Kamboçya, Gana, İzlanda, Moğolistan, Pakistan, Panama, Suriye, Trinidad ve Tobago, Yemen, Zimbabve yer almaktadır.

Yazıda devamla, gri listenin (stratejik yetersizliği olan yargı bölgeleri), finansal sistemleri FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finanse edilmesine karşı güvencede bulunmadığı düşünülen ülkeleri içerdiği ifade edilmektedir. Bu durumun, ülkelerin terörün finansmanını ve kara para aklamayı önleme yeteneği olmadığı anlamına geldiğinden, bu yönüyle uluslararası finans piyasaları için risk taşıdığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Gri listede bulunan ülkelerin uluslararası bono ticareti, borç alma, havale alma veya gönderme ile uluslararası ticaret yapma yeteneği kısıtlanabilmekte ya da tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. FATF'ın gri listesine alınan ülkelerin ekonomisi, yabancı yatırımcı ve şirketleri ülkeye çekmekte daha da zorlanmakta, yabancı yatırımcı ve şirketlerin sermaye maliyeti ve iş yapma maliyeti artmaktadır.

Ek-1 : APG Follow Up Report Mongolia 2019

Ek-2 : 18 Ekim 2019 bildirisi Moğolistan İlgili Bölüm Çevirisi

Ek-3 : Ek Financial Action Task force (FATF) 18 October 2019

Ek-4 : Moğolistan Merkez Bankasının FATF Kararına İlişkin Bildiri

 

3) İhale Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dakka Ticaret Müşavirliği kanalıyla Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen, Bangladeş İçişleri Bakanlığı tarafından tedarik edilmek istenen 4 milyon adet pasaport ve bileşeni (4 million machine readable passport booklets and 4 million laminates) alımı için ihale yapılacağı ifade edilmektedir.

Ek : İhale Duyurusu

 

4) Mevzuat Değişiklikleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; mevzuat değişiklikleri aşağıda yer alan maddeler halinde bildirilmektedir.

1. Rusya ve Ukrayna menşeli demir veya çelikten mamul dikişsiz borular ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2018/1469/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü’nü tadil eden 2019/1295/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nde yapılan düzeltme, AB Resmi Gazetesinin 14 Ekim 2019 tarihli ve L 261 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

2. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli yüksek mukavemetli polyester iplik ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulamasına dair 2017/325/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2019/1706/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 11 Ekim 2019 tarihli ve L 260 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

3. ÇHC menşeli çelik tekerlekler ithalatına karşı geçici anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2019/1693/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesinin 10 Ekim 2019 tarihli ve L 259 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

4. ÇHC menşeli seramik karolar ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulamasına dair 2017/2179/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2019/1687/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 9 Ekim 2019 tarihli ve L 258 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

5. Rusya, Trinidad ve Tobago ile ABD menşeli üre ve amonyum nitrat ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanmasına dair 2019/1688/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 9 Ekim 2019 tarihli ve L 258 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

6. ÇHC menşeli ütü masaları ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulamasına dair 2019/1662/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 2 Ekim 2019 tarihli ve L 252 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

7. ÇHC menşeli peroksosülfat ithalatına karşı anti-damping soruşturması açılmasına dair 2019/1584/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 26 Eylül 2019 tarihli ve L 246 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Söz konusu ürünlerin AB’ye ihracatında ülkemize avantaj sağlayabileceği ifade edilmektedir.

 

5) Fas Tarafından Gerçekleştirilen Tıbbi ve Medikal Malzeme İthalatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Rabat Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen, Fas'a gerçekleştirilecek tıbbi ve medikal malzeme ithalatı için Sağlık Bakanlığına bağlı olan İlaç ve Eczacılık Müdürlüğü tarafından verilen "özel izin", "tescil belgesi"nin yanısıra "tescil başvurusu alındı belgesi" veya "usulüne göre onaylanmış faturaların" sunulması gerektiği yönünde bir düzenleme yapıldığı ancak, ekte yer alan sirküler içerisinde yer alan listede bahsi geçen ürünlerin söz konusu izin ve tescil uygulamasına tabi tutulmayacağı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu ürünlerin ülkemizden Fas'a ithali sırasında ilgili kamu kurumundan belge temini ve izin süreci ithalat sürelerini ve maliyetleri artırma ihtimali bulunduğu ifade edilmektedir.

Ek : Circulaire

 

6) Yolcu Biniş Köprüsü Alımına İlişkin İhale Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Uluslararası Saraybosna Havaalanı Kamu Şirketi tarafından Uluslararası Saraybosna Havaalanı'nın ihtiyaçları için yolcu biniş köprüsü alımına ilişkin ihale duyurusu yapıldığı bildirilmektedir.

Söz konusu yazıda, ihale sürecinin devlet düzeyinde Bosna Hersek Kamu İhaleleri Ajansı'nın web portalı https://www.ejn.gov.ba/Announcement/Search  üzerinden takip edilmesi gerektiği, anılan web portalına aday firmalar tarafından ücretsiz olarak üye olunmasının ertesinde 246-1-1-897-3-129/19 ihale bildirim numarası ile ihale dokümanlarının site üzerinden indirilebileceği belirtilmekte olup ihale dokümanlarının alınabileceği son tarihin 24.12.2019 olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda mezkûr ihaleye yönelik olarak son müracaat tarihinin 06.01.2020, saat 12:00 olarak belirlendiği, tahmini toplam sözleşme değerinin KDV (%17) hariç 5.300.000 KM (2.710.000 Avro) olduğu, ihale seçim kriteri olarak "en düşük fiyat teklifi" ibaresine yer verildiği vurgulanmaktadır.

Bahse konu ihaleye dair temin edilen İngilizce özet bilgiler ekte yer alan dosyanın 4.-6. sayfalarında sunulmakta olup anılan bilgiler https://distalep.ticaret.gov.tr adresinde bulunan Ticaret Bakanlığı Dış Talepler Bülteni’nde de yer aldığı ifade etmektedir.

Ek : İhale Duyurusu

 

7) Sarı Yelekliler Hareketinin 1. Yıl Dönümü

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; Marsilya Ticaret Ataşeliğimizin kanalıyla Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen, 17 Kasım 2018 tarihinde Fransa’da başlayan ve 2018 yılı Kasım ayı sonu ve Aralık ayı süresince devam ederek ülkede ekonomik ve sosyal aktivite üzerinde çeşitli neticeler doğuran Sarı Yelekliler hareketinin 1.yıl dönümünde yine çeşitli sokak gösterilerinin olmasısın beklendiği ve bu sene gerçekleşecek protestolarının gündeminde; emeklilik reformu, kamu hizmetlerindeki aksamalar, düşük satın alma gücü ile ilgili taleplerin öne çıktığı ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, geçen sene protestoların en şiddetli noktasına ulaştığı Kasım ve Aralık ayları sürecince Toulon Limanı’nın birkaç hafta boyunca bloke edildiği ve TIR’ların otobana çıkamadığı belirterek gösterilerin 1.yıl dönümü vesilesiyle tekrar şiddetlenmesi ve kent merkezlerindeki yürüyüşlerin bu sene de liman ve otoban blokajı şekline bürünmesi ihtimalinin Fransa’ya olan ihracatımızda lojistik yönünde risk oluşturabileceği belirtilmektedir.

 

8) Antalya OSB Ar-Ge İnovasyon Proje Pazarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nden (AOSB) aldıkları yazıya atfen, AOSB ev sahipliğinde, ürün, patent, prototip vb. sergisi üretimdeki katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metotların sanayiye kazandırılması, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi ve yeni ortaklıkların başlatılması inovatif fikirlerin hayata geçirilmesi amacıyla ilki 2018 yılında gerçekleştirilen Antalya OSB Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Etkinliği’nin ikincisinin 2020 yılı Nisan ayı içerisinde Antalya’da gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, aşağıda isimleri yer alan 3 kategoride gerçekleştirilecek olan proje pazarında sanayicilerin, girişimcilerin, yatırımcılarını akademik grupların, kurum ve kuruluşların aynı platformda buluşturulması ve yeni iş birliklerinin oluşturulması hedeflendiği belirtilmektedir.

-Tarım, Kimya, Biyoteknoloji, Gıda

-Enerji, Makine, Elektrik-Elektronik, İnşaat, Yazılım, Bilişim ve Yapay Zeka

-Sağlık ve Tıp Teknolojileri, Biyomalzeme, İlaç ve Kozmatik.

Söz konusu etkinliğe 16 Aralık 2019 - 14 Şubat 2020 tarihleri arasında başvuru yapılabilecek olup, detaylara ve programa ilişkin bilgilere www.antalyaosbprojepazari.com web sitesi üzerinden erişim sağlanabileceği belirtilmektedir.

 

9) Libya Demir ve Çelik Şirketinin Önümüzdeki Dönem Projeleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Libya Demir ve Çelik Şirketi (LISCO) "General Scrap Company"nin Yönetim Kurulu Başkanı Omer Fawzi Alshaws'un Misurata Başkonsolosluğumuza 21 Temmuz 2019 tarihinde ziyaret gerçekleştirdiği, şirketin Libya Ekonomi Bakanlığından hurda metal ihracatına ilişkin izin aldığı, LISCO'nun halihazırda üretim için ülkemizden hammadde ithal etmekte olduğu, alınan izin çerçevesinde bir bölümü hurda metal ihracıyla karşılanmak üzere özellikleri ekte yer alan dosyada bulunan hammaddenin ülkemizden ithaline yönelik ilgili kuruluşlarımızla iletişime geçmek istediği belirtilmektedir.

Yazıda ayrıca, Alshaws'un, ekte sunulan ithalat miktarının (100.000 mt) bu aşamadaki ihtiyacı göstermekle birlikte, yıllık ihtiyaçlarının 800.000/mt'a kadar oluşabileceğini ifade ettiği belirtilmektedir.

Ek : Ticaret Bakanlığı- Libya Demir Çelik Şirketi Yazısı

 

10) Türkiye-Bangladeş 5. Dönem KEK Mutabakat Zaptı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Türkiye-Bangladeş 5. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısının, 19-20 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildiği bildirilmektedir.

Bahse konu Toplantı sonunda imzalanan 5. Dönem KEK Mutabakat Zaptı'nın bir örneği ve gayri resmî tercümesi ilişikte sunulduğu belirtilmektedir.

Ek-1 : KEK 5. Dönem Mutabakat Zaptı Ek-2 : Gayri resmî Tercümesi

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

                                                                        Saygılarımla,

 

                                                                       Uğur DAYIOĞLU

                                                                        Genel Sekreter