Sirküler No: 2021/90 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2021/170-694 |
Denizli, 18/03/2021 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2021–90)
Sayın Üyemiz,
1) Hindistan Tarım Ürünleri İhracatı
2) Yemen Yaptırımlar Rejimi
3) Moskova Bölgesi Taşımacılık Kısıtlamaları
4) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİTT)/ İstanbul- Tahran- İslamabad (ITI) Yük Treni
5) Petrol Kimyasallarında İzin Yenileme
6) Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik
7) Geçiş Belgesi Dağıtım Esaları Yönergesi
8) Kazakistan Makine Fuarı 2021
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Levent ÖZTAŞ
Genel Sekreter V.
1) Hindistan Tarım Ürünleri İhracatı
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Hindistan Gıda Güvenliği ve Standartları Kurumu (Food Safety and Standards Authority of India) tarafından gerçekleştirilen 12 Ekim 2020 tarihli bir duyuruda Hindistan'a ithal edilecek muhtelif tarım ürünlerinde ihracatçı ülkenin yetkili kurumu tarafından düzenlenecek "Certificate for Non-GM Origin and GM Free Status" isimli belgenin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutulacağı bildirilmiş olup, konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) ile eşgüdüm halinde Hindistan Makamları nezdinde girişimlere başlanıldığı belirtilmektedir.
Bu çerçevede, TOB'dan alınan bir yazıya atfen; söz konusu uygulamanın 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girmediği, ancak Hindistan Gıda Güvenliği ve Standartları Kurumu tarafından yapılan son duyuruda söz konusu uygulamanın 1 Mart 2021 tarihinde veya sonrasında gönderilen gıda sevkiyatları için geçerli olduğunun belirtildiği ifade edilmekte olup, bu doğrultuda ülkemizden Hindistan'a ihraç edilecek ilgide kayıtlı yazımız ekinde yer alan listedeki gıda ürünleri için talep edilen "Certificate for Non-GM Origin and GM Free Status" (GDO İçermediğine Dair Sertifika) belgesinin düzenlenmesi hususunda İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin talimatlandırıldığı belirtilmektedir.
2) Yemen Yaptırımlar Rejimi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının bir yazısına atfen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2564 (2021) sayılı kararı ile Yemen'e yaptırımlar rejiminin 28 Şubat 2022'ye kadar yenilendiği ve Yemen Uzmanlar Paneli'nin görev süresinin 28 Mart 2022'ye kadar uzatıldığı belirtilmektedir.
Yaptırımlara tabi şahıslar listesinin güncel haline erişim sağlanabilecek bağlantı adresi aşağıda sunulmuştur:
https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/2140/materials/summaries
3) Moskova Bölgesi Taşımacılık Kısıtlamaları
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla Moskova Büyükelçiliği Gümrük Müşavirliğinin bir yazısına atfen, Rusya Federasyonu Moskova Belediyesi'nin Moskova şehrinde kargo araçlarının hareketinin geçici kısıtlanması hakkındaki kararına göre, 22.02.2021 tarihi saat 22.00'dan 23.02.2022 tarihi saat 06.00'a kadar azami ağırlığı 12 tondan fazla olan kargo araçlarının Moskova çevre yolu (MKAD) dahil olmak üzere, şehir içine girişi ve hareketinin kısıtlandığı, ancak söz konusu kısıtlamaların izin belgesi sahibi ticari araçlara uygulanmayacağı bildirilmektedir.
Söz konusu tek seferlik geçişlere ilişkin izin prosedürü hakkında detaylı bilgilere
https://www.mos.ru/pgu/ru/services/procedure/0/0/7700000010000164773/ web adresinden ulaşılması mümkündür.
Ek : Moskova Bölgesi Taşımacılık Kısıtlamalarına İlişkin İngilizce Çeviri
4) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİTT)/ İstanbul- Tahran- İslamabad (ITI) Yük Treni
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Sekretaryasının organizasyonunda video konferans yoluyla gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Çalışma Grubu ve Koordinasyon Toplantıları neticesinde, İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni'nin hizmete sokulması konusunda T.C. Devlet Demiryolları, İran Demiryolları ve Pakistan Demiryolları arasında mutabakata varıldığı, görüşmeler neticesinde, rekabetçi ve cazip bir taşıma tarifesi oluşturularak, taşıma organizasyonunun sağlanması için her ülkenin aşağıda isim ve iletişim bilgileri bildirilen ulusal forwarder şirketini tespit ettiği ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, trenin Türkiye-İran-Pakistan parkurunda işletilecek olduğu, trenle konteyner ve konvansiyonel yüklerin taşınabileceği, yüklerin, hat farklılığından dolayı Zahedan'da (İran) aktarmaya tabi tutulacağı belirtilmektedir.
Bununla birlikte İstanbul-Tahran-Pakistan Yük Treni'ne, Türkiye ve Pakistan'da farklı noktalardan yük verilmesinin mümkün olduğu, Türkiye (Köseköy) (1850 km)- İran (2603 km) – Pakistan (İslamabad) (1990 km) arasındaki toplam taşıma süresinin 14 gün olarak planlandığı bildirilmektedir.
Ulusal Forwarder Şirketleri:
Türkiye : MFA Lojistik A.Ş. (Tel: +90 531 779 29 90, +90 312 557 56 81, info@mfalojistik.com )
İran : Rassan Rail Pars ( Tel: +98 912 140 27 00 )
Pakistan : Haroon Brothers & Co. ( Tel: +92 332 94 66 135 )
5) Petrol Kimyasallarında İzin Yenileme
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla Erbil Başkonsolosluğu Gümrük Müşavirliğinin bir yazısına atfen, petrol sanayisinde kullanılan kimyasal ürünlerin ithalat ve ihracatını gerçekleştiren firmaların, geçmişte istihsal ettikleri izin belgelerini yenilemeleri gerektiği ve bunun için 20.03.2021 tarihine kadar Doğal Kaynaklar Bakanlığına başvurmaları gerektiği belirtilmektedir. Konu hakkında Erbil Başkonsolosluğu Gümrük Ataşeliğinden temin edilen İ.Halil Gümrük Müdürlüğüne ait yazının gayrı resmi tercümesi ekte yer almaktadır.
Ek : Gayri Resmi Tercüme
6) Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Çevre Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün bir yazısına atfen, Avrupa Birliği üyelik sürecinde yürütülen zararlı kimyasalların ihracatı ve ithalatına ilişkin 27.07.2012 tarihli ve (EC) 649/2012 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü’nün uyumlaştırılması çalışmaları kapsamında hazırlanan “Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatına Dair Yönetmelik” taslağının https://cygm.csb.gov.tr/taslaklar-i-443 adresinde yer aldığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, taslağa ilgili görüş ve önerilerinizin ekte yer alan görüş formuna işlenerek 23 Mart 2021 Salı gününe kadar TİM’e iletmek üzere arge@denib.gov.tr e-posta adresine göndermeleri hususu rica olunur.
Ek : Görüş Formu
7) Geçiş Belgesi Dağıtım Esaları Yönergesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, İkili Karayolu Taşımacılığı Anlaşmaları ve bunlara bağlı olarak imzalanan Protokoller kapsamında Bakanlıklarınca temin edilen geçiş belgelerinin dağıtımının 15.03.2019 tarih ve 21217 sayılı Makam Oluru ekinde yayımlanan Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi çerçevesinde yapıldığı ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, uluslararası karayolu taşımacılığı alanında son dönemde yaşanan gelişmeler, belirlenen geçiş belgesi kotaları ile belge kullanım oranlarının yanı sıra uluslararası taşımacılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve firmalarca Bakanlıklarına intikal ettirilen ihtiyaç ve talepler dikkate alınarak hazırlanan yeni "Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi"nin 11.03.2021 tarihli ve 15608 sayılı Makam Oluru ile uygun görüldüğü, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünün (https://uhdgm.uab.gov.tr) internet sayfasında yayımlandığı bildirilmektedir.
Ek : Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi
8) Kazakistan Makine Fuarı 2021
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü- Fuar İzinleri ve Destekleri Dairesi Başkanlığı’ndan alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığının bir yazısına atfen, Kazakistan Makine Üreticileri 9. Forumu'nun 22-23 Eylül 2021 tarihinde Nur-Sultan'da düzenleneceği, Forum çerçevesinde ayrıca 22-24 Eylül tarihlerinde 1. Uluslararası Makine Mühendisliği ve Metal İşçiliği Özel Sergisi "Kazakistan Makine Fuarı 2021" etkinliğinin gerçekleştirileceği, önde gelen Kazakistanlı ve yabancı makine üreticilerinin ürünlerinin yer alacağı serginin potansiyel ortaklarla işletmeler arası (B2B) görüşmelere fırsat tanıyacağının kaydedildiği belirtilmekte, ülkemizden ilgi duyacak kuruluşların söz konusu forum ve sergiye davet edildiği bildirilmektedir.
Bilindiği üzere, ilgili firmalarımızın "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlıkları internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurtdışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.