Sirküler No: 2023/79 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2023/119-637

Denizli, 13/03/2023

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2023–79)

Sayın Üyemiz,

1) BAE/Dijital Sertifikasyon Sistemi

2) Malavi’de Yatırım Projeleri

3) Kamboçya Yeni Yatırım Yasası

4) Arjantin Milli Gıda Güvenliği ve Kontrol Kurumundan Alınan Sertifika Örneği

5) Irak’ta Uygulanan Gümrük Tarifeleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.                                                                                   

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU 

Genel Sekreter

 

1) BAE/Dijital Sertifikasyon Sistemi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığından Ticaret Bakanlığına iletilen bir yazıya atfen, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından dış ticarete konu ürünler için düzenlenen ticari faturaların ve menşe belgelerinin onaylanmasına ilişkin süreçlerin yeni uygulamaya konulan dijital sertifikasyon sistemi kapsamında yürütüleceği, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen ve evrakın dijital ortamda düzenlenmesine imkân veren bu sistemin BAE’nin kamu hizmetlerine erişimde dijitalleşme çalışmaları kapsamında uygulamaya geçirildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren ticari faturalar ve menşe belgeleri için tasdik işlemlerinin eDas adı verilen sistem üzerinden yapılacağı, ticari fatura ile menşe belgeleri üzerinde yer alacak tasdik mührünün QR kod ile elektronik ortamda tanzim edileceği ifade edilmektedir.

 

2) Malavi’de Yatırım Projeleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Lusaka Ticaret Müşavirliği’nden yapılan bir bildirime atfen, Zambiya’da yerleşik Malavi Cumhuriyeti Yüksek Komiserliği Ticaret ve Ekonomik İşlerden Sorumlu Müşavirlik Yetkilisi ile bir toplantı gerçekleştirildiği, toplantıda; Malavi'de tarım, imalat, inşaat, turizm, madencilik, enerji, ulaşım ve su işleri alanındaki projeleri içeren bir dokümanın Müşavirliğimizle paylaşıldığı belirtilmektedir.

Söz konusu dokümanda;

• Tarım sektöründe: Şeker kamışı, mısır nişastası, ananas, pamuk, pirinç, tohum, süt ürünleri üretimi, hayvancılık ve balıkçılık tesisi kurulumu ile orman işletmeciliği,

• İmalat sektöründe: Güneş enerjisi panelleri üretimi, gübre imalatı, ayakkabı, deri ve deri mamulleri imalatı, mısır ve fasulye ürünlerinin işlenmesi, iplik, dokuma ve tekstil ürünleri imalatı,

• Turizm sektöründe: Çeşitli bölgelerde otel inşaatı,

• Madencilik sektöründe: Kireç madeni çıkarılması,

• Enerji sektöründe: Termik santral, hidro-elektrik santrali ve jeo-termal enerji üretim tesisleri kurulumu,

• Ulaştırma ve altyapı sektöründe: Kara yolları iyileştirme ve genişletme ile demir yolları rehabilitasyonu,

• Su işleri alanında: Şebeke suyu arıtma ve dağıtımı, sondaj, su tedarik ve dağıtım tesislerinin iyileştirilmesi ile su kemerleri tasarımı ve inşaatı,

• İnşaat sektöründe: Kamu çalışanları için lojman inşaatı,

projelerine yer verildiği, ilaveten projelere ait detaylı bilgiler ve ilgili sektörde sağlanan yatırım teşvikleri ile her bir projeye ilişkin sorumlu kurum, kuruluş ve irtibat bilgisinin dokümanda yer aldığı ifade edilmektedir.

Bu doğrultuda, yukarıda özetlenen proje alanlarına ait bilgilerin yer aldığı bir örneği ekte sunulan dokümanın ihracatçı firmalarımız ile paylaşılmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Ek: Proje Alanları Dokümanı

 

3) Kamboçya Yeni Yatırım Yasası

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye-Kamboçya 3. Dönem KEK Toplantısı 10-11 Ocak 2023 tarihlerinde Punom Pen’de gerçekleştirildiği, ziyaret kapsamında 12 Ocak 2023 tarihinde DEİK ve Kamboçya Ticaret Odası organizasyonunda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Kamboçya Ticaret Odası yetkililerince yapılan bir sunumla yeni “Kamboçya Krallığı Yatırım Yasası” tanıtıldığı bildirilmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik ticaret politikası çerçevesinde, yabancı şirketlerin tedarik zincirlerinin Asya’da diğer ülkelere kaymasıyla ilginin yöneldiği ülkeler arasında yer alan Kamboçya ekonomisi, yatırımcılara liberal bir ortam sunması, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamında birçok pazara tercihli erişimden yararlanması, ASEAN üyeliği ve AFTA (ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi) Anlaşması'nın sağladığı düşük tarife imkânı ile öne çıktığı ifade edilmektedir.

Söz konusu Yatırım Yasası'na ilişkin bilgi notu ve Kamboçya Kalkınma Konseyi tarafından hazırlanan özete ekten ulaşılabilmektedir.

Ek-1: Yeni Yatırım Yasası Bilgi Notu

Ek-2: Kamboçya Kalkınma Konseyi Özet Not

 

4) Arjantin Milli Gıda Güvenliği ve Kontrol Kurumundan Alınan Sertifika Örneği

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Arjantin makamlarınca insani tüketim amaçlı olmayan kan ürünleri ihracatına ilişkin olarak düzenlenen uluslararası veterinerlik sertifika (International Veterinary Certificate-CVI) örneği ekte yer almaktadır.

Ek: Internatıonal Veterinary Certificate-CVI

 

5) Irak’ta Uygulanan Gümrük Tarifeleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Bağdat Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazıya atfen, Irak Bakanlar Kurulu'nun ülkeye ithalatı gerçekleştirilen ürünlere uygulanan gümrük tarifelerine ilişkin kararı kapsamında hazırlanan bilgi notuna aşağıda sunulan bağlantıdan ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

Ek: Irak’ta Uygulanan Gümrük Tarifeleri Bilgi Notu